Bitcoin koers grafiek 10 jaar

Op zoek naar de Bitcoin koers grafiek van 10 jaar, voor meer inzicht in de BTC prijs over tijd? Zoek niet verder! Bekijk mijn twee unieke grafieken met de historische en toekomstige waarde van Bitcoin.

Bitcoin grafiek: 10 jaar lineair

De onderstaande grafiek toont de koers van Bitcoin vanaf 1 januari 2012 tot nu. Bitcoin’s hoogste prijs was $69,045 (op 10 november 2021). Met de toenmalige wisselkoers kwam dat in Euro neer op €56.621.

Ik heb een gele lijn met het zwevend gemiddelde over 200 dagen toegevoegd. Deze wordt door beleggers gezien als weerstandslijn (als de koers eronder zit) of steunlijn (als de koers er boven zit).

Gedurende de afgelopen jaren heeft Bitcoin een ongelooflijke prijsontwikkeling doorgemaakt. Enige stabiliteit in de Bitcoin koers was te vinden rond de symbolische grens van €10,000.

Bitcoin grafiek: 10 jaar logaritmisch

Hieronder zie je de Bitcoin koers gedurende dezelfde periode (10 jaar) op een logaritmische schaal. Het is een statistische benadering die historische gegevens gebruikt om toekomstige prijzen te ontdekken.

De logaritmische schaal wordt vaak gebruikt om grote prijsveranderingen compact te analyseren.

Deze methode komt bij Bitcoin goed van pas. Zo kun je o.a. zien dat de bodem van een neerwaartse trend (bear market) tot nu toe altijd onder de ingetekende gele trendlijn (op basis van machtreeks) uitkomt.

Bitcoin grafiek: 10 jaar toekomst

In de toekomst kijken kan niemand. Toch zijn er specialisten die een gooi doen naar de Bitcoin prijs gedurende de komende 10 jaar. Deze zie je in de onderstaande grafiek met een gemiddelde- en trendlijn.

Bitcoin 5 jaar: on-chain activiteit

Naast de prijsverandering van Bitcoin kan zogenaamde ‘on-chain’ data extra inzicht geven in de adoptie van Bitcoin als digitale valuta. On-chain data is direct afkomstig van de Bitcoin blockchain.

In deze twee grafieken zie je hoe actief het Bitcoin-netwerk is in de afgelopen 5 jaar. Het dagelijkse aantal actieve Bitcoinadressen en de hoeveelheid nieuwe adressen laten zien hoe de adoptie van Bitcoin verloopt.

Conclusie

Veel vroege beleggers zijn rijk geworden door het snel stijgen van de Bitcoin prijs. Dat gezegd hebbende zijn er ook genoeg mensen arm geworden door Bitcoin voor het eerst te kopen boven de €50,000.

Hoewel Bitcoin diverse opwaartse trends heeft gezien, zijn er ook flink neerwaartse trends geweest (zie hieronder). Met name wanneer er een hoop onzekerheid was in de financiële markten.

Bitcoin bull- en bear markten genormaliseerd (Bron: bittsanalytics.com)

Een grafiek met Bitcoin koers historie geeft een goed overzicht van hoe de prijs en adoptie van Bitcoin zich ontwikkelt. Je kunt ook zien of de kans op een stijging groter of kleiner is dan een daling.

Is de gerealiseerde marktkapitalisatie de laatste maanden explosief gestegen, dan is de kans op een daling groter. Het tegenovergestelde geldt voor een plotseling daling.

Door zowel de lineaire koers, logaritmische koers en on-chain data te analyseren kun je zelf een doordacht oordeel vellen over de meest waarschijnlijke vervolg-trend.

Check voor de actuele Bitcoin koers en stand van de huidige cryptocurrency markt, de onderstaande link.

relevant artikel op deze website

veilig op de Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

De Bitcoin koers startte op 3 januari 2009 op $0.00. De Bitcoin koers bleef in 2010 onder de $0.40. Pas in 2011 kwam de koers boven de $0.40 uit. In 2012 fluctueerde de Bitcoin koers tussen de $5 en $14. Bekijk hier Bitcoin’s koers grafiek vanaf 1 januari 2012 to nu.

Bitcoin heeft zijn eerste echte bull markt gehad in 2013. De volgende vonden plaats in 2017, 2019 en eind 2020. Gedurende deze periodes is de volatiliteit zeer hoog en kunnen beleggers veel geld verdienen én verliezen.