Betalen met Bitcoins

Wil je ergens betalen met Bitcoins (BTC), maar weet je niet hoe dit moet? Dan zit je hier goed! Hieronder deel ik 3 manieren die het mogelijk maken om een Bitcoin betaling te doen zonder veel gedoe.

Hoe werkt een betaling met Bitcoin?

Bitcoin kun je zien als digitaal contant geld dat je kunt ontvangen en versturen zonder tussenkomst van een bank. Je bent met crypto namelijk zelf de bank.

Je bewaart je Bitcoins in een digitale portemonnee, ook wel Bitcoin wallet genaamd. Je koopt je Bitcoins eerst bij een crypto exchange (bv. Bitvavo), waarna je ze verstuurt naar jouw zelf beheerde externe Bitcoin wallet (bv. Muun). Met die 100% zelf beheerde (non-custodial) wallet kun je direct betalen.

In je Bitcoin-wallet vind je je Bitcoin-adres. Dit adres ziet eruit als een reeks van 26-35 letters en getallen.

Voorbeeld Bitcoin adres: 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2

Je kunt het adres een beetje vergelijken met je normale bankrekeningnummer. Zodra je betaalt met Bitcoin verstuur je Bitcoin(s) namelijk van jouw Bitcoin adres naar een ander Bitcoin adres.

1. Betalen van wallet naar wallet

De eerste manier is door anoniem een directe Bitcoin betaling te doen van BTC adres naar BTC adres. Hiervoor gebruik je Lightning wallet (zoals Muun) waarmee je betalingen over Bitcoin’s Lightning Network kunt doen.

Is je zelf beheerde Bitcoin wallet nog leeg, dan moet je er eerst Bitcoins naar toe sturen die je o.a. bij Bitvavo kunt kopen.

Ga jij betalen met Bitcoin? Open dan je Bitcoin wallet en kies ‘Send‘. Copy/paste het BTC adres van de ontvanger, of scan zijn/haar QR-code. Vul het bedrag in en betaal. 

Kies je toch voor de ‘normale’ main chain (Layer 1), dan moet je vaak nog kiezen hoe snel je het wilt. Hoe sneller, hoe hoger de transactiekosten.

Deze betaalwijze kun je niet uitvoeren vanaf een Nederlandse crypto exchange zoals Bitvavo. Je mag bij hen alleen Bitcoins versturen naar een wallet die óók van jou is.

2. Betalen via creditcard

Een tweede optie is door bij Binance de Binance Card van Visa aan te vragen die o.a. wordt gekoppeld aan je Bitcoin wallet. De creditcard haalt dan Bitcoin uit je account zodra je de kaart ergens gebruikt. Crypto.com biedt ook zo’n Visa kaart aan.

Je kunt op deze manier op nog meer plekken betalen én ook andere cryptomunten gebruiken. Ik zelf gebruik de Binance Card en heb deze ook toegevoegd aan mijn gratis Curve debitcard. Dit is een MasterCard debitcard die bijna overal geaccepteerd wordt.

Een nadeel van Binance is dat je er geen Euro’s naar toe kunt overmaken. Lees hoe ik wel geld stort op Binance, en hoe ik later weer geld kan opnemen van Binance.

Crypto.com biedt wél een SEPA-overboeking aan. Zelf had ik al een Binance account en daar ben ik inmiddels aan gewend.

3. Betalen via cadeaubon

Een derde optie is door eerst bij Bitrefill een cadeaubon te kopen met Bitcoin, om deze vervolgens te gebruiken in jouw gewenste (web)shop.

Alle bekende Nederlandse webwinkels worden ondersteund (Bol.com, Mediamarkt, Hema, Google Play, etc).

De betaling geschiedt hetzelfde als bij de eerste optie. Heb je met Bitcoins betaald, dan ontvang je de cadeaubon in je e-mail inbox.

Dit proces kan eventueel anoniem (bv. met Proton mail) omdat je niet verplicht bent om je persoonsgegevens achter te laten.

Conclusie

Hoewel Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel is, kun je het door de toenemende populariteit steeds vaker als betaalmiddel inzetten in een web(winkel). Hiervoor moet wel je eerst een Bitcoin wallet aanmaken.

Welke vorm van betalen het beste is voor jou, hangt af van waar en aan wie je de Bitcoin betaling wilt doen.

Gaat het om een persoon, dan kun je het beste via de eerste methode betalen vind ik. Maar, ook in een fysieke winkel of webshop (waar men Bitcoin accepteert) is de eerste optie prima.

Op reis is een crypto creditcard (Visa) weer heel handig omdat je dan bijna overal terecht kunt (zonder het eerst te vragen). Aan zo’n creditcard heb ik ook al mijn abonnementen (Spotify, Ziggo, etc.) gekoppeld. Je moet hiervoor wel eerst een Binance account aanmaken.

In de grote webshops kun je ook prima betalen met een cadeaubon die je met Bitcoin hebt gekocht. Dit is vooral handig wanneer de webshop zelf géén Bitcoin accepteert of wanneer je per se anoniem wilt blijven.

veilig op de website van Bitvavo

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Nee, Bitcoin is wettelijk gezien (nog) geen betaalmiddel. Het wordt eerder als ruilmiddel of investering gezien. Desondanks kun je er op veel plaatsen mee betalen d.m.v. een van deze 3 manieren.

Let er goed op dat je bekend bent met de ontvanger van jouw Bitcoin. Dit kan een bekende zijn of een erkende (web)winkel met goede reviews. Stuur nooit Bitcoin naar iemand die je niet kent.