Beste hardware wallets

Ben je op zoek naar de beste hardware wallet om jouw crypto en NFT’s veilig offline te bewaren? Na lang onderzoek én hands-on ervaring deel ik mijn top 3 beste hardware wallets welke je hier kunt vergelijken.

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje dat de publieke en privé sleutels voor crypto transacties opslaat. Een hardware wallet kan ook informatie versleutelen en/of ondertekenen, zoals het uitvoeren van een smart contract, een Bitcoin transactie, een identificatie of het wettelijk ondertekenen van een document.

Public key

Een public key is een publieke sleutel waarmee via een algoritme crypto adressen worden gegenereerd. Die adressen kunnen cryptocurrency ontvangen of versturen.

Private key

Een private key is een privé sleutel die gekoppeld is aan één public key en toegang geeft tot de inhoud van een crypto adres. Net zoals een huissleutel.

Waarom een hardware wallet?

Door een hardware wallet te gebruiken, staan de privé sleutels naar je crypto assets offline en speel je zelf voor bank. Hierdoor loopt jouw crypto geen risico zodra een crypto exchange onverhoopt gehackt wordt. 

Voordelen

Nadelen

Welke hardware wallet kopen?

Welke hardware wallet je moet kopen, wordt bepaald door jouw doel.

Wil je er louter coins naar sturen om voor de lange termijn vast te houden, of wil je ook regelmatig Web3 assets verhandelen? En, moet de wallet draagbaar zijn, of vind je dat minder belangrijk?

Mijn selectie van hardware wallets dienen ieder een net iets ander doel. Kijk dus goed welke wallet aansluit bij jouw wensen en maak zelf een doordachte keuze.

Top 3 beste hardware wallets

De volgende 3 beste hardware wallets worden gemaakt door gerenommeerde bedrijven. Ze zijn allen draadloos benaderbaar en worden ondersteund door Windows, Android, Linux en/of MacOS/iOS. Verder kun je ze ook gemakkelijk integreren met MetaMask.

170
 • Doel: Web3 handel mobiel
 • Afm: 86x54x0.8mm
 • Scherm: E-ink
 • 12000+ coins
 • Mobiele app
 • Bluetooth
 • Staking: 3 coins
 • Beveiliging: EAL 6+
 • Gewicht: 6 gram

149
 • Doel: Lang vasthouden
 • Afm: 72x19x12mm
 • Scherm: Oled
 • 5500+ coins
 • Desktop + app
 • Bluetooth, USB-C
 • Staking: 12 coins
 • Beveiliging: EAL 5+
 • Gewicht: 34 gram
populair

397 $
 • Doel: Web3 handel thuis
 • Afm: +/-15x10x7cm
 • Scherm: 5" TFT
 • Alles via MetaMask
 • Alléén apparaat
 • LAN, WiFi
 • Staking: onbekend
 • Beveiliging: EAL 6+
 • Gewicht: onbekend

2. Ledger Nano X

De Ledger Nano X is de nieuwste hardware wallet van Ledger. De hardware wallets van Ledger zijn het bekendste en vaakste gekozen door crypto beleggers die een offline Bitcoin wallet aanmaken.

Het is een veelzijdige wallet met een desktop- en mobiele app (Ledger Live) die je toegang geeft tot enorm veel coins en Web3 assets. Ze hebben ook de ‘Ledger Market’ waarop designers/kunstenaars hun NFT’s kunnen lanceren.

Tijdens de setup maak je een pincode aan die je later gebruikt om het apparaat te ontgrendelen én je krijgt een recovery phrase (seed phrase). Dit kun je zien als een backup waarmee je je Ledger kunt herstellen op een nieuw apparaat zodra de originele stuk/kwijt is.

De Ledger ondersteunt ook het handelen en staken van 12 coins. Hiervoor geef je eenmalig toestemming via het apparaat. Jouw coins (die online in de blockchain blijven staan) worden dan ingezet om te staken.

Nadelen: Hoewel Ledger in de achtergrond veel functionaliteiten aanbiedt, vind ik het gebruik van de kleine knopjes een gefriemel. Het scherm is ook klein en hierdoor onoverzichtelijk. Verder vind ik de vorm en grootte gevoelig voor kwijtraken.

Handig om te weten + tip: Het kopen van crypto met de Ledger is qua transactiekosten duurder dan bij een exchange. Koop je coins goedkoper in bij een gerenommeerde Nederlandse exchange, zoals Bitvavo, en stuur ze vervolgens naar je Ledger Nano X.

Voor wie het beste?

De Ledger Nano X is de beste hardware wallet voor het aanhouden van crypto voor de lange termijn, zónder er tussendoor veel gebruik van te hoeven maken. Het gebruik van het kleine scherm en knopjes is namelijk best een gedoe en wil je niet vaak hoeven te doen.
€149,-

Coolwallet Pro

De Coolwallet Pro is een handige draagbare crypto hardware wallet in de vorm van een creditcard. Hierop vind je een E-ink beeldscherm en één fysieke drukknop waarmee je transacties bevestigt.

De wallet is via Bluetooth te beheren met de bijbehorende mobiele app voor Android of iOS. Hij is oplaadbaar via de meegeleverde dock en de batterij gaat serieus wekenlang mee.

De Coolwallet Pro heeft als enige een ‘CC EAL6+ waardering’ wat betekent dat hij meer beveiligingstests heeft moeten doorstaan. Hierdoor zijn je privé sleutels in theorie beter beveiligd.

De chip is gehuld in hacker proof materiaal waardoor hij blokkeert zodra iemand hem fysiek probeert open te maken.

Je kunt in de app een directe connectie maken met OpenSea en Rarible om gemakkelijk NFT’s te verhandelen, terwijl je gebruik blijft maken van de offline eigenschap van de kaart. Verder kun je met de app ook de 3 coins TRX, DOT en ATOM staken.

Handig om te weten + tip: maak je seed phrase tijdens de setup aan op de fysieke kaart zelf en niet in de app. Hierdoor is er geen kans dat jouw seed phrase stiekem wordt gelezen d.m.v. phishing.

Voor wie het beste?

De Coolwallet Pro is de beste hardware wallet voor actieve crypto fans die overal toegang willen hebben tot hun offline crypto portfolio met coins, NFT’s, dapps en DeFi tokens, en deze ter plekke willen kunnen verhandelen. De E-ink letters zijn even wennen qua leesbaarheid.
€170,-

GridPlus Lattice 1

De GridPlus Lattice1 is een extra veilige (en met opzet) grote hardware wallet die een zeer duidelijk beeld geeft van je portfolio en transacties.

De Lattice1 is met zijn 5 inch TFT touch screen gemaakt om op je bureau te staan.

Het grote scherm is handig om snel doordachte handelingen uit te voeren zoals het zorgvuldig controleren en accorderen van een smart contract (bijv. NFT handel).

Binnen het apparaat zit een online gedeelte (GCE) én een offline gedeelte (SCE). Op het offline gedeelte staan je private keys en deze is nooit verbonden met het internet.

De Lattice1 wordt geleverd met één Safecard (creditcard formaat) waarmee je een backup van je seed phrase kunt maken. Hiermee kun je je wallet herstellen door louter je pincode te gebruiken.

De Safecard van Lattice1 fungeert dus als crypto hardware wallet waarbij je geen seed phrase hoeft op te schrijven. Dit is uniek t.o.v. de concurrentie.

En, je kunt op iedere Safecard een andere wallet (seed phrase) back-uppen, indien gewenst met een andere pincode. Met twee Safecards kun je dus twee verschillende wallets aanmaken en zo bijvoorbeeld NFT’s en cryptomunten gescheiden bewaren.

De Lattice1 ondersteunt het Bitcoin en Ethereum netwerk en álle coins en NFT’s die in Metamask ondersteund worden. Verder kan hij verbinding maken via WiFi en Ethernet (LAN).

Handig om te weten: tijdens de setup kun je naast een pincode óók een Passphrase aanmaken waarmee je hem extra beveiligd. Verder blokkeert de GridPlus ook zodra iemand hem probeert open te maken.

Voor wie het beste?

De GridPlus Lattice1 is de beste hardware wallet voor iedereen die vanachter een bureau frequent toegang wil hebben tot het BTC- en ETH netwerk om smart contracts te checken en ondertekenen. Met name de handel in NFT’s en connecties met DeFi programma’s. De Lattice1 is wel prijzig.
$397,-

Trezor Model T

Tijdens mijn onderzoek heb ik de Trezor Model T ook overwogen om op te nemen. De Trezor Model T vertoont inhoudelijk veel gelijkenissen met de Ledger Nano X. Aangezien de Ledger Nano X goedkoper is, meer coins ondersteund én de Trezor Model T géén mobiele app heeft, heb ik deze achterwege gelaten.

Wat is de beste hardware wallet?

De Ledger Nano X is een populaire keuze en een van de beste crypto wallets die continue wordt doorontwikkeld. Hij is met een ruim aanbod van cryptomunten, zeer geschikt voor de lange termijn investeringen. Ik vind hem wegens de kleine interface minder geschikt voor veelvuldig gebruik.

De Coolwallet Pro is een bijzonder handzame en gemakkelijke hardware wallet om mee te nemen in een pasjeshouder. Je kunt overal je offline portfolio checken en transacties keuren vanaf de offline pas.

De Lattice1 van GridPlus is een goede hardware wallet voor de actieve crypto Web3 trader die stationair achter een bureau zit en zijn crypto assets overzichtelijk en extra veilig wil kunnen beheren.

Welke hardware wallet je ook kiest, bedenk van tevoren goed waarvoor je de wallet wil gaan gebruiken.

de Coolwallet website

de Ledger website

de GridPlus website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

De beste crypto wallet voor het lang aanhouden van cryptovaluta is Ledger Nano X. Voor extra handzaam gebruik onderweg is de Coolwallet Pro een goede keuze. De Lattice1 is zeer geschikt voor actief thuisgebruik.

De Ledger Nano X lijkt iets beter dan de Trezor Model T. De Ledger Nano X ondersteunt namelijk meer coins, heeft een mobiele app en is goedkoper dan de Trezor Model T. De Trezor heeft wel een gebruiksvriendelijker kleuren touch screen.