Hoe Bitcoin wallet aanmaken?

Wil je een Bitcoin wallet aanmaken, maar weet je niet hoe je zo’n BTC portemonnee moet kiezen en maken in Nederland? Wees gerust! Ik bespreek 3 type Bitcoin wallets en hoe je deze veilig aanmaakt.

1. Type BTC wallet kiezen

Bij het kiezen van een BTC wallet heb je de keuze tussen drie type wallets: zelf of elders beheerde online wallets, en zelf beheerde offline wallets.

Bij online wallets worden je master wachtwoorden (seed phrase en private keys) door jou of een crypto exchange beheert, terwijl je verbonden bent met het internet. 

Bij offline wallets (of hardware wallets) beheer je alles zelf en is de Bitcoin portemonnee niet verbonden met het internet. Je moet je seed phrase (back-up) dan veilig opslaan (opschrijven).

Lees hieronder in detail meer over de verschillende Bitcoin wallets die je kunt aanmaken.

Online wallet - extern beheerd

De meeste mensen beginnen met een online Bitcoin wallet bij een crypto exchange. Zij beheren dan jouw seed phrase en private keys voor je. 

Het voordeel is dat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden. Het storten van tegoed gaat eenvoudig via iDeal. Het kopen en verkopen van Bitcoins doe je vlot binnen de exchange.

Bitvavo heeft een goede reputatie en biedt een zo’n beheerde wallet aan. Door jezelf te registreren maak je automatisch een ‘Bitcoin account’ aan.

Bitvavo slaat je private keys op in offline storage waardoor hackers er niet bij kunnen. Meer over de beveiliging van hun web wallets lees je hier.

Online wallet - zelf beheerd

Wil je je Bitcoin zelf beheren zónder tussenpartij en 100% verantwoordelijk zijn? Kies dan voor een zogenaamde ‘non-custodial‘ wallet. Je heb dan volledig de controle en gaat écht voor bank spelen. 

Hiervoor download je software op je desktop computer of mobiele telefoon en maak je een 12-24 woorden seed phrase aan. Je kunt een Bitcoin adres aanmaken, en BTC versturen en ontvangen.

Exodus is een goede online software en desktop wallet waarmee je naast Bitcoin ruim 235 andere soorten cryptomunten zelf kunt beheren.

De transactiekosten (1-2%) zijn iets aan de hoge kant en het ontbreken van 2FA maakt deze wallet gevoeliger voor phishing door hackers.

Check ook de Muun wallet (alléén Bitcoin) voor de echte Bitcoin puristen onder ons.

Offline wallet - zelf beheerd

Een offline of hardware Bitcoin wallet is ook zo’n non-custodial wallet. Het is een fysiek apparaatje waar je je private keys op zet. Je kunt hem daarna loskoppelen en goed bewaren.

Een hardware wallet wordt gezien als de veiligste manier om Bitcoin op te slaan, maar let op. Raak je de wallet én seed phrase kwijt, dan kun je fluiten naar je Bitcoins. 

Dit kun je oplossen door het apparaat en/of seed phrase in een echte kluis te bewaren (bv. De Nederlandse Kluis), en een back-up te maken van je seed phrase door deze te graveren in staal

De Ledger Nano X vind ik een goede hardware wallet die naast Bitcoin 1000 andere coins ondersteunt. Hij is redelijk stevig gebouwd en kan met Bluetooth verbinden.

Ledger heeft een deal met Coinify en Wyre. Hierdoor kun je direct in je Ledger Bitcoin kopen. De kosten zijn wel 4x zo hoog (1%) dan bij Bitvavo (0,25%). Het installeren is iets gecompliceerder, maar komt met voldoende instructievideo’s.

2. BTC portemonnee maken

Voor het maken van onze BTC portemonnee gaan we verder met de vaak gekozen wallet van Bitvavo die geschikt is voor beginners.

Maak hiervoor op deze pagina een Bitcoin account aan, bevestig je e-mailadres en doorloop het verplichte identificatieproces.

3. Account beveiligen

Om kwaadwillenden te weren is het beveiligen van je Bitcoin wallet heel belangrijk. Ga hiervoor ná inloggen in het menu naar ‘Veiligheid‘ en schakel 2FA (Twee Factor Authenticatie) in.

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je eigen Bitcoin wallet aangemaakt. In mijn artikel hoe je Bitcoins koopt, lees je stap voor stap wat je moet doen om je eerste Bitcoins in je wallet te krijgen.

Conclusie

Het aanmaken van een Bitcoin wallet lijkt op een Bitcoin rekening openen en is niet ingewikkeld. Er zijn 3 soorten BTC wallets: zelf of elders beheerde online wallets, en zelf beheerde offline wallets.

Elders beheerde wallets (custodial) zijn sneller benaderbaar, je kunt er goedkoop Bitcoin kopen, en je hoeft maar één wachtwoord te onthouden. Je moet wel 2FA instellen, anders is de kans op phishing groter. 

Zelf beheerde wallets (non-custodial) zijn veiliger, maar wel afhankelijk van de mate van jouw zorgvuldigheid. Ze zijn iets ingewikkelder in gebruik en Bitcoin kopen is meestal duurder.

De Nederlandse wallets van Bitvavo vind ik een goede optie voor mensen die willen handelen en investeren in Bitcoin. Het platform biedt een van de betere crypto apps voor je mobiel, en is voordelig.

De software wallet van Exodus en hardware wallets van Ledger zijn vooral geschikt voor de lange termijn investeerders (HODLERS) met een focus op eigen verantwoordelijkheid.

op de Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Ja, net zoals je een bankrekening nodig hebt voor Euro’s, heb je een wallet nodig voor Bitcoins. Je moet dus eerst een Bitcoin wallet aanmaken voordat je Bitcoins kunt kopen. Bekijk hier mijn 3-stappenplan.

Er zijn eenvoudige en minder eenvoudige manieren om een crypto wallet aan te maken. Een online (custodial) wallet is het gemakkelijkste aan te maken. Een hardware wallet aanmaken is ingewikkelder.