Bitcoin wallet aanmaken

Wil je een Bitcoin wallet aanmaken, maar weet je niet waar? Dan zit je hier goed! Ik bespreek 3 verschillende soorten wallets waarin je een BTC-adres aan kunt maken. Ideaal voor als je nog een Bitcoin account moet openen.

Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet is een soort wachtwoordmanager waarmee je public keys (Bitcoin-adressen) en private keys (wachtwoord tot public key) beheert, die toegang geven tot jouw Bitcoins, die in de blockchain geregistreerd staan.

In je Bitcoin wallet zelf zitten dus géén Bitcoins, alleen de sleutels daartoe.

Met je seed phrase (master wachtwoord) krijg je toegang tot je Bitcoin wallet, en hiermee worden de private en public keys gegenereerd.

💡 Wallet‘ betekent letterlijk ‘portemonnee‘, maar bij crypto zitten er dus geen munten in, maar sleutels.

Welke Bitcoin wallets kun je gebruiken?

Kort gezegd zijn er twee type Bitcoin wallets die je kunt beheren: online en offline wallets.

Bij online wallets wordt de seed phrase en private key door jou of een exchange beheert, terwijl je verbonden blijft met het internet. Dit gebeurt in de browser of in aparte software.

Bij offline wallets (of hardware wallets) beheer je de keys zelf en is de Bitcoin portemonnee meestal niet verbonden met het internet. Je moet de seed phrase dan zelf veilig opslaan (opschrijven).

Hieronder vind je de 3 beste Bitcoin wallets. Meer uitleg vind je verderop deze pagina.

Gratis
 • Bitcoin zelf beheren
 • Software wallet
 • Desktop & app
 • Key zelf op papier
 • Anoniem mogelijk
 • Geen 2FA authenticatie
 • Geen Bitcoin kopen

Gratis
 • Bitcoin laten beheren
 • Online wallet
 • Browser & app
 • Key in cold storage
 • Identificatie verplicht
 • 2FA Authenticatie
 • Bitcoin kopen
BEGINNERS

149
 • Bitcoin zelf beheren
 • Hardware wallet
 • Desktop & app
 • Key zelf op papier
 • Anoniem mogelijk
 • 2FA Authenticatie
 • Bitcoin kopen duur

Online wallet - extern beheerd

Als je net begint, is een online Bitcoin wallet bij een crypto exchange gebruikelijk. Zij beheren jou private key en Bitcoin ontvangstadres dan veilig voor jou. Het versturen en ontvangen van Bitcoin gaat ook snel en gemakkelijk.

Jij hoeft zelf alléén een wachtwoord te onthouden en je Google Authenticator app (met 2FA) te gebruiken om je account extra te beveiligen tegen phishing.

Het verbinden met je ‘normale’ bankrekening via iDeal om geld over te maken en terug te storten is hier ook mogelijk.

Alle exchanges die een Bitcoin wallet aanbieden, hebben een app beschikbaar voor Android en iOS waarin je dit vlot kunt regelen.

Bitvavo biedt een goede extern beheerde Bitcoin wallet aan. Door jezelf te registreren bij Bitvavo zul je automatisch een Bitcoin account aanmaken.

Ze slaan je private keys op in cold storage (offline opslag) waardoor hackers er niet bij kunnen. Ideaal voor als je op zoek bent naar de beste crypto wallet.

Meer over de veiligheid van de web wallets die ze gebruiken, lees je hier.

Online wallet - zelf beheerd

Sommige mensen willen hun seed phrase en private keys volledig zelf beheren. Je kiest dan voor een Bitcoin wallet die non-custodial (onbeheerd) is. Je private keys worden dan niet beheert door een derde partij, maar door jou zelf. Jij gaat hier écht voor bank spelen.

Jij bent dan zelf 100% verantwoordelijk voor de toegang, beheer en veiligheid van je Bitcoins. De 12 tot 24 woorden lange seed phrase moet je dan zelf onthouden. 

Voor zo’n zelf beheerde online BTC wallet download je Bitcoin software op je computer. Deze komt vaak inclusief een smartphone app. Na installatie kun je een Bitcoin adres aanmaken en er Bitcoin naar toe verzenden

Exodus vind ik een van de beste online software wallets. Het is een desktop wallet en mobiele wallet in één. Exodus accepteert naast Bitcoin ook ruim 100 andere soorten cryptomunten.

Je kunt Bitcoin kopen in Exodus via het geïntegreerde Ramp of MoonPay. Het nadeel is dat de transactiekosten (1-2%) wat aan de hoge kant zijn.

Het ontbreken van 2FA maakt deze Bitcoin wallet gevoelig voor phishing door hackers. Je kunt de wallet veiliger maken door er Trezor hardware aan te koppelen. Hierdoor kan deze wallet wel wat ingewikkeld worden voor Bitcoin beginners.

Offline wallet - zelf beheerd

Een offline of hardware Bitcoin wallet is letterlijk afgesloten van het internet, vandaar het woord ‘offline’. Je maakt gebruik van een USB apparaat. Op deze USB stick zet je je Bitcoin keys. Deze kun je vervolgens loskoppelen van je computer en op een veilige plek bewaren.

Men vindt dit de veiligste manier om Bitcoin op te slaan, maar ik zie het iets anders. Je kunt een offline wallet namelijk vergelijken met geld onder je matras bewaren. Raak je de hardware wallet én seed phrase kwijt, dan kun je fluiten naar je Bitcoins. 

Dit kun je wel oplossen door de USB en seed phrase in een echte kluis te bewaren (bv. De Nederlandse Kluis) en je seed phrase te graveren in staal (bv. Cryptosteel). Dit kan interessant zijn voor mensen die tonnen Euro aan Bitcoin bezitten.

De Ledger Nano X vind ik een van de beste hardware wallets en ondersteunt naast Bitcoin 1000 andere munten. Hij is stevig gebouwd en kan met Bluetooth verbinden.

Ledger heeft een deal met Coinify en Wyre. Hierdoor kun je direct in je Ledger Bitcoin kopen zonder ID. De kosten zijn hier wel 4x zo hoog (1%) dan bij Bitvavo (0,25%). Het installeren is verder wat gecompliceerder en past goed bij gevorderde crypto investeerders.

Veelgestelde vragen

Je kunt voor Bitcoin een online of offline wallet gebruiken. Een online Bitcoin wallet kun je aanmaken bij een exchange of software ontwikkelaar. Een offline Bitcoin wallet kun je kopen als hardware in de vorm van een USB-stick. Hier bespreek ik drie verschillende Bitcoin wallet aanbieders en ontdek je welke wallet voor crypto voor jou handig is.

Ja, om Bitcoin te bezitten moet je een Bitcoin wallet hebben. Hierin beheer je Bitcoin-adressen die gekoppeld zijn aan de Bitcoin die jij bezit in de blockchain.

Conclusie

Het aanmaken van een Bitcoin wallet kun je vergelijken met een Bitcoin rekening openen. Eenmaal aangemaakt heb je dus een Bitcoin portemonnee.

Er bestaan verschillende soorten Bitcoin wallets: een online (hot) wallet of een offline (cold) hardware wallet. Dit geldt overigens ook voor andere munten.

Beide type wallets komen met voor- en nadelen.

Online wallets zijn gemakkelijker in gebruik, maar wel doelwit van phishing als je géén 2FA controle instelt. Ook hoef je bij een online wallet binnen een exchange geen lang wachtwoord (seed phrase) te onthouden.

Offline wallets zijn veiliger, maar wel zo veilig als de mate van jouw zorgvuldigheid. Ze zijn ingewikkelder in gebruik.

Een Bitcoin transactie bij het kopen van een groot bedrag aan Bitcoin is meestal duur. Dit doe je dus eerst elders. Wil je met kleinere bedragen aan de slag en bijvoorbeeld slechts 0.01 Bitcoin kopen, dan is het nog goed te doen.

De Nederlandse Bitcoin wallet van Bitvavo vind ik een goede optie voor beginners. De software wallet van Exodus is geschikt voor (semi-)gevorderden, evenals de Ledger Nano X.

hierboven op deze pagina

veilig via de Bitvavo website

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.