DEGIRO review

René Today beoordeling:

8,2
8.2/10

veilig op DEGIRO website

René

Conclusie: mijn ervaringen met broker DEGIRO zijn goed als het gaat om het beleggen in bepaalde ETF’s (zoals VWRL) en aandelen op de Nederlandse beurs. De kosten hier zijn laag. De tarieven voor andere beurzen vind ik minder interessant. Het geld op je account staat veilig, maar qua betrouwbaarheid heeft DEGIRO vroeger steken laten vallen. Het design van het platform vind ik wat gedateerd t.o.v. andere brokers en minder geschikt voor beginnende beleggers.

💡Tip: Wil je bij DEGIRO beleggen? Bekijk op de website van DEGIRO of ze een welkomstbonus hebben.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg verliezen.

Inhoud

Hoe heb ik getest?

Deze DEGIRO review is tot stand gekomen door mijn eigen ervaring en analyse uit te werken. Dit heb ik vergeleken met andere brokers om tot een eerlijke beoordeling te komen.

Het volgende kwam bij deze review van pas:

0 jaar
eigen ervaring
0 uur
extra onderzoek
0 brokers
vergeleken in vooronderzoek
0 externe
beleggers getoetst

Voor- en nadelen

Wil je snel zien of het interessant is om een rekening te openen bij DEGIRO? Check de voor- en nadelen:

Voordelen

Nadelen

DEGIRO als bedrijf

DEGIRO is een broker die zich richt op particuliere beleggers in Europa.

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is in 2019 overgenomen door het Duitse bedrijf flatexDEGIRO AG. Samen hebben ze inmiddels 2,06 miljoen klanten (bron).

In Duitsland wordt DEGIRO gereguleerd door de financiële toezichthouder BaFin. Veel geïnteresseerde beleggers vragen zich allereerst af of DEGIRO betrouwbaar is. 

Betrouwbaarheid

DEGIRO heeft onder de naam ‘flatexDEGIRO Bank AG’ de volgende twee belangrijke registraties:

DEGIRO moet zich dus houden aan de Duitse wet- en regelgeving voor beursgenoteerde financiële instellingen.

In 2017 en 2018 heeft DEGIRO boetes gekregen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). In 2021 dreigde zelfs een derde boete. Sindsdien heeft het moederbedrijf schoon schip gemaakt en een deel van de Nederlandse directie ontslagen.

Sinds 07-05-2021 is DEGIRO helaas niet meer aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Dit komt omdat de AFM-vergunning is ingetrokken.

Veiligheid

Je krijgt bij DEGIRO een Duitse IBAN-rekening waar je geld tegoed op bewaard wordt. Deze valt onder het Europese depositogarantiestelsel en is tot €100.000 verzekerd, indien DEGIRO failliet gaat.

Je beleggingen vallen onder het Duitse beleggers-compensatiestelsel en zijn tot €20.000 verzekerd.

Zowel in de browser als in de app van de DEGIRO kun je two-factor authentication (2FA) instellen om je account extra goed te beveiligen. Dit vind ik cruciale eigenschap voor een financiële dienstverlener.

Conclusie veilig- en betrouwbaarheid: m.b.t. de verzekering van je tegoeden en beleggingen zit het wel goed denk ik. Gezien de boetes uit verleden, heb ik wat twijfels bij de integriteit binnen het bedrijf. 

Het aanbod

DEGIRO biedt toegang tot maar liefst 50 beurzen. Hierdoor kun je bij DEGIRO handelen in veel verschillende financiële producten te kopen. DEGIRO biedt de volgende producten wel/niet aan:

Ter info: Sommige OTC-aandelen hebben een notering aan een Europese beurs zodat je ze alsnog kunt kopen. Wil je in Bitcoin investeren via DEGIRO, dan kun je eventueel wel een Bitcoin ETF kopen. 

Indexfondsen en ETF's

DEGIRO heeft zelf een mandje met interessante producten samengesteld, de ‘Kernselectie‘ genaamd.

De kernselectie is een lijst met ETF’s en (index)fondsen die je éénmaal per maand zonder transactiekosten kunt kopen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden.

Veel beleggers zijn te spreken over VWRL (Vanguard FTSE All-World), vanwege de brede spreiding. De jaarlijkse managementfee á 0,22% vind ik best hoog. Bekijk hier goedkopere ‘All World’ ETF’s.

Conclusie aanbod: ik vind het aanbod van DEGIRO als reguliere broker groot en goed overwogen. Om te blijven concurreren, vind ik wel dat ze t.z.t. enkele van de ontbrekende producten moeten introduceren.

Het platform

Hoe werkt DEGIRO eigenlijk? Heb je om te beginnen een aandeel opgezocht, dan zie je allereerst de dag grafiek. Deze grafiek kun je ook gemakkelijk uitzoomen naar 1 week, 1 jaar, 3 jaar of 5 jaar.

Hoewel de grafiek een goede eerste indruk geeft over hoe de koers verloopt, zijn mijn ervaringen met de geavanceerde ‘interactieve grafiek‘ minder goed. In plaats daarvan gebruik ik TradingView (gratis).

Het handelsplatform van DEGIRO is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Het doen van een fundamentele analyse is hierdoor nu (deels) mogelijk binnen DEGIRO zelf.

Om te beginnen, kun je nu ook de financiële gegevens van een bedrijf bekijken (zie hieronder).

Naast je eigen onderzoek is het ook interessant om te zien of Wallstreet-analisten jouw mening delen. Via het tabje ‘Analisten Visie‘ kun je zien wat hun prognose voor een prijsdoel is.

Ten slotte kun je van ieder aandeel ook ratio’s, ESG-ratings en gekoppelde hefboomproducten bekijken.

De app

De mobiele app van DEGIRO is best goed. Qua design ziet de app er minder hip uit dan andere beleggingsapps, maar alle functies die je in de browser ziet, vind je ook terug in de app, en dat is belangrijk.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van DEGIRO app:

Conclusie platform: ik vind het platform van DEGIRO prettig in gebruik, maar een beetje verouderd qua design. Als je net begint, is het misschien even wennen. De smartphone app werkt prima en is snel. Door het ontbreken van goede geavanceerde tools vind ik DEGIRO minder geschikt voor daghandel.

De kosten (aandelen)

DEGIRO’s kosten voor aandelen verschillen per beurs. Hieronder de kosten voor het kopen van aandelen t.w.v. €1000,- inclusief de spreadkosten (niet door DEGIRO zelf):

USA/CAN

NL/BE

EU (rest)

AU/HK/JP

Zoals je ziet zijn de tarieven voor buitenlandse aandelen relatief duur. Ga je bijvoorbeeld t.w.v. €10.000,- aandelen kopen op Amerikaanse beurzen, dan betaal je:

€0,50 (externe kosten) + €25 (valutakosten) + 0,03% (spreadkosten) = €28,50(!).

De €25,- valutakosten worden door DEGIRO verwerkt in de aan- of verkoopprijs, waardoor ze niet visueel op het scherm met je gedeeld worden. Dit vind ik niet zo transparant.

De kosten (ETF's)

DEGIRO’s transactiekosten voor beleggingsfondsen en ETF’s worden bepaald door:

Hieronder vier scenario’s waarbij we voor €1000,- een ETF kopen (incl. spreadkosten á 0,03%):

Wél kernselectie

Wél kernselectie

Niet kernselectie

Niet kernselectie

Een extra voorwaarde voor kosteloos beleggen in een ETF, is dat je een reeds gekochte ETF blijft bijkopen. Kies je ervoor om de ETF te verkopen, dan betaal je de reguliere transactiekosten.

Bekijk op deze pagina van DEGIRO alle ETF’s inclusief beurs en Key Investor Information Documents (KIIDs).

Aansluitkosten

Om aandelen of ETF’s aan te houden, betaal je jaarlijks ook €2,50 aansluitkosten per beurs. Dit geldt niet voor de Euronext beurs in Amsterdam en Brussel.

Beleg je in Amerikaanse aandelen en/of Kernselectie ETF’s op Europese beurzen, dan heb je deze kosten. Hieronder twee voorbeeldscenario’s. Mocht je beide bezitten, dan kun je ze ook nog eens optellen.

Aandelen op NYSE en Nasdaq

Kosten:  €2,50 x 2 = €5,- p/j

Kernselectie ETF's op 4 EU-beurzen

Kosten:  €2,50 x 4 = €10,- p/j

Heb je bijvoorbeeld een vermogen van €1000,- aan Kernselectie ETF’s op 4 Europese beurzen buiten de Benelux, dan heb je dus een doorlopende kostenfactor van 1% per jaar.

Transactiekosten vergelijken

Vergelijk zelf de transactiekosten voor het handelen in aandelen bij DEGIRO met andere brokers.

Transactiekosten DEGIRO vs concurrentie (excl. spreadkosten)
Broker Kosten EU Kosten VS
DEGIRO v.a. €2,50 €0,50 + 0,25%
BUX Zero €0 of €1,- 0,25%
eTORO 0,50%* 0,50%*
Lynx €6,- €5,- + 0,04%
ING Bank €4,- + 0,04% €4,- + 0,29%
Rabobank €5,- + 0,05% €5,- + 0,35%
ABN Amro €6,50 + 0,1% €9,50 + 0,15%
SAXO Bank 0,1% (min €7) 0,35% (min €7)

* valutaconversie bij storting

Wil je meer type kosten vergelijken, bekijk dan eens de tabel waarin ik beleggingsapps vergelijk. 

Naast deze tarieven, zijn er nog andere kosten voor o.a. realtime koersen, opties, short gaan, telefonische orders, portefeuille overboeken, warrants uitoefenen en het beleggen met marge. Check alle tarieven hier.

Conclusie kosten: Sinds de verhoging van de valutakosten (van 0,10% naar 0,25%) is DEGIRO niet meer de goedkoopste. Desondanks zijn de tarieven nog relatief laag. De aansluitkosten voor Kernselectie ETF’s drukt op de bottom line en zouden ze iets prominenter moeten communiceren, vind ik.

Account openen

Je begint als startende belegger met een Basic account. Je kunt later upgraden naar een Active of Trader account*. Het proces:

Een medewerker van DEGIRO zal jouw aanmelding binnen enkele werkdagen verwerken, en als alles OK is, activeren.

* Ervaren beleggers kunnen eventueel meteen een active of day trader account aanmaken. Met een active of trader profiel kun je futures en opties kopen, short gaan en met marge handelen.

Afsluitend

Ondanks de veranderingen bij DEGIRO gebruik ik deze broker nog steeds graag voor het kopen van Nederlandse aandelen en Amerikaanse small cap aandelen die BUX Zero (review) niet heeft.

Daarnaast heb ik ook een pensioenrekening bij DEGIRO. Hiermee kun je met belastingvoordeel vermogen opbouwen én zelf je ETF’s selecteren. Een optie die je bij andere partijen meestal niet hebt.

Gezien de vele opties binnen het handelsplatform vind ik DEGIRO geschikt voor beleggers die minstens al één jaar beleggen. Voor de ultieme beginners zijn er goede eenvoudigere brokers om mee te starten.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg verliezen.

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

DEGIRO heeft in 2017 en 2018 boetes gehad van de AFM. Sinds de overname door het Duitse Flatex is een deel van de Nederlandse directie ontslagen. DEGIRO staat nu onder toezicht van de Duitse financiële autoriteit BaFin. Meer over hoe betrouwbaar DEGIRO is lees je hier.

Nee, je kunt alleen zelf geld uitboeken nadat je bent ingelogd in je account.

Het uitboeken van tegoed naar je eigen tegenrekening duurt 1 tot 3 werkdagen. Hoe lang het precies duurt is afhankelijk of je wel of niet net voor een weekend uitboekt.