Bitvavo review

René Today rating:

8,8
8.8/10

veilig op Bitvavo website

René

Conclusie: de broker én exchange Bitvavo komt veilig en betrouwbaar over op mij. Mijn ervaringen met het kopen en verkopen van Bitcoin zijn positief. Bitvavo hanteert lage kosten en het platform met app is gemakkelijk in gebruik. Via ‘staking‘ kun je een mooie rente ontvangen op de crypto in je wallet. Bitvavo krijgt in reviews van klanten ook een goede beoordeling.

💡Tip: open een nieuw Bitvavo account en profiteer tijdelijk van 1000 euro gratis handelen.

Inhoud

Hoe heb ik getest?

Voor deze Bitvavo review heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen ervaring en onderzoek. Deze kennis heb ik vergeleken met anderen om tot een recensie te komen. Het volgende kwam bij deze review te pas:

0 jaar
eigen ervaringen
0 uur
extra onderzoek
0 brokers
vergeleken in vooronderzoek
0 externe
crypto beleggers getoetst

Voor- en nadelen

Hieronder alle goede en minder goede eigenschappen die ik gevonden heb. Ik ben best kritisch, dus het kan zijn dat jij het gemis van een bepaald order type bijvoorbeeld minder belangrijk vindt.

Voordelen

Nadelen

* Binnenkort beschikbaar

Betrouwbaarheid & veiligheid

Omdat ik als buitenstaander niet in het bedrijf kan kijken, is het voor mij cruciaal dat mijn cryptomunten veilig staan, mocht er onverhoopt sprake zijn van een hack, mismanagement of fraude.

Laten we beginnen met de betrouwbaarheid.

Betrouwbaarheid

Bitvavo heeft als Nederlandse cryptocurrency exchange twee belangrijke registraties:

Bitvavo moet zich hiermee houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Let wel, er is nog geen prudentieel- en gedragstoezicht op Bitvavo door DNB en AFM.

Hierdoor wordt Bitvavo nog niet regelmatig getoetst aan de strenge AFM-regels.

Dit doet Bitvavo om het ontbreken van officieel gedragstoezicht te compenseneren:

  • Lidmaatschap gedragscode VBNL
  • Personeel met Verklaring Omtrent Gedrag
  • Nieuw personeel wordt gescreend

Conclusie betrouwbaarheid: als ik alles overweeg, kan ik met redelijke zekerheid zeggen dat ik Bitvavo een betrouwbare exchange vind. Meer over de beveiliging vind je op deze pagina van Bitvavo.

Veiligheid

Toen ik nog geen klant van Bitvavo was, vroeg ik mezelf direct af of de techniek achter het platform robuust en veilig genoeg is. Met name de grote hoeveelheid phishing gevallen binnen crypto baarde mij zorgen. 

Na onderzoek ontdekte ik dat Bitvavo’s servers nog nooit succesvol gehackt zijn. Wel zijn er klanten geweest die (meestal door eigen onkunde) het slachtoffer zijn geweest van phishing  waarna crypto uit hun account is gehaald.

Hoe vervelend phishing ook is, kan ik duidelijk zien dat Bitvavo alles uit de kast trekt om tegoeden en digitale valuta van klanten optimaal te beveiligen.

Het volgende hebben ze hiervoor geïmplementeerd:

Hier kun je je veiligheidsinstellingen bij Bitvavo verbeteren:

🔐 Tip: stel altijd 2FA en een anti-phishing code in, én klik niet op verleidende e-mails of SMS-jes.

Verzekering

Als je Bitvavo gebruikt, bezit je tegoed (cash) en cryptomunten. Je tegoed wordt in gecertificeerde datacenters bij de Stichting Bitvavo Payments geparkeerd, en dus niet in de Bitvavo B.V.

Mocht Bitvavo B.V. failliet gaan, dan staat je tegoed dus veilig in die aparte stichting. 

Cryptomunten zijn tot $250 miljoen gedekt d.m.v. een partnerschap tussen Bitvavo en Coinbase Custody International. Ik kan niet achterhalen hoe groot Bitvavo’s totale cryptovermogen is. Mocht dit bijvoorbeeld $500 miljoen zijn, dan is slechts de helft verzekerd indien alles in één hack wordt gestolen. 

Maar, Bitvavo bewaart crypto-keys voornamelijk in een offline opslaglocatie (cold wallets). Dit zijn servers die letterlijk in een geregistreerde A-klasse bankkluis staan. Ik denk (maar weet niet zeker) dat het totale deel aan cryptovaluta in hot wallets, niet hoger is dan het verzekerde bedrag á $250 miljoen.

Conclusie veiligheid: wat mij betreft heeft Bitvavo voldoende toepassingen ingebouwd om tegoeden en digitale valuta van klanten te beveiligen. Het verzekerde bedrag tot $250 miljoen wekt ook vertrouwen.

Aanbod cryptomunten

Bitvavo biedt ruim 180 cryptomunten aan. Hierin komen de grootste crypto’s o.b.v. marktkapitalisatie terug, waaronder Bitcoin, Ethereum, Ripple, Avalanche, Solana, etc.

Daarnaast heeft Bitvavo nog een flinke reeks andere altcoins toegevoegd. Ideaal wanneer je vroeg wilt beleggen in een specifieke opkomende munt.

Bitvavo heeft 3 stablecoins: USDT, USDC en DAI. Deze vind ik vooral handig voor Bitvavo’s crypto staking.

Cryptoparen

Bitvavo biedt op dit moment alléén cryptoparen aan die zijn gekoppeld aan de Euro, zoals BTC-EUR en ETH-EUR. Hierdoor is Bitvavo de grootste ‘Euro only’ crypto exchange van de wereld.

Mocht je ook in andere cryptoparen willen handelen (zoals BTC-USDT), die zijn gekoppelde aan de Dollar, dan moet je nog even wachten. Ik heb begrepen, dat ze deze markt in de toekomst gaan toevoegen.

Conclusie aanbod: Bitvavo biedt voor mezelf en de meeste beleggers ruim voldoende verschillende cryptomunten aan. Wil je de allernieuwste munten kopen, dan moet je uitwijken naar Kucoin of Binance.

Bitvavo wallet

Binnen het Bitvavo platform kun je iedere munt in een unieke wallet aanhouden. Dit zijn in principe een hele reeks digitale portemonneetjes. Je kunt deze vinden in het dashboard (lange lijst coins onderaan).

Crypto ontvangen en versturen

Je kunt met je wallets ook crypto’s te ontvangen en versturen. Hiervoor is een externe wallet nodig. Bijvoorbeeld bij een andere crypto broker of een cold wallet (USB-stick).

Voordat je dit kunt doen, moet je eerst bewijzen dat die andere wallet ook van jou is. Dit is een van de vereisten die De Nederlandsche Bank heeft gesteld om witwassen tegen te gaan.

Bij mij is het verifiëren van een externe adres en het rondsturen van cryptomunten altijd goed gegaan. Dit proces lijkt geautomatiseerd en is bij mij altijd binnen enkele minuten geregeld. 

Bitvavo kosten

De Bitvavo exchange is de goedkoopste in Nederland. De kosten die je per transactie maakt, bestaan uit:

Je maakt standaard 0,25% handelskosten over je ingelegde bedrag wanneer je een zogenaamde ‘market order’ doet. Dit is in het Bitvavo dashboard altijd het geval en wordt direct uitgevoerd.

Je maakt 0,15% handelskosten wanneer je een ‘limiet order’ laat uitvoeren. Deze kun je alleen in de geavanceerde weergave van Bitvavo instellen. Ik leg lager op de pagina uit hoe dat werkt.

Transactiekosten vergelijken

Als we Bitvavo’s transactiekosten vergelijken met andere partijen, dan zien we dat Bitvavo op dit moment de voordeligste Nederlandse crypto aanbieder is. Dit geldt voor zowel koop- als verkooporders.

Transactiekosten Bitvavo vs. concurrentie
Nederlandse broker Kosten (v.a.)
Bitvavo 0,15%
Coinmerce 0,4%
Litebit 0,7%
Blox 1.0%
Satos 1,5%
Bitcoin Meester 1,5%
BTC Direct 2.0%

Spreadkosten

Spreadkosten worden alleen toegevoegd bij munten die (tijdelijk) minder populair zijn en dus een lager volume hebben. Maar, ook bij Bitcoin moet je soms spreadkosten betalen als de daghandel rustiger.

Opnamekosten

Wil je je winst laten uitbetalen en cryptomunten opnemen uit je persoonlijke wallet, dan betaal je opnamekosten. Deze kosten zijn laag. Op de website van Bitvavo vind je een compleet overzicht.

Conclusie kosten: Bitvavo hanteert de laagste kosten van alle Nederlandse crypto-aanbieders. Binance en Kucoin zijn goedkoper, maar de eerste twee missen iDeal en deze zijn niet Nederlands. Verder zijn er voldoende betaalmethoden en het gebruik van iDeal gratis.

Hoe werkt Bitvavo?

Cryptocurrency kopen kan bij Bitvavo op twee manieren:

  1. via dashboard (market order)
  2. via ‘Geavanceerd’ in menu

1. crypto kopen via dashboard

Zoek eerst de gewenste cryptovaluta die je wilt kopen en klik deze aan (dit zijn ook je crypto wallets).

Vul nu in hoeveel Bitcoin je wilt kopen in Euro’s óf in de eenheid van de munt zelf, en check de kosten:

Zodra je op ‘Kopen‘ hebt geklikt, wordt de crypto gekocht en zie je de volgende mededeling.

2. via Geavanceerd

Wil je een limiet order instellen of actiever aan crypto trading doen? Klik dan rechtsboven in het menu op ‘Geavanceerd‘. Je komt dan in de geavanceerde exchange interface van Bitvavo.

Je krijgt nu een groot donker scherm te zien. Laat je niet afschrikken! Het is eenvoudiger dan je denkt.

Kies eerst je cryptopaar (zie bij cijfer 1 hieronder hoe je dat doet).

Bekijk de grafiek en bedenk met gezond verstand waar volgens jou de koers nog naartoe kan zakken en onthoudt deze. Zie hieronder bij de pijl een voorbeeld.

Limiet order instellen

Helemaal links in beeld zie je invulvelden.

Check of je op ‘Buy‘ en ‘Limit order’ staat. Volg dan deze 3 stappen:

  1. Kies crypto die je wilt kopen (standaard BTC-EUR)
  2. Vul bij ‘Price’ in bij welke prijs je wilt kopen (lager dan huidige)
  3. Vul in voor hoeveel Euro’s je wilt kopen

Bij ‘Advanced’ staan nog wat opties die ik zelf niet gebruik.

Klik nu op ‘Continue’ om de order op te laten nemen.

Zodra de prijs (bij 2) bereikt wordt, zal jouw order worden vervuld en zie je je crypto in je wallet (in dashbord) verschijnen.

Dit kan uren, dagen tot soms weken duren, dus heb geduld.

Conclusie gebruik: het kopen en verkopen van crypto’s in Bitvavo’s normale interface is heel simpel. Voor het geavanceerde gedeelte heb je iets meer tijd nodig om het onder de knie te krijgen. Verder vind ik het jammer dat je daar het order book niet tijdelijk kunt verwijderen voor meer schermruimte.

Bitvavo app

Bitvavo heeft ook een goede app ontwikkeld. Deze geeft toegang tot al je wallets en gegevens en vind ik makkelijk in gebruik. Persoonlijk vind ik het op dit moment de beste crypto app in Nederland.

De geavanceerde grafiek is helaas nog niet geïntegreerd. Hierdoor is de Bitvavo app minder geschikt voor ervaren handelaren. Ik verwacht dat dit op termijn wel wordt toegevoegd.

De Bitvavo app wordt regelmatig ge-update en is beschikbaar voor zowel Android als iPhones.

Staking

Op sommige coins biedt Bitvavo ‘staking‘ aan. Dit betekent dat jouw coins worden gebruikt om liquiditeit te verhogen in de blockchain van die cryptomunt. 

In ruil voor die moeite ontvang je rente (staking rewards). Je kunt aan de groene S naast de munt zien of Bitvavo hier ook staking voor aanbiedt.

Ik heb een apart artikel geschreven over Bitvavo staking waarin ik dit met meer detail bespreek.

Bitvavo ervaringen

Tijdens mijn onderzoek was ik ook benieuwd naar de mening over Bitvavo van het grote publiek.

Kijkend naar Bitvavo ervaringen van klanten, dan krijgt Bitvavo 4.2 van de 5 sterren op TrustPilot. Omgerekend is dat het rapportcijfer 8,8.

85% van de klanten vindt Bitvavo goed of uitstekend. Slechts 9% is ontevreden. Bitvavo’s klantenservice is alleen via e-mail bereikbaar, waardoor kan het soms langer kan duren voordat je geholpen wordt.

Bitvavo account openen?

Een account open bij Bitvavo is relatief eenvoudig. Je moet jezelf legitimeren en je bankrekening verifiëren met een €0,01 storting

Heb je alle stappen doorlopen, dan zal jouw aanmelding direct geautomatiseerd gecontroleerd worden.

Zodra alles akkoord is, ontvang je een geverifieerd account waarmee je toegang krijgt tot alle functionaliteiten.

Afsluitend

Ik hoop dat je door deze onafhankelijke Bitvavo review iets wijzer bent geworden!

Om af te ronden ben ik van mening dat zowel beginnende als gevorderde beleggers goed uit de voeten kunnen met Bitvavo. Ik heb Bitvavo eerder als crypto exchange met de beste crypto wallets aangemerkt.

Ben je overtuigd en wil je direct met Bitvavo aan de slag? Vergeet dan niet om de onderstaande code te gebruiken voor extra korting op je transactiekosten.

Relevant artikel op deze website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Ja, Bitvavo is nog nooit succesvol gehackt waardoor crypto gestolen is. Daarnaast biedt Bitvavo al hun klanten 2FA en een anti-phishing code aan om phishing zelf tegen te gaan. Jouw crypto keys worden grotendeels offline (cold storage) bewaard. Lees mijn hele stuk over de veiligheid bij Bitvavo.

Het totale cryptovermogen dat Bitavo beheert, is tot $250 miljoen verzekerd. Hoe hoog Bitvavo’s totale beheerde cryptovermogen is, is onduidelijk. Bitvavo bewaart het merendeel van alle cryptovaluta veilig in cold storage. Het lijkt aannemelijk dat het deel aan cryptovaluta in hot wallets niet hoger is dan het verzekerde deel.