Oefenen met beleggen

Wil je oefenen met beleggen? Dat kan! Ik bespreek hier hoe je via een gratis oefenaccount, inclusief app, kunt beginnen met fictief geld. Dit is dé manier om het te leren zonder risico op daadwerkelijk verlies.

Voordelen

op deze pagina

veilig op de eToro website

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen zodra je met echt geld gaat beleggen.

Waarom beginnen met een oefenaccount?

Beleggen vergt wat ervaring die je als beginner nog niet hebt. Door gebruik te maken van een account om mee te oefenen, kun je ervaring opdoen zonder het risico te lopen op echt negatief rendement.

Broker om te oefenen

Je kunt het beleggen oefenen bij een online broker. Er zijn verschillende brokers waarbij je een account kunt openen, maar je kunt niet bij alle brokers fictief beleggen met oefengeld.

De broker waarbij dit wél kan en hiermee met kop en schouders boven de rest uitsteekt, is eToro.

100.000 virtueel geld
  • Gratis uitproberen
  • Realtime analysetools
  • Leer van beleggers
  • 3000 producten
TIP

Bij deze broker krijg je een bedrag á $100.000,- aan fictief vermogen. Hiermee kun je beleggingen doen in ruim 3000 verschillende losse aandelen, ETF’s, cryptomunten en grondstoffen.

Je kunt vervolgens ook de acties van ervaren beleggers binnen het platform volgen. Zo kun je extra snel kennis opdoen en leren hoe beleggen in zijn werk gaat.

Ten slotte vind ik hun beleggingsapp, waarmee je kunt oefenen, modern en fijn in het gebruik.

Mijn ervaring met het handelen binnen hun fictieve portefeuille is positief. Het virtuele geld dat je belegt, wordt bij iedere inleg net zo verrekend als bij een normale order.

Het is belangrijk dat dit 100% overeenkomt met je account zodra je uiteindelijk met echt geld gaat beleggen. Zo kom je qua gebruik niet voor verrassingen te staan.

Nadelen

Een nadeel van het oefenen met virtueel geld is het ontbreken van emoties. Zodra je met echt geld belegt, is er een kans dat de koers daalt en je ongerealiseerd verlies hebt. 

Als beginnende belegger is dit een van de eerste lastige emoties waarmee je te maken krijgt. Een natuurlijke reactie is dat je van die emotie af wilt en het verlieslijdend product direct weer wilt verkopen.

Gevorderde particuliere beleggers zullen je vertellen om vast te houden aan jouw onderzoek en initiële overtuiging en niet te verkopen, maar af te wachten totdat de koers weer stijgt

Veelgestelde vragen

Je oefent met aandelen door eerst een oefenaccount te openen bij een geschikte broker. Vervolgens ga je met fictief geld beleggen in financiële producten (zoals aandelen). Hier kun je een goede broker vinden die dit aanbiedt.

Je kunt leren beleggen door beleggingsexperts met een AFM-vergunning te volgen. Uiteindelijk leer je beleggen door zelf ervaring op te doen. Om risico’s te beperken kun je eerst beginnen met een oefenaccount, zoals hier besproken.

Conclusie

Wil je aandelen kopen als beginner maar eerst beleggen zonder risico? Dan kun je via een gratis app oefenen met fictief geld. Welke aandelen je ook koopt, je zult hiermee nooit echte Euro’s verliezen. 

In Nederland zijn er helaas geen brokers die een demo account aanbieden. Gelukkig is er wel een goed alternatief te vinden in eToro.

Binnen hun online oefenaccount kun je leren beleggen met fictief geld en ook je eerste fouten maken, zónder gestrest te worden.

Het openen van een account is binnen een paar minuten geregeld. Als je het na een paar dagen proberen niks vindt, stop je er gewoon mee. Je bent ook nooit verplicht om geld te storten.

veilig op de eToro website 

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.