BUX Zero review

René Today beoordeling:

9,4
9.4/10

veilig op BUX Zero website

René

Conclusie: Ja, via de app van broker BUX Zero kun je gratis in ETF’s en aandelen beleggen. Dit doe je via ‘zero orders’. Deze zijn geschikt voor de beginnende belegger die voor de lange termijn wil beleggen. BUX zero rekent voor bepaalde transacties wel (lage) kosten. Dit is onderdeel van hun verdienmodel. Het aanbod Europese en Amerikaanse aandelen bij BUX Zero is voldoende voor de beginner. Ook bieden ze 33 cryptomunten aan. Mijn ervaringen met de app en het account zijn positief. Kijkend naar de CEO en verplichte registraties van het bedrijf komt BUX Zero als betrouwbaar over.

💡Tip: open BUX Zero account en ontvang een gratis aandeel t.w.v. maximaal €200,-

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg verliezen.

Inhoud

Hoe heb ik getest?

Voor deze BUX Zero review heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen ervaring en onderzoek. Deze kennis heb ik vergeleken met anderen om tot een recensie te komen. Het volgende kwam bij deze review te pas:

0 jaar
ervaring met BUX Zero
0 uur
extra onderzoek
0 brokers
vergeleken in vooronderzoek
0 externe
beleggers getoetst

Voor- en nadelen

Hierbij alle goede en minder goede eigenschappen van BUX Zero die ik kon bedenken. Ik ben hier uitgegaan van de doelgroep particuliere beleggers van 18 tot 39 jaar.

Voordelen

Nadelen

* Verwacht in de toekomst

Is BUX Zero betrouwbaar?

BUX Zero is een Nederlandse ‘execution only’ (zonder advies) broker met ruim 500.000 klanten (bron). 

De betrouwbaarheid van BUX Zero wordt bepaald door vergunningen, registraties, eventuele overtredingen, de CEO en het managementteam. Het bedrijf heeft een:

BUX Zero is in 2013 opgericht door Nick Bortot. Hij werkte hiervoor 12,5 jaar bij BinckBank. Sinds 2021 is Nick geen CEO meer.

Sinds 2021 is Yorick Naeff de CEO. Hij werkte hiervoor 6,5 jaar als COO bij het bedrijf, en daarvoor 4,5 jaar bij de ING Bank. De financiële baas (CFO) is Mark Lamers. Hij werkte hiervoor 14 jaar bij ABN AMRO.

BUX B.V. heeft kantoren in Amsterdam, Londen en Berlijn. Op dit moment werken er volgens LinkedIn 245 mensen bij het bedrijf. Mocht BUX failliet gaan, dan is het volgende geregeld:

Je onbelegde geld wordt geparkeerd bij ABN AMRO Clearing. Deze contanten zijn tot €100.000 verzekerd door het Europese Depositogarantiestelsel. Je beleggingen zelf staan in een aparte stichting: BUX Custody Stichting. Als extra vangnet zijn ze d.m.v. de Nederlandse Beleggerscompensatie tot €20.000 verzekerd.

Iets anders wat het vermelden waard is, is dat BUX Zero tot op heden nog nooit een publieke waarschuwing of boete van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft gehad.

Conclusie betrouwbaarheid: kijkend naar het team, vergunningen en registraties kan ik met redelijke zekerheid zeggen dat BUX Zero een betrouwbare Nederlandse broker is.

BUX Zero aanbod

Het aanbod van BUX Zero is kleiner dan bij andere Nederlandse brokers, maar ik vind het zeker geen beperkt aanbod. Het aanbod is daarom wat mij betreft ruim voldoende voor de meeste beleggers.

Aandelen

Je kunt bij BUX Zero ruim 3000 aandelen kopen uit deze 7 landen:

Binnen de beschikbare aandelen vind je o.a. bekende namen uit de VS en Europa. Denk aan Apple, Microsoft, Google, Shell en Adyen. Maar ook kleinere bedrijven zoals Roblox en Lucid Motors ontbreken niet.

Nieuwe aandelen van bedrijven die pas net de beurs op zijn gegaan, zul je niet zo snel terug vinden. Tenzij het gaat om een beursgang van een populair bedrijf.

ETF's

BUX Zero heeft een aanbod van ruim 100 ETF’s met daarin alle bekende aanbieders zoals Vanguard, iShares, VanEck, Lyxor en Xtrackers.

Je kunt kiezen uit ETF’s die een sector/industrie, land/continent of de hele wereldmarkt volgen, zoals het populaire VWRL.

Iedere ETF heeft een goede omschrijving en documentatie. Het enige wat nog mist is de jaarlijkse managementfee, maar deze kun je direct terugvinden in mijn unieke lijst met BUX Zero ETF’s.

Crypto

Je kunt bij BUX Zero de volgende 33 cryptomunten kopen:

Avalanche, Axie Infinity, BUX Token, Basic Attention Token, Bitcoin, Bitcoin Cash, Cardano, Chainlink, Chiliz, Compound, Curve, Decentraland, Dogecoin, Enjin Coin, Ethereum, Filecoin, Internet Computer, Kyber, Litecoin, Maker, OMG Network, Orion Protocol, Polkadot, Polygon, Solana, Stellar, SushiSwap, Terra, Tezos, The Graph, UMA, Uniswap, yearn.finance.

Ter info: De cryptodiensten binnen BUX Zero worden aangeboden door BUX Alternative Investments B.V. dat geregistreerd staat bij De Nederlandsche Bank als aanbieder van cryptodiensten.

Je krijgt bij je crypto’s geen individuele wallets. In plaats daarvan worden ze opgeslagen in wallets die beheerd worden door Stichting Custodian BUX (SCB). Bij een faillissement van BUX B.V. staan ze dus veilig.

Omdat je geen eigen wallet-adressen hebt, kun je ook nog geen crypto ontvangen/versturen vanaf/naar een externe wallet. Je kunt je crypto alleen verkopen en terugstorten naar je gekoppelde IBAN.

💡 Tip: Als je net begint met beleggen, kan het lastig zijn om een keuze te maken uit alle producten. De mensen bij BUX Zero hebben themalijsten met aandelen en ETF’s samengesteld, inclusief extra uitleg.

Conclusie aanbod: ik vind het aanbod van aandelen en ETF’s bij BUX Zero voldoende voor de gemiddelde belegger. Het aanbod aan van cryptovaluta vind ik OK voor de meeste crypto-investeerders. Wil je af en toe ook een kleine onbekendere munt kopen, dan moet je uitwijken naar Bitvavo, Binance of Kucoin. 

BUX Zero ervaringen

Ik vind de gebruiksvriendelijke mobiele app van BUX Zero geschikt voor beginnende beleggers. In mijn artikel over aandelen kopen voor beginners heb ik BUX Zero dan ook bovenaan de lijst gezet.

Design

Qua ontwerp en design is er voor een kleurrijke (niet saaie) stijl gekozen, met speelse iconen. Het is niet te bont waardoor het een overzichtelijke app blijft.

Wat mij wel opvalt is dat ze de kleuren groen (winst) en rood (verlies) bewust hebben weggelaten in je portfolio. Hierdoor dempen ze de ‘up & down’ emotie die beleggers wel eens hebben.

Een nadeel is dat je dan langer bezig bent met het scannen van je resultaten, wat soms vervelend kan zijn.

Analysemogelijkheden

Bij ieder aandeel vind je een eenvoudige grafiek en basisinfo zoals bedrijfs- en koersinformatie, de koerswinstverhouding (PE-ratio), etc. Zie hieronder:

Om een aandeel goed te kunnen vergelijken met concurrerende bedrijven vind ik dat je extra tools nodig hebt, zoals het gratis Seeking Alpha.

Voor lange termijn beleggers is de grafiek, hoe eenvoudig die ook is, prima denk ik. Wil je meer detail, dan kun je het gratis TradingView gebruiken.

Conclusie ervaringen app: ik vind de BUX Zero app gebruiksvriendelijk met vooral basic informatie over de producten. Financiële bedrijfsdata moet je nu elders zoeken. Het is jammer dat de zwarte achtergrond niet wit in te stellen is. De rangschikking van de items op de Settings-pagina is onlogisch.

BUX Zero kosten

De transactiekosten van een online broker hebben impact op je totale rendement. Hoe lager de tarieven voor het plaatsen van orders, hoe meer je onder de streep overhoudt. Daarom heb ik alle kosten van BUX Zero onder de loep genomen. Hieronder vind je een tabel met alle kosten:

BUX Zero kostentabel
Zero order Marktorder Limietorder
Aandelen EU 0,08%* €1,50 + 0,08%* €1,50 + 0,08%*
Aandelen VS - 0,41%** 0,41%**
Fractionele aandelen VS - 0,41%** 0,41%**
ETF's 0,08%* €1,50 + 0,08%* €1,50 + 0,08%*
Crypto - Nu €0 / later 0,5% -
*Spreadkosten, **Spreadkosten + valutakosten

Zero orders: 100% gratis beleggen?

Wanneer je een zogenaamde Zero order gebruikt, wordt jouw order niet direct doorgevoerd, maar gebundeld met andere orders. Deze wordt vervolgens aan het einde van de dag (rond 16:00 uur) door ABN AMRO Clearing in bulk verwerkt. Hiermee behalen ze een kostenvoordeel op transacties.

Door dit voordeel kun jij als particuliere belegger Europese aandelen, ETF’s en crypto kopen zonder commissie. Je betaalt wel ‘spreadkosten’ (externe kosten) die ongeveer 0,08% van je inleg bedragen.

Voorbeeld: Koop je voor €100,- aan Europese aandelen of ETF’s via een Zero order, dan betaal je wegens de spreadkosten ongeveer €0,08 voor de transactie.

De spread is de ruimte tussen de vraagprijs en verkoopprijs die handelaren elkaar op de beurs aanbieden.

Dit percentage kan hoger of lager uitvallen dan de genoemde 0,08%. Doorgaans geldt: hoe populairder een aandeel is, hoe hoger het volume is en hoe kleiner de spread is. 

Goed om te weten: wordt jouw Zero order bijna uitgevoerd, maar is de koers plotseling flink gewijzigd, dan gaat deze niet door. Voor verkooporders wordt 4% en bij kooporders wordt 5% koersverschil aangehouden. Hierdoor verkoop je niet diep in een ‘beurs crash’ en koop je niet op een te hoge piek.

Kosten op Europese aandelen en ETF’s

Wil je een aandeel direct kopen, dan betaal je voor Europese aandelen en ETF’s een vaste commissie van €1,50. Dit geldt voor zowel een limiet als marktorder. 

Voorbeeld: Het kopen van €100,- aan Europese aandelen of ETF’s kost je ongeveer:
€1,50 commissie + €0,08 spreadkosten = €1,58 totale kosten.

Kosten op Amerikaanse aandelen

Hoewel BUX Zero voor Amerikaanse aandelen geen commissie vraagt, betaal je wel valutakosten á 0,35% van je inleg, plus spreadkosten van ongeveer 0,06%.

Voorbeeld: Voor het kopen van €100,- Amerikaanse aandelen betaal je ongeveer:
€0,35 valutakosten + €0,06 spreadkosten = €0,41 totale kosten.

BUX Zero biedt als enige Nederlandse broker voor dezelfde kosten ook fractionele Amerikaanse aandelen aan. Je kunt dan bijvoorbeeld een stukje (vanaf €10) van het hoog geprijsde Amazon-aandeel kopen. Eén héél Amazon-aandeel kost namelijk rond de $3000,-(!).

Kosten op cryptomunten

BUX Zero hanteert tijdelijk €0,- commissie op cryptomunten. In de toekomst wordt het reguliere tarief van 0,5% per order geïntroduceerd.

Voorbeeld: Voor het kopen van €100 aan crypto betaal je in de toekomst ongeveer €0,50.

Crypto kopen bij BUX Zero wordt hierdoor in de toekomst 2x duurder dan een marktorder bij Bitvavo, waar je 0,25% betaalt. Als BUX Zero ook binnen de Nederlandse crypto-industrie competitief wil zijn, dan zullen ze dat percentage moeten verlagen naar minstens 0,25%. Nog beter is 0,20%.

Iets anders: momenteel biedt BUX Zero alleen een marktorder aan voor het handelen in crypto. Hierdoor kan jouw koop- of verkooporder bij laag volume of een plotseling dalende koers minder gunstig uitpakken.

Het extra toevoegen van limietorders zou voor BUX Zero een mooie upgrade zijn.

Kosten Beleggingsplan

Het Beleggingsplan van BUX Zero kost €1,- per maand. Je koopt dan één keer per maand geautomatiseerd een of meerdere ETF’s, op een vooraf ingestelde dag.

Combineer je dit met een automatische geldstorting (dit is mogelijk), dan kun je 100% passief geld investeren voor €12,- per jaar.

Hierbij is van belang dat je eerst berekent welk percentage €12,- is van jouw totale vermogen. Bij een laag vermogen loont het namelijk misschien om eerst een tijdje losse ‘Zero orders’ te doen.

In de tabel hieronder zie je hoe hoog de jaarlijkse kosten zijn in percentages t.o.v. je vermogen, uitgaande van €12,- per jaar. Let op: dit is exclusief de managementfee die een ETF zelf hanteert.

Beleggingsplan kostentabel
Vermogen Kosten per/jaar*
€250,- 4,80%
€500,- 2,40%
€1.000,- 1,20%
€2.500,- 0,48%
€5.000,- 0,24%
€10.000,- 0,12%
*Op basis van €12,-

Je ziet in de tabel direct dat het Beleggingsplan niet interessant is voor de wat lagere vermogens. Persoonlijk vind ik het Beleggingsplan pas vanaf een vermogen van €10.000,- interessant worden, omdat het jaarlijkse kostenpercentage (0,12%) dan ruim onder het gemiddelde van de grootbanken zit.

Ontbrekende kosten

Bewaarloon – Hoewel BUX Zero zich richt op jonge beleggers met vaak beleggen met weinig geld, lijkt BUX Zero ook bijzonder aantrekkelijk voor beleggers met een groter vermogen. Het ontbreken van het bewaarloon, wat grootbanken hanteren, kan namelijk jaarlijks voor een flinke kostenbesparing zorgen.

Aansluitkosten – Je betaalt bij BUX Zero ook geen aansluitkosten per beurs. DEGIRO daarentegen hanteert €2,50 aansluitkosten per beurs per jaar. Dit kan flink oplopen als je in zowel Amerikaanse aandelen als Europese ETF’s handelt.

Realtime koersen – Hier wordt ik blij van: gratis realtime koersen. eToro heeft dit ook. Bij DEGIRO betaal je €1,5 tot €10,50 per maand hiervoor. Ik vind het mooi dat BUX Zero deze kosten op zich neemt.

Voor de zekerheid heb ik dit getest met mijn realtime koersen in TradingView en het klopt! Zie foto waarbij ik mijn iPhone erbij houd.

Conclusie kosten: BUX Zero is heel transparant in hun kosten en hier is veel voor te zeggen. De ‘Zero order’ vind ik een slimme optie, maar minder geschikt voor korte termijn handel. De kosten voor het Beleggingsplan vind ik zelf pas interessant voor vermogens vanaf €10.000,-.

BUX Zero verdienmodel

Je zult je nu misschien afvragen wat het verdienmodel van BUX Zero is? BUX Zero verdient naar eigen zeggen alleen aan de €1,- commissies op Europese transacties.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat BUX Zero niets verdient op de handel in Amerikaanse aandelen. Aangezien ze valutakosten á 0,35% hanteren, vermoed ik dat ze achter de schermen (via de ABN AMRO?) een betere deal hebben voor de Euro-Dollar-conversie.

Daarnaast heeft het bedrijf BUX B.V. nog twee andere producten waar het geld mee verdient: BUX Crypto en BUX X (CFD’s). Ik verwacht dat BUX goed verdient aan de CFD’s, waarmee het de kosten bij BUX Zero zou kunnen dekken.

BUX Zero gratis aandeel

Zodra je geld in je account hebt gestort, ontvang je een gratis aandeel t.w.v. max €200,-.

Dit aandeel krijg je alleen wanneer de beurzen open zijn. Stort je ‘s avonds of in het weekend, dan moet je wachten tot de dag dat de beurzen weer open zijn.

Ik kreeg een Aegon-aandeel (zie hieronder). Geen joekel, maar wel leuk om te zien dat dit werkt. Als je wilt kun je deze direct weer verkopen.

Bovenaan je portfolio zie je een het knopje ‘Gratis aandeel’. Hiermee kun je vervolgens 10 vrienden uitnodigen.

Voor iedere vriend(in) die je uitnodigt, krijg je opnieuw een gratis aandeel in jouw portfolio.

In totaal kun je t.w.v. maximaal €2000,- aan gratis aandelen ontvangen van BUX Zero.

Hoewel je dit logischerwijs niet moet misbruiken, kun je hier dus serieus geld mee verdienen zónder zelf aandelen te hoeven kopen. 

veilig via de BUX Zero website

Klantenservice ervaring

Nadat ik mijn eerste storting had gedaan, zag ik het geld niet direct in mijn account terug. Ik had een zogenaamde ‘Overschrijving via app‘ gedaan. Daar stonden 2 werkdagen voor. Ik heb begrepen dat dit nu via ‘SEPA Instant’ gaat en je overschrijving binnen 15 minuten is voltooid.

Ik had eigenlijk voor ‘Tikkie‘ moeten kiezen. Dan staat het er wel direct op.

Via Settings>Chat in de app nam ik contact op met de BUX Zero klantenservice. Er kwam eerst een automatische reactie van een bot. Na wat aandringen reageerde er na 70 minuten een echt persoon.

Zoals je kunt lezen reageerde hij vriendelijk met een goede uitleg. Hij ging het proces direct proberen op te snellen voor me, en dat lukte hem! Hoewel ik niet à la minuut geholpen werd, was mijn ervaring positief.

BUX Zero account aanmaken

Het aanmaken van een BUX Zero account gaat als volgt:

Je gegevens worden binnen een paar uur gecontroleerd. Na akkoord kun je je tegoed storten. Je ontvangt dan automatisch een gratis aandeel.

veilig via de BUX Zero website

De BUX Zero app kun je downloaden vanuit de Google Play Store en de App Store.

Afsluitend

Ik vond het leuk om deze BUX Zero review te schrijven. Hoewel een ‘gratis transactie’ bij BUX Zero niet 100% gratis is, zijn de ‘verborgen kosten’ (spreadkosten) nihil. BUX Zero heeft daarnaast recent hun financiële producten aanbod flink uitgebreid. Ik verwacht dat ze dit om de zoveel tijd zullen blijven doen.

Als ik alle besproken onderwerpen op een rij zet, is BUX Zero volgens mij absoluut een goede broker voor startende beleggers. Daarnaast zie ik in BUX Zero ook een interessant alternatief voor ervaren beleggers die op zoek zijn naar een nieuwe broker die goedkoper en 100% Nederlands is. Hierbij komt namelijk ook een bindende KIFID registratie.

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Ja, naar mijn mening wel. BUX Zero heeft de nodige verplichte vergunningen en registraties, en wordt geleid door een sterk team met vele jaren ervaring bij gerenommeerde financiële instellingen. Lees hier alle details over de betrouwbaarheid van BUX Zero.
Ik vind van wel. De BUX Zero app bespreek ik uitgebreid in dit deel van mijn BUX Zero review. Hierin bespreek ik o.a. de analysemogelijkheden, het ontwerp en het praktische gebruik.