Investeren in crypto

Overweeg je geld te investeren in crypto zoals Bitcoin, Ethereum of andere cryptomunten? Dan zit je hier goed! Ik leg je uit waarom beleggen in cryptovaluta verstandig kan zijn en bespreek de risico’s.

Bitcoin wordt in de media regelmatig bestempeld als hype. Dit is naar mijn mening niet helemaal waar. Een hype betreft een tijdelijke opleving. In dit geval hebben we te maken met de groeiende adoptie van een revolutionaire technologie die onze toekomst kan veranderen: de blockchain.

De aanhoudende populariteit van Bitcoin en crypto wordt herkend binnen de EU. Zo heeft de Europese Commissie onlangs een voorstel gedaan om de cryptomarkten te reguleren. In Amerika zijn er inmiddels ook grote investeerders zoals Tesla en Square Inc. in Bitcoin gestapt.

Wat zijn cryptovaluta?

Crypto is digitaal geld dat geregistreerd staat binnen een blockchain. Hierbij komt geen tussenpartij (zoals een bank) kijken.

Crypto sla je op in een digitale portemonnee (wallet) en wordt gebruikt als digitaal ruil- of betaalmiddel. Dat laatste is in Nederland nog niet officieel erkend door DNB.

Een blockchain is een gedecentraliseerd netwerk waar niemand eigenaar van is. Je kunt het zien als een soort Excel-sheet in de cloud. In ieder vakje wordt een stukje van een cryptomunt geregistreerd waar je toegang toe kunt hebben.

Als jij de geheime sleutel (wachtwoord) bezit tot een vakje in de blockchain, dan ben jij de eigenaar daarvan. Iedere blockchain heeft z'n eigen cryptomunt. Bitcoin staat dus op een andere blockchain dan Ethereum.

Waarom investeren in crypto?

Er zijn drie voornaamste redenen waarom mensen in crypto investeren:

Reden 1: De overtuiging dat Bitcoin in de toekomst goud zal vervangen als lange termijn belegging en als hedge tegen inflatie. Bitcoin is namelijk schaars met opzet. Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins gecreëerd worden. Die schaarste maakt Bitcoin op termijn waardevast, zolang er voldoende vraag is.

Reden 2: De gedachte dat toepassingen gebouwd op de Ethereum-blockchain traditionele instanties (in de financiële sector) zullen vervangen door ‘smart contracts' en decentralisatie. Vooral in Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen, waar corruptie een rol speelt, kan crypto hier een oplossing voor zijn.

Reden 3: De notie dat transacties sneller, goedkoper en duurzamer zijn. Een internationale transactie is op de blockchain binnen enkele minuten uitgevoerd. Kosten voor kantoren en personeel zijn er bijna niet. Crypto’s worden voornamelijk door millennials geproduceerd die hier groene energie voor inzetten.

Reden 4: Crypto's worden ook verhandeld door daghandelaren en geautomatiseerde crypto robots. De eerste groep bestaat uit mensen die dit handmatig doen. Robots handelen op basis van vooraf ingestelde strategieën. Ik gebruik zelf ook een crypto trading bot om passief inkomen te genereren.

Risicovol of niet?

De Autoriteit Financiële Markten en Wijzer In Geldzaken (een initiatief van het ministerie van Financiën) benadrukken vooral de risico’s van investeren in cryptogeld.

Wat mij betreft gelden veel van deze risico’s voor alle beleggingen die men doet. Crypto is wel een relatief nieuw beleggingsproduct dus risicovoller dan gemiddeld. Hierbij de risico's op een rij:

Onderliggende waarde nog onzeker

Crypto heeft geen tastbare onderliggende waarde zoals een aandeel van een bedrijf dat wel heeft. Er wordt gespeculeerd dat crypto in de toekomst o.a. goud en gecentraliseerde applicaties zal vervangen. Als wereldwijd collectief wordt bepaald dat dit zo is, dan zal dat de daadwerkelijke waarde worden.

Geen toezichthouder (zoals AFM en DNB)

Op de platformen waar je crypto koopt, wordt momenteel geen toezicht gehouden. AFM pleit voor regulering. Gerenommeerde platformen verzekeren cryptovaluta van klanten wel tegen hackers, tot vele honderden miljoenen Euro’s. Dit kun je terugvinden op hun websites, zoals hier.

De koers van Bitcoin is volatiel

De koers fluctueert dagelijks flink. Hier moet je tegen kunnen. Als je voor de lange termijn investeert in crypto moet je deze dagelijkse volatiliteit negeren vind ik. Bitcoin rendeert de afgelopen 10 jaar gemiddeld 230% per jaar (Bron: Cointelegraph.com).

Vaak doelwit van phishing

Cryptovaluta komt regelmatig in het nieuws in relatie tot hackers. Wat je vaak niet hoort is dat de meeste oplichterij plaatsvindt door phishing. Door een moeilijk wachtwoord te gebruiken, 2FA (twee-factor-authenticatie) in te stellen en niet in te gaan op vreemde e-mails en SMS'jes, is de kans klein dat je iets overkomt.

Hoe kun je beleggen in crypto?

Geloof je in deze technologie dan kun je in de blockchain investeren door te beleggen in cryptocurrency, zoals Bitcoin, Ethereum en grotere altcoins zoals Cardano, Solana, Polkadot en XRP.

Wil je direct beleggen in crypto, dan moet je deze 5 stappen doorlopen:

  1. Open een account bij een crypto-aanbieder
  2. Kies een sterk wachtwoord en activeer 2FA
  3. Koop je crypto (bv. Bitcoin) in dat platform
  4. Sla je crypto veilig offline op
  5. Verkoop later met winst

Stap 1: open een gratis account bij een crypto aanbieder

Zelf gebruik ik Bitvavo voor al mijn crypto investeringen. Dit is naar mijn idee de betrouwbaarste en goedkoopste exchange van Nederland. Een account aanmaken is relatief eenvoudig en duurt enkele minuten.

Stap 2: kies een sterk wachtwoord en activeer 2FA

Het is cruciaal dat niemand anders bij jouw cryptomunten kan komen. Naast je standaard wachtwoord kun je ook 2FA met Google Authenticator én een anti-phishing key instellen. Meer hierover lees je hier.

Stap 3: koop je crypto in het platform

Nadat je geld hebt overgemaakt van je bankrekening naar het crypto platform, kun je je cryptomunten kopen. Bitcoin en Ethereum zijn bekende cryptocurrencies en hebben de grootste voorsprong. Van Cardano wordt ook veel verwacht.

Stap 4: sla je crypto veilig offline op

Wil je voor de langere termijn investeren? Zorg er dan voor dat je je crypto op een hardware wallet zet (bv. Ledger Nano X). Dit is een speciale USB-stick waar je de toegangscodes tot je crypto opslaat. 

Stap 5: verkoop je crypto en pak winst

Heb je een mooi rendement, dan kun je deze verzilveren door je crypto weer te verkopen. Dit kun je op het platform doen waar je ze gekocht hebt. Naderhand kun je indien gewenst de winst terugboeken naar je eigen reguliere bankrekening.

Tips bij investeren in Bitcoins

Welke cryptovaluta je ook kiest, er zijn enkele tips die ik je graag wil meegeven voordat je investeert in Bitcoins of andere crypto.

Tip 1: kies een betrouwbare aanbieder

Er zijn veel aanbieders van cryptocurrency waarvan de meeste buiten Nederland geregistreerd staan in tropische belastingparadijzen. Kies voor een eerlijke en serieuze partij die zich moet houden aan de Nederlandse wetgeving. Ik kies zelf Bitvavo (review) voor mijn lange termijn investeringen.

Tip 2: investeer wanneer de koers laag staat

Zoom de koersgrafiek altijd uit over een periode van 3 tot 6 maanden. Kijk of de huidige koers niet op een hoogtepunt staat. Herken lagere punten waar de prijs mogelijk nog naar toe kan terugzakken, en noteer deze. Stel een prijs-alert in voor die prijs. Dit is een eenvoudige technische analyse dat iedereen kan doen.

Tip 3: beleg initieel een klein bedrag dat je kunt missen

Dit spreekt voor zich, maar sommige mensen vergeten dit nog wel eens. Er is een reële kans dat je investering tijdelijk in waarde daalt. Mocht je om wat voor omstandigheden dan ook je crypto dan verkopen, dan maak je verlies. Beleg initieel met een klein bedrag om de boel uit te testen.

Tip 4: volg de prijs NIET regelmatig

Veel traditionele investeerders krijgen buikpijn van de schommelingen in prijs die Bitcoin doormaakt. Er is een simpele remedie hiervoor en dat is de prijs niet regelmatig volgen. Sla de herstelsleutel naar je coins gewoon op op je hard wallet en kijk er voorlopig een (half) jaar niet meer naar.

Bitcoin kopen of niet?

Of je Bitcoin moet kopen of niet, hangt af van hoeveel risico je durft te nemen én de huidige koers van Bitcoin. Wil je niet dat jouw investering in korte tijd tijdelijk daalt, dan moet je geen Bitcoin kopen vind ik.

Ben je okay met het risico, dan speelt de prijs een belangrijke rol. Staat de koers nu op een hoogtepunt, dan moet je wachten met het kopen van Bitcoin. Staat de koers op een heel laag punt, dan kan dit een goed instapmoment zijn.

Veelgestelde vragen

Bitcoin stijgt sinds inceptie (2008) continu. Had je 10 jaar geleden (1 sept 2001) voor $100 geïnvesteerd, dan had je nu $513.631,55 gehad. Had je een jaar geleden (1 sept 2020) voor $100 in Bitcoin geïnvesteerd, dan had je nu $333,88 gehad (=333% rendement). Lees hier meer over hoe en waarom investeren in Bitcoin verstandig kan zijn.

Open een account bij een betrouwbare crypto aanbieder die zich moet houden aan de Nederlandse wetgeving. Beveilig je account extra met 2FA en een anti-phishing sleutel, en koop vervolgens Bitcoin of Ethereum (de twee koplopers). Lees hier hoe je dit precies moet doen.

Als je al besloten hebt om Bitcoin te kopen, is het belangrijk om de juiste prijs af te wachten. De prijs van Bitcoin is zeer volatiel. Kijk goed naar de 3 en 6-maanden grafiek en bepaal een lage prijs waarvan je denkt dat Bitcoin daar nog op terug komt. Stel een prijs notificatie of limit order in voor die prijs.

Conclusie

Hoe je ook wilt beleggen, investeer initieel in crypto met een klein bedrag om het gevoel te krijgen hoe het in z’n werk gaat. Zodra je de werkwijze onder de knie hebt, kun je een groter bedrag inleggen.

Hoe groot het crypto deel in je portefeuille moet zijn, bepaal je zelf. Minimaal 10% is gebruikelijk.

Zelf ben ik zeer tevreden met de betrouwbare broker Bitvavo die gebruiksvriendelijk is, lage transactiekosten hanteert en de mogelijkheid biedt om via iDeal tegoed te storten. Daarnaast krijg je voor iedere crypto een digitale wallet waardoor het kopen van verschillende crypto overzichtelijk blijft in het platform.

veilig op de website van Bitvavo