Bitcoin kopen via ABN AMRO

Wil je Bitcoin kopen via de ABN AMRO bank? Ik help je verder! Omdat het niet mogelijk is om crypto te kopen bij de ABN AMRO, deel ik hier een verantwoord alternatief zodat je wél in Bitcoins kunt beleggen.

Waarom geen Bitcoin bij ABN AMRO?

Allereerst vindt de ABN AMRO Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel. Het beperkte aantal Bitcoins in de blockchain is volgens hen een probleem. De bank beweert dat het nooit efficiënt kan worden en dat het netwerk-effect en draagvlak zullen afzwakken

Ten tweede heeft Bitcoin volgens de ABN AMRO geen intrinsieke of economische waarde. De financiële instelling ziet het niet als alternatief op goud en de productie van Bitcoin voldoet niet aan duurzame beleggingscriteria (ESG). 

De ABN AMRO denkt dat de digitale munt nooit een wereldwijd betaalmiddel zal worden en vindt het een speculatieve belegging. ABN AMRO investeert om deze redenen niet in cryptocurrencies.

Het alternatief op ABN AMRO

Desondanks kun je met het geld op je ABN AMRO bankrekening veilig Bitcoins kopen via iDeal in Nederland. Dit doe je door een broker te gebruiken. Het beste alternatief op de ABN AMRO vind ik het Nederlandse Bitvavo.

Bitvavo won dit jaar de award Beste Crypto Broker 2021. Ze zijn in Nederland geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en vallen onder de Nederlandse wetgeving. Lees meer in mijn review over Bitvavo.

Zie hieronder hoe ABN AMRO klanten betrouwbaar Bitcoin en andere crypto kunnen kopen via Bitvavo:

Stap 1: account openen

Maak een gratis account aan en verifieer je gegevens door o.a. via iDeal je ABN AMRO bankrekening te koppelen.

Stap 2: tegoed storten

Na goedkeuring van je account, stort je tegoed van je ABN rekening naar je nieuwe account bij Bitvavo. iDeal is hierbij een optie.

Stap 3: koop Bitcoin

Selecteer Bitcoin als cryptovaluta uit de opties op de homepage en kies hoeveel je wilt aanschaffen. Dit regel je dus indirect via je ABN AMRO rekening.

Goed om te weten: het is voor zakelijke klanten nog niet mogelijk om een zakelijke rekening te koppelen. Beginnen met crypto is nu alleen nog voor particulieren mogelijk.

Het is ook handig om te weten, dat je Bitcoin in stukjes kunt kopen. Zelf begon ik met 0.01 Bitcoin te kopen. In een later stadium heb ik deze positie uitgebreid.

Conclusie

Moet je nu Bitcoin kopen of niet? De AFM ziet Bitcoin in ieder geval als een ongereguleerde vorm van virtueel geld. Omdat Bitcoin niet wordt gereguleerd onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) kunnen banken zoals de ABN AMRO nog niet met Bitcoin beginnen. Zij moeten zich immers houden aan de Wft.

Een decentraal geldsysteem waarin transacties plaatsvinden, zou het marktaandeel van de ABN AMRO in de toekomst kunnen verkleinen. Mits de blockchain-technologie en bijhorende digitale munten voldoende draagvlak behouden en crypto banken gereguleerd worden.

Mocht dat daadwerkelijk plaatsvinden, dan wordt ook het zakelijk kopen van Bitcoin een mogelijkheid. Bedrijven kunnen dan (net zoals MicroStrategy) een deel van hun cash balans naar Bitcoins omzetten.

Hoewel het niet mogelijk is om direct via de ABN AMRO in Bitcoins te investeren, zijn er veilige alternatieven binnen Nederland waarop je kunt vertrouwen. Handig ook wanneer je je jaarlijkse belastingaangifte moet doen. Bitvavo die de beste crypto aanbiedt, staat hier voor mij met stip op één.

veilig op de website van Bitvavo

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

De ABN AMRO ondersteunt Bitcoin en andere cryptovaluta niet. Om die reden biedt de bank op dit moment geen mogelijkheid om Bitcoin bij hen te kopen. Er is wel een betrouwbaar alternatief voor ABN-klanten dat ik hier bespreek.

Ja, het is mogelijk om Bitcoin te kopen bij een betrouwbare Nederlandse cryptobroker die zich moet houden aan de Nederlandse wet. Dit kan via iDeal waarbij je je ABN AMRO bankrekening gebruikt.