Ethereum wallet aanmaken

Wil je veilig een Ethereum wallet aanmaken, maar weet je niet hoe je het beste zo’n Ether account kunt maken? Dan zit je hier goed! Ik deel 3 soorten Ethereum wallets waarmee je direct ETH en andere crypto kunt beheren na toegang met jouw wachtwoord.

Wat is een Ethereum wallet?

Een Ethereum wallet is een applicatie waarmee je kunt communiceren met het Ethereum-netwerk. Je kunt er je ETH saldo mee bekijken, en er ERC-20 coins en NFT’s mee ontvangen, versturen en beheren.

Welke Ether wallet kies je?

Je kunt een Ethereum wallet kiezen die je 100% zelf beheerd, of deels laat beheren door een crypto exchange. Welke je aanmaakt is afhankelijk van jouw doel. Drie bekende en soorten ETH wallets zijn:

Gratis (Excl. 0,875% swap fee* & gas fees**)
 • Keys zelf beheren
 • Software wallet
 • Browser extensie + app
 • NFT's beheren
 • Anoniem mogelijk
 • Gezichtsherkenning (app)
 • Ethereum kopen duur

Gratis (Excl. 0,25% exchange fees & gas fees)
 • Keys laten beheren
 • Online wallet
 • Browser + app
 • Geen NFT's beheren
 • Identificatie verplicht
 • 2FA Authenticatie
 • Ethereum kopen
BEGINNERS

79-149 (Excl. 1% swap fee & gas fees)
 • Keys zelf beheren
 • Hardware wallet
 • Desktop + app
 • NFT's beheren
 • Anoniem mogelijk
 • 2FA Authenticatie
 • Ethereum kopen duur

* Swap fees zijn transactiekosten die je betaalt voor het omwisselen van een cryptomunt naar een andere cryptomunt.
** Gas fees zijn de netwerkkosten die je betaalt om cryptomunten over het Ethereum netwerk te versturen.

Online ETH wallet extern beheerd

Bitvavo biedt als Nederlandse crypto exchange een veilige online Ethereum wallet aan waarbij je maar één wachtwoord hoeft te onthouden. Je hoeft dus geen lange ‘seed phrase’ en private keys te onthouden. 

Een ander voordeel is dat je hier tegen lage transactiekosten Ethereum kunt kopen en kunt doorsturen naar een externe Ethereum wallet. Je kunt daarnaast wallets voor 180 andere coins aanmaken. Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en KvK.

Een nadeel is dat je binnen Bitvavo geen NFT’s kunt beheren en deels afhankelijk bent van hun beveiliging. ETH versturen naar een externe wallet kan soms duur zijn.

Voor wie?
De ETH wallet van Bitvavo is geschikt voor beginners die zonder gedoe voordelig Ethereum willen (ver)kopen en NFT’s niet of elders willen beheren.

Online ETH wallet zelf beheren

Metamask is een Ethereum wallet met Chrome-extensie én mobiele app. Hiermee maak je een decentrale connectie met het Ethereum netwerk. Via de Chrome-extensie kun je gemakkelijk met NFT-marktplaatsen zoals OpenSea verbinden.

Met je seed phrase krijg je toegang tot je gehele MetaMask wallet. Binnen je wallet kun je vervolgens meerdere accounts aanmaken en importeren, die ieder zijn eigen private key heeft. Je kunt ook een hardware wallet (zoals Ledger) koppelen als account.

Met deze wallet ben je 100% zelf verantwoordelijk voor je al je ERC-20 tokens.

De nadelen: de installatie is ingewikkelder, Ethereum kopen is wat duurder, je moet meer wachtwoorden onthouden en NFT’s moet je soms handmatig inladen.

Voor wie?
De wallet van Metamask is geschikt voor semi gevorderden die NFT’s op de Ethereum blockchain willen beheren, willen verbinden met NFT-marktplaatsen en (kleine) ERC-20 tokens willen verhandelen.

Offline ETH wallet - zelf beheren

Ledger biedt decentrale offline (hardware) multi-wallets waarmee je 100 verschillende cryptomunten, ERC-20 tokens en NFT’s kunt beheren, versturen en ontvangen.

Hiermee beheer je (net als bij Metamask) zelf all je crypto assets zonder tussenpartij.

Na het gebruik en ontkoppelen van je Ledger zijn je coins niet verbonden met het internet. Hierdoor is dit de meest veilige Ethereum wallet bij geen gebruik.

Nadelen: ingewikkelder voor beginners, ETH kopen via Ledger Live is relatief duur, meer wachtwoorden, kan kapot gaan, aanschaf niet gratis (vanaf €79).

Voor wie?
De Ledger wallet is geschikt voor semi gevorderden met een groter crypto vermogen die zowel Ethereum als andere crypto’s en NFT’s willen beheren en (ver)kopen in een veilige omgeving.

Alternatieven

Overweeg je een software wallet, dan heb je naast Metamask meerdere opties. MyEtherWallet (MEW) is een van de eerste Ether wallets. Wil je een wallet met een vrolijk design, kijk dan eens naar Rainbow wallet.

Qua offline wallets, is er minder keuze. Trezor (concurrent Ledger) kun je ook eens bekijken. Ledger ondersteunt naast Ethereum wel meer coins en is wat steviger gebouwd.

Veel mensen die een Bitcoin wallet aanmaken, kiezen ook voor Bitvavo en/of een Ledger Nano X of S.

Conclusie

Het maken van een Ethereum wallet of account kan verschillende doelen hebben. Bij ieder doel past een specifieke wallet. Wil je louter ETH kopen en verkopen, of wil je ook NFT’s verhandelen?

Mensen die alléén ETH en andere coins willen (ver)kopen, zijn geholpen met een online wallet bij een exchange. Degenen met een groot crypto vermogen kunnen het beste een hardware wallet gebruiken.

Wil je regelmatig NFT’s verhandelen, dan is een software wallet weer een goede keuze.

Online wallets zijn gemakkelijker in gebruik, maar zijn gevoelig voor phishing. Software en hardware wallets zijn complexer in gebruik, maar bieden meer opties en geven je volledige controle over jouw crypto assets.

De Nederlandse Ethereum wallet van Bitvavo vind ik een goede keuze voor beginners. De software wallet van Metamask en de hardware wallet van Ledger vind ik geschikt voor semi gevorderden.

hierboven op deze pagina

veilig via de Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Je kunt een Ether wallet aanmaken door een account te openen bij een crypto exchange (zoals Bitvavo), decentrale applicatie (zoals Metamask) of in een hardware wallet (zoals Ledger). Vergelijk hier de verschillen.

Je kunt Ethereum op 2 manieren in je Metamask wallet krijgen: 1) Kopen in de Metamask app met Apple Pay, Google Pay of Samsung Pay. 2) Kopen in een crypto exchange en dan via het Ethereum-newerk versturen naar je ETH-adres in Metamask.