Crypto fondsen

Wil je in een crypto fonds beleggen, maar weet je niet welke crypto fondsen er bestaan? Ik deel de 5 beste Nederlandse crypto beleggingsfondsen die investeren in Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrency.

Wat is een crypto fonds?

Een crypto fonds is een beleggingsfonds dat investeert in cryptocurrencies of bedrijven die actief zijn met blockchain technologie. Een fondsmanager volgt de markt en beheert actief de holdings binnen de portefeuille. Particulieren en bedrijven kunnen hierin participeren om potentieel rendement te behalen.

Waarom een crypto fonds kiezen?

Heb je weinig ervaring en kennis van de crypto markt, en geen tijd om het nieuws en de laatste ontwikkelingen rondom cryptovaluta en blockchain-bedrijven te volgen? Dan kan een crypto fonds interessant zijn.

Top 5 crypto fondsen (NL)

Na lang onderzoek heb ik 5 veelbesproken Nederlandse crypto fondsen gevonden die beleggen in (een deel van) de crypto index. Deze kun je hieronder nu zelf vergelijken.

De eerste twee richten zich met een relatief lage inleg op de kleinere particuliere belegger. De rest richt zich op institutionele beleggers, en individuen met een groter vermogen (inleg vanaf €100.000).

1. Mercury Redstone

Mercury Redstone is een crypto-index fonds in Amsterdam dat de crypto top 25 volgt (Digital Assets 25 Index). Het bedrijf is opgericht door Boudewijn Rooseboom die hiervoor het crypto fonds Cyber Capital leidde. Er werken volgens LinkedIn 3 mensen. Het bedrijf krijgt op Trustpilot positieve reviews van klanten.

Ter info: je moet eerst bij Bitvavo een account aanmaken, waarna Mercury Redstone jouw portfolio automatisch zal beheren via de Bitvavo API.

op de Mercury Redstone website

2. Yieldt

Yieldt is een crypto vermogensbeheerder die is opgericht in 2019 en is gevestigd in Rotterdam. Het team bestaat uit 11 voornamelijk jonge mensen waarvan 5 met een LinkedIn-profiel. De CEO Paul Mennema komt uit de groothandel. Hij heeft zelf geen aantoonbare carrière in de (crypto)beleggingswereld. Zijn team enigszins wel.

Ter info: je moet eerst bij Bitvavo een account aanmaken, waarna Yieldt jouw portfolio automatisch zal beheren via de Bitvavo API.

op de Yieldt website

3. Icoinic

Icoinic uit Amsterdam biedt 2 crypto fondsen aan. Opvallend is hun Delta Neutral Fund dat óók winstgevend is tijdens een neerwaartse cryptomarkt. Icoinic heeft 20 werknemers met relevante ervaring in cryptovaluta, handelen en IT. CEO Wilhelm Roth is een ervaren ondernemer en heeft bij Cyber Capital gewerkt. Icoinic heeft een AFM registratie.

Ter info: Icoinic ontving in 2019, 2020 en 2021 de CashCow Award ‘Beste Nederlandse cryptofonds’ (bron).

op de Icoinic website

4. Hodl

Hodl is een crypto beleggingsfonds uit Rotterdam dat met een groot ervaren team (37 personen) dat 3 crypto fondsen beheert, waarvan 2 op uitnodiging. Hun Genesis-fonds bevat ruim 20 cryptomunten en wordt beheert met een bottom-up strategie. CEO Maurice Mureau is een ervaren fondsmanager. Hodl heeft een AFM-registratie.

op de Hodl website

5. Crypto Index

Crypto Index is een crypto index fonds opgericht door Egbert-Jan De Vries en Peter Reitsma. Hun carrières tonen minimale ervaring met crypto. Er zijn op LinkedIn geen andere werknemers te vinden. Vermogen wordt bewaard en gecontroleerd door de onafhankelijke partij AssetCare Bewaarder Services B.V. (AFM geregistreerd).

op de Crypto Index website

Drie andere crypto fondsen die je kunt analyseren zijn: BlockchainTraders, AMDAX en Maven11. De laatste (Maven11) investeert in blockchain bedrijven. De inleg bij deze drie is minimaal €100.000.

Waar moet je op letten?

Beleggers moeten, net als bij ieder ander beleggingsfonds, letten op de volgende (risico-) factoren:

Kosten

Achter ieder fonds zit een bedrijf waar mensen werken die het crypto fonds direct of indirect managen. Deze mensen kosten geld en deze kosten worden doorberekend (incl. winstmarge) aan de investeerders (zoals jij en ik). Check of deze kosten acceptabel voor jou zijn.

Betrouwbaarheid

Voordat je participeert in een fonds is het verstandig om het achterliggende bedrijf te onderzoeken. Gaat het om een bekende partij? Wie is de directeur en welke ervaring en reputatie heeft hij/zij? Krijgt het bedrijf goede reviews? Heeft het bedrijf een AFM-registratie? Etc.

Milieu

Het minen (produceren) van Bitcoin wordt in de media vaak besproken als milieuonvriendelijk. Hoewel het veel rekenkracht van computers kost, zijn veel crypto miners inmiddels klimaatneutraal. Check hiervoor de ESG-waarde van het fonds.

Koers

Is de crypto-industrie optimistisch en staan de koersen op nieuwe hoogtepunten, dan is de kans op een daling groter wanneer je direct instapt. Check dus eerst hoe de markt ervoor staat. Soms loont het om een tijdelijke daling af te wachten.

Conclusie

Wil je liever niet zelf crypto kopen en verkopen, dan kan een crypto fonds uitkomst bieden. In Nederland zijn er voldoende beleggingsfondsen waarbij je indirect Bitcoin en altcoins kunt kopen.

Voor de gemiddelde (kleine) particulier vind ik dat Mercury Redstone de beste prijs/kwaliteit aanbiedt. Voor beleggers die meer dan €100.000 kunnen/willen inleggen, lijkt Icoinic de betere keuze.

Let wel, de AFM controleert deze crypto fondsen nog niet actief. Het is dus belangrijk dat je ook zelf inhoudelijk onderzoek doet naar het bedrijf achter een fonds.

Vergelijk vervolgens het bestuur, de kosten en holdings van de fondsen goed met elkaar.

Is er nog iets onduidelijk? Bij de financieel adviseurs van de genoemde crypto investeringsfondsen kun je meestal gratis extra informatie opvragen.

halverwege deze pagina

relevant artikel op deze website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Een crypto fonds is een beleggingsfonds dat geld investeert in cryptomunten of bedrijven die actief zijn met blockchain technologie. Bekijk hier 5 Nederlandse crypto fondsen.

Een crypto index weerspiegeld de gehele of een deel van de crypto markt. Bekijk voor een beter beeld vijf crypto index fondsen die in Nederland actief zijn.