Welke crypto kopen? 7 Beste coins (2022)

Vraag je je af welke crypto je nu het beste kunt kopen, maar weet je niet wat goede cryptomunten zijn? Ik bespreek de 7 bekendste en grootste coins, plus interessante crypto’s die ook populair zijn als investering.

ℹ️ Ter info: Beschouw in de inhoud van dit artikel niet als financieel crypto advies, maar als basisinformatie om vervolgens je eigen onderzoek te doen.

Top 7 bekendste en grootste cryptomunten

Laten we beginnen met 7 bekende cryptomunten met de grootste marktkapitalisatie. Dit geeft aan dat investeerders hier hoge verwachtingen van hebben en beschouwen als crypto met de meeste potentie.

De stablecoins, meme-coins en Binance Coin heb ik achterwege gelaten omdat deze naar mijn mening minder fundamentele/decentrale toepassingen hebben om de koers op te drijven.

Nu je weet welke coins toekomst hebben, en volgens de huidige markt de beste cryptomunten zijn om in te investeren, zal ik ze individueel bespreken.

Maar, voordat ik dit doe, is het goed om te weten wat een goede coin onderscheidt van andere coins.

Wat onderscheidt een goede cryptomunt?

Om te achterhalen wat de beste coin is om te kopen, is het verstandig om eerst onderzoek te doen.

Hoewel de coins hierboven de belangrijkste cryptomunten van het moment zijn, controleer ik ook of iedere cryptomunt (en onderliggende blockchain) voldoet aan de volgende vereisten:

Een extra vereiste voordat ik een cryptomunt ga kopen, is dat de koers laag staat. Het liefste onder het gemiddelde van 100 of 200 dagen (MA100, MA200). Je kunt dit in deze tabel checken bij de kolom ‘MA’.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin, gelanceerd in 2009, is de populairste en allereerste cryptocurrency ter wereld. Het is hiermee het eerste gedecentraliseerde peer-to-peer-betalingsnetwerk en wordt recentelijk meer beschouwd als het digitale goud van de toekomst.

Bitcoin heeft als internationaal meest geaccepteerde digitale valuta een flinke voorsprong op de rest. Om die reden wordt Bitcoin ook wel de beste cryptomunt als lange termijn investering genoemd.

Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins geproduceerd worden d.m.v. het Proof of Work consensus. Dit is technisch zeer geschikt voor een asset waarbij schaarste een onderscheidende rol speelt (zoals goud).

De blockchain van Bitcoin zelf is nog nooit succesvol gehackt en er werken maandelijks honderden developers aan Bitcoin (bron).

Voordelen

Nadelen

Hieronder zie je wat het koersverloop van Bitcoin is geweest gedurende de laatste vijf jaar. Vervolgens zie je de verwachting middels een technische analyse van de dag-grafiek.

Bekijk hieronder meer verwachtingen van Bitcoin voor de komende 7 dagen.

op de Bitvavo website

op de Bitcoin website

Ethereum (ETH)

ethereum logo

Ethereum (ETH) is in 2013 opgericht door Vitalik Buterin. Het is de eerste digitale munt waar programma’s op de blockchain gebouwd kunnen worden. Denk aan gedecentraliseerde applicaties (Dapps) voor financiële doeleinden (DeFi), NFT’s (gaming/kunst) en stablecoins.

Door deze toegevoegde waarde is de adoptie van grote softwarebedrijven enorm en is Ethereum koploper binnen de groep van blockchains met smart contracts.

Door de vele toepassingen heeft Ethereum als crypto project de meeste ontwikkelaars en samenwerkingen op het netwerk. Hierdoor heeft het o.a. de grootste marktwaarde ná Bitcoin.

Grote bedrijven zoals Microsoft en Softbank hebben indirect via ConsenSys (Web3) in het Ethereum-netwerk geïnvesteerd (bron).

Op 15 september 2022 is ‘The Merge‘ doorgevoerd; een upgrade die Ethereum omtoverde in een Proof of Stake-netwerk. ETH is hierdoor beter schaalbaar, veiliger én duurzamer geworden.

Voordelen

Nadelen

Check hieronder de huidige waarde van Ethereum en wat de korte termijn voorspellingen zijn.

op de Bitvavo website

op de Ethereum website

Ripple (XRP)

Ripple (XRP) is een technologie van Ripple Labs Inc. dat bestaat uit de cryptomunt XRP en het digitaal betalingsnetwerk RippleNet voor internationale financiële transacties dat geschikt is voor meerdere digitale valuta.

Ripple Labs Inc. is met meer dan 500 medewerkers inmiddels een groot bedrijf geworden. Het managementteam van Ripple bestaat uit echte ‘zwaargewichten’ uit de FinTech-wereld.

Het doel achter Ripple is het veiliger, sneller en goedkoper maken van financiële betalingen. Ripple werkt hiervoor samen met banken en andere grote financiële instellingen zoals Santander, American Express en MoneyGram.

Er wordt gesuggereerd dat RippleNet het SWIFT-systeem kan vervangen. Een nadeel is dat er op dit moment een rechtszaak gaande is die veel onzekerheid met zich mee brengt (bron).

Belangrijk: de meeste banken willen alléén RippleNet als blockchain-service, en niet de XRP token. Hierdoor weerspiegelt de waarde van XRP niet het succes van het bedrijf Ripple Labs Inc, omdat meer partnerschappen niet gelijk staan aan een toename in XRP-gebruik.

Voordelen

Nadelen

op de Bitvavo website

op de Ripple website

Cardano (ADA)

Cardano (ADA) is in 2017 opgericht door de welbespraakte Charles Hoskinson (mede-oprichter Ethereum). Bij Cardano staan ‘peer reviews’ centraal, wat betekent dat andere crypto ontwikkelaars de upgrades van Cardano mede analyseren voordat ze live gaan.

De gedachte hierachter is dat op de lange termijn een veerkrachtig en duurzame blockchain ontstaat. Het team achter Cardano is ervaren en heeft een grote loyale community opgebouwd.

Cardano staat bekend om hun ambitieuze roadmap met schaalbare blockchain technologie, waarbij smart contracts en online betalingen een grote rol moeten gaan spelen.

Er wordt de komende jaren veel verwacht van een samenwerking met de regering van Ethiopië. Diploma’s van miljoenen studenten zouden dan in de Cardano blockchain worden geregistreerd.

Cardano lijkt op een Ethereum-concurrent, maar is qua marktwaarde 10x zo klein. Gezien hun uitspraken en online profilering verwacht ik dat de groei van Cardano voornamelijk uit toepassingen voor overheden zal komen.

Voordelen

Nadelen

op de Bitvavo website

op de Cardano website

Solana (SOL)

Solana (SOL) is een veelbelovende Ethereum-concurrent omdat er per seconde meer én snellere transacties gedaan kunnen worden, tegen lagere transactiekosten (minder dan €0,01) .

Door dit onderscheid is Solana o.a. in trek bij mensen die NFT’s willen uitbrengen op een blockchain. Het verhandelen van NFT’s is sneller en goedkoper dan bij Ethereum.

Solana is pas in 2020 opgericht door o.a. Anatoly Yakovenko en heeft in korte tijd een enorme groei doorgemaakt. SOL is dus populair, maar nog jong t.o.v. de concurrentie.

Het onderzoeksbureau Weiss Ratings waardeert Solana relatief laag omdat het volgens hen technisch beter kan. Zo zijn er o.a. stroomstoringen geweest in 2021 en 2022.

Voordelen

Nadelen

op de Bitvavo website

op de Solana website

Polkadot (DOT)

Polkadot (DOT) is een multi-chain bestaande uit één algemene blockchain en meerdere parallelle blockchains (‘para-chains’) die gebruikers kunnen aanmaken.

De para-chains zijn verbonden met de algemene blockchain, maar kunnen transacties privé houden. Dit is een unieke eigenschap die bepaalde bedrijven (zoals financiële- en gezondheids-instellingen) vereisen.

Polkadot is door Gavin Wood (ex-Ethereum) opgericht in 2020 en is ook nog jong als bedrijf. Polkadot is geen echte concurrent van Ethereum, maar technisch gezien eerder een aanvulling.

Voordelen

Nadelen

op de Bitvavo website

op de Polkadot website

Polygon (MATIC)

Polygon (MATIC) kun je zien als tweede laag over een bestaand netwerk. Het doel is het stimuleren van blockchain-adoptie door de problemen op andere blockchains op te lossen.

Polygon lost met name de trage transacties op binnen het Ethereum-netwerk. Het is hierdoor een alternatief platform dat gedecentraliseerde applicatietransacties mogelijk maakt die 100% direct, veilig en kosteloos zijn.

Polygon werd in 2017 opgericht, is decentraal en wordt gesteund door Binance en Coinbase. De koers van Polygon’s bijbehorende cryptomunt (MATIC) wordt minder sterk beïnvloed door Bitcoin dan andere coins.

Er zijn inmiddels partnerships met grote namen zoals Disney, Reddit, Instagram, Adidas en Stripe die hun NFT’s op het Polygon netwerk uitbrengen (bron).

Voordelen

Nadelen

op de Bitvavo website

op de Polygon website

25 Interessante cryptomunten

Als je je afvraagt welke coins nog meer interessant zijn om te kopen, dan kun je eens kijken naar een reeks populaire cryptomunten die qua marktkapitalisatie net onder de grote jongens staan.

In de unieke tabel hieronder vind je 25 interessante crypto’s die je zelf kunt gaan onderzoeken. Hier vind je óók de eerder genoemde munten terug. Onderaan de tabel vind je een uitleg over de tabel.

Welke digitale munt je het beste kunt kopen uit deze lijst, ontdek je o.a. door mijn vereisten voor een goede cryptomunt aan te houden, en te wachten tot de koers laag staat. 

(Update sheet: iedere 60 minuten tussen 9:00 – 23:59 uur)

Bron: CoinMarketCap.com, CoinGecko.com, IntoTheBlock.com, CryptoCompare.com.

Uitleg tabel

Dominance staat voor het marktaandeel dat een cryptomunt heeft binnen de gehele crypto-industrie. Hoe sterker een munt domineert, hoe meer voorsprong en potentie deze heeft t.o.v. de achterliggers.

ATH staat voor ‘All Time High’: de hoogste koers die een cryptomunt tot op heden heeft gehad. Als de huidige prijs óók een ATH is, dan wacht ik zelf meestal totdat de prijs weer wat gedaald is. De kans op een daling wordt immers steeds groter.

24h% staat voor de koersverandering van de cryptomunt gedurende de afgelopen 24 uur, weergegeven in percentages.

Vol24% geeft de volumeverandering over de afgelopen 24 uur aan. Een stijging in volume kan zowel een positieve als negatieve invloed op de koers hebben. Het laat simpelweg zien, waar de meeste activiteit gaande is.

Volatiliteit geeft aan hoe hevig de koers fluctueert én hoe ver deze af staat van het gemiddelde over de afgelopen 30 dagen. Een positief getal duidt op een stijgende koers. Een negatief getal op een dalende koers. En vergeet niet: een stabiele munt bestaat niet in cryptoland (afgezien van de stablecoins natuurlijk).

Sentiment is een conclusie gebaseerd op de analyse van transacties op de blockchain van de desbetreffende munt. Bullish staat voor ‘positief’ en Bearish voor ‘negatief’. Deze score is afgeleid van on-chain data afkomstig van IntoTheBlock. Ik gebruik deze indicator nooit op zichzelf. Een Bearish sentiment in een populaire munt kan namelijk ook voor een voordelig koopmoment zorgen.

Rating is de waardering die crypto analisten en experts van het bureau Weiss Ratings hebben gegeven aan een cryptomunt. Deze ratings zijn gebaseerd op markt prestaties, de onderliggende technologie en adoptie van beleggers. De ratings kunnen als volgt worden geïnterpreteerd:

A = excellent
B = good
C = fair
D = weak
E = very weak

Een lege cell geeft aan dat de rating niet goed is doorgekomen. Je kunt eventueel op de website van Weiss Ratings zelf kijken wat de score op dit moment is.

De MA (Moving Average) van 21 geeft de gemiddelde prijs weer van de laatste 21 dagen aan. Zit de huidige koers onder die prijs, dan is het vakje lichtgeel gekleurd. Komen alle MA’s onder de huidige koers uit, dan zijn ze allen lichtgeel en kun je de prijs van de cryptomunt zien als ‘afgeprijsd’ t.o.v. het verleden.

Beste broker tokens

Ten slotte zijn er verschillende cryptomunten die zijn uitgegeven door de beste crypto brokers en exchanges. Deze bewegen mee met het succes van de bijhorende brokers.

De reden voor een stijging van deze cryptomunten is de aanwas van nieuwe crypto-beleggers die deze coins in hun wallets aanhouden t.b.v. lagere transactiekosten. Je vind ze ook in de tabel hierboven.

 De populairste en grootste broker token is Binance Coin (BNB).

Conclusie

Analisten verwachten veel van Bitcoin, Ethereum, Ripple, Cardano, Solana, Polkadot en Polygon.

Op welke crypto je ook gaat inzetten, houdt er rekening mee dat het nog géén gelopen race is. We staan aan de wieg van revolutionaire technologie waarin de strijd tussen de beste crypto’s nog jaren kan voortduren.

Het is om die reden onmogelijk om op voorhand te weten welke crypto gaat stijgen. Dit geldt voor zowel de bekende coins als de nieuwe cryptomunten die onlangs gelanceerd zijn.

Wie als winnaars uit de bus komen, moet nog blijken. Op korte termijn blijft het speculeren. Om die reden houd ik zelf een gediversifieerd crypto portfolio aan en probeer ik de top 7 te kopen bij een lage koers.

Ten slotte houd ik het nieuws goed in de gaten. Groot nieuws m.b.t. de regulering van crypto, reacties van centrale banken en potentiële samenwerkingen met commerciële bedrijven kan bepaalde cryptomunten een voorsprong geven.

relevant artikel op deze website

op de Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Je ontdekt welke crypto je moet kopen door deze vereisten te controleren. Je kunt ze als een checklist gebruiken om te bepalen welke van deze coins een goede cryptomunt met toekomst is.

Wanneer je vandaag een cryptomunt wilt kopen, vind ik het belangrijk dat de koers op een laag punt staat ten opzichte van de laatste weken/maanden. In deze tabel zie je welke crypto’s dat zijn.