Crypto ETF

Zoek je een crypto ETF om via je eigen broker te beleggen in cryptocurrency zoals Bitcoin en altcoins? Helemaal goed! Bekijk mijn unieke lijst met cryptotrackers die je kunt kopen vanuit Nederland.

Inhoud

lager op deze pagina

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg verliezen.

Wat is een crypto ETF?

Een crypto ETF (Exchange Traded Fund), ook wel cryptotracker genoemd, is een beursgenoteerd fonds dat de koers van één of meerdere cryptomunten volgt.

Waarom beleggen in een crypto ETF?

Door te beleggen in een crypto ETF volg je de onderliggende waarde van een cryptomunt zónder een extra account aan te hoeven maken bij een crypto broker of exchange.

Daarnaast bestaat het onderpand voor 100% uit écht gekochte cryptomunten die veilig zijn opgeslagen bij een gereguleerde custodian.

30 Beste crypto ETF’s

Hieronder vind je mijn tabel met cryptocurrency ETP’s (Exchange Traded Product), ook wel ETN’s genoemd, waarin je als Nederlander kunt beleggen. Officieel is er nog geen ‘echte’ ETF beschikbaar.

Je kunt deze trackers bij bijna alle Nederlandse brokers (o.a. DEGIRO) vinden. Zoek simpelweg op het bijhorende ISIN-nummer in jouw broker’s zoekveld.

Het laden van de tabel kan even duren. Worden de namen niet goed geladen? Kom dan later nog eens terug.

Uitleg kolommen

De eerste kolom is de naam van de ETF/ETP zoals weergegeven in Google Finance. Deze hoeft niet 100% overeen te komen met de naam bij jouw broker. In de naam vind je de uitgever en cryptomunt terug.

ISIN staat voor ‘International Securities Identification Number‘ en is het unieke identificatienummer van de ETF. Deze kun je kopiëren en plakken in Google voor meer informatie op de websites van de uitgever.

Dit is hetgeen waar de ETF zich op richt. Dit kan één cryptomunt zijn, maar ook een mandje met cryptomunten, die ik ‘Mix’ heb genoemd.

Dit zijn de jaarlijkse managementkosten die je betaalt voor het beheer van de ETF. Het gaat hier om een percentage en deze kosten worden automatisch in-house ingehouden door de fondsbeheerder. Je ontvangt hier dus geen afschriften van in je broker account.

De koers is de actuele prijs van één stuks van de ETF. Alle ETF’s staan genoteerd aan Europese beurzen, dus de koers fluctueert op werkdagen tussen 9:00 – 17:30 uur. Kijk je wanneer de beurs gesloten is, dan zie je de koers waarop de ETF tijdens de laatste beursdag is gesloten.

ATH staat voor ‘All Time High‘ en is de hoogste koers die de ETF ooit heeft bereikt. Ik koop ETF’s zelf nooit op/rond een ATH, maar wacht enkele dagen/weken tot de koers weer wat gezakt is.

Dit is de koersverandering (daling of stijging) op de meest recente beursdag, ten opzichte van de beursdag ervoor. Dit kan nu zijn (als de beurs open is) of de laatste beursdag.

Hier zie je de koersverandering van de ETF gedurende de afgelopen week, maand, 3 en 6 maanden (1 jaar) tot nu. Let op: sommigen ETF’s zijn jong en hebben daardoor onvoldoende koershistorie om alle ‘Mnd% kolommen’ te vullen. Je ziet in dat geval #N/A (Not Available).

MA staat voor ‘Moving Average‘: de gemiddelde koers over een X aantal dagen. Zo staat ‘MA20’ bijvoorbeeld voor het koersgemiddelde over de laatste 20 dagen.

De lichtgeel oplichtende cellen in deze laatste 4 kolommen geven aan of de koers van de ETF onder het gemiddelde zit van een X aantal dagen (MA). Staat de koers onder meerdere MA’s dan staat de koers technisch gezien op een (zeer) lage stand. Dit kan betekenen dat de ETF is afgeprijsd.

Welke crypto ETF’s zijn interessant?

Voor het beleggen in Bitcoin en Ethereum vind ik zelf WisdomTree op de Duitse beurs Xetra het interessants. Dit heb ik ook in mijn Bitcoin ETF artikel besproken.

De jaarlijkse kosten zijn 0,95% en hiermee het goedkoopste t.o.v. anderen. De details:

  • Bitcoin (ISIN: GB00BJYDH287 – Ticker: WBIT)
  • Ethereum (ISIN: GB00BJYDH394 – Ticker: WETH)

WisdomTree heeft ook één product waarin Bitcoin en Ethereum samen in een 50/50 weging zijn opgenomen. Door deze te kopen, investeer je dus direct in beide cryptomunten:

  • WisdomTree Crypto Mega Cap (ISIN: GB00BMTP1733 – Ticker: WMEG)

Deze cryptotracker is populair onder particuliere beleggers waardoor het volume hoger is, en dus gemakkelijker te verhandelen is.

Wil je de bredere cryptomarkt meepakken, dan kun je ook ALTC kopen waarin de 5 altcoins Cardano, Solano, Polkadot, Litecoin en Bitcoin Cash zijn opgenomen. Meer info:

  • WisdomTree Crypto Altcoins (ISIN: GB00BMTP1519 – Ticker: ALTC)

Je kunt ook indirect in de crypto industrie investeren. Er is een echte ETF van Invesco die bedrijven volgt die blockchain-technologie ondersteunen. Denk aan brokers, crypto miners, chip makers, etc.

  • Invesco Elwood Global Blockchain (ISIN: IE00BGBN6P67 – Ticker: BNXG)

De kosten zijn 0,65% per jaar.

Zoals je wellicht al weet gaat de cryptomarkt door ‘bull markets’ (opwaartse trend) én ‘bear markets’ (neerwaartse trend). Om te profiteren van de langdurige neerwaartse beweging van Bitcoin, kun je Bitcoin shorten met het onderstaande product:

  • 21Shares Short Bitcoin (ISIN: CH0514065058 – Ticker: 21XS)

De kosten á 2,50% per jaar vind ik aan de hoge kant, maar een andere optie is er momenteel nog niet.

Welke zijn minder interessant?

De producten van 21Shares en CoinShares vind ik minder interessant vanwege de hogere jaarlijkse managementfee (excl. de Bitcoin short). Deze fee van een ETF moet echt niet hoger dan 1% zijn vind ik.

Voor de volledigheid van de sheet heb ik ze er wel bij gezet. Wees vrij om ze zelf nog eens te analyseren.

Laat je overigens niet afleiden door de 0,00% kosten van CoinShares bij Cardano, Solana, Polkadot en Ripple. De kosten zijn er wél degelijk, maar worden intern van de staking opbrengsten afgetrokken.

Waar moet je verder op letten?

Ik let bij dit soort producten altijd goed op de jaarlijkse kosten, valuta en het volume. Ook stel ik altijd een limietorder in bij dit soort ETF’s. Met een marktorder komt men bij een laag volume vaak duur uit.

WisdomTree is qua fee de voordeligste crypto ETF voor de meeste cryptomunten.

Bij ETF’s kies ik altijd voor de ETF die wordt verhandeld in Euro’s. Koop je de Dollar-versie (USD), dan betaal je namelijk (onnodig) een extra 0,25% valutaconversie-kosten.

Qua volume heeft de Duitse beurs in Frankfurt (Deutsche Börse Xetra – Xetra) van alle Europese beurzen het hoogste volume, óók met deze crypto ETF’s zo blijkt uit mijn tests.

Maar, zoek het ISIN-nummer gewoon zelf even op in je broker en onderzoek welke beurs het hoogste volume heeft op dat moment. Let wel, wil je de ETF later weer verkopen, dan moet dat op dezelfde beurs waar je hem gekocht hebt.

Conclusie

De crypto ETF’s (ETP’s) die momenteel beschikbaar zijn in Nederland vind ik prima producten voor de traditionele ervaren belegger die mee wil liften op de crypto trends. Of je nu long of short gaat.

Dat gezegd hebbende, cryptocurrencies zijn zeer volatiel en komen met risicofactoren. Om die redenen zijn het naar mijn mening geen geschikte assets voor beginnende beleggers.

Daarnaast weet niemand zeker of Bitcoin of Ethereum in de toekomst verder zullen stijgen. De in het verleden behaalde rendementen bieden dan ook geen garantie voor de toekomst.

Het is in ieder geval belangrijk om uitvoerig onderzoek te doen voordat je besluit om een ETF te kopen. Je vindt de nodige informatie in de factsheet en/of prospectus van de ETF op de website van de uitgever.

relevant artikel op deze website

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg verliezen.

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

De crypto ETF’s van WisdomTree hebben de laagste kosten en zijn genoteerd aan de Xetra beurs waardoor er meestal voldoende volume is. Bekijk hier alle crypto ETF’s en kies zelf de beste voor jou.

Door een crypto ETF te kopen bij je eigen broker lift je mee op de koersbewegingen van de cryptomarkt zónder dat je een extra account hoeft aan te maken bij een crypto exchange.