Bitcoin ETF

Overweeg je in een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) te beleggen om mee te liften op de crypto markt? Ik leg je uit welke soorten Bitcoin ETF’s er zijn die zijn goedgekeurd voor Nederlandse beleggers.

Inhoud

halverwege deze pagina

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund en betreft een fonds dat een collectie assets volgt. Hierdoor kunnen investeerders gespreid beleggen. Met een ETF kunnen o.a. aandelen, grondstoffen of edelmetalen zoals goud gevolgd worden, maar ook een gehele index.

Hoe werkt een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF is een fonds dat de koers van Bitcoin volgt. We kunnen een onderscheid maken tussen een ‘spot’ en een ‘future’ ETF.

Bij een spot ETF worden er échte Bitcoins aangekocht, zodat de ETF de werkelijke koers volgt.

Een future ETF volgt de koers van de Bitcoin futures, waarbij de geschatte waarde van Bitcoin in de toekomst is opgenomen. Futures zijn net als opties, derivaten (contracten).

Bij een ETF die Bitcoin futures volgt, worden de termijncontracten gekocht. Deze termijncontracten moeten periodiek vernieuwd worden op basis van nieuwe contracten en prijzen.

Bitcoin ETN

De Bitcoin ETN was het eerste product op de aandelen- en fondsenmarkt die een relatie had met de Bitcoin. ETN staat voor ‘Exchange Traded Note‘ en is een schuldeffect dat de koers van een asset volgt. Een ETN is type ETP (Exchange Traded Product).

Goedkeuring eerste Bitcoin ETF (futures)

Op dinsdag 19 oktober 2021 heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) een goedkeuring afgegeven voor het verhandelen van de eerste Amerikaanse Bitcoin ETF: ProShares Bitcoin Strategy ETF.

De SEC is de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markt. Ze bepalen en handhaven de regels op de Amerikaanse aandelenmarkt. 

Bitcoin future ETF

De Bitcoin ETF die is goedgekeurd (ProShares Bitcoin Strategy ETF) betreft een future ETF, waardoor er geen Bitcoins worden aangekocht door de uitgevende partij. Alléén de toekomstige koers van de Bitcoin wordt gevolgd.

Inmiddels zijn er meer Bitcoin future ETF’s goedgekeurd door de SEC. De grote vraag is nu wanneer de eerste spot ETF wordt goedgekeurd waarbij echte Bitcoins worden gekocht.

Bitcoin spot ETF

Tot op heden (juni 2022) zijn de Bitcoin spot ETF-aanvragen van de volgende partijen door de SEC afgekeurd: Fidelity Investments, Global X, Ark Investment Management, New York Digital Investment Group (NYDIG), 21Shares  en SkyBridge.

Op de vraag wanneer Grayscale zijn ETF gaat aanpassen naar een spot ETF reageerde de CEO van Grayscale op Twitter met “stay tuned”. Het lijkt een kwestie van tijd dat deze ETF er gaat komen.

Top 5 BTC ETF’s

De genoemde Amerikaanse Bitcoin futures ETF is niet in Nederland te koop. In Canada is een ‘echte‘ Bitcoin ETF te koop: The Bitcoin Fund (ISIN: CA09175G1046), maar daar is lastig aan te komen in Nederland.

Als alternatief op de ETF kun je kiezen voor een Europese ETN (ETP). De fondsen (excl. de Proshares ETF) kopen échte Bitcoins als onderpand in en slaan deze op in cold storage. Bekijk de top 5 hieronder:

1. WisdomTree Bitcoin ETN

op de officiële ETF website

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

2. Iconic Funds Physical Bitcoin

op de officiële ETF website

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

3. CoinShares Physical Bitcoin

op de officiële ETF website

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

4. VanEck Vectors Bitcoin ETN

op de officiële ETF website

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

5. 21Shares Bitcoin ETP

op de officiële ETF website

op de website van DEGIRO

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Deze producten zijn beschikbaar bij DEGIRO, maar zitten niet in de kernselectie. Je betaalt dus naast de reguliere jaarlijkse beurs- en managementkosten óók transactiekosten.

Voordat je ze kunt kopen bij DEGIRO, moet je bij sommige van hen eerst wijzigingen in je account doorvoeren. Doe je dat niet, dan krijg je de volgende melding:

Andere Bitcoin ETN's

Naast bovengenoemde Bitcoin ETP’s, die beschikbaar zijn bij DEGIRO, zijn er ook andere Bitcoin ETP’s die je kunt onderzoeken. Deze zijn duurder, maar kunnen interessant zijn als je bij een andere broker zit.

Naam ISIN Kosten (pj)
Bitcoin Tracker One SE0007525332 2,50%
BTCetc - ETC Group Physical Bitcoin DE000A27Z304 2,00%

Wil je naast Bitcoin graag beleggen in een groter deel van de cryptomarkt, dan kun je ook altcoins kopen via een crypto ETF. Ook in dit geval gaat het om ETP’s.

Alternatief

Naast de beursgenoteerde crypto ETP’s en ETF’s, kun je als alternatief ook in de crypto markt beleggen d.m.v. crypto fondsen. De kosten zijn nagenoeg gelijk en sommigen hebben unieke crypto portefeuilles.

Waar koop je de BTC ETF?

Je kunt bij je eigen broker checken welke Bitcoin ETF beschikbaar is door te zoeken op de bovengenoemde ISIN nummers. De top 5 is te vinden bij DEGIRO en Bitcoin Tracker One vind je ook bij Lynx en IBKR.

De ETF van Proshares, onder de ticker BITO, is in Nederland helaas niet te koop. Dit komt omdat je vanuit de EU géén Amerikaanse ETF’s kunt kopen.

Voor- en nadelen

Het aanschaffen van een Bitcoin ETF kent zowel voor- als nadelen. Hieronder vind je een handig overzicht.

Voordelen

Nadelen

Conclusie

Beleg je momenteel alleen in aandelen en ETF’s en twijfel je al een tijdje om ook in crypto te beleggen? Dan kan dit een optie zijn om kennis te maken met crypto in de vorm van een Bitcoin ETF.

Je investeert op een eenvoudige manier omdat je geen extra crypto broker account hoeft te openen, Je profiteert dan mee van de stijgingen op de crypto markt. Let wel, Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen zeer volatiel zijn waardoor je snel (ongerealiseerd) verlies kunt lijden.

Nu duidelijk is wat een Bitcoin ETF inhoudt, welke ETF’s er zijn en waar deze beschikbaar zijn, kun je zelf besluiten of je wilt beleggen in een Bitcoin ETF.

Besluit je een ETF te kopen? Kies dan in ieder geval voor een veilige broker voordat je participeert in de steeds breder geaccepteerde crypto markt.

halverwege deze pagina

veilig bij broker DEGIRO

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Als Nederlander kun je een Canadese Bitcoin ETF kopen óf kiezen voor een ETC of ETP die genoteerd is aan de Euronext Amsterdam. Je kunt ze hier bekijken inclusief enkele alternatieven.

Je kunt een Bitcoin ETF vanuit Nederland kopen bij gerenommeerde brokers zoals Lynx en Interactive brokers. Gebruik je DeGiro, dan kun je kiezen voor deze ETP’s.