Bitvavo & belastingdienst

Als je Bitcoin of andere crypto bezit bij Bitvavo moet je misschien belasting betalen over dit vermogen. Hoeveel je na aangifte aan de Belastingdienst betaalt, leg ik hier uit, inclusief een rekenvoorbeeld.

Cryptomunten waren een paar jaar geleden nog onbekend op fiscaal gebied. Wegens de toenemende populariteit van crypto wordt hier vanuit de fiscus nu strenger op gecontroleerd.

Inmiddels wordt een belegging in cryptovaluta bij een crypto exchange zoals Bitvavo (review) meegenomen als belastbaar vermogen in iedere Nederlandse belastingaangifte.

Bitvavo connectie met Belastingdienst

Nederlandse crypto exchanges zoals Bitvavo zijn verplicht om opgebouwd vermogen van klanten vrij te geven wanneer deze worden opgevraagd door de Nederlandse Belastingdienst.

Reken er dus op dat de waarde van jouw crypto portfolio bekend is bij de Nederlandse Belastingdienst.

Als particulier valt jouw vermogen aan cryptocurrencies bij de Nederlandse Belastingdienst in box 3. Afhankelijk van de waarde van overige bezittingen, zul je hier verplicht belasting over moeten betalen.

Dit geldt echter alléén wanneer je de ondergrens van €50.000 overschrijdt. Wanneer je in het bezit bent van crypto’s bij Bitvavo of andere exchange, dan moet je dit dus in je belastingaangifte aangeven zodra de waarde boven het heffingsvrij vermogen ligt.

Ben je als ondernemer in het bezit van cryptomunten op Bitvavo én verdien je er geld mee, dan gelden er andere regels. Je komt dan al snel in box 1 terecht. Meer hierover op deze pagina van de KvK.

Meer vraag & antwoord over cryptovaluta volgens de Belastingdienst zelf lees je hier.

Hoeveel belasting moet je betalen?

Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van een aantal zaken. De belasting wordt allereerst berekend op basis van de waarde van je vermogen uit box 3 op 1 januari van dat jaar.

Over het rendement dat je op deze beleggingen behaalt, betaal je 31% inkomstenbelasting over 2021. Het rendement wordt bepaald door vastgestelde tarieven door de Belastingdienst. 

Hieronder een overzicht met de percentages die de belastingdienst gebruikt om een fictief rendement te berekenen. Ze gaan ervan uit dat meer vermogen gelijk staat aan een potentieel hoger rendement

Crypto belasting schijven 2021
Schijf Vermogen in Box 3 Verwachte rendement
1 Tot €50.001 1,90%
2 Vanaf €50.001 tot €950.001 4,50%
3 Vanaf €950.001 5,69%

Rekenvoorbeeld

Laten we in een voorbeeld kijken hoe dit uitpakt.

Stel, je hebt €50.000.- spaargeld en daar bovenop €10.000,- extra aan cryptocurrency bij Bitvavo.

Je betaalt dan alléén over deze €10.000,- belasting. Dit omdat je met precies €10.000,- boven het heffingsvrij vermogen van schijf 1 (€50.000,-) zit.

Over die belastbare €10.000,- bij Bitvavo berekent De Belastingdienst een fictief rendement van:

€10.000,- x 1,898% (zie tabel) = €189,80.

Over dit verwachte rendement betaal je 31% belasting: €189,80 * 31% = €58,84.

Wanneer en hoe vaak belasting betalen over crypto?

De aangifte doe je tussen 1 maart en 30 april en gaat over het jaar ervoor. Zoals eerder aangegeven is dit dus de waarde op 1 januari van dat jaar (meestal vorig jaar).

Als het grote bedragen zijn die je moet betalen aan de Belastingdienst, of je om een andere reden niet kan betalen, kun je kiezen voor betalen in maandelijkse termijnen. Je krijgt dan langer de tijd om de Belastingdienst te betalen. Let op: dit kan alleen als je een voorlopige aanslag aanvraagt.

Je geeft dus elk jaar de stand van je Bitvavo cryptocurrencies opgeven aan de Belastingdienst en deze zul je bij de afrekening van de belasting moeten betalen.

Ondanks dat je zelf verantwoordelijk bent voor je belasting aangifte, kun je ervan uitgaan dat de Belastingdienst inzicht heeft in de waarde van je crypto portfolio. Geef je het niet zelf door, dan zijn de mogelijke gevolgen dat je een boete krijgt of kan men overgaan op strafrechtelijke vervolging.

3 Tips om minder belasting te betalen over crypto

Welke cryptovaluta je ook kiest, er zijn enkele tips die ik je graag wil meegeven voordat je investeert in Bitcoins of andere crypto.

Tip 1: let goed op de peildatum

Er telt maar één ding voor de belastingdienst en dat is hoeveel je cryptocurrency portfolio waard is op 1 januari om 00:00 uur. Wanneer je crypto portfolio later dat jaar in waarde stijgt, maakt voor de aangifte niets uit. Kijk daarom goed naar de peildatum en houdt rekening met de waarde van je portfolio op dat moment.

Tip 2: houd grenzen voor belasting en toeslagen in de gaten

Zoals bekend is de ondergrens voor belastingheffing in box 3 in totaal €50.000. Heb je bijvoorbeeld in theorie op 31 december €40.000 aan crypto’s in je portfolio en voor de rest geen ander vermogen, maar wil je wel een grote investering in crypto doen? Dan kun je hier uiteraard beter mee wachten tot na 1 januari.

Tip 3: houd rekening met fiscaal partner

Wanneer je een fiscaal partner hebt, wordt het heffingsvrije vermogen verdubbeld naar €100.000. Hebben jullie samen een vermogen van €95.000 inclusief cryptocurrencies, dan hoef je hier geen belasting over te betalen. Uiteraard zal de partner in veel gevallen ook een bepaald eigen vermogen hebben. Houdt hier rekening mee.

Conclusie

Of je digitale munten nu bij Bitvavo of elders aanhoudt. Over je crypto betaal je altijd belasting zodra je totale vermogen boven de €50.000,- uitkomt op 1 januari. Is dat niet zo, dan word je vrijgesteld.

Crypto staat dus zeker op de radar bij de Belastingdienst. Ik verwacht dat de nadruk hierop in de loop der jaren zal toenemen naarmate meer mensen crypto vermogen opnemen in hun beleggingen.

Wil je weten wat Bitvavo zelf zegt over het betalen van belasting in relatie tot crypto? Volg dan deze link:

crypto belasting volgens Bitvavo

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Elk jaar moet je één keer bij de inkomstenbelasting opgeven hoeveel vermogen je aan cryptocurrency hebt. Lees hier wanneer dat precies in het jaar is voor particulieren.

Er wordt 31% belasting berekend over het verwachte rendement dat je haalt in de verschillende schijven uit Box 3. Ik heb een rekenvoorbeeld gemaakt zodat je straks precies weet hoe je dit zelf kunt berekenen.

Bitvavo is verplicht om gebruikersgegevens over te dragen aan de Nederlandse Belastingdienst conform het KYC (know your customer) reglement. Het is niet duidelijk in welke mate Bitvavo samenwerkt met de Belastingdienst. De exchange is gereguleerd bij De Nederlandsche Bank en werkt in ieder geval tot op zekere hoogte mee met de Nederlandse overheid.