Beleggen met weinig geld

Overweeg je te beleggen met weinig geld, maar weet je niet of je aandelen moet kopen of in iets anders moet investeren? Ik deel hier 3 tips over hoe je online met minder geld, meer kunt doen dan je denkt.

Kun je met een klein bedrag investeren?

Ja dat kan zeker, en je bent niet de enige. Veel mensen vragen zich af wat te doen met spaargeld. Omdat sparen nauwelijks positief rendement oplevert en inflatie de waarde van geld doet afnemen, gaan steeds meer mensen lange termijn beleggen.

Inmiddels zijn er tal van online brokers die het beleggen met een klein bedrag interessant maken. Voordat je begint en winst kunt boeken, zijn er een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden.

1. Verlaag transactiekosten

Wanneer je een aandeel koopt betaal je transactiekosten. Veel brokers hanteren transactiekosten die onafhankelijk zijn van de hoogte van je inleg. Zodra je weinig geld belegt mét hoge transactiekosten, dan drukken deze kosten op je netto rendement. Hieronder lees je drie manieren die ik gebruik om mijn transactiekosten laag te houden:

– Beleg in assets die in Euro’s genoteerd staan op de beurs. Kies je voor meerdere aandelen in Dollars, dan betaal je namelijk valutakosten (0,25%). Je bent dit percentage direct kwijt op je kleine inleg.

– Kies voor een online broker die (bijna) geen commissie hanteert. Op deze manier houd je onder de streep een hoger rendement over wanneer je later met winst verkoopt.

– Handel op een moment dat er veel vraag en aanbod is, zodat de spreadkosten lager zijn. De spread is de ‘lege ruimte’ tussen de koop- en verkoopprijs die handelaren elkaar op de beurs aanbieden.

2. Vermijd extra kosten

Naast bovengenoemde kosten rekenen brokers en grote banken vaak extra kosten en/of een minimale inleg. Heb je maar weinig geld om in het begin te investeren, dan is een minimum inleg echt een beperking.

Aansluitkosten per beurs en kosten voor het storten en opnemen van geld wil je liever ook niet zien. Gelukkig zijn er brokers (zoals BUX Zero) die deze kosten en beperkingen niet hebben.

3. Spreid je beleggingen

Geld beleggen gaat gepaard met het risico dat je je inleg deels kunt verliezen. Dit geldt uiteraard ook voor wanneer je wilt beleggen met weinig geld.

Beleggen zonder risico kan niet, maar om een lager risico na te streven, spreiden lange termijn beleggers binnen hun portfolio uitvoerig.

Dit kun je doen door de verhouding tussen aandelen en obligaties goed op elkaar af te stemmen. Binnen aandelen spreiden succesvolle beleggers meestal over sectoren (energie, technologie, etc.) en landen/continenten.

Weet je niet welk aandeel het beste is, dan kun je ook ETF’s kopen. Je koopt dan in één keer een mandje met honderden verschillende aandelen binnen zo’n sector of land.

Cryptomunten

Hoe zit het dan met cryptomunten? Moet je hier niet iets mee? Ik zie het zo: cryptomunten zijn een zeer speculatieve belegging die snel op en neer bewegen. Ze zijn daarom populair bij day traders. De meeste beginners verliezen hier hun geld mee. Zelf steek ik niet meer dan 5% van mijn vermogen in cryptomunten om het risico op grote verliezen te beperken.

Rente op rente (tabel)

Wanneer je iedere maand een klein bedrag inlegt, kan dat door het rente-op-rente-effect op de langere termijn een leuke winst opleveren.

Bekijk in de tabel hieronder het verschil in resultaat tussen het online investeren in een ‘Wereld ETF’ en traditioneel sparen over de looptijden 5, 10, 20 en 30 jaar.

Voor de berekening ben ik uitgegaan van de Vanguard Total World ETF (VT) die de afgelopen 10 jaar gemiddeld een jaarlijks rendement van ongeveer 10% opleverde (bron). De Europese variant van deze ETF kun je vinden onderaan deze pagina (van BUX Zero) onder de naam ‘All World FTSE ETF (Vanguard)‘.

Ook is een CPI indexatie van 1,6% meegenomen om het toekomstige heffingsvrije vermogen in Box 3 te berekenen. Om alle bedragen in de tabel uit te rekenen heb ik deze rekentool gebruikt.

Zoals je ziet, is het verschil tussen het investeren met weinig geld via een ETF en sparen over de lange termijn enorm. Een belangrijke kanttekening is dat er ook slechte jaren (zelfs negatieve) tussen kunnen zitten. Ben je bereid om je beleggingen pas na meerdere jaren te verkopen, dan is dat minder erg.

Conclusie

Investeren met weinig geld is goed mogelijk op de lange termijn, mits je de juiste broker, strategie en type financiële producten kiest. Wil je een mooi rendement behalen, dan zijn lage transactiekosten cruciaal.

Individuele aandelen en ETF’s liggen voor de hand, maar je kunt met kleine bedragen eventueel ook cryptomunten kopen. Houd er rekening mee dat crypto’s risicovoller zijn en je hiermee sneller je inleg kunt verliezen dan met een ETF.

Crypto’s vind ik om die reden minder geschikt voor beginnende beleggers die starten met een kleine investering. Vergeet ook niet dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen.

veilig op de BUX Zero website 

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Met weinig geld kun je investeren in aandelen, ETF’s en cryptomunten. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw broker géén minimale inleg en geen/lage kosten hanteert. Hier vind je overzicht met enkele opties.

Dat kan niet. Beleggen komt altijd met een zekere mate van risico. Hoe hoog dat risico is, is afhankelijk van het type beleggingen dat je doet, en de mate van spreiding in je portfolio.