Lightning wallet

Wil je met een Lightning wallet Bitcoin versturen en verzenden over Bitcoin’s Lightning Netwerk? Dan zit je hier goed! Ik bespreek wat het Lightning Netwerk is en deel de 3 beste Lightning wallets in een tabel.

Wat is het Bitcoin Lightning Netwerk?

Bitcoin’s Lightning Netwerk is een tweede laag (Layer 2) die boven op de normale Bitcoin blockchain (Layer 1) is gebouwd om transacties tussen twee personen sneller en goedkoper te laten verlopen.

Waar Bitcoin’s normale mainnet slechts 7 transacties per seconde kan verwerken, kan het Lightning Netwerk maar liefst 1 miljoen transacties per seconde verwerken. Dit maakt Bitcoin weer schaalbaar.

Waarom is Lightning gebouwd?

Door de populariteit van Bitcoin is het volume in de blockchain zodanig verhoogd waardoor een betaling tussen twee partijen via de Layer 1 blockchain (te) lang duurt.

Dit komt omdat het proces om on-chain transacties te valideren gelijk blijft om de veiligheid te waarborgen. Het Lightning Netwerk maakt transacties onderling weer snel.

Achtergrond: Bitcoin’s initiële doel is een alternatieve betaalmethode te zijn voor mensen die digitaal valuta willen versturen zonder tussenkomst van een centrale instantie (zoals een bank). Dit moet snel zijn.

Hoe werkt een Lightning wallet?

Een Bitcoin betaling via het Lightning Netwerk wordt geïnitieerd door degene die de betaling ontvangt.

Hij/zij maakt eerst in de Lightning wallet (app) een soort betaalverzoek aan en kan hier een vast bedrag (‘invoice’) aan koppelen. Hierdoor wordt een Bitcoin-adres en QR-code gegenereerd.

Vervolgens kan hij/zij dit delen met degene die gaat betalen. Degene die gaat betalen, kan nu de QR-code scannen of het Bitcoin adres kopiëren. Het betaalverzoek verschijnt in beeld en kan betaald worden.

Is het de eerste keer dat deze twee personen samen een transactie doen, dan moet de ontvanger eenmalig de betaling accepteren. Hiermee wordt een kanaal aangemaakt tussen beide.

Hoeveel kost een Lightning transactie?

De transactiekosten van een Lightning netwerk-transactie liggen tussen de 0,5% en 1% van het verstuurde bedrag. Dit is afhankelijk van de Lightning nodes die gebruikt worden.

De kosten worden gemaakt bij het openen van een kanaal tussen twee Lightning wallets. Alle opvolgende transacties tussen beide wallets zijn een stuk lager.

Het Lightning Netwerk kent geen miners. Alle opbrengsten worden uitgekeerd aan de node beheerders.

Top 3 beste lightning wallets

Er zijn custodial en non-custodial lightning wallets. Hier bespreek ik alleen de non-custodial wallets omdat deze het primaire doel van Bitcoin dienen: betalingen verzorgen zonder tussenkomst van een derde partij.

Hieronder vind je 3 goede non-custodial Lightning wallets die je zelf kunt downloaden in de App Store of Google Play Store. Ze kunnen allen Bitcoin versturen en ontvangen over het Lightning- én on-chain netwerk.

 • Eenvoudig & doeltreffend
 • Netwerk fee kiezen
 • Pincode 4 cijfers + face ID
 • Mail/cloud/paper backup
 • 'Alles-in-één' balans
 • Geen eigen server optie
 • Geen BTC kopen in app
 • Kassasysteem (POS)

 • Eenvoudig + extra inzicht
 • Vaste netwerk fee (1%)
 • Pincode 4 cijfers + face ID
 • Cloud/paper backup
 • Lightning + on-chain balans
 • Electrum server instellen
 • Geen BTC kopen in app
 • Kassasysteem (POS)

 • Eenvoudig + extra tools
 • Netwerk fee kiezen
 • Pincode 6 cijfers + face ID
 • Cloud/paper backup
 • Lightning + on-chain balans
 • Server/node instellen
 • BTC kopen in app
 • Kassasysteem (POS)

Muun

Muun is een minimalistische Bitcoin Lightning wallet die in 2015 is opgericht door de Argentijn Dario Sneidermanis. In Muun wordt de balans van je on-chain én Lightning Network saldo weergegeven als één samengevoegde balans.

Je kunt in de Muun app een back-up instellen via e-mail, speciale code en/of met hun ‘Emergency Kit’. Wil je anoniem blijven, dan kies je alléén voor de laatste twee.

Met de Emergency Kit kun je je Bitcoin wallet elders (buiten Muun om) herstellen.

Muun is qua gebruik eenvoudig en geschikt voor beginners. De set-up en het opslaan van de wachtwoorden en het Emergency Kit-document kan voor beginners wat ingewikkelder zijn.

Verder is het me ook opgevallen dat Muun soms on-chain kanalen aanmaakt, met bijhorende hogere fees. Dit is niet ideaal, maar noodzakelijk om voldoende liquiditeit in het Lightning netwerk te waarborgen.

Phoenix

Phoenix is een Bitcoin Lightning wallet die is gemaakt door de Franse Bitcoin startup ACINQ. Op hun Github-pagina is te zien dat programmeurs actief zijn, en dat is belangrijk.

In de Phoenix app kun je je balans weergeven in sat, Euro of andere valuta. Qua beveiliging kun je een seed phrase, pincode en biometrische authenticatie instellen (vingerafdruk of gezichtsherkenning).

Phoenix heeft automatische ‘incoming channels’ waardoor je niet handmatig kanalen hoeft aan te maken. Je betaalt hier een 1% fee (minimaal 3000 sat) voor. 

Iemand met Bitcoin betalen over een bestaand kanaal kost maximaal 12 sat + 0,50% van het te betalen bedrag. Je kunt Bitcoin versturen en ontvangen via Lightning én Layer 1 (on-chain). 

Breez

Breez is een veelzijdige Lightning wallet voor particulieren én ondernemers die Bitcoin als betaalmethode willen inzetten in een fysieke winkel of marktkraam.

Breez heeft hiervoor een uniek point-of-sale (POS) kassasysteem ingebouwd. Je kunt vooraf geprijsde producten aanmaken incl. SKU (productcode). Handig wanneer een klant voor je staat en wilt afrekenen.

Daarnaast heeft Breez ook externe apps geïntegreerd waarbij je bv. Bitcoin kunt uitgeven bij o.a. Bitrefill. Je kunt ook podcasts luisteren in Breez en deze belonen met een Bitcoin betaling over het Lightning netwerk.

Het aanmaken van een kanaal kost 0,4% (minimaal 2000 sats) en de maximale transactiekosten zijn 1%. Deze 1% kun je in de app naar beneden bijstellen, maar de voltooing is dan niet 100% gegarandeerd.

Ook Breez biedt de beveiligingsopties: seed phrase, pincode, gezichtsherkenning én cloud backup.

Ten slotte kun je ook je eigen node instellen en direct in de app Bitcoin kopen via Moonpay.

Wat is de beste Lightning wallet?

Het gebruik van een Lighting wallet is echt heel eenvoudig en kun je bijna vergelijken met het verzenden/ontvangen van een Tikkie. Het enige grote verschil is dat er geen bank tussen zit.

Muun is wat mij betreft de gemakkelijkste Bitcoin Lightning wallet zonder poespas. Je kunt er Bitcoin mee versturen en ontvangen en verder niets. Ideaal voor als  dat het enige is dat je zoekt.

Phoenix biedt iets meer geavanceerde functionaliteiten zoals het toevoegen van je eigen Electrum server en het in één keer leeghalen van je wallet. Je heb iets meer inzicht in je transacties en kunt ook wat meer gebruikers-instellingen aanpassen.

Breez biedt naast het sturen/ontvangen van Bitcoin de meeste extra functies waaronder het unieke kassasysteem voor winkeliers. Je kunt ook een eigen node instellen én direct Bitcoin kopen via Moonpay.

relevant artikel op deze site

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Een Bitcoin Lightning wallet is een mobiele app waarmee je Bitcoin transacties kunt doen over Bitcoin’s Lightning netwerk. Een Lighting wallet beheer je zelf zonder tussenkomst van een bank.

Bitcoin’s Lightning Netwerk is een tweede laag (Layer 2) die boven op de normale Bitcoin blockchain (Layer 1) is gebouwd om transacties tussen twee personen sneller en goedkoper te laten verlopen.