Top 5 beste crypto brokers

Op zoek naar een goede crypto broker? Na uitvoerig testen heb ik de 5 beste crypto brokers voor je gevonden. Zo kun je straks Bitcoin, Ethereum of een andere cryptocurrency direct vanuit Nederland kopen. 

1. Bitvavo: Beste Nederlandse crypto platform

Bitvavo vind ik momenteel het beste crypto platform op de Nederlandse markt. Het is met ruim 1 miljoen gebruikers de grootste én goedkoopste Nederlandse broker én exchange. Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en KvK.

Gebruik

Geld verstuur je zonder extra kosten met iDeal of Bancontact vanaf je rekening naar Bitvavo. 

Het kopen en verkopen van alle mogelijke munten binnen Bitvavo krijg je snel onder de knie. Het handelen in crypto doe je via de browser of via de app. Dit kan in een eenvoudige of geavanceerde omgeving.

In de geavanceerde omgeving kun je naast een market order ook een limiet order én stop limiet order instellen. Zo kun je een minimale of maximale prijs instellen en heb je meer controle over je trades.

Het dashboard is intuïtief en al je wallets (digitale portemonnee) staan overzichtelijk onder elkaar. Verder vind ik dat ze qua gebruiksgemak een van de beste crypto apps van Nederland hebben.

Kom je ergens niet uit? Bitvavo heeft een Nederlandse klantenservice die je via e-mail kunt bereiken. Meer details over Bitvavo als bedrijf lees je hier.

Munten & kosten

Bitvavo biedt ruim 180 cryptocurrencies aan waarin je kunt handelen, inclusief Bitcoin. 

Voor een market order binnen de eenvoudige interface betaal je 0,25% van je inleg. Limiet-orders kosten 0,15%. Hiermee is Bitvavo de goedkoopste Nederlandse cryptocurrency broker. Meer over de kosten hier.

Bitvavo vind ik een betrouwbare broker die geschikt is voor beginners als actieve gebruikers. Na het aanmelden met Bitvavo’s affiliate code kun je met je eerste €1000,- commissievrij handelen.

Voordelen

Nadelen

* Beschikbaar in de toekomst

incl. werkwijze van Bitvavo

2. Litebit: Crypto broker met goede klantenservice

Litebit is een van de oudste crypto brokers van Nederland en onderscheidt zich met hun goed bereikbare kwalitatieve klantenservice via chat, mail én telefoon(!) Met ruim 600.000 klanten is Litebit nu de één-na-grootste in ons land.

Gebruik

De app van Litebit vind ik fijn werken. Hierin kun je bij iedere cryptomunt een stukje uitleg over de munt in het Nederlands lezen. Dit geeft meer context en kan jou aanzetten om zelf extra onderzoek te doen.

Crypto kopen in Litebit gaat altijd met een market order.

Je kunt vanuit de app direct chatten of bellen met hun klantenservice. Je merkt echt dat ze hier veel aandacht aan besteden en als onderscheidende factor willen neerzetten.

Ze communiceren belangrijk nieuws over (nieuwe) munten, direct met hun klanten.

Munten & kosten

Litebit heeft met 80 verschillende cryptomunten, inclusief Bitcoin. Ze willen alleen de munten aanbieden die volgens hen toekomstperspectief hebben. Je krijgt ook online wallets in het platform.

De goede klantenservice wordt o.a. mogelijk gemaakt door de hogere transactiekosten. Deze liggen tussen de 1,5 en 2%, en verschilt per munt.

Voor het kopen van Bitcoins gelden de lagere kosten van 1,25%, en bij BTC verkopen betaal je 0,70%. Al die verschillen in kosten kunnen soms verwarrend zijn.

Verder betaal je ook €0,42 per iDeal transactie wanneer je tegoed stort in je Litebit rekening.

Litebit is ideaal voor mensen die geregeld extra persoonlijk contact willen (via telefoon). Ik vind Litebit minder geschikt voor autodidacten die actiever willen handelen.

Voordelen

Nadelen

* Dit staat op de agenda voor 2022

geregeld binnen 10 minuten

incl. uitleg hoe Litebit werkt

3. eToro: Beste broker met sociaal netwerk

Het Israëlische eToro is opgericht door Yoni Assia (CEO) in 2007 en staat bekend om hun ‘sociaal beleggen’ concept: CopyTrader. Hiermee kun je succesvolle crypto beleggers volgen en kopiëren. Je (ver)koopt dan automatisch wat zij (ver)kopen.

eToro richt zich wereldwijd op de veelzijdige belegger en is met ruim 17 miljoen gebruikers een van de grootste brokers van Europa. eToro staat onder toezicht van SySEC en de MiFID. Je beleggingen en tegoeden zijn verzekerd tot respectievelijk €20.000 en €1.000.000.

Gebruik

Het platform is in het Nederlands in te stellen en lijkt een beetje op het oude Facebook vind ik. Hierdoor is het visueel een beetje verouderd, maar je kunt alle functionaliteiten gemakkelijk vinden en alles werkt prima.

Wat uniek is, is dat je kunt beginnen met een gratis demo account, met daarin €100.000 fictief geld. Zo kun je als beginner oefenen met crypto zonder echt geld te kunnen verliezen

Later kun je eventueel echt geld inleggen om vervolgens succesvolle beleggers (Popular Investors) automatisch te kopiëren. Hier zitten ervaren mensen tussen die met hun portefeuille minimaal 15% rendement per jaar genereren.

Ben je een beginner, bekijk dan ook eens naar hun zeer uitgebreide eToro Academy (gratis kenniscentrum).

Munten & kosten

eToro biedt in Nederland de 79 grootste cryptomunten aan tegen 1% transactiekosten. Daarvoor betaal je een extra 0,5% valutakosten om je Euro’s naar Dollars om te zetten. Geld opnemen kost €5 per keer.

Wil je later ook aandelen of andere assets verhandelen, dan hoef je niet te switchen naar een andere broker. eToro is namelijk aangesloten bij 17 beurzen wereldwijd.

Voordelen

Nadelen

4. Kucoin: Goede exchange voor gevorderden

Kucoin uit Singapore is met 8 miljoen gebruikers wereldwijd een van de bekendste crypto exchanges bij gevorderde handelaren die graag geavanceerde opties willen gebruiken.

Gebruik

De interface van Kucoin is heel uitgebreid en kan voor onervaren beleggers een beetje overweldigend zijn, vergeleken met andere crypto brokers.

In het Kucoin platform kun je cryptomunten (uit)lenen en flexibel staken voor passief rendement. Inmiddels bieden ze staking voor meer dan 15 cryptomunten aan.

Je kunt traden met marge en crypto futures verhandelen. Voor geautomatiseerd traden heeft Kucoin een gratis grid bot. Deze bot komt met een heldere uitleg op hun website.

Qua orders kun je in Kucoin naast een market order ook een limiet order, stop limiet en stop market order instellen. Zo heb je meer controle over je trades.

Munten & kosten

Bij Kucoin kun je ruim 380 altcoins kopen, naast Bitcoin. Dit is mogelijk met iDeal en gaat via hun samenwerking met het Nederlandse BTC Direct.

Je moet bij BTC Direct dan wel eenmalig een account openen inclusief ID-verificatie. ID-verificatie bij Kucoin zelf is niet per se nodig.

Kucoin hanteert met zijn 0,1% zeer lage transactiekosten. Houdt je méér dan 1000 KCS (Kucoin token) aan, dan zijn die kosten 0,08%. Handig wanneer je actief met een groot vermogen handelt.

Koop je cryptomunten op Kucoin’s peer-to-peer marktplaats (P2P), dan zijn die kosten zelfs gratis. Dus, wil je écht goedkoop Bitcoin kopen, dan is dit een van de betere opties.

De minder goede eigenschappen: Kucoin is in 2020 een keer gehackt waarbij $281M gestolen is. Ze hebben toen wel alle verloren crypto’s terugbetaald aan gedupeerde klanten.

De klantenservice is traag vind ik.

Voordelen

Nadelen

binnen 10 minuten geregeld

5. Binance: Beste internationale crypto exchange

Het internationale Binance is op basis van handelsvolume en gebruikers (28,6 miljoen) de grootste online cryptocurrency exchange ter wereld, die ook lage fees hanteert. Naast particuliere gebruikers zijn hier ook institutionele beleggers aangesloten.

Gebruik

Binance plaats ik onder Kucoin omdat SEPA/iDeal-betalingen niet mogelijk zijn én het platform niet in de Nederlandse taal in te stellen is. Ook kun je geld niet direct terugboeken naar je bankrekening.

Ik los het gemis van iDeal op door crypto’s vanuit een andere broker naar Binance te sturen. In mijn artikel over geld storten op Binance lees je stap voor stap hoe dit werkt.

Het platform kan door de vele geavanceerde functionaliteiten net als Kucoin overweldigend overkomen. Deze kunnen voor beginners met een druk op een knop switchen naar een simpele interface.

Lees ook mijn uitleg over hoe een Binance account aanmaken in zijn werk gaat, en hoe je jezelf later weer kunt laten uitbetalen vanuit Binance.

Munten & kosten

Binance heeft met 500+ munten een gigantisch aanbod aan cryptocurrency. Deze verhandel je met 0,1% transactiekosten. Houd je ook hun eigen BNB-munt aan, dan zijn de kosten slechts 0,075% (meer info).

Voor het kopen van Bitcoin betaal je sinds 8 juli 2022 helemaal géén commissie meer.

Ik handel zelf alleen op Binance met mijn crypto trading bot. Het hoge handelsvolume (liquiditeit) zorgt ervoor dat de market orders die de bot doet, meestal gunstig uitpakken.

Voordelen

Nadelen

* Wellicht in de toekomst

Samenvatting

Na het analyseren van deze beste crypto brokers ben ik tot de volgende samenvatting gekomen:

Bitvavo vind ik op dit moment de beste Nederlandse crypto exchange met de beste crypto wallets. Dit baseer ik o.a. op de uitgebreide veiligheid, lage kosten, gewonnen awards en positieve reviews. Bitvavo is er voor iedereen die wil beginnen met crypto en na verloop van tijd geavanceerder te werk wil gaan.

Litebit is een goede crypto broker voor beginners die willen beleggen in crypto en behoefte hebben aan extra telefonische service. Litebit is hierdoor wel duurder qua kosten.

eToro is een prima broker voor beginners die eerst willen oefenen met crypto zonder verlies te kunnen lijden. Het platform is intuïtief en Nederlands te gebruiken. Het crypto aanbod en kosten zijn redelijk.

Kucoin vind ik de beste keuze voor gevorderde crypto traders die toegang willen tot veel altcoins en geavanceerde functionaliteiten. De transactiekosten van 0,1% zijn bijzonder laag en storten met iDeal is mogelijk. De klantenservice is in het Engels en doorgaans trager dan bij Nederlandse brokers. 

Binance vind ik een goede crypto broker voor de gevorderde crypto trader die behoefte heeft aan lage kosten, véél altcoins en en een hoge handelsvolumes. Je moet wel het ontbreken van iDeal/SEPA niet erg vinden. Je moet crypto tegoed namelijk eerst vanaf een externe wallet naar Binance sturen. 

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Wat het beste crypto platform voor cryptocurrencies is, is afhankelijk van diverse eigenschappen. In mijn top 5 bespreek ik de beste Nederlandse én buitenlandse crypto brokers waarmee je o.a. Bitcoin en Ethereum kunt kopen en verkopen.

Volgens de laatste volume-metingen door Coinmarketcap.com en Statista.com in 2022 is Binance de grootste crypto exchange ter wereld.