ETF kopen

Wil je de beste ETF kopen om in een index met aandelen te beleggen? Ik laat zien waar ik op let bij het kopen en verkopen van goede ETF trackers. Daarnaast bespreek ik enkele specifieke ETF’s en vervolgens hoe het voor beleggers werkt om deze ETF’s te kopen.

Inhoud

op deze pagina

op BUX Zero website

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Wat is een ETF?

Een ETF is een fonds dat op de beurs verhandeld wordt en een onderliggende markt, index of sector volgt. Een ETF wordt vaak ook een tracker genoemd, wat zich vanuit het Engels vertaalt in het woord ‘volgen’. De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund.

Hoe werkt een ETF?

Als je in een index (collectie assets) belegt en deze index stijgt met een bepaald percentage, dan behaalt de ETF op deze index ongeveer hetzelfde rendement.

Met een ETF is het eenvoudig om te beleggen in verschillende indices, bijvoorbeeld een meervoud van aandelen, een grondstof of een index zoals de S&P500 (zie grafiek hieronder).

Bekende voorbeelden van deze indexen zijn de MSCI (Morgan Stanley Capital International) en de FTSE (Financial Times Stock Exchange).

Een paar van de bekendste uitgevers van ETF’s die in Nederland beschikbaar zijn betreffen iShares, Vanguard en VanEck, waar ik later in het artikel verder op in ga.

Waarom beleggen in ETF’s?

De voornaamste reden om te investeren in ETF’s is het gemak, waarbij je zonder al te veel onderzoek eenvoudig een mandje met verschillende aandelen kunt bezitten. De ETF is ook een goed startpunt voor beginnende beleggers.

Particuliere beleggers kiezen er daarnaast voor om in ETF’s te beleggen als passieve belegging, waarbij een index wordt gevolgd. Hierdoor is het rendement gelijk aan de onderliggende markt of de betreffende sector.

Het rendement is een ander belangrijk argument om te beleggen in een indexfonds. Vaak kost het handelen in aandelen meer tijd door het onderzoek dat gedaan wordt alvorens je een aankoop doet. Terwijl het online beleggen in Exchange Traded Funds relatief weinig tijd kost en bewezen meer rendement oplevert.

Ten slotte kun je een ETF tracker kopen als passieve belegging met relatief minder risico. Een vergelijkbare belegging waarbij de risico’s laag zijn, is het beleggen in obligaties.

Echter is uit historische rendementen gebleken dat je beter kunt beleggen in ETF’s omdat hier het rendement vele malen hoger ligt dan bij obligaties. Een ETF belegging is dus een relatief makkelijke manier om wat extra geld te sparen.

Waar moet je op letten?

Wat voor ETF je ook koopt, het blijft een persoonlijke beslissing waar je in wilt beleggen. Wat nu volgt is mijn eigen ervaring en mening. Voordat ik begin met het kopen van een eerste ETF, let ik op de volgende zaken:

1. Kies een betrouwbare broker

Het is helaas niet mogelijk om een ETF rechtstreeks aan te kopen. Hiervoor moet je een account bij een bank of online broker hebben. Beleggen in ETF’s of fondsen bij een bank is vaak duur.

De broker die ik ging gebruiken moest betrouwbaar zijn zodat mijn vermogen zo veilig mogelijk gestald stond. Ik benoem nu drie brokers waarbij het met de betrouwbaarheid wat mij betreft goed zit.

BUX Zero

BUX Zero is een Nederlandse broker waarbij je ETF’s kunt kopen zonder commissie en zonder minimale inleg. Met hun Beleggingsplan á €12 per jaar kun je het maandelijks kopen van ETF’s automatiseren. Bekijk de hele lijst hier.

Ik vind BUX Zero zeer geschikt voor beginners en lange termijn beleggers die voordelig regelmatig ETF’s willen kopen om passief vermogen op te bouwen. Lees ook de BUX Zero review met veel meer details over deze broker.

DEGIRO

Een ETF kopen bij DEGIRO is een van de betere opties. Dit is een Duitse broker met een Nederlandse klantenservice. Ze hebben een uitgebreid aanbod van ETF’s en zijn goedkoop wanneer je minimale inleg €1000 is. 

Ze bieden de zogeheten ‘Kernselectie’ aan, waarbij je ongeveer 200 ETF’s kunt kopen zonder transactiekosten. Een voorwaarde is wel dat je minimaal €1000,- inlegt. Bekijk ook de review van DEGIRO op René Today voor meer details over de kosten.

Trading 212

Trading 212 is een goede broker die bekend is van de schijven (cirkeldiagrammen). Binnen T212 kun je namelijk zelf een schijf aanmaken waardoor je meerdere aandelen met een gelijke weging hebt.

Door dit te doen kun je als het ware zelf een ‘mini ETF’ samenstellen. Het nadeel van T212 is dat er geen Nederlandse klantenservice is en de voertaal Engels is.

2. Let op de kosten

Bij het kopen van een ETF komen kosten kijken. Het loont om te onderzoeken welke brokers lage kosten hanteren. Hieronder maak ik onderscheid tussen aankoopkosten, beurskosten en beheerskosten.

Aankoopkosten en beurskosten

Zowel aankoopkosten als beurskosten zijn de kosten die je betaalt aan de broker op het moment dat je gaat beleggen in ETF’s.

Aankoopkosten zijn de kosten die je maakt zodra dat je een ETF koopt of verkoopt. De tarieven verschillen per broker. Koop je een ETF in een andere valuta dan de Euro, dan komen hier ook valutakosten bij.

Beurskosten zijn jaarlijks terugkerende kosten die je betaalt om aandelen of ETF’s op een bepaalde beurs aan te houden. Deze kosten kunnen eveneens per broker verschillen en sommige brokers hebben deze kosten zelfs niet.

Let wel op, brokers die deze kosten niet hebben halen dit vaak terug op een andere manier of hanteren andere kosten die hoger zijn.

Beheerskosten

Beheerskosten worden door de uitgever van de ETF bepaald en deze worden verrekend in de koers. De gemiddelde kosten voor het beheer van een ETF liggen tussen de 0,07% en 1% op jaarbasis en worden aangeduid als ‘Total Expense Ratio‘.

De beheerskosten van een specifieke ETF kun je vinden in de online prospectus. Die vind je door in Google te zoeken op de naam van de ETF + ‘PDF’. Voor uitgebreide informatie raad ik ook de website van Morningstar aan. Daar kun je alle belangrijke informatie vinden.

3. Kies solide ETF aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders bij wie je ETF’s kunt kopen. Bij onderstaande aanbieders zijn vele ETF’s aan te schaffen en dit zijn de voornaamste uitgevers van ETF’s die in Nederland verkrijgbaar zijn.

4. Diversifieer je portfolio

Ik vind het belangrijk om mijn ETF’s te diversifiëren om zo mijn risico te verlagen. De mate van risico verlaging is afhankelijk van het type belegger dat jij bent. Defensief, offensief, of iets er tussen in.

Zo kun je er voor kiezen om in een ETF te beleggen die zich specifiek richt op een land of sector. Hieronder zie je als voorbeeld 6 verschillende ETF’s waar je je op kunt richten:

Eerder in dit artikel heb ik een aantal van de bekendste aanbieders van ETF’s benoemd. Het is belangrijk om een beproefde aanbieder te kiezen, zodat je geen problemen krijgt met het eventuele faillissement van de aanbieder of eventuele oplichtingen.

Daarnaast hebben de verschillende ETF aanbieders van gerenommeerde uitgevers méér liquiditeit, waardoor het gemakkelijker is om je positie te verhandelen tegen de huidige koers.

Een aantal grote en naar mijn mening serieuze uitgevers van ETF’s zijn:

Een bijwerking van een sterk gespreid portfolio is dat het rendement onder de streep lager kan uitvallen. 

Het tegenovergestelde kan ook voorkomen. Zodra een sector of land plotseling goed presteert, merk je dat ook direct terug in je ETF-portfolio.

5. Koop ETF bij lage koers

Beleggen in ETF’s doe ik op basis van DCA (Dollar Cost Average), waardoor je de stijgingen maar vooral de dalingen in de markt meepakt.

Wanneer ik elke maand voor mezelf een vast bedrag aan inleg per ETF afspreek, voorkom ik het handelen op basis van emotie en loop ik minder risico om rendement mis te lopen op lange termijn.

Daarnaast bepaal ik ook af en toe op basis van de koers een specifiek instapmoment. Dit doe ik bijvoorbeeld door een limit order te plaatsten onder de daily MA50 of MA100. MA staat voor ‘Moving Average’ en MA50 voor de gemiddelde koers over 50 dagen.

Voor een overzicht van de ETF’s uit de kernselectie van DeGiro én de koers ten opzichte van de MA50 en MA100 kun je een kijkje nemen in dit artikel wat geschreven is door René.

Waneer ETF verkopen?

Dit is een persoonlijke keuze. De meeste particuliere beleggers kopen ETF’s voor de lange termijn. Om die reden zou je een ETF pas verkopen wanneer je het geld écht nodig hebt.

Denk aan een grote (onverwachte) uitgave, studiekosten van je kind of het (bijna) bereiken van je pensioenleeftijd. In dat geval kun je een ETF rond een All Time High (ATH) verkopen. Dit is de hoogste koers van de ETF sinds inceptie.

Welke ETF kopen?

Welke ETF’s kiezen de meeste beleggers eigenlijk? Er zijn ongelofelijk veel ETF’s beschikbaar. Het kiezen van de juiste ETF kost je wat tijd en onderzoek, maar dat is juist leuk om te doen!

Om je inzicht te geven in een aantal ETF’s, heb ik een vijftal ETF’s uitgelicht die populair zijn bij Nederlandse beleggers. Zie ook deze publicatie van DEGIRO.

1. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

Deze ETF heeft een wereldwijde spreiding. De focus ligt op de USA met circa 58% allocatie van de in totaal 3.720 bedrijven in deze ETF. Wil je graag de markt volgen en een zeer brede spreiding over bepaalde verschillende sectoren en landen hebben, dan sluit o.a. deze ETF aan bij die wensen.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)
Jaarlijkse beheerskosten: 0,22%
Beurs: EAM
Kernselectie DeGiro: Ja
ISIN: IE00B3RBWM25
Valuta: EUR
Dividend: Ja

Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA)

Heb je vertrouwen in de Amerikaanse economie, dan kun je kiezen voor deze ETF die de bekendste index ter wereld volgt: de S&P500. Zoals de naam al zegt, zitten er in deze ETF circa 500 van de grootste beursgenoteerde bedrijven uit Amerika.

Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA)
Jaarlijkse beheerskosten: 0,07%
Beurs: EAM
Kernselectie DeGiro: Ja
ISIN: IE00B3XXRP09
Valuta: EUR
Dividend: Ja

VanEck Vectors AEX UCITS ETF (TDT)

Deze ETF volgt de AEX index, waarin de 25 grootste Nederlandse bedrijven zijn opgenomen. Met het patriottisme wat wij Nederlanders in ons hebben én voor degene die wil meeliften op de Nederlandse economie, kan dit een interessante ETF zijn.

VanEck Vectors AEX UCITS ETF (TDT)
Jaarlijkse beheerskosten: 0,30%
Beurs: EAM
Kernselectie DeGiro: Ja
ISIN: NL0009272749
Valuta: EUR
Dividend: Ja

iShares MSCI EM UCITS ETF (IEMM)

De emerging markets ETF van iShares legt de focus op opkomende markten, waarbij veelal aandelen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten zijn inbegrepen.

In totaal bevat deze ETF 1.258 bedrijven, waarvan circa 80% in Azië is gealloceerd. Deze ETF kan een mooie aanvulling zijn als je gelooft in de opkomende markten en reeds voornamelijk aandelen in Amerika hebt.

iShares MSCI EM UCITS ETF (IEMM)
Jaarlijkse beheerskosten: 0,18%
Beurs: EAM
Kernselectie DeGiro: Ja
ISIN: IE00B0M63177
Valuta: EUR
Dividend: Ja

L&G Cyber Security UCITS ETF (ISPY)

Wil je graag in een specifieke sector beleggen maar weet je niet welk bedrijf de winnaar uit deze sector zal zijn, dan kan een sector ETF interessant zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de producten binnen de cyber security sector. Er is hier tegenwoordig namelijk veel aandacht voor gezien veel bedrijven wereldwijd getroffen worden door cyberaanvallen. Deze cyber security ETF sluit hierbij goed aan:

L&G Cyber Security UCITS ETF (ISPY)
Jaarlijkse beheerskosten: 0,69%
Beurs: EAM
Kernselectie DeGiro: Ja
ISIN: IE00BYPLS672
Valuta: EUR
Dividend: Nee

Voor- en nadelen van ETF's

Een ETF kopen kent zowel voor- als nadelen. Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Nadelen

Veelgestelde vragen

Bekende ETF’s die door Nederlanders vaak gekocht worden zijn de All World ETF van VanGuard (VWRL), Vanguard S&P 500 (VUSA) en VanEck Vectors AEX (TDT). Lees hier extra uitleg over deze ETF’s.

Ik koop een ETF graag op het moment dat de koers van de ETF laag staat. Zo kan ik op lange termijn een hoger rendement behalen. Hier leg ik precies uit hoe je dat doet.

Een ETF koop je via een broker op de secundaire markt. Er zijn vele brokers. Ik bespreek drie goede brokers waar je ETF’s kunt kopen.

Conclusie

Nu je het nodige weet over de Exchange Traded Fund (ETF), kun je zelf een overwogen beslissing nemen of dit bij je past en of je hierin wilt gaan beleggen.

Het beleggen in een ETF is eenvoudig en vereist vaak minder kennis over de bedrijven in deze ETF, dan bij het aanschaffen van losse aandelen. Het voornaamste nadeel is dat je indirect ook belegt in de minder goed presterende bedrijven die binnen een ETF zijn opgenomen.

Kies of je meer ETF’s wilt onderzoeken, of direct een ETF wilt kopen.

artikel op deze website

veilig op BUX Zero website

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Over de auteur: Mats is ruim 5 jaar werkzaam bij één van de grootste internationale organisaties op het gebied van financiële en zakelijke dienstverlening (Big4 kantoor). Hier houdt hij zich voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen. Meer lezen.