DEGIRO Kernselectie

Wil je beleggen in ETF’s uit DEGIRO Kernselectie? Onderzoek dan éérst via mijn unieke sheets of jouw ETF op dit moment op een lage koers staat. ETF’s kopen zonder transactiekosten is leuk, maar goedkoop bijkopen is nog leuker.

Inhoud

halverwege deze pagina

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Introductie

De kernselectie van DEGIRO zit vol dubbelen die min of meer dezelfde aandelen/indexen volgen. Ik heb de naar mijn mening beste ETF’s gekozen. Dit zijn degenen met de laagste jaarlijkse kosten én breedste (geografische/sector) diversificatie

Voor de onderstaande ETF’s zitten er dus ook alternatieve aanbieders in de Kernselectie. Hoewel hiervan de jaarlijkse kosten hoger zijn, kunnen ze net iets andere holdings hebben die jij misschien toch interessant(er) vindt. Bekijk hier alle ETF’s uit de Kernselectie om ze zelf te vergelijken.

Onder de sheet vind je een drop-down met de uitleg van iedere individuele kolom.

Top 50 ETF's (aandelen/index)

In deze eerste lijst vind je ETF’s die een index of een mandje aandelen volgen. Bijvoorbeeld uit een bepaalde industrie of regio. Een tweede lijst met obligaties vind je lager op de pagina.

Het laden van de tabel kan even duren. Worden de namen niet goed geladen? Kom dan later nog eens terug.

Uitleg kolommen

De eerste kolom is de naam van de ETF zoals weergegeven in Google Finance. Deze hoeft niet 100% overeen te komen met de naam in het platform van DEGIRO. Staat er achter de naam ‘Acc‘ dan betekent dit dat uitgekeerd dividend geherinvesteerd wordt in de ETF. Staat er ‘Dist‘ dan ontvang je ieder kwartaal dividend in je account in Euro’s.

ISIN staat voor ‘International Securities Identification Number‘ en is het unieke identificatienummer van de ETF. Deze moet je kopiëren en plakken in de zoekbalk van DEGIRO’s platform.

Dit is de beurs waar de Kernselectie ETF geregistreerd staat. Deze moet je kiezen om zonder transactiekosten te kunnen handelen. Zodra je zoekt op de ISIN vind je meerdere beurzen. Kies de beurs die je in de kolom hierboven ziet.

Dit is hetgeen waar de ETF zich op richt. Dit kan een industrie zijn (bv. gezondheid) of een index die een land/continent vertegenwoordigt.

Dit is de regio waar de ETF zich op richt. Dit kan één land zijn, een continent of zelfs de ‘gehele wereld‘ (World).

Dit zijn de jaarlijkse managementkosten die je betaalt voor het beheer van de ETF. Het gaat hier om een percentage en deze kosten worden automatisch in-house ingehouden door de fondsbeheerder. Je ontvangt hier dus geen afschriften van in je DEGIRO account.

De koers is de actuele prijs van één stuks van de ETF. Alle ETF’s staan genoteerd aan Europese beurzen, dus de koers fluctueert op werkdagen tussen 9:00 – 17:30 uur. Kijk je wanneer de beurs gesloten is, dan zie je de koers waarop de ETF tijdens de laatste beursdag is gesloten.

ATH staat voor ‘All Time High‘ en is de hoogste koers die de ETF ooit heeft bereikt. Ik koop ETF’s zelf nooit op/rond een ATH, maar wacht enkele dagen/weken tot de koers weer wat gezakt is.

Dit is de koersverandering (daling of stijging) op de meest recente beursdag, ten opzichte van de beursdag ervoor. Dit kan nu zijn (als de beurs open is) of de laatste beursdag.

Hier zie je de koersverandering van de ETF gedurende de afgelopen 3, 6 of 12 maanden (1 jaar) tot nu.

MA staat voor ‘Moving Average‘: de gemiddelde koers over een X aantal dagen. Zo staat ‘MA20’ bijvoorbeeld voor het koersgemiddelde over de laatste 20 dagen.

De lichtgeel oplichtende cellen in deze laatste 4 kolommen geven aan of de koers van de ETF onder het gemiddelde zit van een X aantal dagen (MA). Staat de koers onder meerdere MA’s dan staat de koers technisch gezien op een (zeer) lage stand. Dit kan betekenen dat de ETF is afgeprijsd.

Top 20 ETF's (obligaties)

In de Kernselectie van DEGIRO vind je ruim 20 obligatie ETF’s die je onder dezelfde voorwaarden zonder commissies kunt kopen. Ik heb hier slechts enkele (dure) dubbelen weggelaten.

Het kopen van obligaties wordt meestal interessant wanneer de marktrente een periode gestegen is. De koers van obligaties daalt dan. Lees op deze pagina van VanEck meer over hoe obligaties precies werken.

Afsluitend

Je kunt bij DEGIRO 1x per maand zonder transactiekosten een ETF kopen uit hun Kernselectie. Dit is interessante voor iedereen die passief inkomen wil opbouwen door te beleggen in ETF’s.

Naast DEGIRO zijn er ook andere goede beleggingsapps waarmee je voordelig ETF’s kunt kopen. Maar, wat mij betreft is het een prima platform om te beleggen voor beginners.

Veel ETF investeerders hoor ik vaak zeggen dat ze automatisch op dezelfde dag van de maand geld overmaken naar DEGIRO om hun ETF’s bij te kopen, maar zonder eerst de koers te checken.

Hoewel dit een goede gewoonte lijkt te zijn, kun je naar mijn mening geld besparen door soms even te wachten óf door juist eerder bij te kopen zodra de ETF koers wegens bepaalde factoren lager staat.

Zo bouw je vermogen op waarbij het rendement onder de streep hoger uitvalt. Het enige wat je moet doen is wekelijks even deze sheet laden om te zien welke ETF’s onder de Moving Averages (MA) vallen.

Dit is mijn persoonlijke aanpak die voor mij goed werkt. Hoe jij je ETF’s koopt, moet je uiteraard zelf bepalen. Zie dit dus niet als aanbeveling van ETF’s en/of financieel advies.

bovenaan deze pagina

veilig op de website van DEGIRO

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

DEGIRO’s Kernselectie is een lijst met ETF’s die je één maal per maand onder bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten kunt kopen. Hier vind je een selectie van de betere ETF’s uit de Kernselectie.
De ETF’s uit de Kernselectie van DEGIRO mag je 1x per maand zonder transactiekosten kopen. Wil je een reeds gekochte ETF in dezelfde maand bijkopen, dan moet de aankoop minimaal 1000 euro bedragen om wederom geen transactiekosten toe hoeven betalen. Bij een verkooporder betaal je wél transactiekosten.