Welke crypto kopen?

Weet je nog niet welke crypto je moet kopen en ben je op zoek naar de beste cryptomunten van 2022? In mijn unieke en handige sheet zie je in één opslag wat op dit moment de top 50 veelbelovende cryptocurrency zijn, met o.a. Bitcoin en altcoins zoals Ethereum.

💡TIP 1: bekijk deze pagina (met grote sheet) op je laptop of desktop voor het beste resultaat.

Uitleg sheet

Er is veel data beschikbaar over cryptomunten maar het is een hele klus om deze informatie te clusteren en een handig overzicht te krijgen. Daarom heb ik een speciale sheet gemaakt waarin je populaire coins gemakkelijk kunt analyseren.

Hierin heb ik koers- en volumedata, indicatoren en analisten ratings verwerkt. Lager op deze pagina zie je interessante trending munten die op dit moment stijgen en nu veel op social media worden besproken.

In de sheet zie je de 50 grootste cryptomunten gerangschikt op marktkapitalisatie (omvang in $). In deze crypto investeren beleggers vandaag de dag het meest. De meeste stablecoins heb ik eruit gefilterd. Onder de sheet vind je uitleg over de kolommen.

Top 50 beste cryptomunten

(Update sheet: iedere 60 minuten tussen 9:00 – 23:59 uur)

Bron: CoinMarketCap.com, CoinGecko.com, IntoTheBlock.com, CryptoCompare.com.

Uitleg kolommen

Dominance staat voor het marktaandeel dat een cryptomunt heeft binnen de gehele crypto-industrie. Hoe sterker een munt domineert, hoe meer voorsprong en potentie deze heeft t.o.v. de achterliggers.

ATH staat voor ‘All Time High’: de hoogste koers die een cryptomunt tot op heden heeft gehad. Als de huidige prijs óók een ATH is, dan wacht ik zelf meestal totdat de prijs weer wat gedaald is. De kans op een daling wordt immers steeds groter.

24h% staat voor de koersverandering van de cryptomunt gedurende de afgelopen 24 uur, weergegeven in percentages.

Vol24% geeft de volumeverandering over de afgelopen 24 uur aan. Een stijging in volume kan zowel een positieve als negatieve invloed op de koers hebben. Het laat simpelweg zien, waar de meeste activiteit gaande is.

Volatiliteit geeft aan hoe hevig de koers fluctueert én hoe ver deze af staat van het gemiddelde over de afgelopen 30 dagen. Een positief getal duidt op een stijgende koers. Een negatief getal op een dalende koers. En vergeet niet: een stabiele munt bestaat niet in cryptoland (afgezien van de stablecoins natuurlijk).

Sentiment is een conclusie gebaseerd op de analyse van transacties op de blockchain van de desbetreffende munt. Bullish staat voor ‘positief’ en Bearish voor ‘negatief’. Deze score is afgeleid van on-chain data afkomstig van IntoTheBlock. Ik gebruik deze indicator nooit op zichzelf. Een Bearish sentiment in een populaire munt kan namelijk ook voor een voordelig koopmoment zorgen.

Rating is de waardering die crypto analisten en experts van het bureau Weiss Ratings hebben gegeven aan een cryptomunt. Deze ratings zijn gebaseerd op markt prestaties, de onderliggende technologie en adoptie van beleggers. De ratings kunnen als volgt worden geïnterpreteerd:

A = excellent
B = good
C = fair
D = weak
E = very weak

Een lege cell geeft aan dat de rating niet goed is doorgekomen. Je kunt eventueel op de website van Weiss Ratings zelf kijken wat de score op dit moment is.

De MA (Moving Average) van 21 geeft de gemiddelde prijs weer van de laatste 21 dagen aan. Zit de huidige koers onder die prijs, dan is het vakje lichtgeel gekleurd. Komen alle MA’s onder de huidige koers uit, dan zijn ze allen lichtgeel en kun je de prijs van de cryptomunt zien als ‘afgeprijsd’ t.o.v. het verleden.

Reddit comments geeft de stijging of daling weer van het aantal comments op Reddit.com, over een bepaalde cryptomunt gedurende 24 uur. Een stijging kan duiden op de stijging van de prijs van een munt, maar dit hoeft niet.

Code stars geeft aan hoe vaak programmeurs de cryptomunt op GitHub.com hebben opgeslagen als favoriet. Deze ‘code repository stars’ geven dus aan hoe populair een cryptomunt bij programmeurs is.

Populaire crypto vandaag

Hieronder zie je coins die vandaag veel aandacht krijgen. In de eerste tabel zie je de 10 sterkst opkomende cryptomunten. De 10 coins daaronder gaan nu juist onderuit.

In de twee kleinere tabellen zie je trending cryptomunten die vandaag vaak gezocht worden. De meeste zijn kleine en nieuwe cryptomunten die nog niet in de top 50 staan.

Let op: hoewel deze munten nu populair zijn, kan het ook enkel om een tijdelijke opleving gaan.

Stijgers & dalers

Koersen zijn real time.

Vaak gezocht vandaag

Let op: koers updates iedere 15 min tussen 9:00-23:59 uur.

Bronnen: CoinMarketCap, CoinGecko, QuantifyCrypto.

veilig op de Bitvavo website

Welke crypto gaat stijgen?

Welke cryptocurrency gaat stijgen kun je natuurlijk nooit 100% voorspellen.

Van de cryptomunten hierboven zet ik degene met een hoog trending percentage (75%+) en een kleine dag/week-stijging op mijn watchlist. Na meer onderzoek, besluit ik ze soms later te kopen.

Populair op social media vandaag

Sterk gestegen cryptomunten hebben de neiging om weer te gaan dalen omdat beleggers hun winst nemen. Soms kun je via ‘Sentiment momentum‘ op social media een stijging voor zijn.

Hieronder zie je hoe positief/negatief mensen zijn over bepaalde cryptomunten. Hoe verder naar buiten de punten staan, hoe positiever men is. Hoe verder naar het midden toe, hoe negatiever.

Let op: dit werkt niet altijd! Een cryptomunt kan al te hard gestegen zijn (en dus weer gaan dalen). De stablecoins (USDT, USDC, BUSD, PAX, DAI) zitten er nog tussen, en kun je negeren.

Sentiment momentum (social media)

Bron: LunarCrush.com. Update: iedere 15 min.

veilig op de Bitvavo website

Sentiment momentum

Bron: LunarCrush.com. Update: iedere 15 min.

veilig op de Bitvavo website

Om het sentiment binnen de cryptomarkt verder te onderzoeken, kun je ook mijn crypto heatmap, Bitcoin koers verwachting of Ethereum prognoses bekijken.

Welke crypto kopen we in 2022?

Allereerst moet je voor jezelf bepalen welke cryptovaluta je gaat kopen, dus dit is géén financieel advies en geld verdienen met crypto is niet vanzelfsprekend.

Ik zal nu mijn persoonlijke aanpak met je delen. Als het gaat om beleggen in crypto met toekomst, wil ik dat de cryptomunt met onderliggende blockchain voldoet aan ten minste 5 vereisten:

De eerste 10 cryptomunten uit de top 50 voldoen voor een belangrijk deel aan deze vereisten. Dit zie je direct terug in de marktkapitalisatie. Deze altcoins kopen de meeste mensen die investeren in crypto..

Een extra vereiste is dat de koers laag staat voordat ik een cryptomunt ga kopen. Het liefste onder de MA100 of 200 (gemiddelde van 100 of 200 dagen). Je kunt dit in de sheet checken bij de kolommen ‘MA’. Als deze lichtgeel is, zit hij er onder.

Wil je meer zekerheid, dan moet je jezelf verder verdiepen in individuele projecten. Zelf vind ik de volgende crypto’s veel potentie hebben:

Bitcoin

Bitcoin (BTC) is de bekendste cryptomunt. Het is het eerste gedecentraliseerde peer-to-peer-betalingsnetwerk en schijnt het digitale goud van de toekomst te gaan worden. Bitcoin is de eerste breed geaccepteerde digitale munt met een enorme voorsprong. Om die redenen wordt het gezien als een betere lange termijn investering t.o.v. andere munten.

De blockchain van Bitcoin is nog nooit gehackt en er werken maandelijks meer dan 50 developers aan Bitcoin. Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins geproduceerd worden. Niet schaalbaar, maar wel ideaal als vraag & aanbod asset. Zie hier de Bitcoin koers:

Voordelen

Nadelen

Ethereum

Ethereum (ETH) is de eerste digitale munt waar applicaties op de blockchain gebouwd kunnen worden. Denk aan gedecentraliseerde programma’s voor financiële doeleinden, NFT’s en stablecoins. Door deze toegevoegde waarde is de adoptie enorm en is Ethereum koploper binnen de groep van blockchains met smart contracts.

Wegens de populariteit is de schaalbaarheid soms problematisch. Hierdoor lopen transactiekosten (gas fees) op tijdens drukte op het netwerk. Oprichter Vitalik Buterin werkt samen met developers aan Ethereum 2.0, dat deze problemen moet oplossen.

Voordelen

Nadelen

Solana

Solana (SOL) is een opkomende Ethereum-concurrent omdat er per seconde meer én sneller transacties gedaan kunnen worden, tegen lagere transactiekosten. Door dit onderscheid is Solana o.a. in trek bij mensen die NFT’s willen uitbrengen op een blockchain.

Solana opgericht door o.a. Anatoly Yakovenko in 2020 en is hierdoor nog jong. Het bureau Weiss Ratings waardeert Solana relatief laag omdat het volgens hen technisch beter kan. Er zijn hierdoor stroomstoringen geweest in 2021 en 2022.

Ik check altijd even de actuele Solana koers verwachting voordat ik Solana koop.

Voordelen

Nadelen

Polkadot

Polkadot (DOT) is een multi-chain bestaande uit één algemene blockchain en meerdere parallelle blockchains (para-chains) die gebruikers kunnen aanmaken.

De para-chains zijn verbonden met de algemene blockchain, maar kunnen transacties privé houden. Dit is een unieke eigenschap die bepaalde bedrijven (zoals financiële- en gezondheids-instellingen) vereisen.

Polkadot is door Gavin Wood (ex-Ethereum) opgericht in 2020 en is nog jong. Ik zie Polkadot niet echt als een concurrent van Ethereum en Solana. Eerder als een welkome aanvulling.

Voordelen

Nadelen

Avalanche

Avalanche (AVAX) is ook een ‘proof of stake’ blockchain (zoals Ethereum), maar een stuk sneller. De reden dat ik deze op dit moment hoog heb staan, is hun recente samenwerking met consultancybureau Deloitte.

Deloitte is van plan applicaties op de Avalanche blockchain te bouwen die het vergoeden van schade door natuurrampen versnelt. Het is uniek dat een commerciële instelling blockchain-technologie inzet. Het feit dat de keuze op Avalanche is gevallen, kan duiden op meer toekomstige samenwerkingen met bedrijven.

Voordelen

Nadelen

Cardano

Cardano (ADA) is opgericht door Charles Hoskinson (mede oprichter Ethereum) nadat hij de beperkingen bij Ethereum onoplosbaar achtte. Bij Cardano staan ‘peer reviews’ centraal. Kort gezegd betekent dit dat andere crypto experts de ontwikkelingen van Cardano mede analyseren.

De gedachte hierachter is dat op de lange termijn een veerkrachtig en duurzame blockchain ontstaat. Cardano heeft een grote loyale community, het bouwen van applicaties is mogelijk en een samenwerking met de regering van Ethiopië heeft een grote kans van slagen. Diploma’s van miljoenen studenten zouden dan in de Cardano blockchain worden geregistreerd.

Overweeg je Cardano toe te voegen aan je portfolio, check dan eerst de actuele Cardano verwachting van technisch analisten.

Voordelen

Nadelen

Broker tokens

Hierboven heb ik de verschillende cryptomunten die zijn ontwikkeld door een van de beste crypto brokers en exchanges nog niet genoemd. Deze zullen met de gehele cryptomarkt meeliften denk ik.

Zo verwacht ik dat de koers van Binance Coin (BNB), FTX Token (FTT) en de Crypto.com Coin (CRO) nog zal oplopen de komende jaren.

De voornaamste reden is de constante aanwas van nieuwe crypto-beleggers die deze coins in wallets zullen aanhouden t.b.v. lagere transactiekosten.

Let op: ik ben geen waarzegger. Mijn verwachtingen hierboven kunnen ook compleet anders uitpakken.

Veelgestelde vragen

De veelbelovende coins uit deze lijst vind ik interessant. Deze cryptomunten hebben een duidelijke toegevoegde waarde, een hoge adoptie, een robuuste onderliggende techniek en veel actieve developers. Om risico te verlagen koop je deze wanneer de koers ónder het gemiddelde van de laatste 100 of 200 dagen ligt.
In deze sheet zie je een lijst met stijgende cryptomunten die vandaag populair zijn. De lijst wordt ieder uur ge-update. Let wel, een stijging kan van korte duur zijn, dus doe goed onderzoek voordat je een munt koopt.
Ik (René) volg graag de geldstromen en zie dat deze het grootste zijn richting Bitcoin, Ethereum, Solana, Polkadot, Cardano en recent ook Avalanche. Deze hebben de meeste adoptie (developers en investeerders) en hierdoor de grootste kans van slagen. Hier leg ik in detail uit waarom deze cryptomunten zo interessant zijn.

Conclusie

Welke veelbelovende crypto je ook koopt, houdt er rekening mee dat het nog géén gelopen race is. We staan aan de wieg van revolutionaire technologie waarin de strijd tussen de beste cryptomunten waarschijnlijk nog jaren zal voortduren.

Wie als winnaars uit de bus komen, moet nog blijken. Op korte termijn blijft het speculeren. Om die reden houd ik zelf een gediversifieerd crypto portfolio aan en probeer ik te kopen bij een lage koers.

Ten slotte houd ik het nieuws goed in de gaten. Groot nieuws m.b.t. de regulering van crypto, reacties van centrale banken en potentiële samenwerkingen met commerciële bedrijven kan bepaalde cryptomunten een voorsprong geven en andere laten instorten.

relevant artikel op deze website

veilig op de Bitvavo website

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.