Bitcoin kopen via ING

Wil je Bitcoin kopen via de ING bank en dit in een ING crypto wallet bewaren? Ik help je op weg! Omdat het nog niet mogelijk is om via de ING in Bitcoins te beleggen, geef ik uitleg en een verantwoord alternatief.

Waarom geen Bitcoin bij de ING?

De ING Bank meet Bitcoin op hun website met twee maatstaven. Vanuit de afdeling ING Investment Office wordt zowel een positief als negatief perspectief geschetst over Bitcoin.

De techniek

Ten eerste ziet de ING een toekomst in de onderliggende blockchain-technologie van Bitcoin. Deze kan transacties namelijk sneller, veiliger en goedkoper maken. Op termijn zou blockchain het huidige digitale financiële sector zelfs kunnen vernieuwen, zegt de ING.

ING is bezig met het project ‘Pyctor’ wat een soort ING crypto wallet moet worden voor bestaande klanten. Daarnaast investeert ING miljoenen in FinTech start-ups (zoals HQLAx) die zich focussen op blockchain.

Als belegging

Ten tweede ziet de investeringstak van de ING een cryptocurrency zoals Bitcoin niet als een beleggingscategorie. Het heeft volgens hen geen fundamentele waarde en de koers stijgt en daalt door hebzucht en angst.

Verder waarschuwt de ING voor oplichters die je via malafide praktijken geld proberen af te troggelen. Dit is niet nieuw voor de ING. De ING is als grootbank namelijk regelmatig het doelwit van oplichters.

Het alternatief op de ING

Hoe koop je Bitcoins dan als de ING ze niet aanbiedt?

Er is een optie waarmee je met het geld op je ING rekening veilig Bitcoins kunt kopen via iDeal in Nederland. Dit doe je via een crypto broker. Een goed alternatief op de ING Bank vind ik het Nederlandse Bitvavo.

Bitvavo won de award Beste Crypto Broker 2021, en is inmiddels de grootste en goedkoopste. Ze zijn in Nederland geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en vallen onder de Nederlandse wetgeving. 

Zie hieronder hoe ook ING klanten Bitcoin en andere crypto kunnen kopen via Bitvavo:

Stap 1: account openen

Open een gratis account en bevestig je gegevens door o.a. via iDeal je ING bankrekening te koppelen.

Stap 2: tegoed storten

Na de goedkeuring van je account, stort je tegoed van je ING rekening naar je nieuwe account bij Bitvavo. Dit kan vlot met iDeal.

Stap 3: koop Bitcoin

Selecteer de cryptomunt Bitcoin uit de lijst op de homepage en bepaal hoeveel je wilt kopen. Op deze manier koop je Bitcoin dus indirect met je ING rekening.

Goed om te weten: je kunt Bitcoin ook in fracties kopen. Je kunt initieel bijvoorbeeld slechts 0.01 Bitcoin kopen. Zo kun je starten met een een klein bedrag waardoor je risico beperkt blijft.

Of je Bitcoin moet kopen of niet bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Om dit te bepalen, kun je alle voor- en nadelen lezen die ik in het gelinkte artikel onder elkaar heb gezet.

Conclusie

M.b.t. Bitcoin en andere crypto beleggingen zit de ING bank op één lijn met andere grote banken en financiële instellingen in Nederland. Het is immers nog geen wettig betaalmiddel.

De ING Bank is huisbankier van de Nederlandse Overheid, die nog geen wetgeving heeft gemaakt rondom Bitcoin en andere cryptomunten. Hierdoor kan de AFM nog niet handhaven.

Het aanmaken van een ING crypto wallet als veilige opslag lijkt me om die reden onwaarschijnlijk voordat er een definitieve crypto wetgeving is.

Maar, gezien de adoptie van institutionele beleggers die zakelijk Bitcoin kopen, en ING’s eigen blockchain investeringen, zou het in de verre toekomst misschien ook een crypto bank kunnen worden. Wie weet.

Het Nederlandse Bitvavo (review), dat geregistreerd staat bij De Nederlandse Bank, vind ik een goed alternatief voor iedereen die graag nu Bitcoin wil kopen, maar niet bij de ING terecht kan.

De kosten bij de Bitvavo exchange zijn het laagste in Nederland. Het platform is gebruiksvriendelijk en geschikt voor een beginner.

veilig op de website van Bitvavo

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Nee, je kunt bij de ING Bank niet direct Bitcoin kopen. In dit artikel bespreek ik kort de redenen hiervoor en deel ik een alternatief zodat je alsnog verantwoord via iDeal Bitcoin kunt kopen.

Hoe veilig het precies is om Bitcoins te kopen, is voor iedereen anders en hangt af van diverse factoren. ING-klanten kunnen doorgaans veilig in Bitcoin beleggen via een broker die zich houdt aan de Nederlandse wetgeving. In dit artikel deel ik een van de meest gekozen opties van dit moment.