Crypto trading bot

Ben je op zoek naar de beste crypto trading bot om automatisch in Bitcoin en alt coins te beleggen? Dan zit je hier goed! In dit artikel bespreek ik 100% gratis trading bot software waarmee dit mogelijk is.

Wat is een crypto trading bot?

Een crypto trading bot is online software dat automatisch koop- en verkooporders voor jou uitvoert op een crypto-exchange, aan de hand van door jou vooraf ingestelde vereisten.

In theorie stapt de bot op het juiste moment in en uit een trade. Dit kan met meerdere cryptoparen tegelijkertijd. Dit is een groot voordeel omdat dit handmatig praktisch onmogelijk is.

Hoe begin je met een crypto bot?

Er zijn online veel crypto bots te vinden waarmee je geautomatiseerd kunt handelen. Welke bot het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw ervaring, wensen én of je er geld aan wilt uitgeven.

Ik gebruik zelf het gebruiksvriendelijke Capitalise omdat je hier gratis mee kunt traden én een ruim palet aan condities en indicatoren kunt instellen zonder beperkingen door een abonnement. Ook hoef je niet te kunnen programmeren.

Je kunt deze software ook goed gebruiken als Bitcoin bot omdat je ‘m ook alleen op ‘BTC base pairs’ kunt laten traden (zoals SOL/BTC). Ik vind het een goede bot voor Binance, maar Capitalise ondersteunt ook de crypto exchange FTX.

Lijkt je dit wat? Maak dan eerst een account aan op Binance.com of FTX.com (als je die nog niet hebt) en vervolgens op ftx.capitalise.ai (FTX versie) of crypto.capitalise.ai (Binance versie). Ik gebruik zelf momenteel Binance het meeste omdat deze meer coins heeft en de volumes op de spot markt het hoogste zijn.

USD wallet & API

Heb je op beide platforms een account, dan moet je jezelf afvragen wat je ‘base crypto’ gaat worden. Dus vanuit welke wallet ga je cryptomunten kopen? Ik doe dit zelf vanuit de stablecoin BUSD. Maar USDT of USDC is ook mogelijk. Op FTX kun je simpelweg vanuit de ‘echte’ USD kopen.

Kies je voor BUSD en is je wallet nog leeg, dan moet je je USD-wallet in Binance gaan opladen. Dit kan door met een credit card Euro’s over te maken naar Binance. Deze converteer je vervolgens naar de stablecoin BUSD.

Wil je iDeal gebruiken, dan moet je BUSD vanaf een andere broker (waar iDeal geaccepteerd wordt) naar Binance sturen (wallet to wallet). Bijvoorbeeld vanaf Bitvavo.

Bij FTX kun je wél via een SEPA transactie geld overmaken. Ik trade bij FTX op de crypto futures (PERP) omdat hier het meeste volume op zit. Deze koop ik dus direct met USD.

Vervolgens verbind je Capitalise met Binance via een unieke API-key die je hier kunt vinden. Door deze verbinding kan de Capitalise bot BUSD uit je wallet gebruik om een cryptopaar te kopen (zoals SOL/BUSD). Dit proces is bij FTX nagenoeg hetzelfde.

Bot strategie instellen

Als je bovenstaande hebt gedaan, kun je een bot strategie gaan opmaken en daarna je bot activeren. Je kunt je eigen strategieën gaan uitschrijven aan de hand van de beschikbare indicatoren en condities.

Weet je niet waar je moet beginnen? Capitalise heeft als voorzetje een reeks strategieën gemaakt die je kunt inzien en testen. Deze kun je zien nadat je bent ingelogd en deze zien er zo uit:

Voordat ik een strategie live zet, ga ik deze eerst uitvoerig ‘backtesten’. Dit gebeurt over de laatste 90 dagen. Je krijgt dan een beeld hoe succesvol de strategie is. Ik kijk dan altijd ook of de munt over de afgelopen dagen niet alleen gestegen is, anders geeft de backtest een vertekend en te optimistisch beeld.

Als ik overtuigd ben, zet ik hem in een simulatie (zonder echt geld) of zet ik hem live met een klein bedrag om te zien of de strategie in de realiteit ook goed presteert.  

Condities, indicatoren en meer

De trading bot van Capitalise kan jouw strategie automatisch uitvoeren door diverse technische indicatoren en condities te laten volgen. Bekende veel voorkomende en beschikbare indicatoren en condities zijn:

 • MACD
 • Patronen van bars
 • Bollinger Bands (BB)
 • Moving Average (MA)
 • Pivot points (PS en PR)
 • Exponential Moving Average (EMA)
 • Relative Strength Index (RSI)
 • Average True Range (ATR)
 • Volume daling of stijging
 • Stochastic oscillator
 • Dagdelen uitsluiten

Indicatoren die deze trading bot nog niet ondersteund zijn SAR, Fisher, VWAP, LSMA en Ichimoku Cloud. 

Maar, deze bot software ondersteunt ook webhooks uit TradingView waarmee je in feite alle (betaalde premium) indicatoren kunt gebruiken. Wil je meerdere combineren, dan moet je zelf een indicator (laten) maken in pine script. Dit kan bijvoorbeeld door een programmeur op UpWork.

Als ENTRY-conditie kun je ook instellen dat de bot alléén overdag aanslaat (en niet ’s nachts). Dit kan handig zijn als je iedere trade live wilt volgen. Dit doe je door aan het einde van je ENTRY bijvoorbeeld in te vullen ‘except between 11:00 pm and 9:00 am my time‘.

Als EXIT-conditie ondersteunt de bot ook ‘at trailing take profit’ waarbij je je stop-loss mee omhoog kunt laten opschuiven en winst kunt verzilveren bij een vooraf ingesteld percentage.

Extra ideeën

Je kunt je bot long laten traden, maar ook short. Voor dit laatste moet je wel eerst Binance Futures activeren. 

Daarnaast kun je ook van de bot gebruik maken om bestaande crypto-posities te accumuleren.

Dit kun je doen door de bot bijvoorbeeld steeds in te laten kopen zodra de prijs onder de Moving Average (MA) van 100 of 200 uit komt (op de daily chart). 

Veelgestelde vragen

De beste trading bot biedt een uitgebreid palet aan opties aan tegen lage kosten. De crypto bot die ik hier bespreek, vind ik de beste crypto trading bot op dit moment.

Nee, een crypto trading bot maakt af en toe ook verliesmakende trades. Hoeveel dit er zijn en wat het verschil is t.o.v. de winstgevende trades is afhankelijk van de gekozen strategie.

Het voornaamste doel van een crypto trading bot is om passief inkomen te genereren. Daarnaast is het een voordeel dat je emotie niet in de weg zit tijdens het handelen én de bot 24/7 kan traden (ook ’s nachts).

op deze pagina

veilig op Capitalise website

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.