Cryptomunten kopen

Wil je cryptomunten kopen, maar je weet nog niet precies hoe en waar? Dan zit je hier goed! Ik bespreek 3 betrouwbare brokers zodat jij straks zelf je eerste zelfverzekerde stap kunt zetten met cryptovaluta.

Waar koop je cryptomunten?

Je kunt cryptomunten kopen bij een crypto broker of exchange. Op een exchange verhandelen beleggers onderling cryptomunten. Een broker is een tussenpartij die jou verbindt met een exchange.

Bij een exchange kun je goedkoper coins kopen omdat er geen tussenpartij is die extra kosten rekent. 

Broker of exchange?

Er zijn in crypto meer brokers dan exchanges. Brokers vind ik een soort (onnodig) doorgeefluik. Omdat cryptovaluta kopen bij een exchange meestal voordeliger is, gaat mijn voorkeur uit naar een exchange.

Ga je een cryptomunt kopen, dan bieden Nederlandse platformen altijd iDeal aan als betaaloptie. Betalen is daardoor gemakkelijk en snel. Buitenlandse platforms bieden deze optie meestal niet aan.

Top 3 brokers

Waar kun je het beste Bitcoin en andere crypto’s kopen? Ik heb drie populaire platforms op een rij gezet die ik zelf ook gebruik. Hieruit kan ieder persoon in Nederland een goede keuze maken.

80 + cryptomunten
 • Transactiekosten +/- 2%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: €0.42 p/keer
 • Alleen een broker
 • Support: tel + mail

175 + cryptomunten
 • Transactiekosten v.a. 0,15%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: gratis
 • Broker & exchange
 • Support: chat + mail
TIP

70 + cryptomunten
 • Transactiekosten: 1%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: gratis
 • Alleen broker
 • Support: chat

Belangrijke verschillen

Alle drie zijn sowieso Nederlands, KvK geregistreerd en zo goed als mogelijk gereguleerd door De Nederlandsche Bank. Je jaarlijkse crypto belastingaangifte is hierdoor ook vlotter.

Ben je nieuw met crypto, dan is Bitvavo de betere keuze vind ik. Hier kun je met de laagste kosten crypto kopen. Ook bieden ze met 175 stuks de meeste cryptomunten aan.

Belangrijke kenmerken en verschillen:

Bitvavo is de grootste en goedkoopste broker van NL. Wil je later wat actiever met cryptomunten bezig zijn, dan heeft Bitvavo daar een geavanceerd trading platform voor. BLOX en Litebit bieden deze opties nog niet aan. Bitvavo heeft ook de meeste munten van alle drie en is bekend van TV. Lees ook mijn Bitvavo review voor meer details.

BLOX is een app-only broker voor de crypto beginners onder ons die juist géén ingewikkelde functies nodig hebben. De app heeft een kleurrijk ontwerp en komt met uitleg bij iedere munt. Het is een van de grotere brokers in Nederland. Je kunt via de app ook vrienden uitnodigen en hier geld aan verdienen.

Litebit lijkt in zekere zin op Bitvavo, maar mist enkele diensten zoals geavanceerd handelen. Litebit’s transactiekosten zijn ook iets duurder en verschillen per munt. Het voordeel van Litebit is hun telefonische Nederlandse klantenservice. Met een vraag of acuut probleem wordt je snel geholpen. Lees ook mijn Litebit review.

Waar moet je géén cryptomunten kopen?

Ik vind dat je geen cryptomunten moet kopen bij een CFD broker zoals eToro. Bij eToro koop je cryptomunten namelijk in de vorm van een CFD (contract). Je bezit de munt dus niet echt. eToro vind ik wél weer interessant om te oefenen via hun demo account

Om risico’s zo laag mogelijk te houden koop ik ook geen cryptomunten bij een broker waarvan ik niet kan achterhalen welk bedrijf er achter zit. Dit zijn namelijk meestal oplichters. De AFM beaamt dit.

💡 TIP: heb je een broker op het oog, scroll dan naar de footer van de website en zoek naar méér informatie over het bedrijf. Vind je niets, dan zou ik die partij links laten liggen.

Hoe koop je cryptocurrency?

Nadat je online een account hebt geopend met een werkende affiliate code, is cryptocurrency kopen eenvoudig. Je maakt eerst geld over met iDeal, credit card of een bankoverschrijving.

Zo werkt het met iDeal bij Bitvavo:

1. Kies tegoed storten

2. Kies bedrag + iDeal

3. Kies je bank

Daarna klik je in het dashboard op de cryptomunt die je wilt kopen. In dit voorbeeld gaan we veilig Bitcoin kopen en daarvoor moet je de volgende stappen doorlopen:

4. Vul koopbedrag in

5. Cryptomunt gekocht

Heb je cryptomunten gekocht, dan belanden ze in een zogenaamde ‘wallet’. Alle brokers in mijn vergelijking bieden per munt een unieke wallet aan.

Bitcoin heeft een BTC-wallet en het aanmaken van een Bitcoin wallet gaat vanzelf. Je kunt ze daar dus direct in terugvinden.

Ieder platform biedt de optie aan om de populaire cryptomunten te kopen:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Solana (SOL)
 • Polkadot (DOT)
 • Avalanche (AVAX)

Voor beginners vind ik dit een prima lijst. Onthoud: Bitcoin is een van de eerste cryptomunten en het populairst. Deze houd ik dagelijks in de gaten omdat deze direct invloed heeft op andere munten.

M.b.t. andere cryptomunten vind ik zelf Chainlink (LINK), Litecoin (LTC) en Cardano (ADA), Ripple (XRP) en Polygon (MATIC) ook interessant. 

Bij deze coins spelen o.a. ‘smart contracts‘ een fundamentele rol. Ontdek zelf welke crypto’s op dit moment het beste presteren.

Wat te doen ná kopen?

Wat doe je eigenlijk als je je cryptomunten hebt gekocht? De meeste mensen houden hun crypto voorlopig in hun wallet vast voor later, totdat ze tevreden zijn met het rendement.

Je kunt je cryptomunten bewaren in de online wallet bij je broker, maar je kunt ze ook offline zetten met een Ledger. Dit is in feite een USD-stick die je vervolgens op een geheime locatie kunt bewaren.

Bijkopen in een dip

De opkomst van cryptomunten is al een tijd aan de gang, maar staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Ik zie het dan ook eerder als een crypto-belegging in plaats van iets tijdelijks.

Na het checken van de Bitcoin koers verwachting, koop ik o.a. Bitcoin extra bij, zodra de koers minstens 20% onder mijn gemiddelde aankoopprijs is beland. Men noemt dit ‘kopen in een dip‘.

Zie in de Bitcoin grafiek hieronder wat hiermee bedoeld wordt.

Wanneer cryptomunten verkopen?

Cryptomunten kopen én weer verkopen doe ik idealiter pas wanneer ik een positief rendement heb bereikt én ik het geld in Euro’s echt nodig heb. Denk bijvoorbeeld aan toekomstige grote aankoop of wanneer ik met pensioen ga. Dat kunnen goede redenen zijn waar ik me in kan vinden.

Een andere vaak gehoorde reden is dat men inmiddels heel veel rendement op cryptomunten heeft. Hoe hoger de koers immers staat, hoe hoger het risico is dat deze weer zal dalen. Je munten verkopen om ze vervolgens later opnieuw lager in te kopen, kan dan een optie zijn.

Veelgestelde vragen

Cryptomunten koop je bij een broker of exchange. Wil je gebruik maken van iDeal, dan kun je het beste voor een Nederlandse broker kiezen die ook zo goed als mogelijk door De Nederlandsche Bank gereguleerd wordt. Bekijk deze 3 brokers die veel gebruikt worden.

Nadat je een account hebt aangemaakt bij een van deze brokers, kun je na een iDeal storting cryptovaluta kopen in een digitale portemonnee (wallet). Je kunt ook gebruik maken van een creditcard of SEPA bankoverschrijving. Hier vind je een overzichtelijk 5-stappenplan.

1) Let er goed op dat de broker die je op het oog hebt een gerenommeerd bedrijf is dat onder toezicht staat van een financiële instantie. 2) Schakel eerst 2FA in, zodat je account goed beveiligd is. 3) Maak niet direct al je geld op. Houd altijd geld achter de hand om bij te kopen in een dip.

Conclusie

Hoe en waar je cryptomunten koopt, is nu duidelijk. Je moet hiervoor een account aanmaken bij een van de beste brokers waarna je de munten via iDeal kunt kopen in je wallet.

Het is belangrijk om te kiezen voor een gerenommeerde broker die jouw cryptomunten offline bewaart. Wil je zo min mogelijk risico lopen, zet je cryptomunten dan later zelf offline op een hard wallet

op de officiële Bitvavo website

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.