Zakelijk Bitcoin kopen

Overweeg je zakelijk Bitcoin te kopen en wil je weten hoe dit werkt in Nederland? Of vraag je je af of het beter is om Bitcoin binnen een privé account te kopen? Ik leg je direct uit wat het betekent om Bitcoin op een zakelijke rekening aan te houden, waar je dit kunt regelen en of dit verstandig is

Waarom zakelijk investeren in Bitcoin?

In Nederland is het als onderneming toegestaan om Bitcoin op de balans te zetten. Ieder bedrijf heeft zijn een eigen redenen om dit te doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Bitcoin tegen inflatie
  2. Bitcoin als betaalmiddel
  3. Bitcoin als salaris

1.) Een reden is dat rendement uit Bitcoin de inflatie tegen kan gaan. Stilstaand contant vermogen wordt immers steevast minder waard gedurende onzekere tijden en aanhoudende hoge inflatie.

2.) Een tweede reden kan zijn dat een ondernemer Bitcoin of andere crypto wilt accepteren als betaalmiddel voor goederen en/of diensten uit een webwinkel. De ontvangen Bitcoin zou je in dit geval aanhouden en niet omwisselen in Euro’s.

3.) Een derde reden is dat je als bedrijf actief bent met blockchain-technologie en je het salaris van je werknemers wilt kunnen uitbetalen in Bitcoin.

Waar kun je Bitcoins zakelijk kopen?

Bitcoins kun je zakelijk het beste kopen bij een Nederlandse crypto exchange die geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank (DNB) en KvK, zoals deze:

De grootste en goedkoopste crypto exchange in Nederland is Bitvavo. Het bedrijf heeft o.a. de CashCow Award ‘Beste Crypto Croker 2021’ en IEX’s Golden Bull (De Gouden Stier) awards ‘Best Crypto Exchange’ gewonnen.

op de officiële Bitvavo website

Er zijn vereisten om in aanmerking te komen voor een zakelijk crypto account bij Bitvavo. Zo moet het zakelijk account minimaal €500.000 handelsvolume per maand behalen. Ook moet er binnen twee weken een bedrag van €100.000 zijn gestort.

Via deze vragenlijst kun je achterhalen of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een zakelijk account.

Invloed Bitcoin op zakelijke balans

Gekochte Bitcoins die worden aangehouden op de balans (als investering) vallen voor de meeste BV’s in Box 3 van de Belastingdienst. Ze worden namelijk gekenmerkt als ‘duurzaam overtollige liquide middelen‘.

De uiteindelijke marktwaarde van dit Bitcoin-vermogen wordt bepaald door deze op 1 januari om te rekenen naar Euro’s volgens de actuele Bitcoin/Euro wisselkoers op die dag. 

Is jouw bedrijf dagelijks actief met cryptovaluta, dan zijn deze Bitcoins onderdeel van de normale bedrijfsuitoefening. Ze worden dan gezien als ‘vlottende activa‘ binnen het ondernemingsvermogen. Bij een eventuele waardestijging worden ze belast met inkomstenbelasting in Box 2 (bron).

Verkoop je deze zakelijke Bitcoins vervolgens met winst, dan betaal je hier tot €395.000 een vennootschapsbelasting van 15% over (bron).

Let op: verliezen door een eventuele waardedaling zijn niet vanzelfsprekend aftrekbaar. Dit is sterk afhankelijk van het type bedrijf. Heeft Bitcoin geen functie binnen het bedrijf, dan is de kans groot dat het als privévermogen wordt gezien.

Eenmanszaken (ZZP-ers) belanden doorgaans in Box 3 en betalen voor het boekjaar 2022 vermogensbelasting tot €50.650 van 1,818% (bron). Ben je als zelfstandig ondernemer actief met Bitcoin (bv. daghandel) en maak je veel winst, dan zal de Belastingdienst jou in Box 1 proberen te belasten (bron).

Conclusie

Het zakelijk beleggen in crypto’s zoals Bitcoin is niet voor ieder bedrijf weggelegd. Ben je niet in staat om direct vele duizenden Euro’s te investeren, dan komt jouw bedrijf niet in aanmerking.

Je kunt in dat geval beter privé een Bitcoin rekening openen en zakelijke investeringen elders doen.

Ontvang je van klanten betalingen in Bitcoin? Dan zul je deze direct moeten omwisselen in Euro’s voordat ze worden uitgekeerd naar je zakelijke bankrekening.

Twijfel je of jouw onderneming wellicht toch in aanmerking komt voor een zakelijk Bitcoin account? Neem dan contact op met je boekhouder, financieel adviseur of een accountmanager bij een crypto exchange.

voor meer zakelijke informatie

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Ja, het is mogelijk om Bitcoin met een Nederlandse onderneming te kopen. Er zijn wel enkele belangrijke vereisten. Bekijk hier of jouw bedrijf in aanmerking komt.

Bitcoin is een volatiele cryptomunt. Hoewel men regulering verwacht binnen de EU, kan een grote blootstelling aan een zeer speculatieve belegging een negatieve invloed hebben op de winst en verliesrekening.