Betalen met Bitcoins

Wil je ergens betalen met Bitcoins (BTC), maar weet je niet hoe dit moet? Dan zit je hier goed! Hieronder deel ik 3 manieren die het mogelijk maken om een Bitcoin betaling te doen zonder veel gedoe.

Hoe werkt een betaling met Bitcoin?

Bitcoin kun je zien als digitaal contant geld dat je kunt ontvangen en versturen zonder tussenkomst van een bank. Je bent met crypto namelijk zelf de bank.

Je bewaart je Bitcoins in een digitale portemonnee/rekening, ook wel Bitcoin wallet genaamd. Deze krijg je automatisch wanneer je een account opent bij een crypto exchange (bijvoorbeeld Bitvavo).

In jouw Bitcoin-wallet zit je Bitcoin-adres. Dit adres ziet eruit als een reeks van 26-35 letters en getallen.

Voorbeeld Bitcoin adres: 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2

Je kunt het adres een beetje vergelijken met je normale bankrekeningnummer. Zodra je betaalt met Bitcoin verstuur je Bitcoin(s) van jouw Bitcoin adres naar een ander Bitcoin adres.

Voordat je een Bitcoin transactie doet, moet je eerst Bitcoins kopen via iDeal binnen je crypto exchange.

1. Betalen van wallet naar wallet

De meest voor de hand liggende manier is door een directe Bitcoin betaling te doen van adres naar adres. Hiervoor moet je een account bij een betrouwbare crypto exchange hebben. Bitvavo wordt veel gebruikt en vind ik zelf ook prettig in gebruik.

Open je Bitcoin wallet en kies ‘Opnemen‘. Kopieer en plak het adres van de ontvanger (kan soms door QR-code te scannen), vul het te betalen bedrag in en betaal. Verifieer ten slotte het ontvangstadres.

Je krijgt meestal max 15 min. voor dit proces omdat de waarde van BTC fluctueert.

Deze betaalwijze kan met bijna iedere crypto broker. Met BLOX kan het alleen niet omdat je bij hen alléén naar je normale bankrekening kan sturen.

2. Betalen via creditcard

Een tweede optie is door bij Binance de Binance Card van Visa aan te vragen die o.a. wordt gekoppeld aan je Bitcoin wallet. De creditcard haalt dan Bitcoin uit je account zodra je de kaart ergens gebruikt. Crypto.com biedt ook zo’n Visa kaart aan.

Je kunt op deze manier op nog meer plekken betalen én ook andere cryptomunten gebruiken. Ik zelf gebruik de Binance Card en heb deze ook toegevoegd aan mijn gratis Curve debitcard. Dit is een MasterCard debitcard die bijna overal geaccepteerd wordt.

Het nadeel van Binance is dat je er geen Euro’s naar toe kunt overmaken (geen SEPA). Ik stuur zelf altijd eerst crypto van Bitvavo naar Binance. Crypto.com biedt wél een SEPA-overboeking aan. Ik had al een Binance account en ik ben het gewend.

3. Betalen via cadeaubon (anoniem)

Een derde optie is door eerst bij Bitrefill een cadeaubon te kopen met Bitcoin, om deze vervolgens te gebruiken in jouw gewenste (web)shop. Alle bekende Nederlandse webwinkels worden ondersteund (Bol.com, Mediamarkt, Hema, Google Play, etc).

De betaling geschiedt hetzelfde als bij de tweede optie. Heb je met Bitcoins betaald, dan ontvang je de cadeaubon in je e-mail inbox. Dit kan geheel anoniem (bijv. met Proton mail) omdat je nergens verplicht persoonsgegevens hoeft achter te laten.

Veelgestelde vragen

Nee, Bitcoin is wettelijk gezien (nog) geen betaalmiddel. Het wordt eerder als ruilmiddel of investering gezien. Desondanks kun je er op veel plaatsen mee betalen d.m.v. een van deze 3 manieren.

Let er goed op dat je bekend bent met de ontvanger van jouw Bitcoin. Dit kan een bekende zijn of een erkende (web)winkel met goede reviews. Stuur nooit Bitcoin naar iemand die je niet kent.

Conclusie

Hoewel Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel is, kun je het door de toenemende populariteit steeds vaker als betaalmiddel inzetten in een web(winkel). Hiervoor moet wel je eerst een Bitcoin wallet aanmaken.

Welke vorm van betalen het beste is voor jou, hangt af van waar en aan wie je de Bitcoin betaling wilt doen.

Gaat het om een persoon, dan kun je het beste via de eerste methode betalen vind ik. Maar, ook in een fysieke winkel of webshop (waar men Bitcoin accepteert) is de eerste optie prima.

Op reis is een crypto creditcard (Visa) weer heel handig omdat je dan bijna overal terecht kunt (zonder het eerst te vragen). Aan zo’n creditcard heb ik ook al mijn abonnementen (Spotify, Ziggo, etc.) gekoppeld. Je moet hiervoor wel eerst een Binance account aanmaken.

In de grote webshops kun je ook prima betalen met een cadeaubon die je met Bitcoin hebt gekocht. Dit is vooral handig wanneer de webshop zelf géén Bitcoin accepteert of wanneer je per se anoniem wilt blijven.

veilig op de website van Bitvavo

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.