Beste crypto brokers

Goed dat je er bent! Na uitvoerig testen heb ik de 5 beste crypto brokers voor je gevonden. Zo kun je straks Bitcoin, Ethereum of een andere cryptocurrency direct vanuit Nederland kopen. Bekijk mijn top 5!

Hoe heb ik getest?

Voor dit onderzoek heb ik uiteenlopende crypto brokers vergeleken. Ik heb me hiervoor verdiept in verschillende cryptocurrency aanbieders waar je de bekende cryptovaluta en andere digitale munten kunt kopen. Het volgende is bij deze test te pas gekomen:

0 jaar
eigen ervaring
0 uur
extra onderzoek
0 brokers
vergeleken in vooronderzoek
0 externe
crypto beleggers getoetst

1. Beste Nederlandse crypto broker én exchange

Bitvavo vind ik momenteel het beste crypto platform op de Nederlandse markt. Het is met ruim 1 miljoen gebruikers de grootste én goedkoopste Nederlandse broker én exchange. Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en KvK.

Gebruik

Geld verstuur je zonder extra kosten met iDeal of Bancontact vanaf je rekening naar Bitvavo. 

Het kopen en verkopen van alle mogelijke munten binnen Bitvavo krijg je snel onder de knie. Het handelen in crypto doe je via de browser of via de app. Dit kan in een eenvoudige of geavanceerde omgeving.

In de geavanceerde omgeving kun je naast een market order ook een limiet order én stop limiet order instellen. Zo kun je een minimale of maximale prijs instellen en heb je meer controle over je trades.

Het dashboard is intuïtief en al je wallets (digitale portemonnee) staan overzichtelijk onder elkaar. 

Kom je ergens niet uit? Bitvavo heeft een Nederlandse klantenservice die je via e-mail kunt bereiken. Meer details over Bitvavo als bedrijf lees je hier.

Munten & kosten

Bitvavo biedt ruim 175 cryptocurrencies aan waarin je kunt handelen, inclusief Bitcoin. 

Voor een market order binnen de eenvoudige interface betaal je 0,25% van je inleg. Limiet-orders kosten 0,15%. Hiermee is Bitvavo de goedkoopste Nederlandse cryptocurrency broker. Meer over de kosten hier.

Bitvavo vind ik een betrouwbare broker die geschikt is voor beginners als actieve gebruikers. Na het aanmelden met Bitvavo’s affiliate code kun je met je eerste €1000,- commissievrij handelen.

Voordelen

Nadelen

* Beschikbaar in de toekomst

incl. werkwijze van Bitvavo

2. Beste eenvoudige 'app only' broker

BLOX is wat mij betreft de meest eenvoudige Nederlandse crypto broker. BLOX is geschikt voor mensen die met alléén een mobiele app voldoende tevreden zijn.

BLOX is onderdeel van BTC Direct dat veel ervaring heeft binnen de crypto markt. Dit geeft vertrouwen. Ze hebben inmiddels rond de miljoen gebruikers.

Gebruik

BLOX is geregistreerd bij DNB en krijgt online positieve reviews van bestaande klanten. Met name het gebruiksgemak valt in de smaak. De app is kleurrijk en gebruiksvriendelijk.

Tegoed storten gaat vlot en kosteloos via iDeal.

Je hebt ook de optie om online vrienden uit te nodigen met je eigen unieke code. Zodra je vrienden daarna crypto kopen, ontvang jij een kleine vergoeding na iedere transactie die zij doen.

Het kopen van crypto gaat bij BLOX altijd met een market order. Je koopt dan crypto tegen de prijs die op dat moment wordt aangeboden in de markt. Je kunt dus géén minimale of maximale prijs instellen.

Je kunt je crypto’s helaas niet naar een externe wallet van jezelf of iemand anders sturen. Het voordeel hiervan is wel dat hackers minder gemakkelijk crypto’s via phishing kunnen stelen.

Munten & kosten

BLOX heeft een aanbod van ruim 70 verschillende cryptomunten met vaste transactiekosten van 1%. Zo weet je bij iedere munt precies waar je qua kosten aan toe bent. Het kan goedkoper, maar dit is wel transparant.

Een nadeel van BLOX vind ik dat er geen geavanceerde handelsopties zijn, mocht je daar later behoefte aan hebben. Het is een goede Bitcoin broker voor beginnende investeerders, maar niet voor gevorderden.

Voordelen

Nadelen

3. Beste crypto broker qua klantenservice

Litebit is een van de oudste crypto brokers van Nederland en onderscheidt zich met hun goed bereikbare kwalitatieve klantenservice via chat, mail én telefoon(!) Met ruim 600.000 klanten is Litebit nu de één-na-grootste in ons land.

Gebruik

De app van Litebit vind ik fijn werken. Hierin kun je bij iedere cryptomunt een stukje uitleg over de munt in het Nederlands lezen. Dit geeft meer context en kan jou aanzetten om zelf extra onderzoek te doen.

Crypto kopen in Litebit gaat altijd met een market order (zie hieronder uitleg bij BLOX).

Je kunt vanuit de app direct chatten of bellen met hun klantenservice. Je merkt echt dat ze hier veel aandacht aan besteden en als onderscheidende factor willen neerzetten.

Ze communiceren belangrijk nieuws over (nieuwe) munten, direct met hun klanten.

Munten & kosten

Litebit heeft met 80 verschillende cryptomunten, inclusief Bitcoin. Ze willen alleen de munten aanbieden die volgens hen toekomstperspectief hebben. Je krijgt ook online wallets in het platform.

De goede klantenservice wordt o.a. mogelijk gemaakt door de hogere transactiekosten. Deze liggen tussen de 1,5 en 2%, en verschilt per munt.

Voor het kopen van Bitcoins gelden de lagere kosten van 1,25%, en bij verkopen betaal je 0,70%. Al die verschillen in kosten kunnen soms verwarrend zijn.

Verder betaal je ook €0,42 per iDeal transactie wanneer je tegoed stort in je Litebit rekening.

Litebit is ideaal voor mensen die geregeld extra persoonlijk contact willen (via telefoon). Ik vind Litebit minder geschikt voor autodidacten die actiever willen handelen.

Voordelen

Nadelen

* Dit staat op de agenda voor 2022

geregeld binnen 10 minuten

incl. uitleg hoe Litebit werkt

4. Beste crypto exchange voor gevorderden

Kucoin uit Singapore is met 8 miljoen gebruikers wereldwijd een van de bekendste crypto exchanges bij gevorderde handelaren die graag geavanceerde opties willen gebruiken.

Gebruik

De interface van Kucoin is heel uitgebreid en kan voor onervaren beleggers een beetje overweldigend zijn, vergeleken met andere crypto brokers.

In het Kucoin platform kun je cryptomunten (uit)lenen en flexibel staken voor passief rendement. Inmiddels bieden ze staking voor meer dan 15 cryptomunten aan.

Je kunt traden met marge en crypto futures verhandelen. Voor geautomatiseerd traden heeft Kucoin een gratis grid bot. Deze bot komt met een heldere uitleg op hun website.

Qua orders kun je in Kucoin naast een market order ook een limiet order, stop limiet en stop market order instellen. Zo heb je meer controle over je trades dan bij de brokers BLOX of Litebit.

Munten & kosten

Bij Kucoin kun je ruim 380 altcoins kopen, naast Bitcoin. Dit is mogelijk met iDeal en gaat via hun samenwerking met het Nederlandse BTC Direct.

Je moet bij BTC Direct dan wel eenmalig een account openen inclusief ID-verificatie. ID-verificatie bij Kucoin zelf is niet per se nodig.

Kucoin hanteert met zijn 0,1% zeer lage transactiekosten. Houdt je méér dan 1000 KCS (Kucoin token) aan, dan zijn die kosten 0,08%. Handig wanneer je actief met een groot vermogen handelt.

Koop je cryptomunten op Kucoin’s peer-to-peer marktplaats (P2P), dan zijn die kosten zelfs gratis. Dus, wil je écht goedkoop Bitcoin kopen, dan is dit een van de betere opties.

De minder goede eigenschappen: Kucoin is in 2020 een keer gehackt waarbij $281M gestolen is. Ze hebben toen wel alle verloren crypto’s terugbetaald aan gedupeerde klanten.

De klantenservice is traag vind ik.

Voordelen

Nadelen

binnen 10 minuten geregeld

5. Beste meest complete crypto exchange

Het internationale Binance is op basis van handelsvolume en gebruikers (28,6 miljoen) de grootste online cryptocurrency exchange ter wereld, die ook lage fees hanteert. Naast particuliere gebruikers zijn hier ook institutionele beleggers aangesloten.

Gebruik

Binance plaats ik onder Kucoin omdat SEPA/iDeal-betalingen niet mogelijk zijn én het platform niet in de Nederlandse taal in te stellen is. Ook kun je geld niet direct terugboeken naar je bankrekening.

Ik los het gemis van iDeal op door crypto’s vanuit een andere broker naar Binance te sturen.

Het platform kan door de vele geavanceerde functionaliteiten net als Kucoin overweldigend overkomen. Deze kunnen voor beginners met een druk op een knop switchen naar een simpele interface.

Lees ook mijn uitleg over hoe een Binance account aanmaken in zijn werk gaat.

Munten & kosten

Binance heeft met 500+ munten een gigantisch aanbod aan cryptocurrency. Deze verhandel je met 0,1% transactiekosten. Houd je ook hun eigen BNB-munt aan, dan zijn de kosten slechts 0,075% (meer info).

Voor het kopen van Bitcoin betaal je sinds 8 juli 2022 helemaal géén commissie meer.

Ik handel zelf alleen op Binance met mijn crypto trading bot. Het hoge handelsvolume (liquiditeit) zorgt ervoor dat de market orders die de bot doet, meestal gunstig uitpakken.

Voordelen

Nadelen

* Wellicht in de toekomst

Veelgestelde vragen

Wat het beste crypto platform voor cryptocurrencies is, is afhankelijk van diverse eigenschappen. In mijn top 5 bespreek ik de beste Nederlandse én buitenlandse crypto brokers waarmee je o.a. Bitcoin en Ethereum kunt kopen en verkopen.

Volgens de laatste volume-metingen door Coinmarketcap.com en Statista.com in 2022 is Binance de grootste crypto exchange ter wereld.

Samenvatting

Na het analyseren van deze beste crypto brokers ben ik tot de volgende samenvatting gekomen:

Bitvavo vind ik op dit moment de beste Nederlandse crypto exchange met de beste crypto wallets. Dit baseer ik o.a. op de uitgebreide veiligheid, lage kosten, gewonnen awards en positieve reviews. Bitvavo is er voor iedereen die wil beginnen met crypto en na verloop van tijd geavanceerder te werk wil gaan.

BLOX is als crypto broker veilig voor beginners die graag zo simpel mogelijk willen beleggen in crypto’s. De kosten zijn altijd 1% van je inleg. Je kunt je cryptomunten niet naar externe wallets sturen, wat een gemis kan zijn. Hierdoor is BLOX wél veiliger m.b.t. phishing aanvallen.

Litebit is een goede crypto broker voor beginners die willen beleggen in crypto en behoefte hebben aan extra telefonische service. Litebit is hierdoor wel duurder qua kosten.

Kucoin vind ik de beste keuze voor gevorderde crypto traders die toegang willen tot veel altcoins en geavanceerde functionaliteiten. De transactiekosten van 0,1% zijn bijzonder laag en storten met iDeal is mogelijk. De klantenservice is in het Engels en doorgaans trager dan bij Nederlandse brokers. 

Binance vind ik een goede crypto broker voor de gevorderde crypto trader die behoefte heeft aan lage kosten, véél altcoins en en een hoge handelsvolumes. Je moet wel het ontbreken van iDeal/SEPA niet erg vinden. Je moet crypto tegoed namelijk eerst vanaf een externe wallet naar Binance sturen. 

Kies de crypto broker die het beste bij jou past:

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.