Passief inkomen

Wil je een passief inkomen genereren zodat je minder hoeft te werken? Dan zit je hier goed! Lees hier mijn 5 beste realistische ideeën hoe de meeste mensen geld verdienen.

Zo werkt het

Het is mogelijk om een online passief inkomen te verdienen uit iets waardevols waar jij reeds eigenaar van bent. Denk bijvoorbeeld aan vermogen op de bank, een woning, een website of een boek.

Je kunt niet uit het niets passief geld creëren. Geld maken met geld kost tijd en energie dat je er vooraf in moet steken. Je moet meestal (niet altijd) hard werken en jezelf voor een lange termijn inzetten.

Het bepalen van jouw financiële doelen kan helpen om de juiste manier te vinden. Hieronder vind je mijn 5 tips om passieve inkomsten te genereren:

1. Crypto staking

‘Crypto staking‘ vind ik persoonlijk een geweldige manier om moeiteloos extra inkomen te genereren. Je investeert in stabiele cryptomunten (stablecoins) die wekelijks rendement uitkeren. Het is vergelijkbaar met sparen bij een bank.

De meest betrouwbare stablecoin vind ik USDC. Hier krijg je bij Bitvavo 6% rente op. Iedere USDC stablecoin staat op een blockchain en wordt garant gesteld door één echte Amerikaanse dollar bij een bank.

Het wekelijkse passieve inkomstenstroom uit crypto staking kun je converteren naar Euro’s en overmaken naar je bankrekening om vervolgens als normaal geld uit te geven. Meer lees je in dit artikel wat ik heb geschreven.

2. Verhuur je auto

Naast contant geld is een auto ook een waardevol object wat je kunt inzetten. Mocht je een auto hebben, dan kun je deze tegen betaling verhuren wanneer je hem zelf niet nodig hebt.

Hiermee kun je €100 tot €350 per maand aan extra inkomen opbouwen. Niet gek. Je auto wordt in principe een deelauto.

Een bekende partij die jou kan verbinden met geïnteresseerden in jouw auto is SnappCar. Op hun website vind je de nodige details.

3. Verhuur je spullen

Iedereen heeft wel eens tijdelijk iets nodig wat men niet wil kopen omdat het te duur is. Denk bijvoorbeeld aan een hogedrukreiniger, beamer, partytent, statafels, boot, bakfiets, rolstoel of speciaal gereedschap.

Er is een kans dat je vaak gezochte producten in huis hebt die stof staan te vangen. Deze kun je voor een paar tientjes te huur aanbieden op Peerby.

Heb je extra ruimte dan kun je meer producten in huis halen en hier een leuk particulier handeltje van maken.

4. Verkoop je cursus

Ben je ergens goed in? Bijvoorbeeld een hobby of heb je in het verleden waardevolle ervaring opgedaan tijdens een baan? Dan kan het de moeite waard zijn om je kennis op te schrijven en uit te werken in een online cursus.

Deze cursus kun je vervolgens tegen betaling aanbieden op het internet. Wanneer jouw cursus naar verloop van tijd goede beoordelingen krijgt, blijven nieuwe mensen de cursus afnemen waardoor je een vorm van passief inkomen creëert.

Er zijn tal van tools die je kunt gebruiken. Udemy is een bekende.

5. Investeer in leningen

Je kunt in Nederland online geld uitlenen aan consumenten die bijvoorbeeld zonnepanelen, een keuken of auto willen kopen. Dit kan o.a. bij Lender & Spender dat een AFM vergunning heeft.

Bij hen ontvang je ongeveer 4% rendement. De winst mag je maandelijks terugboeken. Al hun leningnemers worden uitvoerig gescreend op kredietwaardigheid.

Je investeert niet in 1 persoon maar in een groep waardoor het risico relatief laag is.

Veelgestelde vragen

Je kunt een passief inkomen maken door aan anderen geld te vragen voor iets waardevols dat jij bezit. In dit artikel vind je 5 manieren om dit te realiseren.

Wanneer je uitgaat van 6% jaarlijks rendement over je vermogen (via ‘staking’), dan heb je tussen de €500.000 en €1.000.000 nodig om tussen de €2.500 en €5.000 per maand aan passief inkomen te genereren.

Conclusie

Je moet altijd werken voor je geld. Streef je naar financiële vrijheid middels passieve inkomstenstromen? Dan kun je daarnaast een passief inkomen opbouwen door dat eerder verdiende geld op een slimme manier te laten groeien.

Het verkopen van digitale producten via YouTube kanaal en affiliate marketing vind ik hier niet bij passen. Bij deze manieren is het een vereiste om actief aan de slag te blijven om een inkomstendaling tegen te gaan.

De verhuur van onroerend goed met maandelijkse inkomsten heb ik hier bewust weggelaten. Ik denk niet dat dit een methode is waar een grote doelgroep toegang tot heeft.

Heb je op dit moment nog geen cash, waardevol product of service, dan is een tijdsinvestering van één jaar of meer nodig om een passieve inkomstenbron op te zetten.

relevant artikel op deze website

veilig op de Bitvavo-website

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.