Beste Bitcoin wallet

Ben je op zoek naar de beste Bitcoin wallet, maar weet je niet welke Bitcoin portemonnee je moet kiezen? Ik deel een goede online én hardware wallet waarmee je veilig je Bitcoins kunt beheren vanuit Nederland.

Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet is een soort wachtwoordmanager waarmee je public keys (Bitcoin-adressen) en private keys (wachtwoord tot public key) beheert, die toegang geven tot jouw Bitcoins, die in de blockchain geregistreerd staan.

In je Bitcoin wallet zelf zitten dus géén Bitcoins, alleen de sleutels daartoe.

Met je seed phrase (master wachtwoord) krijg je toegang tot je Bitcoin wallet, en hiermee worden de private en public keys gegenereerd.

Welke Bitcoin wallet kiezen?

Welke Bitcoin wallet bij jou past, ligt aan je doel en jouw mate van (technische) kennis en zorgvuldigheid. 

Wil je je Bitcoin lang vasthouden, erin handelen of ermee betalen? Of misschien alle drie? Kies je alle drie de doelen, dan heb je alle drie Bitcoin wallets nodig die op deze pagina besproken worden.

Soorten Bitcoin wallets

Je kunt kiezen tussen de volgende soorten Bitcoin wallets:

  • Hot wallet elders beheerd
  • Hot wallet zelf beheerd
  • Cold wallet zelf beheerd

Hot wallets vs. cold wallets

Hot wallets (online wallets) zijn altijd verbonden met het internet en snel te benaderen. Je hebt elders beheerde (custodial) en zelf beheerde hot wallets (non-custodial).

Cold wallets (hardware wallets) zijn offline en te bedienen met een computer of mobiele app. Ze zijn door hun ‘offline stand’ veiliger omdat hackers dan niet bij je Bitcoins kunnen.

Zelf beheerd vs. elders beheerd

Bij een zelf beheerde (non-custodial) Bitcoin wallet beheer jij zelf je private keys en seed phase (lange wachtwoord). Je bent volledig verantwoordelijk voor je Bitcoins en speelt dus als ‘bank’.

Bij een elders beheerde (custodial) wallet worden je private keys en seed phrase opgeslagen bij een tussenpartij. Meestal is dit een exchange, die als een soort ‘Bitcoin bank’ fungeert.

Top 3 beste Bitcoin wallets

Na jaren ervaring met Bitcoin wallets heb ik 3 goede Bitcoin portemonnees geselecteerd die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden in Nederland, met verschillende doelen. 

  1. Bitvavo (hot wallet)
  2. Muun (hot wallet)
  3. Ledger (cold wallet)

Omdat iedere Bitcoin wallet een ander doel dient, kun je ze hieronder onderling vergelijken:

2
  • Doel: betalen + opslaan
  • Software/hot wallet
  • Mobiele app
  • Keys zelf beheerd
  • Wachtwoord + code
  • Anoniem mogelijk
  • Betalen met Bitcoin
  • Geen BTC kopen in app
  • Support alléén Bitcoin
gratis

1
  • Doel: handel + opslaan
  • Online/hot wallet
  • Browser & app
  • Keys elders beheerd
  • Wachtwoord + 2FA
  • Identificatie verplicht
  • Geen Bitcoin betalingen
  • Goedkoop BTC kopen
  • Support 180+ altcoins
gratis

3
  • Doel: lang veilig opslaan
  • Cold/hardware wallet
  • Desktop, app, USB
  • Keys zelf beheerd
  • Pincode 8 cijfers
  • Anoniem mogelijk
  • Geen Bitcoin betalingen
  • BTC kopen best duur
  • Support 1800 tokens
vanaf €79

1. Bitvavo (handel + opslaan)

Bitvavo heeft naar mijn mening de beste elders beheerde (custodial) Bitcoin hot wallet in Nederland met een gebruiksvriendelijke interface. Bitvavo komt ook een goede crypto app.

Het is de grootste en goedkoopste exchange van Nederland met de meeste awards en beste reviews. Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en KvK.

Jouw Bitcoins worden in dit geval dus opgeslagen in een elders (bij Bitvavo) beheerde hot wallet. Een deel hiervan slaan ze offline op in cold storage om de accounts van klanten extra te beschermen. 

De voordelen zijn o.a. dat je er Bitcoins kunt kopen en in kunt handelen tegen relatief lage transactiekosten. Daarnaast biedt Bitvavo nog ruim 180 andere munten.

Nadelen kunnen zijn: verplichte identificatie, ontbreken Bitcoin betalingen via Lightning Network, en deels afhankelijk zijn van de beveiliging binnen Bitvavo. Lees hier meer over de veiligheidsmaatregelen die Bitvavo genomen heeft.

2. Muun (betalen + opslaan)

Muun is een zelf beheerde (non-custodial) mobile only Bitcoin hot wallet, ook wel Lightning Wallet genoemd. De balans van jouw on-chain én Lightning Network saldo’s wordt weergegeven als één samengevoegde balans.

Muun staat voor pure eenvoud en anonimiteit, en is wat mij betreft de beste mobiele Bitcoin wallet om je Bitcoin te bewaren én om er mee te betalen (wallet to wallet).

Je kunt Bitcoins (of Satoshis/SATS) ontvangen via een main on-chain transactie (Layer 1) of een snelle Lightning Netwerk transactie (Layer 2). Voor beide kun je een QR-code aanmaken.

Voor een Lightning transactie kun je een ‘invoice’ (factuur) aanmaken zodat je precies het juiste bedrag ontvangt. Wanneer de verzender jouw QR-code scant of BTC-adres kopieert, herkent zijn Bitcoin wallet direct het type transactie én bedrag. Handig!

Belangrijk: Tijdens de installatie moet je een wachtwoord en Recovery code (inlogcode) bedenken. Deze mag je niet vergeten, want Muun kan deze niet resetten voor je.

Verder kun je bij Muun een back-up instellen via e-mail, speciale code en/of met hun ‘Emergency Kit’. Wil je anoniem blijven, dan kies je alléén voor de laatste twee.

Met de Emergency Kit kun je je Bitcoin wallet elders (buiten Muun om) herstellen.

Muun is qua gebruik eenvoudig en geschikt voor beginners. De set-up en het opslaan van de wachtwoorden en het Emergency Kit-document kan voor beginners wat ingewikkelder zijn.

Heb je nog geen Bitcoin, dan kun je deze bijvoorbeeld eerst bij Bitvavo kopen en daarna vervolgens naar je Muun wallet sturen.

Zoek je een zelf beheerde hot wallet waarin je ook andere coins in kunt aanhouden, check dan eens de Exodus wallet.

2. Ledger Nano X (lang veilig opslaan)

Ledger Nano X vind ik de beste zelf beheerde (non-custodial) cold wallet voor de lange termijn opslag van je Bitcoins. Hij ziet eruit als een geavanceerde USB-stick en je ontgrendelt hem met een 4 tot 8-cijferige pincode in hun app (via Bluetooth).

Met die app kun je ook tegen relatief hoge transactiekosten Bitcoin kopen in de Ledger Live omgeving. De Ledger Nano X ondersteunt naast Bitcoin nog 1800 andere tokens.

Dit is een zeer veilige opslagmethode, maar het is hierbij cruciaal dat je zorgvuldig bent.

Ben je je Ledger kwijt, dan kun je deze met je seed phrase (die je tijdens de installatie opschrijft) herstellen op een nieuwe Ledger.

Ben je je seed phrase kwijt, dan kun je de inhoud van je wallet het beste naar een andere wallet sturen. Ben je je Ledger kwijt én seed phrase kwijt, dan kun je fluiten naar je Bitcoins(!).

De Ledger is een veilige Bitcoin wallet, maar je bent wel 100% verantwoordelijk voor je Bitcoin.

De installatie is een beetje ingewikkeld voor beginners, maar je komt er uiteindelijk wel uit met de vele online instructievideo’s op YouTube.

Vaak gehoorde nadelen zijn: niet gratis (vanaf €79), vastlopen, verouderen, stuk gaan.

Conclusie

Het kiezen van de juiste Bitcoin wallet wordt bepaald door het doel dat je met Bitcoin hebt.

Wil je vooral handelen in Bitcoin en deze soms ook wat langer vasthouden, dan vind ik de custodial Bitcoin wallet van Bitvavo de beste keuze, waarbij je je eerste 1000 Euro gratis kunt verhandelen.

Wil je vooral snel met Bitcoins kunnen betalen over het Lightning Netwerk en je BTC ook langer vasthouden, dan vind ik de non-custodial online wallet van Muun een prima optie.

Wil je met name in Bitcoin investeren voor de lange termijn en er verder niet veel naar omkijken, dan vind ik de Ledger Nano X een van de beste hardware wallets om Bitcoin op te slaan.

Maar, wil je twee of alle drie van deze doelen bereiken, dan zul je alle drie Bitcoin wallets moeten gebruiken.

de officiële Bitvavo website

de officiële Muun website

de officiële Ledger website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Kies een Bitcoin wallet welke het beste past bij jouw doel(en): handelen, investeren en/of betalen. Je kunt hier 3 goede Bitcoin wallets vergelijken waarmee je een of meerdere van deze doelen behaalt.

Bitcoin wallets met een dubbele authentificatie (pincode + 2FA of gezichtsherkenning) kunnen als veilig worden gezien. Een hardware wallet is veiliger dan een software wallet wanneer deze offline is.