LiteBit review

René Today beoordeling:

8,2
8.2/10

veilig op Litebit website

René

Conclusie: ik vind Litebit een crypto broker die veilig en betrouwbaar overkomt. Mijn ervaringen met het kopen van cryptocurrency zijn goed. Mede door de nieuwe update van het platform. De meeste klanten geven Litebit ook een positieve beoordeling. De kosten van Litebit zijn aan de hogere kant. Hiervoor krijg je wel een toegewijde telefonische klantenservice terug. Ideaal wanneer je iets minder technisch onderlegd bent.

💡Tip: Bekijk het LiteBit aanbod van 71 verschillende cryptomunten en zie of jouw favoriet er tussen zit.

Inhoud

Hoe heb ik getest?

Voor deze Litebit review heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen ervaring en onderzoek. Deze kennis heb ik vergeleken met anderen om tot een recensie te komen. Het volgende kwam bij deze review te pas:

0 jaar
eigen ervaringen
0 uur
extra onderzoek
0 brokers
vergeleken in vooronderzoek
0 externe
crypto beleggers getoetst

Voor- en nadelen

In deze uitgebreide review zul je diverse voor- en nadelen van LiteBit ontdekken. Voor de drukke bazen onder ons heb ik ze hier beknopt op een rij gezet.

Voordelen

Nadelen

Is LiteBit betrouwbaar?

De betrouwbaarheid van een bedrijf zoals LiteBit wordt bepaald door de jurisdictie met bijhorende toezichthouders, het management, de werknemers en de staat van het platform.

LiteBit is een Nederlands bedrijf dat sinds 2013 geregistreerd staat bij de KvK. Daarnaast staat LiteBit onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en moet het zich dus houden aan de Nederlandse wet, waaronder de Wwtf-wetgeving.

LiteBit wordt sinds begin 2019 aangestuurd door Olivier van Duijn, de ex-baas van Marktplaats. Ze zijn gevestigd in Rotterdam en er werken volgens LinkedIn 83 mensen.

Na contact met het bedrijf heb ik bevestigd gekregen dat LiteBit’s nieuwe werknemers worden gescreend

Het succesvolle verleden van het management en het screenen van personeel geeft mij veel vertrouwen. Ik heb geen inzicht in de betrouwbaarheid van de huidige staat van het platform.

Hoe zit het met de veiligheid?

Een veilige broker houdt hackers buiten de deur, beschermt tegoeden en biedt klanten tools aan om zich te beschermen tegen phishing.

Het LiteBit platform heeft tweemaal een datalek gehad in 2017 en eenmaal begin 2021. Er is nooit bevestigd dat er daadwerkelijk persoonsgegevens zijn uitgelekt.

Iedere grote broker heeft hier helaas last van. Het lijkt me vanzelfsprekend dat LiteBit er intern alles aan doet om hackers tegen te gaan.

Klanten kunnen met 2FA (two factor authentication) hun account en LiteBit wallets beter beveiligen. Iedere klant moet zichzelf ook middels ID-kaart of paspoort-verificatie identificeren. Hierdoor kunnen geen anonieme louche personen meer lid worden.

LiteBit slaat 95% tot 98% van alle crypto en tegoeden op in offline wallets (cold wallets). Hoewel hackers in het ergste geval aan persoonsgegevens kunnen komen, staan je cryptomunten zelf dus veilig. Dit is uiteraard cruciaal en een prettige gedachte. Lees meer over veiligheid volgens LiteBit zelf.

Conclusie veilig- en betrouwbaarheid: ik ga ervan uit dat Litebit zich netjes houdt aan de Nederlandse wet en dus betrouwbaar is. Hoewel ze in het verleden last hebben gehad van hacks, ga ik ervan uit dat ze hier sterker uit zijn gekomen door hun systeem nog weerbaarder te maken.

Wat zijn de transactiekosten bij LiteBit?

De fees voor een transactie zijn bij LiteBit aan de hogere kant. Voor Bitcoin betaal je 1,25% transactiekosten over je aankoopbedrag. Voor het verkopen van Bitcoin betaal je 0,70%.

Voor de populaire crypto coins naast Bitcoin, zoals Ethereum en Cardano, betaal je 2% transactiekosten. Voor de iets kleinere cryptovaluta zoals Polygon, Compound en Uniswap betaal je 3% transactiekosten.

Ter vergelijking, dit is ruim 10x zoveel dan de kosten die de Bitvavo exchange hanteert.

LiteBit belooft je de beste prijs te bieden maar met een marktorder heb je zelf geen controle over de maximale hoogte van de prijs.

Met een limietorder kun je jezelf wel beschermen tegen een te hoge prijs, maar deze optie biedt LiteBit (nog) niet aan. Wellicht volgt dit nog in de toekomst.

De handelskosten bij LiteBit zijn voor mij te hoog om actief in crypto te handelen via hun platform.

Zelfs voor een lange termijn belegging in crypto vind ik ze best hoog. Het lijkt erop dat ze de prijzen de afgelopen 5 jaar nauwelijks hebben aangepast. 

Opname en stortingskosten

De stortingskosten zijn eenmalig €0,42 voor een betaling via Ideal. De opnamekosten zijn afhankelijk van de cryptomunt die je wilt opnemen. Hier vind je alle kosten per coin op een rij.

Conclusie kosten: ik vind de kosten van Litebit hoog. Ik denk dat dit de voornaamste reden is dat Bitvavo hen voorbij is gegaan. Om competitief te blijven, lijkt het me verstandig dat men de kosten snel verlaagt.

Hoe werkt de LiteBit wallet?

Iedere coin die je bij LiteBit koopt, belandt in zijn eigen unieke LiteBit wallet. Alle wallets zie je in een lange lijst onder elkaar staan. Zo werkt het bij de meeste andere brokers ook.

Vanuit die wallets kun je vervolgens cryptovaluta kopen, verkopen én versturen naar een externe wallet. 

Hoe werken LiteBit credits?

Zodra je een storting doet, worden je Euro’s direct omgezet in LiteBit credits. Hiermee koop je uiteindelijk je crypto. De credits lijkten te fungeren als een soort tussenstation.

LiteBit credits moet je niet verwarren me Litecoin. Litecoin is een echte cryptomunt en dus heel wat anders. Een LiteBit credit is géén cryptomunt. Eén LiteBit credit staat nagenoeg gelijk aan één Euro, maar ze staan niet op een blockchain.

Ik denk dat die credits een administratief doel dienen, want voor klanten maakt het niets uit of je Euro’s of credits aanhoudt. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje verwarrend in de communicatie naar klanten toe. Die willen gewoon Euro’s zien staan, denk ik.

Geld storten naar LiteBit

Je koopt crypto bij LiteBit meestal met LiteBit credits of iDeal. LiteBit accepteert daarnaast ook andere betaalmethodes zoals Creditcard, Bancontact, GiroPay/Sofort en een SEPA-overboeking.

Om met credits te kopen, moet je eerst geld storten. Start op het dashboard en doorloop deze 3 stappen:

1. Kies Storten

2. Kies bedrag

3. Kies bank

Crypto kopen met LiteBit credits

Zodra credits in je account staan, kun je cryptovaluta gaan kopen. Dit gaat zo:

1. Klik 'Kopen' in menu

2. Voer bedrag in

3. Bevestig order

4. Crypto gekocht

Cryptocurrency kopen met iDeal

Je kunt ook met iDeal cryptocurrencies kopen bij LiteBit. Klik wederom op ‘Kopen’ in het menu en volg deze stappen:

1. Kies iDeal

2. Bevestig iDeal koop

3. Kies bank

Heb je je bank geselecteerd, dan doorloop je het bekende proces bij iDeal en zie je binnen enkele minuten de aangekochte Bitcoins in je LiteBit wallet staan.

Crypto verkopen in LiteBit

Als je je crypto weer wilt verkopen, doe je dat vanuit je LiteBit wallet.

1. Kies 'Wallets' in menu

Zoek in de lijst naar de wallet van de cryptomunt die je wilt verkopen. Het is handig om alle lege wallets te verbergen, zodat je alleen de wallets mét inhoud ziet.

Doorloop vervolgens deze stappen als je bijvoorbeeld Bitcoin wilt verkopen.:

2. Kies 'Verkoop'

3. Kies bedrag

4. Bevestig verkoop

5. Crypto verkocht

Crypto versturen vanuit LiteBit

Ga wederom naar Wallets in het menu. Zoek de wallet uit de lijst van waaruit je graag crypto’s wilt versturen. Bijvoorbeeld naar een USB Ledger of een externe wallet bij een andere broker.

1. Kies 'Versturen'

2. Kies bedrag

3. Bevestig order

4. Crypto verstuurd

Conclusie platform: sinds de nieuwste visuele update werkt het Litebit platform heel fijn vind ik. De Litebit credits, die niet op een blockchain staan, vind ik een verwarrende en onnodige toevoeging

Werkt de LiteBit app goed?

Ik vind de LiteBit app echt heel fijn werken en is wat mij betreft een van beste crypto apps. Hij is makkelijk en overzichtelijk. Je merkt echt dat LiteBit hier veel moeite in heeft gestoken. Logisch, aangezien iedereen ook via de telefoon zijn portfolio wil kunnen inzien

Qua design is er een disbalans tussen de app en de desktop browser versie. Vooral de LiteBit wallet ziet er op de desktop visueel verouderd uit t.o.v. de app. Alles werkt wel prima en dat is het belangrijkst.

Functies in de app

In de LiteBit app kun je de cryptomarkt bekijken. Hier zie je alle crypto coins die LiteBit aanbiedt. Verder kun je uiteraard je portfolio inzien en eventueel instellingen aanpassen in je account. Zie hieronder:

Crypto markt in app

Portfolio in app

Account instellingen

Conclusie Litebit app: ik vind de mobiele app van Litebit netjes ontworpen. Hij is snel en gemakkelijk in gebruik. Ik vind dat ze de crypto omschrijvingen wel even in het Nederlands hadden mogen vertalen.

Wat vinden klanten van LiteBit?

De ervaringen van klanten zijn wisselend. Ik weet nog dat ik jaren geleden een LiteBit review schreef voor een andere website. Toen kregen ze gemiddeld een 8,1 op Trustpilot. Dat is nu een 6,8 geworden (3,4 ster).

De meeste negatieve reviews op Trustpilot gaan over phishing, het de-listen (verwijderen) van cryptomunten en de hoge transactiekosten.

Phishing probleem

De crypto-industrie heeft veel last van phishing. LiteBit is hierin helaas geen uitzondering. Ze bieden hun klanten beschermende tools (2FA) aan om phishing tegen te gaan.

Hoe vervelend phishing ook is. De klant draagt voor een deel zelf de verantwoordelijk om zijn/haar account te beveiligen en door niet in te gaan op vage SMS-jes en e-mails. LiteBit moet hier naar mijn mening niet als enige de schuld voor dragen.

De-listen gegrond?

LiteBit haalt af en toe cryptomunten uit hun lijst. Ze doen dit omdat er frauduleuze zaken bij die munten plaatsvinden, of om een andere reden.

Klanten worden hiervan tijdig via e-mail op de hoogte gesteld. Ik denk dat LiteBit het beste met hun klanten voorheeft wanneer ze besluiten om voor de-listen te kiezen.

Ben je als Litebit gebruiker eigenaar van een munt die wordt verwijderd, dan moet je deze z.s.m. verkopen.

Klanten die kun coins te laat verkopen, lopen de kans deze kwijt te raken. Ik kan me voorstellen dat het als klant heel frustrerend is, wanneer je ontdekt dat je te laat bent en je je crypto hierdoor bent verloren.

Kosten te hoog?

M.b.t. de hoge transactiekosten ben ik het met klanten eens. Er zijn inmiddels goedkopere concurrenten bij gekomen die een minstens zo goed platform aanbieden.

Vroeger was LiteBit nog een van de weinige betrouwbare Nederlandse brokers. Om relevant te blijven, moeten ze mee in de prijzenoorlog en qua innovatie een grondige inhaalslag maken.

Litebit account openen?

Het openen van een account bij LiteBit doe je als volgt:

Volgens de wet is LiteBit verplicht deze informatie te verifiëren.

Nadat je je gegevens worden gecontroleerd zul je van een medewerker te horen krijgen of je account is geactiveerd.

Jouw account is meestal binnen 1 á 2 werkdagen actief waarna je direct aan de slag kunt met het platform.

veilig op de Litebit website

Afsluitende woorden

Nederland kent inmiddels flink wat crypto brokers. Met de sterke opkomst van Bitcoin verwacht ik dat dit aantal alleen nog maar zal stijgen. Het opzetten van een dergelijk bedrijf in een sterk groeiende én nog ongereguleerde industrie, is niet gemakkelijk.

Ik verwacht dat LiteBit sinds hun lancering (2013) al heel wat ervaring heeft opgedaan in deze industrie. Deze ervaring zullen ze ongetwijfeld gebruiken om hun platform en bedrijfsvoering te optimaliseren. Hier is veel voor te zeggen.

Ben je op zoek naar een doorgewinterde crypto broker met een Nederlandstalige telefonische klantenservice? Ben je okay met iets hogere transactiekosten omdat je maar af en toe crypto wilt kopen? Dan is LiteBit een passende broker voor jou.

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

De betrouwbaarheid van LiteBit is afhankelijk van deze 4 factoren. LiteBit gaat al velen jaren mee en heeft in het verleden last gehad van een datalek. Dit lek is inmiddels gedicht.

LiteBit biedt deze 71 cryptomunten aan. De meeste munten zijn populaire legitieme coins waar veelvuldig in gehandeld wordt. Vraag en aanbod is dus hoog wat zorgt voor voldoende liquiditeit.

Veiligheid staat bij LiteBit hoog in het vaandel. Ruim 95% van alle crypto staat bij LiteBit daarom in een offline wallet. Hier kunnen online dieven dus niet bij komen. Lees hier meer over hoe veilig LiteBit is.