Cryptomunten kopen

Wil je cryptomunten kopen, maar je weet nog niet precies hoe en waar? Dan zit je hier goed! Ik bespreek 3 betrouwbare brokers zodat jij straks zelf je eerste veilige stap kunt zetten.

Waar koop je cryptomunten?

Je koopt cryptomunten bij een crypto broker of exchange. Op een exchange verhandelen beleggers onderling cryptomunten. Een broker is een tussenpartij die jou verbindt met een exchange.

Een exchange is doorgaans goedkoper omdat er geen tussenpartij is die extra kosten rekent. 

Broker of exchange?

Er zijn meer brokers dan exchanges. Sommige exchanges zijn óók broker waardoor je daar zonder externe tussenpartij digitale munten kunt kopen. Dit is meestal voordeliger. Om die reden gaat mijn voorkeur uit naar een exchange.

Nederlandse brokers én exchanges bieden iDeal als betaaloptie aan. Een storting gaat daardoor gemakkelijk en snel. Buitenlandse platforms bieden deze betaaloptie meestal niet aan.

Top 3 brokers

Waar kun je nu veilig Bitcoin en andere crypto kopen? Ik heb drie populaire platforms op een rij gezet die ik zelf ook gebruik. Hieruit kan ieder type persoon in Nederland een goede keuze kan maken.

50 + cryptomunten
 • Transactiekosten v.a. 2%
 • Storten met iDeal
 • Alleen een broker
 • Nederlands bedrijf
 • Tel + e-mail contact (NL)

150 + cryptomunten
 • Transactiekosten v.a. 0,15%
 • Storten met iDeal
 • Broker & exchange
 • Nederlands bedrijf
 • E-mail contact (NL)
tip

500 + cryptomunten
 • Transactiekosten v.a. 0.1%
 • Storten creditcard
 • Broker & exchange
 • Buitenlands bedrijf
 • E-mail contact (ENG)

Belangrijke verschillen

Ben je nieuw met crypto, dan zijn Bitvavo en Litebit de betere keuze vind ik. Beide Nederlands, KvK geregistreerd en zo goed als mogelijk gereguleerd door De Nederlandsche Bank. Je jaarlijkse crypto belastingaangifte is hierdoor ook vlotter. Belangrijke kenmerken en verschillen:

Bitvavo is óók een exchange (Litebit niet). Hierdoor zijn ze goedkoper dan vele anderen. Geld storten met iDeal is gratis. Wil je later actiever met cryptomunten bezig zijn, dan heeft Bitvavo daar een geavanceerd trading platform voor. Litebit biedt die opties nog niet aan. Lees ook mijn Bitvavo review voor meer details.

Litebit lijkt in zekere zin op Bitvavo, maar mist enkele diensten zoals staking en geavanceerd handelen. Litebit is ook duurder met 2% transactiekosten. Je betaalt daarnaast €0,42 voor een iDeal-transactie. Het voordeel van Litebit is hun telefonische Nederlandse klantenservice. Met een vraag of acuut probleem wordt je snel geholpen. 

Binance biedt met ruim 500 cryptomunten de meeste coins en diensten aan. Ze hebben ook hun eigen Binance coin (BNB). Het is de grootste exchange van de wereld én de goedkoopste van de drie. Ideaal voor daghandelaren. Ze zijn nog ongereguleerd in Nederland en contact is altijd in het Engels. Wil je maar een handjevol coins aanhouden, dan biedt Binance iets teveel toeters en bellen vind ik.

Waar moet je géén cryptomunten kopen?

Ik vind dat je geen cryptomunten moet kopen bij een CFD broker zoals eToro. Bij eToro koop je cryptomunten in de vorm van een CFD (contract). Je bezit de munt dus niet echt. Ook is het crypto aanbod bij eToro laag en zijn de kosten hoog.

Om risico's zo laag mogelijk te houden zou ik ook geen cryptomunten bij een broker kopen waarvan je niet kunt achterhalen welk bedrijf er achter zit. Dit zijn namelijk meestal oplichters.

Heb je een broker op het oog, scroll dan naar de footer van de website en zoek naar meer informatie over het bedrijf. Vind je niets, dan zou ik die partij links laten liggen.

Hoe koop je cryptocurrency?

Nadat je online een account hebt geopend, is het aankopen van cryptovaluta eenvoudig. Je maakt eerst geld over met iDeal, credit card of een bankoverschrijving. Zo werkt het met iDeal bij Bitvavo:

1. Kies tegoed storten

2. Kies bedrag + iDeal

3. Kies je bank

Daarna klik je in het dashboard op de cryptomunt die je wilt kopen. In dit voorbeeld gaan we Bitcoin kopen en daarvoor moet je de volgende stappen doorlopen:

4. Vul koopbedrag in

5. Cryptomunt gekocht

Heb je cryptomunten gekocht, dan belanden ze in een zogenaamde ‘wallet’. Alle brokers in mijn vergelijking bieden per munt een unieke wallet aan. Bitcoin heeft een BTC-wallet. Je kunt ze daar direct in terugvinden.

Ieder platform biedt jou de optie om alle populaire cryptomunten te kopen:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Cardano (ADA)
 • Solana (SOL)
 • Polkadot (DOT)
 • Litecoin (LTC)
 • Ripple (XRP)

Voor beginners is dit een prima lijst. Onthoud: Bitcoin is een van de eerste cryptomunten en is nog steeds de populairste cryptomunt. Deze moet je constant in de gaten te houden.

Ben je daarnaast op zoek naar andere cryptomunten, dan zijn Terra (LUNA), Uniswap (UNI), Avalanche (AVAX), Chainlink (LINK), Algorand (ALGO) en Axie Infinity (AXS) interessant om je je in te verdiepen. Bij deze munten spelen zogenaamde ‘smart contracts' een fundamentele rol.

Wat te doen na kopen?

Wat doe je eigenlijk als je je cryptomunten hebt gekocht? Ben je nieuw met crypto, dan is het de ongeschreven regel om je crypto voorlopig in je wallet vast te houden voor later.

De opkomst van cryptomunten is al een tijdje aan de gang, maar staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Zie het dus echt als een crypto investering in plaats van iets tijdelijks.

Je kunt je cryptomunten bewaren in de online wallet bij je broker, maar je kunt ze ook offline zetten (veiliger) met een Ledger. Dit is in feite een USD-stick die je vervolgens op een veilige locatie kunt bewaren.

Bijkopen in een dip

Wil je iedere maand extra cryptomunten bijkopen om je positie te vergroten? Dan kun je dat het beste doen door ze in een dip te kopen. Zie in de Bitcoin grafiek hieronder wat ik hiermee bedoel.

Wanneer cryptomunten verkopen?

Cryptomunten kopen én weer verkopen doe je pas zodra je een positief rendement hebt bereikt en je het geld in Euro's nodig hebt. Misschien wil je een grote aankoop doen of ga je binnenkort met pensioen. Dat kunnen goede redenen zijn.

Een andere vaak gehoorde reden is dat je inmiddels heel veel rendement op je cryptomunten hebt. Hoe hoger de koers immers staat, hoe groter het risico is dat deze weer zal dalen. Je munten verkopen om ze vervolgens later opnieuw lager in te kopen, kan dan een verstandige keuze zijn.

Veelgestelde vragen

Cryptomunten koop je bij een broker of exchange. Wil je gebruik maken van iDeal, dan kun je het beste voor een Nederlandse broker kiezen die ook zo goed als mogelijk door De Nederlandsche Bank gereguleerd wordt. Bekijk mijn top 3 brokers waar je veilig cryptomunten kunt kopen.
Nadat je een account hebt aangemaakt bij een van deze brokers, kun je na een iDeal storting cryptovaluta kopen in een digitale portemonnee (wallet). Je kunt ook gebruik maken van een creditcard of SEPA bankoverschrijving. Hier vind je een overzichtelijk 5-stappenplan.

1) Let er goed op dat de broker die je op het oog hebt een gerenommeerd bedrijf is dat onder toezicht staat van een financiële instantie. 2) Schakel eerst 2FA in, zodat je account goed beveiligd is. 3) Maak niet direct al je geld op. Houd altijd geld achter de hand om bij te kopen in een dip.

Conclusie

Hoe en waar je cryptomunten koopt, is nu duidelijk. Je moet hiervoor een account aanmaken bij een broker (zoals Bitvavo) waarna je de munten via iDeal kunt kopen in je wallet.

Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare broker zodat jouw cryptomunten zo veilig mogelijk staan. Wil je zo min mogelijk risico lopen, zet je cryptomunten dan later offline op een hard wallet

op deze pagina

veilig via de Bitvavo website