Bitcoin kopen zonder ID

Wil je Bitcoin kopen zonder ID verificatie om wegens legitieme redenen anoniem te blijven? Ik deel hier 3 opties om crypto zoals BTC te kopen en verkopen zonder identificatie.

Let op: Allereerst wil ik benadrukken dat de hier gedeelde methoden om Bitcoin te kopen zonder ID louter gebruikt mogen worden t.b.v. legale doeleinden. Hierbij distantieer ik mezelf van iedereen die hier illegale en/of criminele activiteiten mee wilt uitvoeren. Het Ken-uw-klant-principe (KYC, Know Your Customer), dat opgenomen is in de Wet Financieel Toezicht (Wft) en witwassen via o.a. cryptogeld tegen gaat, is hierin bepalend.

Legitieme redenen

Financiële instellingen zijn in Nederland bij de wet verplicht om jouw identiteit te registreren zodra je Bitcoin transacties doet. Desondanks zijn er volgens mij twee legitieme redenen te bedenken waarom je Bitcoin zou willen kopen zonder je identiteit te delen.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je crypto exchanges en/of de overheid niet volledig vertrouwt wegens hackers of corruptie. Een tweede reden kan zijn dat je simpelweg (nog) geen identiteitsbewijs hebt, maar wel al wilt beginnen met crypto.

1. Bitcoin kopen via vrienden of familie

Goede vrienden en familieleden kun je vertrouwen. Ken je binnen deze kringen iemand die al Bitcoin bezit, dan kun je hem/haar vragen om 1 Bitcoin te kopen voor jou en door te sturen naar jouw Bitcoin wallet (bv. een anonieme Exodus wallet of Ledger Nano S). Eventueel tegen een kleine vergoeding.

Heb je nog geen eigen wallet, dan moet je eerst even een Bitcoin wallet aanmakenVoordat je de Bitcoins laat kopen, betaal je hem/haar natuurlijk eerst met contant geld of via een Tikkie.

Dit vind ik persoonlijk de meest betrouwbare en goedkoopste manier om Bitcoin te kopen zonder langs een bank te gaan of jezelf te registreren bij een crypto exchange.

2. Bitcoin kopen via Bitcoin bijeenkomsten

Ken je geen mensen in je directe omgeving via wie je Bitcoin kunt kopen, dan kun je overwegen naar een Bitcoin bijeenkomst te gaan. Dit zijn events waar Bitcoin fans samenkomen om presentaties bij te wonen en van gedachten te wisselen.

Durf je mensen aan te spreken, dan kun je hier iemand proberen te vinden die voor jou Bitcoin wilt kopen tegen een vergoeding voor de geleverde diensten.

Ook hier geldt dezelfde procedure als bij de eerste optie hierboven. Op deze pagina van Meetup.com vind je aankomende Bitcoin-events in Nederland.

3. Bitcoin kopen via P2P-betaalnetwerk

Ken je niemand die jou aan Bitcoin kan helpen en/of heb je geen zin om sociaal te doen op een event, dan kun je met een limiet ook online terecht bij peer-to-peer netwerken die crypto transacties aanbieden.

Op zo’n platform kun je direct en anoniem Bitcoin kopen van iemand andersDe aanbieder van het netwerk fungeert als tussenpartij met een Escrowservice.

Jij betaalt dus eerst in Euro’s aan het netwerk. In ruil betaalt de tegenpartij Bitcoin aan het netwerk. Is alles binnen, dan pas stuurt het netwerk de aangekochte Bitcoins naar jouw account. De kosten variëren per P2P-platform.

Het enige is wel dat er slechts tot €1000,- geen ID nodig is. Voor grotere bedragen is er meer verplichte controle nodig en moet je jezelf dus identificeren. Enkele bekende crypto P2P-netwerken zijn Paxful.com, Localbitcoins.com en Hodlhodl.com.

Bitcoins weer verkopen

Wil je je Bitcoin verkopen, na een flinke koersstijging bijvoorbeeld? Je kunt je anonieme Bitcoins dan bijvoorbeeld via een P2P-netwerk verkopen zoals eerder besproken bij punt 3.

Een tweede optie is dat je je Bitcoins omzet in cadeaubonnen. Met die bonnen kun je aankopen doen in Nederlandse webwinkels. Bitrefill.com is een van bekendere websites waarbij je hiervoor terecht kunt.

Conclusie

Legaal opererende Nederlandse crypto banken zijn tegenwoordig allemaal geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Deze vereist dat zij persoonsgegevens van klanten opslaan.

Desondanks is het mogelijk om Bitcoin of andere crypto te kopen zonder ID. Je opties zijn wel beperkt en je moet wat moeite doen. De antiwitwaswetgeving is namelijk streng en wordt naar verwachting strenger naarmate cryptomunten verder worden gereguleerd.

De gemakkelijkste wijze om crypto via een anonieme weg te kopen, is volgens mij via een goede bekende die jij écht vertrouwt. Kies je hiervoor, dan lijkt het me verstandig om naast elkaar achter één computer te gaan zitten en de aankoop te doen. Zo weet je zeker dat er niets mis gaat.

Vind je dit allemaal toch te veel gedoe, dan kun je overwegen om Bitcoin alsnog na een ID-verificatie te kopen. Bitvavo vind ik een goede Nederlandse aanbieder. Je kunt er betalen via iDeal en de kosten zijn laag.

relevant artikel op deze website

veilig op de Bitvavo-website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Nee, in Nederland ben je bij de wet verplicht om jezelf te identificeren zodra je transacties doet via een financiële instelling. Lees mijn 3 manieren om alsnog zonder ID Bitcoin te kopen.

Ja, inmiddels moet je jezelf bij alle in Nederland gevestigde Bitcoin automaten legitimeren voordat je Bitcoin kunt kopen of verkopen. Hier kun je dus niet anoniem blijven. Met deze 3 opties is dit wel mogelijk.