Bitcoin voor beginners

Ben je op zoek naar een uitleg over Bitcoin voor beginners? Dan zit je hier goed! Leer op stapsgewijze manier alles over hoe Bitcoin als cryptocurrency werkt, waarop je moet letten én hoe je eraan komt.

1. Hoe werkt Bitcoin

Bitcoin is een digitaal geldsysteem waarbij geen banken te pas komen. Je stuurt de munt direct naar een andere persoon. Net zoals je dat met contant geld doet, maar dan digitaal.

Je transacties blijven voor altijd online in de blockchain staan, maar zónder voor- en achternaam. Hierdoor kunnen financiële instanties géén geld verdienen met jouw persoonlijke data.

Als je voldoende saldo hebt, kunnen transacties niet geweigerd worden. Iets wat banken nog wel eens doen. Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto ontwierp deze munt dan ook als reactie op de toenemende macht van grootbanken op het digitale betaalverkeer.

Lees voor meer informatie over de werkwijze de Bitcoin white paper (PDF).

2. Waar wordt Bitcoin gemaakt?

Bitcoins worden ‘gemaakt’ door Bitcoin miners. Dit doen ze door met krachtige computers zeer complexe rekensommen op te lossen. Dit kost veel energie.

In ruil voor de moeite ontvangen miners een beloning in de vorm van nieuwe Bitcoin. Miners helpen ook bij het goedkeuren van transacties binnen de blockchain van Bitcoin.

Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins gecreëerd worden. Hiervan zijn er reeds 18,9 miljoen in circulatie (bron: Coinmarketcap). Dit aantal wordt iedere 10 minuten iets groter omdat er dan een nieuw blok aan de blockchain wordt toegevoegd. 

Eén enkele Bitcoin is technisch op te delen in 100 miljoen Satoshi’s (stukjes).

Het algoritme achter Bitcoin bepaalt dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe Bitcoins te minen. Men verwacht dat de 21 miljoen hierdoor nooit volledig gehaald wordt. De laatste Bitcoin wordt rond het jaar 2140 bereikt (bron: CoinDesk).

3. Is Bitcoin veilig?

Bitcoin’s onderliggende blockchain-technologie zorgt ervoor dat internationale transacties veilig goedgekeurd én opgeslagen worden.

Dit gebeurt d.m.v. ‘hashing’: een rekenproces waarbij een algoritme data valideert.

Dit proces vindt weer plaats binnen ‘nodes’ waarvan er wereldwijd bijna 15.000 actief zijn (bron: Coin Dance). Een node is een speciale computer die data kan ontvangen, creëren en versturen in de blockchain.

Iedere node heeft de complete transactiegeschiedenis van Bitcoin opgeslagen en handhaaft de regels binnen de blockchain. Hierdoor kan dezelfde Bitcoin nooit tweemaal uitgegeven of gekopieerd worden. Je kunt nodes zien als de boekhouders van Bitcoin.

4. Hoe verstuur je Bitcoins?

Je kunt een Bitcoin-transactie een beetje vergelijken met het versturen van een e-mail die digitaal ondertekend/versleuteld wordt d.m.v. cryptografie.

Een Bitcoin-transactie vindt plaats tussen Bitcoin-adressen (public key) van een verzender en een ontvanger. Beide partijen moeten toegang hebben tot hun eigen Bitcoin-adres met een wachtwoord (private key).

De transactiegegevens worden vervolgens naar het Bitcoin-netwerk gestuurd. Daar wordt deze door de nodes gecontroleerd. Komen de keys overeen, dan wordt de transactie gevalideerd en opgeslagen. De transactie is nu afgerond.

Het is ook mogelijk om elkaar onderling direct Bitcoin te sturen via het Lightning netwerk, d.m.v. een Lightning wallet. Dit gaat over een tweede laag en is sneller.

Bitcoin-adressen kun je bijhouden en terugvinden in je digitale portemonnee, ook wel Bitcoin wallet genaamd. Een Bitcoin wallet aanmaken gebeurt standaard bij iedere crypto broker waar je een account opent.

5. Hoe kom je aan Bitcoins?

Je komt aan Bitcoin door deze:

Een particulier zoals jij en ik kunnen veilig Bitcoin kopen bij een zogenaamde crypto exchange (zoals Bitvavo).

Bitcoins minen is inmiddels namelijk een grote en dure onderneming geworden.

6. Wat kun je met Bitcoin?

Hoewel Bitcoin in eerste instantie is opgezet als alternatief digitaal betaalmiddel, is die functie op dit moment niet zo relevant meer vind ik.

De Bitcoin koers is te wisselvallig t.o.v. de waarde van de Euro. Ook wordt Bitcoin nog niet geaccepteerd door grote banken en overheidsinstanties zoals de Belastingdienst.

Om deze redenen kun je Bitcoin eerder als investering beschouwen. Het wordt dan ook vaker vergeleken met digitaal goud.

Dat gezegd hebbende zijn er tal van (online) winkels waar betalen met Bitcoins mogelijk is. Dit laatste kan interessant zijn, wanneer de koers van Bitcoin op een hoogtepunt staat.

Tenslotte zijn er ook mensen die handelen in Bitcoin. Dit is niet gemakkelijk. Om hier succesvol in te zijn heb je aanzienlijk meer ervaring nodig en dien je constant de Bitcoin koers verwachting in de gaten te houden.

Aangezien handelen in Bitcoin voor beginners significant risico met zich meebrengt, zou ik hier nog even mee wachten.

7. Wie zijn Bitcoin fans?

Bitcoin wordt niet alleen omarmd door particulieren. Er zijn inmiddels (zoals hierboven vermeld) tal van bedrijven én zelfs overheden die Bitcoin gebruiken en/of accepteren als betaalmiddel. Zo kun je bij diverse crypto exchanges inmiddels Bitcoins kopen met Paypal.

Een greep uit de grootste bedrijven die Bitcoin accepteren:

Daarnaast zijn er bedrijven zoals Block (voorheen Square) die Bitcoin en het minen daarvan ondersteunen. Bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy bezitten ook Bitcoin. 

8. Waar is Bitcoin legaal?

Bitcoin is legaal in de VS, EU, Canada en Australië. In westerse landen wordt het doorgaan gezien als een valuta of een beleggingsproduct. Er wordt wel gewezen op het het feit dat Bitcoin nog niet onder toezicht staat.

Bitcoin wordt inmiddels in één land voor 100% erkend als betaalmiddel: El Salvador. Hier kun je dus al je zaken, spullen en boodschappen met Bitcoin afrekenen.

Men verwacht dat Venezuela waarschijnlijk het volgende land zal zijn dat Bitcoin als betaalmiddel gaat toelaten.

In de Amerikaanse staat Arizona gaan er stemmen op om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren in die specifieke staat (bron: Yahoo Finance).

Hier is Bitcoin illegaal

Het is wereldwijd nog lang geen gelopen race voor Bitcoin. De digitale munt is illegaal in China, Marokko, Algerije, Bangladesh, Egypte, Irak, Nepal, Qatar, Tunesië.

In de volgende landen is Bitcoin waarschijnlijk illegaal (impliciet): Bahrain, Burundi, Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Gabon, Georgië, Guyana, Koeweit, Lesotho, Libië, Macau, Malediven, Vietnam, Zimbabwe.

9. Hoe koop je Bitcoins?

Je kunt Bitcoin het beste aanschaffen bij een van de betere crypto brokers die over het algemeen een positieve beoordeling krijgen. Het Nederlandse Bitvavo is hier een van en komt ook met een intuïtieve goede crypto app.

Wil je graag meer informatie over brokers en wat praktische kennis opdoen? Lees dan eens mijn artikel over beginnen met crypto, waarin ik 5 stappen doorloop met handige tips. Hierin leer je o.a. hoe je aan Bitcoins komt en waar je op moet letten.

Tip: direct 1 Bitcoin kopen of meer is niet nodig. Je kunt Bitcoin gemakkelijk in kleine stukjes bij blijven kopen totdat jij vind dat je genoeg hebt.

Samenvatting

Bitcoin is een onafhankelijke digitale munt die d.m.v. ingewikkelde computerberekeningen wordt geproduceerd door Bitcoin miners.

Bitcoin kan veel geld waard zijn, maar de koers van Bitcoin fluctueert hevig. Het wordt gebruikt als een betaalmiddel én investering. Bitcoin wordt verstuurd tussen twee Bitcoin-adressen.

Je bent eigenaar van Bitcoin als je het wachtwoord (private key) tot een Bitcoin-adres hebt waar Bitcoin op staat. Bitcoin is legaal in de meeste Westerse landen, maar is nog niet overal gereguleerd.

Iedereen boven de 18 jaar kan nu Bitcoin kopen bij een crypto broker, zoals Bitvavo.

Conclusie

De wereld van Bitcoin wekt de interesse bij vele beginners zoals jij, en terecht. Het is een nieuw decentraal betaalmiddel dat berust op een innovatieve technologie (blockchain) die het huidige betaalverkeer in. de toekomst kan veranderen.

De term Bitcoin en de adoptie van deze munt lijkt steeds groter te worden. Diverse gerenommeerde bedrijven en landen hebben zich inmiddels bij deze cryptomunt aangesloten.

Ondanks de adoptie laat de Bitcoin koers grafiek van 10 jaar een wisselvallige prijsontwikkeling zien. Of Bitcoin in de toekomst populair blijft, valt te bezien en is een kwestie van vraag en aanbod.

Ik verwacht op termijn de regulering van crypto banken vanuit de Amerikaanse overheid en Europese Unie. Deze invloed zal bepalen welk lot Bitcoin is beschoren. Meer hierover in mijn artikel Bitcoin kopen of niet.

Wat je verder met Bitcoin gaat doen, is aan jou. Zorg er in ieder geval voor dat je jezelf blijft informeren, zodat je doordachte beslissingen neemt en beginnersfouten vermijdt. Wil je klein beginnen, dan kun je bijvoorbeeld slechts 0.01 Bitcoin kopen.

relevant artikel op deze website

op de Bitvavo website (tip)

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

In dit artikel leg ik op een eenvoudige manier uit wat Bitcoin precies is, hoe het werkt, en waar je op moet letten als je als beginner in de wereld van Bitcoin wilt stappen.

Je kunt Bitcoins ontvangen in ruil voor een dienst of product, je kunt Bitcoins minen (maken) met krachtige computers, of je kunt ze direct kopen bij een crypto broker zoals Bitvavo.