Beste crypto wallet

Wil je weten welke crypto wallet je het beste kunt gebruiken om op een veilige manier Bitcoin en andere cryptomunten op te slaan vanuit Nederland? Bekijk mijn top 3 en kies de wallet die het beste bij jou past.

Wat is een crypto wallet?

Een crypto wallet is een softwareprogramma (hot wallet) of fysiek apparaat (hardware wallet) waarmee je cryptomunten kunt opslaan, verhandelen, verzenden en ontvangen. Een crypto wallet wordt ook wel eens omschreven als bankrekening voor cryptovaluta.

Een crypto wallet bestaat uit twee keys: private keys (privésleutel of wachtwoord) en public keys (crypto adres). Een public key is afgeleid van de private key en dient als het adres dat wordt gebruikt om crypto naar de wallet (portemonnee) te sturen.

Waarom een crypto wallet?

In tegenstelling tot een normale portemonnee, die echt geld kan bevatten, slaan crypto wallets technisch gezien geen crypto op. De crypto die je bezit staan op de blockchain en zijn alléén toegankelijk met een private key.

De keys bewijzen dat de cryptomunten jouw eigendom zijn en stellen je in staat om transacties uit te voeren. Zonder een crypto wallet kun je onmogelijk aantonen jij de rechtmatige eigenaar bent.

Zodra je je private keys van bijvoorbeeld je Bitcoin wallet verliest, dan verlies je de toegang tot je Bitcoins. Daarom is het ook belangrijk om een wallet te gebruiken van vertrouwde crypto provider waar je je crypto’s met extra beveiliging kunt bewaren.

Top 3 beste crypto wallets

Na uitgebreid onderzoek heb ik de 3 beste crypto wallets geselecteerd die beschikbaar zijn in Nederland, zowel voor beginners als voor gevorderden. Onderaan de vergelijking vind je per wallet meer uitleg.

1
 • Beginners & gevorderden
 • Online wallet
 • Browser & app
 • Keys laten beheren
 • Identificatie verplicht
 • 2FA Authenticatie
 • Lage transactiekosten
BESTE KEUZE

2
 • Gevorderden
 • Hardware wallet
 • Desktop, app, USB
 • Keys zelf beheren
 • Anoniem mogelijk
 • Pincode 8 cijfers
 • Hoge transactiekosten

3
 • Gevorderden
 • Software wallet
 • Desktop & app
 • Keys zelf beheren
 • Anoniem mogelijk
 • Geen 2FA authenticatie
 • Hoge transactiekosten

1. Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange die sterk beveiligde crypto wallets aanbiedt voor ruim 175 cryptomunten. Het is de grootste en goedkoopste crypto provider van Nederland, en heeft tot op heden de meeste awards en beste reviews ontvangen.

Bij Bitvavo krijg je voor iedere cryptomunt een zogenaamde ‘custodial wallet’. Dit betekent dat er nog een derde partij (Bitvavo) tussen jou en je cryptomunten zit.

Ze hebben een van de beste crypto apps van het moment die ook gemakkelijk in het gebruik is.

Bitvavo bewaart je private keys veilig op offline computers (cold storage), en jij bepaalt vervolgens wat je ermee doet. Lees hier meer over de veiligheidsmaatregelen van Bitvavo.

2. Ledger Nano X

Ledger Nano X vind ik de beste non-custodial hardware wallet (offline wallet). Je kunt deze ook vanaf hun mobiele app met een 8-cijferige pincode ontgrendelen (via bluetooth).

Dit is de veiligste opslagmethode, maar het is hier van belang dat je zorgvuldig bent. Ben je je Ledger kwijt, dan kun je deze met je seed phrase (die je bij de set-up krijgt) herstellen op een nieuwe Ledger. Herinner je je seed phrase niet meer, dan kun je fluiten naar je coins.

Je bent dus zelf 100% verantwoordelijk voor je cryptomunten!

De Nano X ondersteunt meer dan 1800 cryptomunten en tokens. Hij werkt prima, maar vind ik meer geschikt voor de meer gevorderde crypto hodler.

3. Exodus

Exodus is ook een online non-custodial wallet die je met desktop software en een mobiele app kunt beheren. Bij Exodus draag je dus ook de volle verantwoordelijkheid voor je crypto.

Bij Exodus is er geen 2FA optie. Je moet dus een heel moeilijk wachtwoord instellen en je seed phrase opschrijven (en nooit kwijtraken!). Er is wel een samenwerking met de hardware crypto wallet van Trezor waarmee je extra veiligheid kunt inbouwen.

Exodus timmert hard aan de weg en ondersteunt inmiddels meer dan 230 crypto assets waaronder ook NFT’s en andere Web3 assets.

Exodus vind ik vooral geschikt voor de gevorderde crypto-liefhebber.

Conclusie

Een crypto wallet is een essentieel hulpmiddel om toegang te krijgen tot jouw cryptomunten, want:

“Zonder wallet, geen crypto.”

Er zijn 3 soorten crypto wallets en bij ieder persoon past een type crypto wallet.

De online crypto wallets van Bitvavo vind ik goed passen bij beginners én gevorderden die snel en gemakkelijk toegang willen tot hun crypto-portfolio. De Bitvavo exchange biedt met 2FA, cold storage en verzekeringen extra veiligheid.

Na het openen van een account kun je bij Bitvavo 1000 Euro gratis (zonder kosten) verhandelen.

De Ledger Nano X vind ik de beste hardware wallet voor de gevorderde crypto puristen onder ons die geen tussenpartij dulden en 100% zelf bank willen zijn.

de officiële Bitvavo website

de officiële Ledger website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Een crypto wallet is een essentieel hulpmiddel om cryptomunten aan te houden. Zie het als je persoonlijke bankrekening voor cryptomunten. Zonder crypto wallet kun je geen crypto bezitten. Hier vind je de drie beste crypto wallets naast elkaar.

Welke crypto wallet het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw ervaring met crypto, en hoe zorgvuldig je bent met je persoonlijke financiën. Bekijk hier welke wallet goed aansluit bij jouw profiel.