DEGIRO Review

Overweeg je te beleggen bij de broker DEGIRO, maar weet je het nog niet zeker? In deze review deel ik mijn ervaringen met het platform van DEGIRO, bespreek ik de kosten en geef ik een eerlijke beoordeling.

Mijn beoordeling

0 /5

René Today rating

4.1/5

veilig op DEGIRO website

Conclusie: ik vind DEGIRO zeer geschikt voor beginnende particuliere beleggers en mid/lange termijn investeerders. Vooral waneer je met lage transactiekosten in Amerikaanse aandelen en ETF’s wilt beleggen. 

DEGIRO vind ik minder geschikt voor daghandel en swing trades. Het ontbreken van VS opties, warrants, OTC beurs vind ik jammer. Het platform is qua design een beetje gedateerd.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Voor- en nadelen

Ik gebruik DEGIRO nu 5 jaar en heb gedurende die tijd meerdere goede én minder goede eigenschappen weten te ontdekken. Let wel, wat nog niet is, kan nog komen, dus staar je niet blind op de nadelen 🙂

Voordelen

Nadelen

💡TIP: nieuwe DEGIRO-klanten krijgen nu tijdelijk €50,- gratis transactietegoed!

Veilig- en betrouwbaarheid

Voor mij is het heel belangrijk dat zowel mijn contante geld als mijn beleggingen veilig staan bij een broker. Ik heb het idee dat mijn geld veilig staat bij DEGIRO om de volgende redenen:

DEGIRO is van oorsprong een Nederlands bedrijf en is inmiddels overgenomen door het Duitse en beursgenoteerde flatexDEGIRO-groep. Deze staat onder toezicht van de Bafin (Duitse AFM).

Duitsland is strenger dan Nederland m.b.t. financiële diensten en producten. DEGIRO wordt nu dus strenger gereguleerd. 

Verder staat je cash bij DEGIRO op een Duitse IBAN en deze valt onder het Europese depositogarantiestelsel. Hierdoor is deze tot €100.000 verzekerd, mocht het bedrijf failliet gaan.

Je belegde geld valt onder het Duitse beleggerscompensatiestelsel en is tot €20.000 verzekerd.

Kosten van DEGIRO

DEGIRO is de goedkoopste broker die je in Nederland kunt gebruiken.

DEGIRO is vooral goedkoop wanneer je in VS en NL aandelen en Kernselectie ETF’s handelt. Alle andere beurzen vind ik best duur.

Iedere belegger handelt anders. Hoe duur is DEGIRO voor jou? Bereken hier eenvoudig zelf hoeveel jouw trades zouden gaan kosten.

Wil je alles weten? Op deze pagina vind je alle tarieven bij elkaar.

Account openen moeilijk?

Nee hoor. Je begint met een Basic account. Je kunt later upgraden naar Active of Custody. Let op, downgraden kan niet. Het proces:

Klaar? Een medewerker van DEGIRO zal jouw aanmelding binnen enkele werkdagen verwerken, en als alles OK is, activeren.

incl. €50 gratis transactietegoed

Kernselectie interessant?

Zeker! Dit is een lijst met ETF’s die je 1x per maand zonder transactiekosten mag kopen. Ideaal wanneer je voor de lange termijn wilt beleggen.

Ik heb de beste ETF’s uit de Kernselectie op een rij gezet, inclusief uitleg. Wil je ze allemaal zien? Bekijk de complete Kernselectie hier op de website van DEGIRO.

Ik ben groot fan van die ETF’s, maar koop ze niet in mijn normale account. Ik koop ze in mijn pensioenrekening account bij DEGIRO, omdat dit voor mij echt beleggingen voor later zijn.

Over die pensioenrekening betaal ik véél minder belasting en kan ik bruto inleggen. Het enige nadeel is wel dat je inleg vast zit tot ná je pensioenleeftijd 👴

Beleggen bij DEGIRO in 4 stappen

Stap 1: zoek aandeel op

Zoek linksboven in de zoekbalk op het bedrijf waarvan je aandelen wilt kopen.

Ieder aandeel of ETF heeft een afkorting op de beurs. Dit wordt een symbool of ticker genoemd.

Kies bij VS aandelen altijd voor de USD versie.

Stap 2: bepaal je prijs

Koop een aandeel nooit op een top, maar in een dal. Klik onderaan de grafiek op 3M (3 maanden).

Zoek een diep dal, lees de prijs af en onthoudt deze. Dit kun je ook met 6M of 1Y (1 jaar) doen.

Hoe langer die periode, hoe langer het duurt voordat die prijs bereikt wordt.

Stap 3: stel kooporder in

Klik op de ‘KOOP’-knop rechtsboven de grafiek van het aandeel (of ETF).

Vul de prijs in die je onthouden hebt in stap 2.

Kies voor een ‘Limit Order’ en stel deze ‘Doorlopend’ in. De order blijft dan altijd open staan totdat jouw prijs bereikt wordt.

Kies hoeveel stuks je wilt en klik op ‘Plaats Order’.

Stap 4: check en bevestig order

Nu moet je je order dubbel checken. Niks is nu nog definitief totdat je op ‘Bevestig’ klikt. Check alle gegevens die je in stap 3 hebt ingevuld.

Je ziet ook direct wat de transactiekosten zullen zijn.

Ziet alles er goed uit? Klik dan op ‘Bevestig’. 

Belangrijk om te weten: je hebt nog niets gekocht. Je hebt een openstaande order, wat betekent dat je nu moet wachten totdat de door jouw ingestelde prijs wordt bereikt.

En nu...?

Het kan voorkomen dat jouw prijs nooit bereikt wordt en de order nooit vervuld wordt. Je kunt de order verwijderen óf de prijs naar boven bijstellen door op het pootloodje naast de order te klikken (zie hieronder).

Vervolgens kun je maandelijks bij blijven kopen in een nieuw ‘prijsdal’ dat je vooraf instelt (zoals hierboven). Zo bouw je voordelig je positie in het aandeel op. Dit heet in de volksmond ‘DCA-en‘.

Weet je niet in welke aandelen je moet beleggen bij DEGIRO? Ik heb een pagina gemaakt waar ik de meest actuele beste aandelen volgens data en analisten op een rij heb gezet.

Tips voordat je begint

Voordat ik deze review over DEGIRO afsluit, wil ik je graag 3 tips geven, zodat je straks met een compleet verhaal en een goed gevoel kunt beginnen met beleggen via DEGIRO.

Tip 1: technische analyse

Wanneer je wilt handelen in aandelen, dan is het maken van een (eenvoudige) technische analyse verstandig. Dit werkt in DEGIRO niet zo prettig. Gebruik hiervoor TradingView (gratis).

Tip 2: bepaal beste uren

Wil je actief beleggen, ga dan bij jezelf te rade waneer op de dag je tijd hebt om te beleggen. Heb je een vaste baan, kies dan voor de Amerikaanse beurzen omdat die pas om 22:00 uur Nederlandse tijd sluiten. Kies dus niet vanzelfsprekend voor de Euronext Amsterdam.

Tip 3: begin rustig

Het is niet mijn taak om dit te zeggen maar wil toch benadrukken dat het goed is om rustig te beginnen. Ben je nieuw met beleggen, kies dan eerst voor ETF’s en/of large cap aandelen. Zo neem je iets minder risico’s.

Kijk goed naar de zogenaamde ‘beta‘ waarde. Dit is de mate van volatiliteit. Deze is bij mid- en small caps een stuk hoger, waardoor je sneller negatief kunt komen te staan.

Video review

Ik bespreek mijn ervaringen met DEGIRO ook in de video hieronder waar ik o.a. meer uitleg geef over het gebruik van het platform.

Veelgestelde vragen

Ja, je beleggingen zijn bij DEGIRO verzekerd tot €20.000 en je cash tot €100.000. Sinds hun overname staan ze onder toezicht van de strenge Bafin (‘Duitse AFM’). Meer details lees je hier.

Vooral VS en NL aandelen én hun Kernselectie ETF’s komen met lage transactiekosten. Assets op andere beurzen vind ik wel duur. Verder hebben ze een call center in Sofia (Bulgarije) waar de huur en lonen laag zijn. Hierdoor houden ze bedrijfskosten relatief laag.
Ik heb een 4-stappenplan uitgeschreven inclusief plaatjes. Hierin zie je stap voor stap hoe je je eerste aandelen of ETF bij DEGIRO koopt in hun platform.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het openen van een account? Je kunt DEGIRO bellen tijdens werkdagen op 020 535 34 96. Ze helpen je graag verder! Als klant houd je contact aan via telefoon of e-mail (klanten@degiro.nl).