Bitvavo staking

Met Bitvavo staking kun je rente op je crypto verdienen. Wil je weten hoe? Zoek niet verder! Hier geef ik uitleg over hoe staken bij Bitvavo werkt en welke staking percentages je op je coins kunt verwachten.

Wat is 'staken' bij Bitvavo?

Het Engelse woord ‘to stake’ betekent ‘inzetten’. Bij Bitvavo staking worden jouw coins ingezet om transacties op de blockchain te bevestigen. Hiermee help je o.a. de blockchain sneller te maken. Dit noemt men ‘Proof of Stake’ (PoS).

Als beloning voor het staken ontvang je een staking vergoeding. Een staking vergoeding kun je vergelijken met rente over je spaargeld bij een bank. De vergoeding wordt uitgekeerd in dezelfde cryptocurrency die je ter beschikking hebt gesteld. De Bitvavo staking diensten zijn beschikbaar voor deze 17 cryptomunten.

Waarom zou je crypto staken?

Houd jij je crypto voor meerdere jaren vast, dan staat het niets te doen in je wallet. Door deze crypto te ‘staken’ kun je zonder moeite extra opbrengsten genereren. Een ‘no-brainer’ als je het mij vraagt.

Hoe werkt staking in Bitvavo (uitleg)?

Beginnen met staken in Bitvavo is simpel. Open een account of log in, en doorloop onderstaande 2 stappen. Je moet eerst staking aanzetten, dit werkt zo:

Stap 1: Nadat je bent ingelogd in je Bitvavo-account kies je rechtsboven in het menu voor ‘Instellingen

Stap 2: Scroll nu naar beneden. Daar zie je bij accountinstellingen ‘Staking‘ staan. Kies in de drop-down voor ‘Ingeschakeld‘.

Omdat Bitvavo met Flexibel staking werkt, worden alle coins die je bezit vanaf nu automatisch gestaket. Je hoeft verder niets meer te doen en je verdient zo direct passief inkomen met je crypto.

Heb je nog géén ondersteunde digitale valuta in je wallets, dan moet je eerst geschikte cryptomunten kopen die staking rewards opleveren. Deze drie munten vind ik het interessantst.

Staking overzicht in Bitvavo

Al je coins die in aanmerking komen voor staking worden bij elkaar opgeteld. De waarde hiervan wordt in een staking overzicht in Euro’s weergegeven als Staking Waarde (zie hieronder).

Verder zie je wat de jaarlijkse geschatte staking opbrengsten zijn in percentages én in Euro’s. Daarnaast zie je je Staking Verdeling. Ik stake bij Bitvavo op dit moment USDC en ADA coins.

Welke coins staken bij Bitvavo?

Welke staking coins je het beste kunt kiezen, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Hieronder zal ik mijn top 3 bespreken. De voornaamste reden voor deze selectie is de relatief hoge staking vergoeding t.o.v. de lage volatiliteit (lees: risico). Vooral de eerste twee.

USD Coin (USDC) biedt een staking percentage van ongeveer 6% op Bitvavo. USD Coin is een zogenaamde stablecoin die 1-op-1 de dollar koers volgt. De volatiliteit van deze munt is laag, waardoor staking op deze munt voor een nagenoeg gegarandeerd winstgevend rendement zorgt. USD Coin heeft een market cap van $32 miljard.

Ik vind dit de veiligste en dus beste van alle stablecoins, omdat deze wordt ondersteund door het beursgenoteerde Amerikaanse Coinbase en VISA

Tether (USDT) levert bij Bitvavo een staking reward van ruim 6% op. USDT is de grootste stablecoin met een market cap van ruim $68 miljard. USDT volgt ook de koers van de dollar en wordt vaak gekozen vanwege de hoge liquiditeit.

Ik vind deze munt iets minder veilig omdat het niet 100% duidelijk is of één USDT-coin letterlijk ondersteund wordt door één echte Amerikaanse dollar. Dit komt door een gebrek aan audits. De Chinese exchange Bitfinex is het moederbedrijf en deze krijgt weinig support van het westen.

Cardano (ADA) rendeert via Bitvavo staking met ongeveer 5% per jaar. Cardano is een blockchain waar de ex-oprichter van Ethereum, Charles Hoskinson, aan het roer staat. De cryptomunt (ADA) is een stuk volatieler waardoor het risico t.o.v. de stable coins veel hoger is. 

De reden dat ik deze deel, is de enorme support die Cardano van investeerders krijgt. Charles wil van Cardano ‘het internet’ van de crypto industrie maken. De fundamentele waarde van Cardano is hoog waardoor ik op de lange termijn positief rendement verwacht.

Bitvavo staking percentages

Hieronder vind je alle percentage-opbrengsten (rente) die je bij Bitvavo staking ontvangt (per jaar). Deze gegevens kun je alleen inzien als je ingelogd bent in je account.

Ik heb deze tabel bijgewerkt op 24 mei 2022.

Cryptomunt Symbool Opbrengst (p/j)
ICON ICX 7.50%
Dai DAI 6.10%
Tether USDT 6.10%
USD Coin USDC 6.10%
Waves WAVES 5.50%
Cardano ADA 5.00%
Ark ARK 1.07%
Litecoin LTC 1.04%
Tron TRX 1.03%
Bitcoin Cash BCH 1.02%
Ethereum ETH 1.01%
Bitcoin Bitcoin 0.77%
Tezos XTZ 0.66%
Neo NEO 0.52%
Ontology ONT 0.51%
Chainlink LINK 0.49%
VeChain Thor VET 0.49%

Bitcoin en Ethereum staken bij Bitvavo

Hoewel je Bitcoin en Ethereum niet volgens het Proof-of-Stake protocol kun staken, kun je er bij Bitvavo wel een vergoeding voor krijgen. Internationaal wordt dit ‘Crypto Earn‘ (verdienen) genoemd.

Bitvavo kan deze coins namelijk via off-chain staking diensten voor je uitlenen aan derden. Hier krijg je dan vervolgens een vergoeding voor van rond de 1% op jaarbasis. Ideaal wanneer je Bitcoin lang wilt aanhouden.

Alternatief op Bitvavo

Naast Bitvavo kun je in Nederland ook terecht bij andere brokers. Het crypto staking aanbod bij Coinmerce vind ik interessant omdat ze meer bekende cryptomunten hebben die vaak als lange termijn investering worden aangehouden.

Zoals: Solana, Terra, Polkadot, Cosmos en Algorand. Hiervoor biedt Bitavo nog geen staking vergoeding aan.

Die vergoeding lijkt vaak ook hoger te zijn dan bij Bitvavo. In het overzicht hiernaast zie je alle percentages.

In theorie zou je die cryptomunten via de blockchain naar je Coinmerce wallet kunnen sturen t.b.v. lange termijn staking.

Kan de vergoeding nog hoger?

Er wordt op diverse Nederlandse websites verwezen naar de on-chain staking diensten van andere partijen zoals BlockFi en Celsius Network. Bij die laatste blijk je ruim 11% rendement te kunnen krijgen. Laat je hier niet door misleiden.

Want wat er niet bij wordt vermeld, is dat je hiervoor een Platinum status moet hebben én je je crypto moet omzetten naar CEL (hun eigen token). De status behaal je alleen door meer dan 30% van je portfolio in hun token aan te houden. Daarnaast is de CEL token best volatiel.

Veel van Bitvavo’s concurrenten zitten ook in Amerika waardoor je meer administratief gedoe hebt wanneer je je crypto vermogen van daar moet opgeven bij de belastingdienst in Nederland.

Wanneer ontvang je staking rewards?

De vergoeding (coins) die je ontvangt voor het staken wordt iedere maandag automatisch bijgeschreven in je wallet. Deze nieuwe coins worden direct gebruikt om opnieuw te staken. Zo stapelt rente zich op.

E-mail notificatie vergoedingen

Je krijgt maandag ook een e-mail notificatie van Bitvavo dat je extra staking rewards hebt gekregen.

Zoals je hier ziet, krijg ik wekelijks die updates in mijn inbox. 

Hoewel ik dit prettig vind, is het jammer dat ze niet in die mail vermelden hoeveel rewards (coins) ik gekregen heb. Misschien voeren ze deze functionaliteit later nog eens in.

Tips bij crypto staking

Tip 1: Wil je voor de lange termijn investeren in Cardano, ICON en WAVES, en wil je dit alles graag bij een Nederlandse exchange onderbrengen? Dan is Bitvavo naar mijn mening de beste plek om die coins te staken.

Tip 2: Wil je ICON staken bij Bitvavo alleen omdat je hier de hoogste vergoeding op krijgt? Vergeet dan niet dat ICON (ICX) een volatiele munt is. 

Tip 3: De hoogte van de vergoeding fluctueert constant. Dit komt o.a. door het handelsvolume, prijs en aanpassingen in het consensus algoritme van het onderliggende protocol.

Tip 4: Ben je tevreden met een relatief stabiel rendement van 6% per jaar, dan zijn de stablecoins USDC en USDT de beste keuze bij Bitvavo vind ik.

Tip 5: Overweeg je USDC of USDT te staken, houdt er dan rekening mee dat de Euro/dollar-koers invloed heeft op je rendement. Als deze in de laatste paar maanden een dalende trend vertoont, dan gaat dat af van je staking percentage van 6%. Wordt de Euro sterker t.o.v. de Dollar, dan zal je rendement boven de 6% uitkomen. Zie de actuele koers hieronder.

Voor- en nadelen

Over het algemeen biedt staking bij Bitvavo veel voordelen. Desondanks zie ik ook enkele nadelen. 

Voordelen

Nadelen

Een belangrijk voordeel om apart te vermelden is het feit dat je tijdens het staken gewoon door kunt gaan met handelen. Ook kun je je coins in staking probleemloos naar een externe wallet sturen.

Veelgestelde vragen

De opbrengsten variëren per munt tussen de 0,5% en 7% per jaar. Stake je bijvoorbeeld €10.000 in deze twee stable coins, dan kun je een rendement van 6% verwachten. Dit staat gelijk aan €600,- p/j.

Dit is afhankelijk van je persoonlijke wensen, maar zelf stake ik alleen deze drie munten bij Bitvavo. Mijn voorkeur gaat uit naar deze coins omdat ze minder volatiel zijn. Het risico op verlies is hierdoor lager.

Maak eerst een account aan of log in. Kies rechtsboven in het menu ‘Instellingen’. Scroll naar beneden en selecteer bij ‘Account instellingen’ in de drop down ‘Staking Ingeschakeld’. Alle munten die je bezit worden nu direct automatisch door Bitvavo in staking gezet.

Bitvavo zet on-chain en off-chain stakingdiensten in om rewards te genereren. On-chain staking refereert naar het supporten van de blockchain door transacties te bevestigen. Off-chain staking is gericht op interne staking programma’s die Bitvavo zelf heeft opgezet.

Conclusie

Ik vind flexibele staking bij Bitvavo een goede toevoeging op hun bestaande diensten. Je krijgt niet de hoogste rewards van alle exchanges wereldwijd, maar het gemak en de eenvoud om stilstaande digitale valuta (en met name stablecoins) te laten renderen vind ik top.

Bitvavo laat hiermee zien dat ze in Nederland als exchange koploper willen blijven. Het zal me niets verbazen als ze binnenkort ook locked staking aan gaan bieden. Hiermee kun je meestal nog hogere rendementen behalen op je cryptovaluta. Je zet ze dan wel voor meerdere weken/maanden vast.

Ben je nog onbekend met de Bitvavo exchange zelf? Lees dan ook mijn Bitvavo review.

hierboven op deze pagina

veilig op de Bitvavo website

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.