Hoe kun je Bitcoin verkopen?

Wil je je Bitcoin verkopen, maar weet je niet hoe je ze snel en veilig kunt omwisselen in Euro’s? Ik leg je hier in 4 stappen uit hoe je BTC tegen lage kosten kunt verzilveren, en laat uitbetalen naar je bankrekening.

Hoe verkoop ik mijn Bitcoins?

De meeste mensen verkopen hun Bitcoins bij de broker of exchange waar ze Bitcoin ooit gekocht hebben. Helaas zijn de transactiekosten van veel crypto platformen erg hoog geworden en loont het vaak om ze bij een goedkopere exchange te verkopen.

In Nederland verkoop je je Bitcoin het voordeligst bij Bitvavo. Je betaalt hier slechts 0,25% transactiekosten tijdens de verkoop en géén kosten voor de uitbetaling naar je bankrekening.

Dat is 4 tot 12x goedkoper dan de hoge 1% tot 3% die je elders terug ziet. Voor het uitbetalen naar je eigen bank betaal je elders in de meeste gevallen rond de €1,- extra.

Ik leg nu 4 stappen uit hoe je je Bitcoins met deze lage kosten verkoopt. Let wel, hoewel Bitvavo een van de beste crypto apps heeft, kun je dit proces het beste via een desktop computer (laptop) doorlopen.

1. Meld je aan bij Bitvavo

Registreer jezelf eerst op deze pagina van Bitvavo en doorloop het aanmeldproces. Het is volgens de wet verplicht om jezelf te identificeren bij een cryptocurrency platform vóórdat ze jou kunnen uitbetalen.

2. Verstuur Bitcoins naar Bitvavo

Staan je Bitcoins nog bij een andere broker of in een hardware wallet, dan moet je eerst je Bitcoins verzenden naar jouw nieuwe BTC-ontvangstadres in Bitvavo.

Klik in het Bitvavo dashboard op ‘Bitcoin‘ en dan op ‘Storten‘ in het menu.

Klik op het ‘kopieer’ icoontje naast je jouw Bitcoinadres.

Plak nu dat gekopieerde Bitcoinadres in het juiste veld van het verzendformulier bij de broker waar nu je Bitcoins staan. Bekijk daarvoor ook de uitleg van het platform, zoals bijvoorbeeld deze instructies van Bitcoin Meester, Litebit of Ledger Nano (zie screenshots hieronder).

Via het lightningnetwerk zul je vrijwel direct je Bitcoins ontvangen in je eigen wallet bij Bitvavo. Soms duurt het 10 minuten afhankelijk van de drukte op de Bitcoin blockchain. In de volgende stap gaan we deze Bitcoins verkopen.

3. Verkoop Bitcoins in platform

Ga in je Bitvavo dashboard naar ‘Bitcoin’. Kies bovenin in het ordervenster voor ‘Verkoop‘. Vul het aantal Bitcoins in dat je wilt verkopen en klik op de ‘Verkoop‘ knop. Controleer en bevestig de order.

4. Uitbetalen naar bankrekening

Klik ten slotte in het dashboard op ‘Opnemen‘. Vul het bedrag in dat je jezelf wilt uitbetalen en klik op ‘Uitbetalingsoverzicht‘. Vul nu nogmaals je wachtwoord in en je 2FA-code (als je deze ingesteld hebt).

Gefelicieerd!

Je hebt je Bitcoins nu succesvol verkocht, direct omgewisseld in Euro’s en uitbetaald naar je eigen bank. Mocht je elders Bitcoins of andere cryptomunten hebben staan, dan kun je vanaf stap 2 dezelfde procedure doorlopen.

Conclusie

Wil je je Bitcoins omzetten naar Euro, dan moet je goed letten op waar je dit gaat doen om hoge fees voor de verkoop en uitbetaling te vermijden.

Je kunt je coins het beste verkopen bij een gerenommeerde crypto exchange met lage kosten. Het is even wat gedoe om weer ergens een nieuw account te openen om je Bitcoins te verkopen.

Maar, hiermee ontvang je onder de streep wel een hoger rendement en zit je voor de toekomst direct bij een Nederlandse partij waar Bitcoins kopen het voordeligste is.

veilig op de Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Je verkoopt je Bitcoins voor Euro’s door deze bij een gerenommeerde crypto exchange in Europa te verkopen tegen de huidige marktwaarde. Doorloop deze 4 stappen om dit te realiseren.

Een Bitcoin is meestal net zo makkelijk te verkopen als de initiële aankoop zelf. Je kunt dit doen op het platform waar je je Bitcoin gekocht hebt of bij een andere voordeligere partij.

Je kunt je Bitcoins laten uitbetalen nadat je deze verkocht hebt voor Euro’s. Je doet een uitbetaling door de Euro’s op te nemen bij het crypto platform dat je gebruikt. Ze worden vervolgens op je persoonlijke bankrekening gestort.