Veilig Bitcoin kopen

Wil je veilig Bitcoin kopen, maar weet je niet wat een betrouwbare methode is? Ik help je graag op weg! Lees mijn 5 beste tips met uitleg, over hoe ik veilig Bitcoins (BTC) en andere cryptocurrency koop via iDeal.

Hoe veilig is Bitcoin eigenlijk?

Bitcoin’s blockchain is praktisch niet te hacken. BTC is dus zeer veilig te noemen. De risico’s en kwetsbaarheden liggen bij de verschillende exchanges (waar je Bitcoin koopt) en jou zelf.

In Nederland kun je je Bitcoin wallet (digitale portemonnee) gelukkig voldoende beveiligen door de juiste keuzes te maken middels de volgende vijf veiligheidstips die ik zelf ook aanhoud.

1. Kies betrouwbare exchange

Het belangrijkste is dat je een account opent bij een betrouwbare crypto exchange met een goede reputatie en die de veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.

Bitvavo is in Nederland de meest gekozen exchange waar Bitcoin kopen mogelijk is. Vermogen is tot 250 miljoen Euro verzekerd en je private key wordt offline opgeslagen in cold storage. Back-ups hiervan staan in kluizen van bank-kwaliteit.

Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche bank en moet zich houden aan de vijfde antiwitwasrichtlijn (AMLD5), en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Werknemers worden gescreend en security audits vinden regelmatig plaats.

Bitvavo houdt de door jouw gebruikte apparaten en IP-adressen bij. Zodra jij of iemand anders vanaf een ander apparaat of IP-adres probeert in te loggen in jouw account, dan moet jij dit handmatig goedkeuren met 2FA.

Lees eventueel álle veiligheidsmaatregelen die Bitvavo genomen heeft en hoe je cryptomunten koopt bij deze exchange.

2. Beveilig je account heel goed

Heb je een Bitvavo account geopend, dan is het cruciaal dat je deze direct optimaal beveiligd. Dit doe je door:

  • Moeilijk wachtwoord te gebruiken
  • Wachtwoord iedere maand te veranderen
  • Twee-Factor Authenticatie (2FA) activeren
  • Anti-Phishing Code instellen

Om moeilijke wachtwoorden aan te maken (en op te slaan) gebruik ik LastPass met gezichtsherkenning. Dit is gratis en werkt ook met 2FA.

Zo hoef je je wachtwoorden niet allemaal te onthouden en kun je ze gemakkelijk maandelijks veranderen.

3. Gebruik iDeal betaalmethode

Ik raad aan om de veiligheid van iDeal te benutten en deze betaalmethode te gebruiken. Je betaalt dan binnen de veilige omgeving van je eigen bank. Je kunt ook geen typefouten maken dat wel kan gebeuren bij een handmatige overboeking.

Een betaling met iDeal is door ‘Instant Payments’ doorgaans ook sneller (seconden). 

Uiteraard zijn er naast iDeal andere goede betaalmethodes, maar via iDeal is de connectie tussen jouw bank en de Bitcoin exchange toch het veiligst vind ik.

Een Bitcoin pinautomaat bijvoorbeeld lijkt veilig, maar hier betaal je extreem hoge transactiekosten, waardoor je direct minimaal 5% verlies maakt.

4. Koop Bitcoin in kleine stukjes

Ben je nieuw met Bitcoin, dan wil je niet gelijk een grote som geld in deze cryptomunt steken. Je moet eerst gewend raken aan de werkwijze van de crypto exchange en er is altijd een kans dat je een beginnersfout maakt in het systeem.

Het mooie is dat één Bitcoin technisch is op te delen in honderd miljoen stukjes (satoshi’s). Hierdoor kun je Bitcoin in kleine stukjes inkopen.

Is je doel om uiteindelijk 1 Bitcoin te kopen, dan kun je deze bijvoorbeeld in 100 delen á 0,01 Bitcoin opbouwen.

5. Negeer Bitcoin phishing mails

Hoewel Bitcoin zelf niet te hacken is, kun je als Bitcoin-houder wél phishing e-mails krijgen van kwaadwillende hackers. Zij proberen jouw Bitcoin af te troggelen door zich voor te doen als medewerker van de exchange.

Soms wordt je zelfs gebeld door een vage Engelse computerstem die zich voordoet als wetshandhaver. Negeer al deze mails, sms’jes en telefoontjes!

Voor e-mails van Bitvavo kun je jouw Anti-Phishing Code controleren om te zien of de ontvangen e-mail legitiem is.

Extra veilig: met name mensen die een (zeer) groot bedrag aan Bitcoin bezitten doen er goed aan om een deel van deze aangekochte Bitcoins op een hardware wallet te zetten. Meer hierover hier.

Conclusie

In Nederland kun je prima veilig Bitcoin en andere crypto kopen bij crypto aanbieders (zoals Bitvavo) die jouw private keys (wachtwoord codes) bewaren in een offline omgeving en jouw cryptomunten voor voldoende waarde in Euro’s verzekeren.

Daarnaast is het belangrijk dat je kunt betalen met iDeal en dat je extra beveiligingstools (zoals 2FA) tot je beschikking hebt binnen de exchange.

Hoewel de interface van een crypto aanbieder gemakkelijk onder de knie te krijgen is, is het m.b.t. beginnersfouten raadzaam om niet direct grote bedragen te investeren.

Let op met phishing-aanvallen via e-mail, SMS en telefoon. Dit geldt ook voor ondernemers die zakelijk Bitcoin kopen. Schrijf je wachtwoorden en 2FA-codes nooit op en deel ze nooit met iemand anders.

Kom je ergens niet uit, dan kan de klantenservice je altijd verder helpen.

op de officiële Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt Bitcoin op een veilige manier kopen door te kiezen voor een betrouwbare exchange en de nodige veiligheidsmaatregelen in te stellen. Lees al mijn 5 veiligheidstips en beveilig jezelf optimaal.

Bitcoin’s blockchain is praktisch niet te kraken door hackers en technisch veilig en betrouwbaar. De Bitcoin-koers daarentegen wordt gedreven door vraag en aanbod en is nog nooit stabiel geweest.