Geld beleggen zonder risico

Ben je op zoek naar een manier om je geld te beleggen zonder risico, zodat je spaargeld veilig staat? Ik deel 5 tips om met een laag risico te investeren, inclusief de minst risicovolle beleggingen volgens experts.

Risicoloos beleggen, kan dat?

Veilig beleggen zonder enig risico bestaat niet. Wil je per se geen enkel risico lopen, dan kun je:

Let wel, spaargeld zonder redelijke rente wordt langzaam minder waard wegens inflatie. Oefenen met beleggen middels fictief geld (nepgeld) mist de emotie die bij beleggen met écht geld een grote rol speelt.

Pas op met je geld laten beleggen of beheerd beleggen. Vermogensbeheerders bij een bank doen min of meer hetzelfde als hieronder beschreven. Zij nemen óók risico’s en rekenen beheerkosten.

1. Kies defensieve strategie

Wanneer ik wil beleggen zonder grote risico’s op verlies, dan kies ik voor een defensieve strategie. Dit betekent dat de beleggingen in mijn portefeuille een laag neerwaarts risico hebben, maar naar verwachting op termijn in waarde stijgen.

Het neerwaartse risico van een belegging kun je o.a. meten met de Ulcer-index. Hoe lager de Ulcer waarde, hoe lager het neerwaartse risico.

De Sharpe-ratio wordt gebruikt om verwacht rendement te corrigeren d.m.v. volatiliteit uit het verleden. Hoe hoger de Sharpe-ratio, hoe meer zekerheid.

Het gebruik van de Ulcer-index en Sharpe-ratio kan alléén wanneer je deze waardes onderling vergelijkt (bv. van ETF’s of gehele portefeuilles).

Voorbeeld defensieve strategieën

Bekende defensieve strategieën met een lage Ulcer-index en hoge Sharpe-ratio:

Het ‘All Seasons Portfolio’ van investeerder (en miljardair) Ray Dalio staat voor veerkracht en groei. De verdeling bestaat doorgaans uit:

The Permanent Portfolio’ van investeerder Harry Browne heeft als doel je vermogen te beschermen en te laten groeien in een onvoorspelbare wereld. De verdeling:

In de grafiek hieronder (2000-2015) zie je het gemiddelde jaarlijkse rendement van deze portefeuilles en meer t.o.v. de Ulcer-index. 

Bekijk ook Portfolioslab.com en Portfoliocharts.com om deze en meer portefeuilles te vergelijken met de S&P500 (SPY).

2. Beleg in robuuste assets

De individuele onderdelen binnen deze portefeuilles moeten robuust zijn. Hiermee bedoel ik dat de onderliggende aandelen en obligaties zich richten op financieel gezonde bedrijven en overheden.

Denk aan grote, groeiende en winstgevende bedrijven met een stabiele positieve cashflow. Obligaties (leningen) zijn idealiter uitgeven aan bedrijven/overheden met een goede kredietkwaliteit: AAA, AA of A (dus geen B).

Je kunt de bij tip 1 genoemde portefeuille-delen als ETF kopen. Bekijk hiervoor o.a. mijn lijsten met DEGIRO Kernselectie ETF’s en BUX Zero ETF’s.

In die lijsten vind je betrouwbare ETF uitgevers die je handig met elkaar kunt vergelijken. Ontdek zo sneller de ETF’s die het beste bij jouw profiel passen. 

3. Spreid je beleggingen

Hoe meer je beleggingen spreidt over verschillende sectoren, landen en het type beleggingen, hoe lager de volatiliteit en het neerwaartse risico doorgaans is.

De spreiding die professionele investeerders toepassen, is gebaseerd op de gedachte dat er altijd één onderdeel binnen de gediversifieerde portefeuille in een opwaartse trend verkeert.

Het doel van gespreid beleggen is dat de stijgende beleggingen de dalende beleggingen verslaan zodat er onder de streep een positief rendement wordt gerealiseerd.

Spreiden is moeilijker wanneer je individuele aandelen koopt. ETF’s zijn als ‘mandje aandelen’ op zichzelf al gespreid en dus minder risicovol dan losse aandelen.

Ben je bijvoorbeeld zoek naar een ETF voor de totale aandelenmarkt, kijk dan goed naar de geografische verdeling. Ruim 60% van een ‘All World ETF’ bestaat namelijk uit Amerikaanse bedrijven.

Volgens Ray Dalio gaat China de komende decennia economisch een prominentere rol spelen. Het toevoegen van een ‘Azië/China ETF’ kan in dit geval interessant zijn, mocht hij gelijk hebben.

Het nadeel van een te grote spreiding kan zijn dat je vermogen stagneert en dus vlak blijft. Sparen kan dan in dat geval soms gunstiger uitpakken. Lees hierover ook mijn artikel wat te doen met spaargeld.

4. Beleg wat je kunt missen

Beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt. Het klinkt vanzelfsprekend, maar niet iedereen houdt zich hier aan.

Om te achterhalen welk bedrag ik per maand kan missen, tel ik eerst mijn vaste lasten bij elkaar op.

Een voorbeeld voor iemand met een netto inkomen van €2500 per maand:

Vaste lasten

Je houdt dus ongeveer €2500 – €1800 = €700 over. Hiervan kun je niet alles missen natuurlijk. Je weet immer niet welke onverwachte kosten je nog zult krijgen.

In dit geval zou ik zelf tussen de €150 en €200 per maand opzij zetten om in een risicoloze belegging te investeren waarin ik voor de lange termijn in geloof.

5. Leg in na een daling

Bij beleggen komen emoties kijken. Op basis van emotie kopen beginnende beleggers zodra een aandeel/ETF stijgt en verkopen ze wanneer deze daalt.

Dit heeft vaak te maken met FOMO (Fear Of Missing Out) en het niet willen voelen van financiële pijn (verkopen = pijn weg).

Ervaren langetermijnbeleggers doen meestal het tegenovergestelde, maar wachten wel een stabilisatie af. Immers geldt:

Hoe harder een koers is gestegen, hoe groter de kans op een daling.

Door een positie langzaam (in 5 tot 10 delen) op te bouwen nadat de koers flink is gedaald, realiseer ik onder de streep meestal sneller een hoger positief rendement, dan wanneer ik steeds op een hoogtepunt van de koers had gekocht.

Men noemt dit Dollar Cost Averaging (DCA), waarmee men de gemiddelde aankoopprijs probeert te verlagen.

Dit gaat regelrecht tegen je intuïtie in en voelt onnatuurlijk om te doen. Het vergt voor sommigen dan ook jarenlang oefening. Een bekende passende quote:

"Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful."
Warren Buffett
Investeerder & miljardair

Beleggers worden angstig (fearful) zodra de koers daalt.

Het laagste punt van een dal in de daggrafiek is nooit voor 100% te voorspellen. Voor de Amerikaanse markt (S&P500) houd ik een checklist aan om in de buurt te komen.

Checklist

Bekijk hieronder hoe dit eruit ziet. Dit kun je zelf in TradingView opbouwen.

Na zo’n daling wil ik altijd wel zien dat er veel handelsvolume in de markt stroomt en de koers opwaarts is. Men zegt ook wel:

“Never Fight the Trend” en “The Trend is Your Friend”.

Hoewel de koers ná een aankoop verder kan dalen, kom ik met deze aanpak vaak dicht bij de bodem uit. Door de DCA-methode toe te passen, wordt mijn aankoopgemiddelde acceptabel en neerwaartse risico verlaagd.

Conclusie

Compleet risicoloos beleggen is een utopie. Defensief beleggen is wél mogelijk waardoor je automatisch met een laag aanvaardbaar risico belegt. Dit kan geschikt zijn voor mensen die spaargeld willen beleggen zonder grote risico’s te lopen op verlies.

Beleggen met weinig risico vergt wel geduld en is echt gericht op het investeren voor de lange termijn. Maar, ook met deze methode is er een reële kans dat je belegde vermogen door negatief rendement tijdelijk minder waard wordt.

Je kunt defensieve beleggingen zelf aanschaffen via een broker zoals BUX Zero of DEGIRO. Je kosten blijven dan laag. Je moet hier wel tijd voor vrijmaken en willen leren.

Heb je hier geen zin in, dan kun je je geld ook beheerd door iemand anders laten beleggen. Hier zijn kosten aan verbonden en een professioneel adviseur neemt ook risico’s (met jouw geld). Meestal steken ze je geld in een All World ETF en wat obligaties. Dit kun je ook zelf vind ik.

relevant ander artikel

veilig op de BUX Zero website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Je kunt je spaargeld het beste investeren in een goed gespreide portefeuille waarin je defensieve beleggingen hebt opgenomen. Bekijk hier hoe de portefeuille van twee succesvolle investeerders (en miljardairs) is opgebouwd.

Staatsobligaties die zijn uitgegeven aan landen met een kredietkwaliteit van AAA, AA of A worden gezien als veilige beleggingen.

Let wel, de koers van obligaties is niet stabiel. De meeste obligaties betalen een vaste rente die aantrekkelijker wordt als de marktrente daalt, waardoor de vraag en de koers van de obligatie stijgen.

Omgekeerd geldt: als de marktrente stijgt, zullen beleggers niet langer de voorkeur geven aan de lagere vaste rente die door een obligatie wordt betaald, wat resulteert in een daling van de koers.

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.