Bitvavo review

Overweeg je bij de Bitvavo exchange cryptomunten te kopen? In deze review lees je of Bitvavo betrouwbaar en veilig is, én deel ik mijn ervaringen + beoordeling over deze Nederlandse crypto broker (inclusief app).

Mijn beoordeling

0 /5

René Today rating

4.9/5

veilig op Bitvavo website

Conclusie: ik vind Bitvavo de beste crypto exchange van Nederland omdat deze lage kosten hanteert binnen een veilig én gebruiksvriendelijk platform. 

Bitvavo is een betrouwbare broker omdat je crypto verzekerd is, nieuw personeel gescreend wordt en Bitvavo geregistreerd is bij DNB en KvK.

Bitvavo is vooral geschikt voor beginners en gevorderden die voor de lange termijn willen investeren in crypto. Mijn ervaring met Bitvavo is uitermate positief en ik raad ze aan.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Voor- en nadelen

Ik gebruik het Bitvavo platform nu een jaar met plezier. Alle voor- en nadelen die ik tot nu toe ontdekt heb:

Voordelen

Nadelen

* Binnenkort beschikbaar

💡TIP: nieuwe klanten betalen géén handelskosten over hun eerste €1000 belegging!

Hoe veilig en betrouwbaar is Bitvavo?

Ik heb Bitvavo qua veiligheid én betrouwbaarheid nauwkeuring onder de loep genomen. Het is voor mij namelijk cruciaal dat mijn cryptomunten veilig staan.

Na mijn onderzoek kan ik met overtuiging de volgende conclusie trekken:

"Bitvavo heeft een ruime hoeveelheid toepassingen in het platform gebouwd die tegoeden en digitale valuta van klanten sterk beveiligen."
René Today
Crypto trader

Veiligheid

Als crypto broker lig je constant onder vuur met de vraag of je wel veilig genoeg bent. Vooral door phishing gedupeerde klanten wijzen al gauw de exchange aan als de schuldige partij.

Bitvavo’s servers zelf zijn nog nooit succesvol gehackt. Wel zijn er klanten geweest die (meestal door eigen onkunde) het slachtoffer zijn geweest van phishing waarna crypto uit hun account is gehaald.

Hoe vervelend phishing ook is, het zorgt ervoor dat Bitvavo alles uit de kast trekt om tegoeden en digitale valuta van klanten optimaal te beveiligen.

Het volgende hebben ze hiervoor geïmplementeerd:

👆 Dit kun je zelf in je account regelen.

🔐 TIP: stel altijd 2FA en een anti-phishing code in, én klik niet op verleidende e-mails of SMS-jes.

Beveiliging tegoed en valuta

Als je Bitvavo gebruikt, bezit je tegoed (cash) en digitale valuta. Je tegoed wordt in gecertificeerde datacenters bij de Stichting Bitvavo Payments geparkeerd, en dus niet in Bitvavo B.V.

Mocht Bitvavo B.V. failliet gaan, dan staat je tegoed veilig in die aparte stichting.

Je digitale valuta (crypto’s) zijn tot $255 miljoen verzekerd via het partnerschap dat Bitvavo met Coinbase Custody International is aangegaan. Zo worden o.a. grote hoeveelheden crypto op een offline opslaglocatie (cold wallets) bewaard op computers die letterlijk in een geregistreerde A-klasse bankkluis staan.

Betrouwbaarheid

Bitvavo is een Nederlandse cryptocurrency exchange. Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en de Kamer van Koophandel (nummer: 68743424). Hierdoor moeten ze zich aan de Nederlandse wetgeving moeten houden.

Hoe betrouwbaar een bedrijf is, is natuurlijk afhankelijk van het personeel dat er werkt. Er zijn externe partijen die geregeld security audits doen bij Bitvavo en nieuw personeel wordt grondig gescreend.

Bitvavo kantoor aan Herengracht, Amsterdam

Bitvavo is daarnaast lid van de Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland (VBNL). Deze heeft hen een gedragscode opgelegd waaraan ze zich moeten houden.

Als ik dit alles overweeg, kan ik met redelijke zekerheid zeggen: ‘ja, Bitvavo is een betrouwbare exchange‘.

Recensies en klachten

Als we kijken naar Bitvavo recensies dan zien we dat klanten gemiddeld 4.3 van de 5 sterren geven op TrustPilot. 88% van de klanten vindt Bitvavo goed of uitstekend.

7% van de klanten vind Bitvavo slecht of zeer slecht. De voornaamste klachten gaan over de gedaalde rentes op ‘crypto staking’. Hiermee stel je je cryptovaluta tijdelijk ter beschikking voor extra rendement.

Zelf vind ik dit een beetje onzin. Na een beetje onderzoek vind je al snel online tientallen veilige staking pools. Als je wilt, kun je coins tijdelijk ook elders staken. Die percentages fluctueren namelijk constant.

Bitvavo account openen?

Een Bitvavo account open is eenvoudig. Je dient je te legitimeren en je moet je bankrekening verifiëren middels een kleine overmaking.

Heb je alle stappen doorlopen, dan zal jouw aanmelding tijdens een geautomatiseerd proces worden gecontroleerd.

Zodra alles akkoord is, ontvang je een geverifieerd account waarmee je toegang krijgt tot alle functionaliteiten.

🎁  Inclusief gratis welkomstbonus

Kosten van Bitvavo

Bitvavo is de goedkoopste exchange in Nederland. De kosten die je per transactie maakt, bestaan uit:

Je maakt standaard 0,25% handelskosten over je ingelegde bedrag wanneer je een zogenaamde ‘market order’ maakt. Dit is in het Bitvavo dashboard altijd het geval en wordt direct uitgevoerd.

Je maakt 0,15% handelskosten wanneer je een ‘limit order’ laat uitvoeren. Deze kun je alleen in de geavanceerde weergave van Bitvavo instellen. Ik leg lager op de pagina uit hoe dat werkt.

Verder betaal je geen transactiekosten voor het storten met iDeal of Bancontact. Ook een reguliere SEPA bankoverschrijving is kosteloos. Dit vind ik echt een grote plus!

Wil je uiteindelijk weer cryptomunten opnemen uit je persoonlijke wallet, dan betaal je ‘opnamekosten’. Deze kosten zijn erg laag. Op de website van Bitvavo vind je een compleet overzicht van deze kosten.

💡TIP: nieuwe klanten betalen géén handelskosten over hun eerste €1000 belegging!

Crypto kopen bij Bitvavo

Wil je beginnen met minimaal investeren via Bitvavo of direct groots aan de slag? Het maakt allemaal niet uit. Ze zijn er voor starters én ervaren traders.

Bitvavo biedt ruim 50 verschillende cryptocurrencies aan en voegt regelmatig nieuwe crypto’s toe. Cryptocurrency kopen kan op twee manieren:

  1. via dashboard (market order)
  2. via ‘Geavanceerd’ in menu

1. via dashboard

Zoek eerst de gewenste cryptovaluta die je wilt kopen en klik deze aan (dit zijn ook je crypto wallets).

Vul nu in hoeveel je wilt kopen in Euro’s óf in de eenheid van de cryptomunt zelf en check kosten:

Als het goed is, wordt de crypto nu gekocht en zie je de volgende mededeling. Check of alles klopt.

2. via Geavanceerd

Wil je liever een limiet order instellen of actiever aan crypto trading doen? Klik dan rechtsboven in het menu op ‘Geavanceerd’. Je komt dat op de geavanceerde interface van Bitvavo.

Je krijgt nu een overweldigend donker scherm te zien. Laat je niet afschrikken! Het is goed te doen 🙂

Kies eerst je cryptopaar (zie bij cijfer 1 hieronder hoe je dat doet) en bekijk de grafiek. Kijk waar jij denkt dat de huidige prijs nog naartoe kan zakken en onthoudt deze.

Limit order instellen

Helemaal links in beeld zie je invulvelden. Check eerst of je op ‘Buy’ en ‘Limit order’ staat. Zo ja, volg dan deze 3 stappen:

  1. Kies crypto die je wilt kopen (standaard BTC-EUR)
  2. Vul bij ‘Price’ in bij welke prijs je wilt kopen (lager dan huidige)
  3. Vul in voor hoeveel Euro’s je wilt kopen

Bij ‘Advanced’ staan nog wat opties die ik zelf niet gebruik.

Klik nu op ‘Continue’ om de order op te laten nemen.

Zodra de prijs (bij 2) bereikt wordt, zal jouw order worden vervuld en zie je je crypto in je wallet (in dashbord) verschijnen.

Dit kan dagen tot weken duren, dus heb geduld.

Bitvavo wallets beheren

Bij Bitvavo krijg je de optie om voor iedere coin een unieke wallet aan te houden. Dit is een zogenaamde ‘hot wallet’ die je kunt gebruiken om crypto’s te kopen en te verkopen.

Je kunt je persoonlijke wallets eenvoudig bereiken via het dashboard (lange lijst coins onderaan).

Je kunt in je Bitvavo wallet ook crypto’s storten vanuit een externe wallet, of er crypto van opnemen om te versturen naar een andere wallet. Bij dit laatste moet je eerst bewijzen dat die wallet van jouw is.

Staking

Op sommige coins biedt Bitvavo staking aan. Dit betekent dat jouw coins worden gebruikt om liquiditeit te verhogen in de blockchain van die cryptomunt. 

In ruil kun je rente verdienen (rewards). Hier vind je een compleet overzicht van de coins waarbij dit mogelijk is.

Je kunt aan de groene S naast de cryptovaluta zien of Bitvavo hier ook staking voor aanbiedt 👆

Bitvavo mobiele app

Bitvavo heeft ook een goede app ontwikkeld. Deze geeft toegang tot al je wallets en gegevens. 

De app vind ik makkelijk in gebruik. Dit is fijn wanneer je je wallets wilt monitoren of een lange termijn trade wilt maken.

De geavanceerde grafiek is helaas niet geïntegreerd. Hierdoor is het maken van een snelle swing trade niet zo handig.

De Bitvavo app wordt regelmatig ge-update en is beschikbaar voor zowel Android als iPhones.

Veelgestelde vragen

Bitvavo biedt je de optie om Twee-Factor Authenticatie (2FA) en een Anti-Phishing Code in te stellen. Je tegoed staat in een bewaarbedrijf, je crypto’s staan deels in een cold wallet en nieuw personeel wordt grondig gescreend. Hier vind je een compleet overzicht met alle Bitvavo beveiligingen.

Bitvavo staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en de Kamer van Koophandel en moet hierdoor voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Daarnaast is Bitvavo onderdeel van de Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland dat hen een gedragscode heeft opgelegd. Lees hier hoe betrouwbaar klanten Bitvavo vinden.

De meeste klachten die Bitvavo nu krijgt zijn gerelateerd aan het verlagen van het percentage rente wat klanten krijgen bij het ‘staken’ van bepaalde cryptovaluta. Lees hier het hele verhaal hierover.

Meer weten?

Hoewel je Bitvavo snel onder de knie krijgt, is het ook een geavanceerde exchange. Bitvavo richt zich namelijk op beginnende handelaren én ervaren traders. Ik vind de wijze waarop ze inspelen op beide doelgroepen heel goed uitgevoerd. 

Heb je na het lezen van deze review nog vragen over de Bitvavo exchange of kom je ergens niet uit? Bekijk de veelgestelde vragen van Bitvavo. Deze zijn zeer uitgebreid en bijna iedere vraag wordt hier beantwoord.