Geld verdienen met crypto

Wil je weten hoe geld verdienen met crypto mogelijk is? Zoek niet verder! Ik deel hier de 5 beste manieren om te handelen en investeren in cryptovaluta, zoals Bitcoin. Deze manieren heb ik gerangschikt van een laag tot een hoger risico, zodat je straks zelf een doordachte beslissing kunt maken.

Wat is crypto eigenlijk?

Overweeg je te beleggen in cryptogeld, maar weet je nog niet wat crypto precies is? Crypto is een vorm van digitaal geld dat online in een decentrale database (‘blockchain’) geregistreerd staat. Wanneer je crypto koopt, sla je dat op in een crypto wallet (digitale portemonnee), binnen je account bij een crypto exchange.

Welke crypto’s zijn er?

En zijn vele duizenden cryptomunten, maar slechts enkele honderden worden veelvuldig verhandeld door beleggers. Hieronder zie je de 20 bekendste munten die de moeite waard zijn om te onderzoeken:

Bitcoin Uniswap Shiba Inu Litecoin
Ethereum Cardano Wrapped Bitcoin Cosmos Hub
BNB Avalanche Cronos Chainlink
Solana Polkadot Polygon TRON
XRP Dogecoin NEAR Protocol Bitcoin Cash

Welke exchange kiezen?

Om cryptomunten te kunnen kopen, moet je éérst een account aanmaken bij een crypto broker of exchange. Een exchange is doorgaans goedkoper dan een broker. Alle bovengenoemde munten vind je bij de volgende drie Nederlandse partijen terug. Bekijk zelf welke goed bij jou past.

67 cryptomunten
 • Transactiekosten +/- 2%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: €0.42 per keer
 • Alleen een broker
 • Support: tel + mail

175 cryptomunten
 • Transactiekosten v.a. 0,15%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: gratis
 • Broker & exchange
 • Support: chat + mail
TIP

600 + cryptomunten
 • Transactiekosten: 0,1%
 • Internationaal
 • Geen iDeal
 • Broker & exchange
 • Support: chat + mail

De 5 beste manieren volgens René Today

Zoals eerder gezegd is iedere manier compleet anders en komt met een eigen mate van risico. Een snelle en eenvoudige manier om veel geld te verdienen met crypto bestaat niet. Je moet er dus echt tijd en energie in steken.

De meeste kennis kun je gratis (in het Engels) op het internet vinden. Het betalen voor en dure crypto masterclass vind ik daarom zelf onnodig. Uit ervaring kan ik zeggen dat je sneller leert, wanneer je het onderwerp oprecht interessant en leuk vindt.

1. Crypto quiz: kleine bedragen verdienen zonder risico

Via zogenaamde ‘crypto earn’ quizjes kun je verschillende cryptomunten verdienen na het voltooien van een leerzame quiz over een bepaalde cryptomunt.

Een bekende speler hierin is Coinbase Earn waar je t.w.v. $1 tot $5 aan crypto kunt verdienen na het juist invullen van een quiz. Na het aanmaken van een Coinbase account (binnen 24 uur actief) ga je naar Coinbase Earn en kies je een quiz.

Je begint met een reeks educatieve video’s over de cryptomunt. Daarna komen de vragen. Je hoeft de quiz niet per se te doen, omdat de antwoorden meestal al ergens online gepubliceerd zijn. Zoek in Google op ‘coinbase earn answers’ en dan vind je ze vanzelf.

Als ik de gratis crypto heb gekregen, zet ik deze zelf altijd direct om naar de stabiele USD Coin (USDC). Zo kan de digitale munt niet meer sterk in waarde dalen. USDC volgt namelijk een-op-een de koers van de ‘stabiele’ Dollar.

De quizjes zijn in het Engels en kosten wel wat tijd. Maar je hebt niets te verliezen, alleen te winnen. Er zijn dus nagenoeg geen risico’s om hiermee wat gratis crypto te verdienen.

2. Crypto staking: passief verdienen met een laag risico

Heb je weinig tijd en wil je met een relatief laag risico passief inkomen genereren met digitale munten? Dan vind ik ‘crypto staking’ bij Bitvavo een interessante optie. Deze manier wordt ook steeds vaker gekozen door mensen die zich afvragen wat te doen met spaargeld.

Wat je simpelweg doet, is je gekochte cryptomunten voor de lange termijn aanhouden in je wallet. Als beloning krijg je een vergoeding (rente). Je kunt het een beetje vergelijken met sparen bij de bank.

De enige manier om dit met een relatief laag risico te doen is door zogenaamde stablecoins te staken, zoals USDC. Op jaarbasis ontvang je ongeveer 6% rente. De Euro/Dollar-koers speelt hier wel een belangrijke rol. In mijn artikel over staking bij Bitvavo kun je hier meer over lezen.

3. Investeren lange termijn: hogere winst en risico’s

Je kunt ook geld verdienen met crypto’s door te beleggen in crypomunten met potentie. Je kunt cryptomunten in dit geval zien als aandelen, waarbij je een zorgvuldig fundamenteel onderzoek doet naar iedere cryptomunt die je op het oog hebt.

De crypto’s met de grootste marktkapitalisatie, waaronder Bitcoin en Ethereum, worden door beleggers gezien als meest veelbelovend.

Voor Bitcoin wordt het Stock-To-Flow model vaak aangehaald m.b.t. de lange termijn. Dit model kun je hiernaast zien en op andere sites meer over lezen. In mijn artikel met de beste cryptomunten kun je veel meer andere cryptovaluta vinden.

Stock-to-Flow model van Plan B

Ten slotte kies je een geschikt aankoopmoment om je cryptomunten te kopen. Zelf koop ik ze meestal enkele dagen na een flinke daling, maar pas zodra de koers langzaam terugkomt uit een bodem.

Pas overigens op met de nieuwe munten en hele kleine (nog onbekende) cryptomunten die als crypto parels worden bestempeld. 9 van de 10 van deze munten is geen lang leven beschoren. 

4. Handelen korte termijn: snel winst met veel risico

Handelen in crypto is met name geschikt voor de gevorderde crypto beleggers. Door te handelen in crypto kopen traders een populaire cryptomunt (met veel volume) in een dal, waarna ze deze na een X aantal procent rendement weer verkopen. Het checken van de Bitcoin koers verwachting kan hierbij helpen.

Zodra je het handelen d.m.v. technische analyse onder de knie hebt, kun je binnen één dag meerdere trades doen. Discipline is hierbij cruciaal zodat je je niet door emoties laat leiden.

Ik ben zelf geen daytrader, maar ik vind de deze uitleg-video van Kevin Timmer een goed beeld geven van wat het inhoudt. 

Hoewel het technisch analyseren van een grafiek een voorsprong geeft, is het geen garantie dat je weet welke crypto gaat stijgen. Ook projecten met nieuwe cryptomunten kunnen mooier lijken dan wat ze zijn.

Een tweede manier om op korte termijn te handelen is ‘swing traden‘. Het principe is hetzelfde alleen kan een trade dan meerdere dagen duren. Hier vind je een uitgebreide uitleg. Ook bij deze aanpak is het van belang dat je weet wat je doet. Doe je zomaar wat, dan kun je grote verliezen lijden!

5. NFT kopen: veel verdienen, hoog risico

Een NFT staat voor ‘Non Fungible Token’: één uniek digitaal eigendomsbewijs dat, net als een cryptomunt, geregistreerd staat in een blockchain. Een soort streepjescode dus. Voorbeelden van NFT’s zijn digitale kunst, voetbalplaatjes en in-game items.

Er zijn handelaren die populaire NFT’s kopen om vervolgens weer op korte termijn met winst te verkopen. Er zijn ook investeerders die een NFT kopen en voor vele jaren vast houden.

Op Rarity.tools vind je veel informatie over de populariteit en releasedatum van NFT’s.

De NFT’s op het Ethereum-netwerk zijn het populairst. Op Opensea.io worden deze NFT’s te koop aangeboden. Om hierin te handelen heb je een decentrale wallet van MetaMask nodig.

‘Bored Ape Yacht Club’ NFT-collectie

Het op een-na-bekendste netwerk met NFT’s is Solana. Je vind ze op SolanaArt.io. Om Solana NFT’s te kopen heb je de Phantom wallet nodig.

Ten slotte heb je CNFT.io waar je NFT’s van het nog kleine Cardano-netwerk kunt vinden. Hiervoor gebruik ik de Yoroi wallet. Van alle marketplaces en wallets kun je op YouTube goede tutorials vinden.

Hoewel een NFT enorm in waarde kan stijgen, is er ook altijd de kans dat niemand hem meer wil hebben. Dan zit je er mee en ben je in zekere zin je inleg kwijt. Ook heb je best wat technische kennis nodig.

Conclusie

Zoals je ziet, is het wel degelijk mogelijk om geld te verdienen met crypto. Iedere manier komt alleen met een heel andere mate van risico. Niet iedere manier is dus voor iedereen geschikt.

Als je voor het eerst gaat investeren, is rijk worden met crypto niet vanzelfsprekend. Ik begon ook met kleine stappen, waaronder het eerst aanmaken van een account bij een crypto exchange (‘crypto bank‘). Pas later verdiepte ik me in geavanceerde manieren.

Geld verdienen met Bitcoin en andere bekende crypto blijft een speculatieve bedoeling als je nieuw bent. Om die reden houd ik mijn inleg beperkt en kies ik voor ‘crypto staking’ in USDC.

veilig op de Bitvavo website 

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

De kans dat een gewone burger veel geld verdient met crypto is klein. De succesverhalen die je online leest, zijn uitzonderingen waarbij iemand veel geluk heeft gehad met het kiezen van een specifieke cryptomunt. Er zijn wel interessante manieren om geld te verdienen met crypto, die je hier kunt lezen.

Je kunt geld verdienen met Bitcoins door er regelmatig in te handelen of door er voor de lange termijn in te investeren. Handelen vergt kennis en ervaring, en investeren biedt geen zekerheid. In dit artikel deel meer manieren om te verdienen met cryptomunten.