Cryptomunten kopen

Wil je cryptomunten kopen zoals Bitcoins, maar weet niet hoe en waar je crypto het beste kunt kopen? Ik vertel waar je veilig terecht kunt en leg met screenshots uit hoe je cryptocurrency koopt bij een broker.

ℹ️ Ter info: Beschouw in de inhoud van dit artikel niet als financieel crypto advies, maar als basisinformatie om vervolgens je eigen onderzoek te doen.

Waar koop je cryptomunten?

Je kunt cryptomunten kopen bij een crypto broker of exchange. Op een exchange verhandelen beleggers onderling cryptomunten. Een broker is een tussenpartij die jou verbindt met een exchange.

Bij crypto exchanges kun je goedkoper coins kopen omdat er geen tussenpartij is die extra kosten rekent.

Broker of exchange?

Er zijn in crypto meer brokers dan exchanges. Brokers vind ik een soort (onnodig) doorgeefluik. Omdat cryptovaluta kopen bij een exchange meestal voordeliger is, gaat mijn voorkeur uit naar een exchange.

Ga je een cryptomunt kopen, dan bieden Nederlandse platformen altijd iDeal aan als betaaloptie. Betalen is daardoor gemakkelijk en snel. Buitenlandse platforms bieden deze optie meestal niet aan.

Crypto platform kiezen

Waar kun je het beste Bitcoin en andere crypto’s kopen? Ik heb drie populaire platforms op een rij gezet die ik zelf ook gebruik. Hieruit kan ieder persoon in Nederland een goede keuze maken.

80 + cryptomunten
 • Transactiekosten +/- 2%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: €0.42 p/keer
 • Broker & exchange
 • Support: tel + mail

180 + cryptomunten
 • Transactiekosten v.a. 0,15%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: gratis
 • Broker & exchange
 • Support: chat + mail
TIP

600 + cryptomunten
 • Transactiekosten: 0,1%
 • Internationaal
 • Geen iDeal
 • Broker & exchange
 • Support: chat + mail

Belangrijke verschillen

Bitvavo en Litebit zijn Nederlands en officieel geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Je jaarlijkse crypto belastingaangifte is hierdoor ook vlotter.

Ben je nieuw met crypto, dan is Bitvavo de betere keuze vind ik. Hier kun je namelijk tegen lage kosten crypto kopen bij een Nederlandse partij. Ook bieden ze met ruim 180 coins, de meeste cryptomunten aan.

Belangrijke kenmerken en verschillen:

Bitvavo is de grootste en goedkoopste crypto exchange van NL, met de beste reviews en meeste gewonnen awards. Wil je later wat actiever met cryptomunten bezig zijn, dan biedt Bitvavo daar een geavanceerd trading platform voor. Bitvavo heeft ook de meeste munten van alle drie en is bekend van TV. 

Litebit lijkt in zekere zin op Bitvavo, maar is iets duurder met hun transactiekosten. Ook Litebit heeft ook exchange met een geavanceerde interface, maar is qua handelsvolume lager. Het voordeel van Litebit is hun telefonische Nederlandse klantenservice. Met een vraag of acuut probleem wordt je snel geholpen

Binance is de grootste crypto exchange ter wereld met de laagste transactiekosten (0,1%) en een groot aanbod van 600+ cryptomunten. Je kunt het platform instellen voor beginners of gevorderden. Nadelen zijn: geen iDeal/SEPA, alles in het Engels, geen DNB registratie. Lees eventueel mijn artikel over hoe geld storten op Binance mogelijk is.

Hoe koop je cryptocurrency?

Nadat je online een account hebt geopend met een werkende affiliate code, is het kopen van cryptocurrency eenvoudig te doen in 5 stappen:

 1. Kies tegoed storten
 2. Kies bedrag en iDeal
 3. Kies jouw bank
 4. Vul koopbedrag in
 5. Cryptomunt gekocht

Zo werkt het bij Bitvavo:

1. Kies tegoed storten

2. Kies bedrag + iDeal

3. Kies jouw bank

Daarna klik je in het dashboard op de cryptomunt die je wilt kopen. In dit voorbeeld gaan we veilig Bitcoin kopen en daarvoor moet je de volgende stappen doorlopen:

4. Vul koopbedrag in

5. Cryptomunt gekocht

Heb je cryptomunten gekocht, dan belanden ze in een zogenaamde ‘wallet’. Alle aanbieders op deze pagina bieden per munt een unieke wallet aan.

Bitcoin komt met een BTC-wallet en het aanmaken van een Bitcoin wallet gaat dus vanzelf. Na je aanschaf, kun je ze daar direct in terugvinden.

Ieder platform biedt de optie aan om populaire cryptomunten te kopen, zoals:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Polygon (MATIC)
 • Ripple (XRP)
 • Polkadot (DOT)

Voor beginners vind ik dit een goede lijst. Bitcoin is een van de eerste cryptomunten en het populairst. Ik houd deze dagelijks in de gaten omdat Bitcoin direct invloed heeft op andere munten.

M.b.t. andere cryptomunten vind ik Chainlink (LINK), Litecoin (LTC), Cardano (ADA) en Avalanche (AVAX) ook het onderzoeken waard. 

Bij deze coins spelen smart contracts een fundamentele rol. Ontdek zelf welke crypto het beste presteert.

Wat te doen ná kopen?

Wat doe je eigenlijk als je je cryptomunten hebt gekocht? De meeste mensen houden hun crypto voorlopig in hun wallet vast voor later, totdat ze tevreden zijn met het rendement.

Je kunt je cryptomunten bewaren in de online wallet bij je broker, maar je kunt ze ook offline bewaren op een goede hardware wallet. Dit is een USB-apparaatje die je op een geheime locatie kunt bewaren.

Bijkopen in een dip

De opkomst van cryptomunten is sinds 2009 aan de gang, maar staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Hierdoor is de kans groot dat de koersen nog regelmatig in een dip belanden.

Heb je onder de streep een (ongerealiseerd) negatief rendement in je crypto portfolio, dan kun je gaan stressen en alles met verlies verkopen. Maar, je kunt zo’n dip ook benutten.

Na het checken van de Bitcoin koers verwachting koop ik zelf Bitcoin extra bij zodra de koers minstens 20% onder mijn gemiddelde aankoopprijs is beland. Men noemt dit ‘kopen in een dip‘.

Zodra de koers weer langdurig stijgt, dan sta ik op deze manier weer sneller in de groene cijfers.

Zie in de Bitcoin grafiek hieronder hoe zo’n dip eruit ziet.

Wanneer cryptomunten verkopen?

Cryptocurrencies kopen én weer verkopen doe ik volgens mijn lange termijn strategie pas zodra ik een positief rendement heb bereikt én ik het geld in Euro’s echt nodig heb.

Denk bijvoorbeeld aan een toekomstige grote aankoop of wanneer ik met pensioen ga. Dat kunnen goede redenen zijn waar ik me in kan vinden.

Een andere vaak gehoorde reden is dat men inmiddels heel veel rendement op cryptomunten heeft. Hoe hoger de koers immers staat, hoe hoger het risico is dat deze weer zal dalen.

Je munten verkopen om ze vervolgens later opnieuw lager in te kopen, kan dan een optie zijn.

Conclusie

Hoe en waar je cryptomunten koopt, lijkt me nu duidelijk. Je moet eerst een crypto platform kiezen en daar een account aanmaken, waarna je de crypto’s via iDeal kunt kopen in je wallet.

Het is belangrijk om te kiezen voor een gerenommeerde exchange die jouw cryptomunten deels offline bewaart. Wil je zo min mogelijk risico lopen, zet je cryptomunten dan later zelf offline op een hard wallet.

Ten slotte bepaalt jouw strategie wanneer je je crypto weer verkoopt. Deze is voor iedereen verschillend, maar komt met hetzelfde doel: winstgevend rendement behalen.

op de officiële Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Je kunt cryptomunten kopen bij een crypto broker of exchange. Wil je gebruik maken van iDeal, dan kun je het beste voor een Nederlands crypto platform kiezen die geregistreerd staat bij De Nederlandsche Bank.

Nadat je een account hebt aangemaakt bij een crypto broker, kun je na een iDeal storting cryptomunten kopen in een digitale portemonnee (wallet). Je kunt ook gebruik maken van een creditcard of SEPA bankoverschrijving. Bekijk ook mijn 5-stappenplan met duidelijke screenshots.