Wanneer Bitcoin kopen?

Vraag je je af wanneer het beste moment is waarop je Bitcoin moet kopen? Dan zit je hier goed! In deze gids deel ik de beste dag, tijd en 5 factoren die ik check om te zien of de BTC-koers in een dip zit.

Wat is de beste dag om Bitcoin te kopen?

De beste dag om Bitcoin te kopen is gemiddeld gezien op een zondag. Dit blijkt uit onderzoek (bron) over een periode van 5 jaar (2016-2021). De kans dat de koers dan laag staat, is groter (maar geen garantie).

In de laatste week van de maand is het meestal ongunstig om Bitcoin te kopen, omdat dan mensen in loondienst worden uitbetaald. Hierna wordt er meer Bitcoin gekocht waardoor de prijs hoger uitvalt.

Wat is de beste tijd op de dag?

Crypto wordt 24/7 verhandeld, en voornamelijk in de VS, Europa en Azië. Daghandelaren sluiten hun posities meestal uiterlijk tussen 16:00 en 17:00 uur plaatselijke tijd, waardoor de BTC koers tijdelijk daalt.

Vanuit Nederland gezien is de beste tijd om Bitcoin te kopen tussen 22:00-02:00 uur en 8:00-11:00 uur. Zie ook de tijd-kalender hieronder.

Let op: deze vlag gaat natuurlijk niet altijd op. De Bitcoin koers wordt ook sterk beïnvloed door nieuws, de kracht van de Dollar (DXY) en meer. Zie hieronder de 5 extra factoren waar ik op let.

1: Koers in diep dal

Bitcoin en andere cryptomunten maken sterke stijgingen en dalingen door. Als ik nu Bitcoin zou willen kopen, dan is het voor mij cruciaal dat de koers in een diep dal zit.

Een dal herken je door de week-grafiek van Bitcoin te bekijken (zie blauwe lijn hieronder). Staat de actuele Bitcoin koers duidelijk in een nieuw dal t.o.v. het verleden? Dan is dat voor mij een eerste bevestiging.

2. RSI (week) < 50

Een tweede bevestiging die ik zoek in diezelfde grafiek is een lage stand van de RSI. Dit is de paarse indicator hierboven die staat voor ‘Relative Strength Index’. De RSI kan aangeven wanneer Bitcoin ‘oversold’ is.

Oversold‘ betekent dat bijna alle verkopende beleggers klaar zijn met het verkopen van Bitcoin, waarna de Bitcoin koers verwachting meestal een stijging is.

De RSI-waarde zie je in het paarse rechthoekje rechts in de grafiek. De RSI op de week-kaart moet wat mij betreft in ieder geval onder de 50 zitten.

Nog beter is een RSI onder de 31. Historisch gezien zit je dan dicht bij een zeer diep dal. Let wel, deze ultieme diepe dalingen komen maar zelden voor.

3. Fear & Greed index < 25

Als derde bevestiging moet het sentiment van beleggers in de markt zeer angstig zijn. Dit kun je achterhalen met de zogenaamde Fear & Greed Index.

Deze index meet het sentiment over het gehele internet zoals websites en social media kanalen.

De waarde moet van mij onder de 25 zitten. Hij krijgt dan het label ‘Extreme Fear’. De waarde kun je in de meter hieronder aflezen en update iedere 24 uur.

Fear & Greed index

4. Veel negatief nieuws

De vierde bevestiging die ik zoek is dat het negatieve nieuws rondom Bitcoin op dit moment domineert in de media. Dit kun je zelf onderzoeken door de grote landelijkse nieuwssites op te zoeken.

Zodra deze partijen slecht over Bitcoin en cryptovaluta beginnen te praten is het dieptepunt van een daling meestal nabij. Daarnaast volg ik ook de laatste ontwikkelingen via CryptoPanic dat deze negativiteit óók moet weerspiegelen.

5. Geen catastrofaal nieuws

Ten slotte dubbel check ik dezelfde nieuws websites altijd of het negatieve nieuws niet het einde van Bitcoin bevestigt. Dit zou een significant risico zijn.

Dit is natuurlijk nog nooit gebeurd, maar het is wel een doemscenario die iedere Bitcoin belegger in zijn achterhoofd houdt:

“Zal Bitcoin ooit verbannen worden door Westerse overheden?”

Zolang dit niet het geval is, en het voortbestaan van Bitcoin niet direct in gevaar is, is de daling van de Bitcoin koers meestal tijdelijk.

Conclusie

Men vraagt zich wel eens af of je juist nu Bitcoin moet kopen omdat de koers laag staat. Of de tijd rijp is om Bitcoin te kopen, laat ik afhangen van de hierboven besproken 5 factoren.

Zodra ik besloten heb dat het een goed moment is om veilig Bitcoin te kopen, dan koop ik niet in één keer met een groot bedrag in, maar in 5 delen d.m.v. ‘Dollar Cost Averaging’.

Daalt de koers namelijk verder ná mijn aankoop, dan koop ik op deze manier lager extra bij. Ervaren beleggers weten immers dat je de bodem van een digitale munt nooit kunt timen.

Kortom, de Bitcoin prijs (in Euro) speelt een belangrijke rol. Deze moet laag genoeg staan om op te kunnen veren. Houd de BTC-koers en de cryptomarkt goed in de gaten voor het betere aankoopmoment.

veilig op de Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Of je te laat bent kun je zien aan diverse factoren. Ik vind het een goed moment om Bitcoin te kopen als deze 5 factoren bevestigd worden. De kans dat je dan in een dip koopt, is dan groter.

Iedereen die zich kan legitimeren en 18 jaar of ouder is, mag direct Bitcoin kopen bij een crypto broker of exchange.