Bitcoin kopen of niet?

Vraag je je af of je Bitcoin moet kopen of niet? Je bent niet de enige! Hier lees je 10 redenen waarom ik het wel/niet goed vind om geld te investeren in Bitcoins. Ze zijn verdeeld in 5 voordelen én 5 nadelen, zodat je direct een compleet beeld krijgt van de waarde van Bitcoin en bijhorende risico’s.

Introductie

Het Bitcoin-sentiment wisselt sterk gedurende het jaar. Wat mij opvalt, is het grote contrast tussen de explosieve euforie bij het snel stijgen van de koers, en het overdreven doemdenken bij een dip.

De mate van winst én verlies die beleggers tijdens deze koersschommelingen ervaren is zo groot dat bijkomende emoties de fundamenten van Bitcoin soms overschaduwen. Om die reden vind ik het goed om hieronder vooral de fundamenten te belichten, beginnende bij de voordelen.

1. Schaars

Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoin geproduceerd worden door Bitcoin miners. Op deze manier wordt het technisch met opzet schaars gemaakt. Hoe groter de vraag en hoe lager het aanbod, hoe meer de prijs van Bitcoin zal stijgen.

Door de voorspelde schaarste kan Bitcoin het edelmetaal goud gaan vervangen. De marktkapitalisatie van goud ligt rond de 12 biljoen Dollars ($ trillion).

Mocht Bitcoin ooit diezelfde omvang bereiken, dan zal de technische waarde van 1 Bitcoin rond de $570,000 Dollars moeten zijn (= €535.000). 

2. Regulering

Bitcoin geniet nog geen massa-adoptie zoals aandelen en (obligatie-)fondsen. De regulering van cryptovaluta kan hier verandering in brengen.

Bitcoin aanmerken als wettig betaalmiddel kan zorgen voor een nieuwe aanwas van investeerders, die de prijs flink kunnen opdrijven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft overheidsafdelingen de opdracht gegeven om over de cryptomarkt na te denken hoe deze te reguleren.

Kristalina Georgieva, Managing Director van de IMF, pleit wereldwijd ook voor een harmonieuze regulering van cryptovaluta.

Fabio Panetta, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), ziet ook de noodzaak om cryptovaluta te reguleren, en met name de stablecoins.

3. Decentraal

Er zijn geen externe instanties die de voorraad aan Bitcoins en onderliggende techniek kunnen manipuleren. Het plotseling omvallen van een crypto bank speelt bij Bitcoin dan ook geen rol omdat er geen centrale partij is die Bitcoin beheert.

Je kunt het een beetje vergelijken met het internet; dat is ook van iedereen en niemand is hier ‘de baas’ over.

Verder kan iedereen alle transacties op de Bitcoin blockchain inzien. Lijkt het je wat om in producten te investeren die decentraal, transparant en niet te beïnvloeden zijn door overheden, banken en/of bedrijven? Dan is Bitcoin wellicht een interessante investering.

4. Rendement

De belangrijkste reden waarom mensen op dit moment Bitcoins kopen, is de kans/hoop op een enorm winstgevend rendement in de toekomst. De Bitcoin koers verwachting is volgens echte Bitcoin fans rooskleurig voor de komende jaren.

Er wordt regelmatig gespeculeerd dat Bitcoin de $100.000 gaat bereiken, en zelfs koersvoorspellingen van $1.000.000 in 2030 passeren de revue.

Hoewel de techniek deze prijzen mogelijk maakt, is er volgens mij maar één doorslaggevende factor die dit kan realiseren: grootschalige institutionele adoptie. 

Groot vermogen van institutionele beleggers (zoals pensioen- en hedgefondsen) is de enige optie om de Bitcoin prijs naar degelijke niveaus op te drijven.

5. Transacties

Geld overmaken naar een land buiten de Europese Unie is niet goedkoop en kan lang duren. Dit is vervelend wanneer je op vakantie bent, familie in het buitenland hebt of in een niet-Europese webshop wilt afrekenen.

Ook de bevolking van landen in oorlog of met een corrupte overheid waar de economie is ingestort, hebben baat bij financiële onafhankelijkheid. Bitcoin fungeert hier als laatste waarde/betaal-optie.

Het Bitcoin-netwerk is 24/7 online, transacties zijn in minuten afgehandeld en gemiddeld 10x goedkoper dan een reguliere internationale transactie.

Met name de komst van het ‘Lightning Network‘ (tweede laag) en bijhorende Lightning wallets versneld deze transacties.

Hieronder volgen de 5 nadelen die ik zie voor Bitcoin.

6. Jong

Bitcoin is pas in 2009 opgericht en is om die reden nog een heel jong financieel product. Ter vergelijking, de aandelenmarkt is ruim 300 jaar oud en gouden munten werden al 500 jaar voor Christus in gebruik genomen.

Het huidige prille begin van Bitcoin suggereert dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat het een volwassen digitaal product is.

Het kopen van Bitcoin is op dit moment best ingewikkeld voor digibeten. Zij lopen momenteel een verhoogd risico om door phishing hun Bitcoins kwijt te raken.

Ik denk dat het nog lang duurt voordat Bitcoin door alle bevolkingslagen en generaties wordt omarmd.

Tot die tijd blijft de koers waarschijnlijk wisselvallig en zullen de grootste vermogensbeheerders voorlopig aan de zijlijn blijven toekijken.

7. Kosten

Naarmate we de 21 miljoen Bitcoins naderen en er meer adoptie plaatsvindt, is de kans groot dat de transactiekosten exponentieel zullen gaan stijgen.

Hierdoor wordt het voor de meeste mensen steeds oninteressanter om Bitcoin op regelmatige basis te versturen en/of te ontvangen, laat staan te betalen met Bitcoins.

De hogere kosten kunnen nadelige gevolgen hebben voor mensen die afhankelijk zijn geworden van Bitcoin transacties.

Denk aan mensen waarvan het salaris wordt uitbetaald in Bitcoin, of familieleden in verschillende landen die elkaar geregeld Bitcoin sturen. Technische updates zouden dit tegen kunnen gaan.

8. Hackers

Het achterhalen van Bitcoin private keys via public keys is met onze huidige computers nagenoeg onmogelijk. Toekomstige quantum computers daarentegen zullen een stuk krachtiger zijn.

Uit een onderzoek van MIT blijkt dat men verwacht dat private keys van Bitcoin rond 2027 gekraakt kunnen worden door de rekenkracht van deze quantum computers.

Kwaadwillende hackers die toegang hebben tot dergelijke computers zouden zo het hele Bitcoin netwerk leeg kunnen trekken waarna de digitale munt implodeert en niets meer waard is.

Voor nu kun je voldoende veilig Bitcoin kopen, maar tot die tijd moet Bitcoin wel nog ‘quantum proof’ gemaakt worden.

9. Verbod

Aangezien er wereldwijd nog geen eensgezinde positieve regulering is ingevoerd, kan de consensus bij overheden ook nog negatief uitvallen.

Indien dit het geval is, kan Bitcoin zelfs deels verboden worden. Ik zeg deels, omdat Bitcoin als decentrale asset en bijhorende blockchain niet zomaar kan verdwijnen.

Overheden kunnen wel besluiten om het handelen in Bitcoin nagenoeg onmogelijk maken door crypto brokers en exchanges aan banden te leggen.

Dit is een diep zwart scenario dat waarschijnlijk nooit het levenslicht zal zien, maar ik vind het de moeite waard om te vermelden/verkennen.

10. Criminaliteit

Bitcoin wordt net als cash geld ook gebruikt door criminelen. Niet veel mensen weten dat Bitcoin namelijk ook in het Dark Web wordt ingezet om voor illegale producten en diensten te betalen.

Het decentrale karakter van Bitcoin maakt het voor overheden lastig om die criminele transacties te volgen.

Criminelen kunnen bijna onbeperkt nieuwe Bitcoin-adressen blijven aanmaken die nog niet als verdacht zijn gelabeld door wetshandhavers. Hierdoor is de kans dat ze gepakt worden klein.

Dit kan tot het gevolg hebben dat overheden besluiten om Bitcoin toch (deels) aan banden te leggen. Er zijn tal van bedrijven, zoals BIGG Digital Assets, die cryptocriminaliteit proberen tegen te gaan. Het is op dit moment nog onzeker of ze hier op de lange termijn succesvol in zullen zijn.

Conclusie

Of het slim of gevaarlijk is om nu Bitcoin te kopen, is best lastig te bepalen. Bitcoin’s 10 jaar koers grafiek doet me soms denken aan de internetbubble (hype) van eind jaren negentig. Men zag toen de potentie van internetbedrijven waardoor hun aandelen op de beurs hard stegen.

Nu ziet men wederom die potentie in Bitcoin en met name de onderliggende blockchain-technologie, alleen is het nog onduidelijk welke cryptomunten naast Bitcoin als winnaars zullen overblijven. Deze onduidelijkheid was er eind jaren negentig ook en resulteerde in een crash.

Niemand weet wat de koers van Bitcoin gaat doen. Er is hierdoor altijd een kans dat de koers daalt nadat je Bitcoin gekocht hebt. Zelf doe ik aan ‘Dollar Cost Averaging’ (DCA) om mijn aankoopprijs te verlagen.

Daarnaast hoe je niet per se 1 Bitcoin te kopen. Je kunt je Bitcoin-positie in langzaam fracties opbouwen. Bitvavo is een goede exchange waar je Bitcoins kunt kopen in delen.

Heb je al een account bij een reguliere aandelenbroker, dan kun je eventueel kiezen voor een Bitcoin ETF en/of crypto ETF. Je hoeft dan geen nieuw account bij een crypto exchange aan te maken. 

relevant artikel op deze website

veilig op de Bitvavo-website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Bitcoin is nog een jong financieel product waar internationaal nog geen harmonieuze regelgeving voor is doorgevoerd. Er is een kans dat regulering een negatieve invloed op de koers zal hebben. Lees ook alle 10 redenen om wel/niet Bitcoin te kopen.

Bitcoin fans zijn ervan overtuigd dat Bitcoin het nieuwe digitale goud is en in waarde zal stijgen. Daarnaast vinden ze dat het een unieke kans is om in de onderliggende blockchain-technologie te investeren die de wereld kan gaan veranderen. Lees ook meer goede argumenten voor Bitcoin.