Beginnen met cryptocurrency

Wil je beginnen met crypto zoals Bitcoin? Dan zit je hier goed! Ik leg je stap-voor-stap uit hoe je op een verantwoorde manier start met crypto’s. Zo kun je straks met écht geld cryptocurrency traden terwijl je op de hoogte bent van de risico’s.

Stap 1: Leer over blockchain en crypto

Hoe werkt crypto eigenlijk? Laten we beginnen bij wat de blockchain technologie is. Een blockchain is een digitaal kasboek waarin transactiegegevens van digitale munten worden bijgehouden, na authenticatie en verificatie van deelnemers aan het netwerk. Een blockchain is decentraal en publiekelijk in te zien.

En wat zijn cryptocurrencies dan precies? Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die wordt bijgehouden in een bijbehorende blockchain. Cryptocurrencies worden beveiligd door cryptografie, waardoor het bijna onmogelijk is om te vervalsen of dubbel te besteden.

Stap 2: Kies een veilige cryptobroker

Je koopt cryptovaluta bij een crypto exchange/broker. Die moet veilig en het liefst nog nooit gehackt zijn. Tweeweg authenticatie (2FA) moet ook een optie zijn zodat je extra veilig kunt inloggen. Phishing komt namelijk veel voor.

Verder vind ik het belangrijk dat de exchange goede reviews heeft, véél gebruikers heeft en Nederlands is. Bitvavo voldoet aan al die eisen en vind ik prettig in gebruik.  

Er zijn uiteraard ook andere exchanges waarin je je kunt verdiepen.

Stap 3: Kies je eerste cryptomunt

Je kunt nu je eerste cryptocurrency kopen. Maar waarin kun je het beste investeren? Bitcoin is voor beginners de bekendste cryptomunt en heeft de grootste adoptie.

Andere cryptomunten, die altcoins (alternatieve coins) genoemd worden, fluctueren heviger in prijs. Bepaal voor jezelf wat het beste bij jouw beleggingsprofiel past.

Als ik een interessante altcoin heb gevonden, lees ik vervolgens de white paper op hun website. Hierin staat welke problemen ze met de munt willen oplossen.

Daarna onderzoek ik het team achter de coin. Hebben ze in het verleden andere succesvolle projecten gedaan? Vervolgens volg ik ze op Twitter en lees ik o.a. op Reddit hoe anderen hierover praten. Gedegen onderzoek doen is cruciaal.

Stap 4: Beheer coins in een wallet

Bij de meeste brokers krijg je voor iedere munt automatisch een wallet (digitale portemonnee) in je account. Hierin belanden je coins zodra je ze gekocht hebt.

Dit is een zogenaamde ‘hot wallet’. ‘Hot’ staat voor het feit dat de wallet verbonden is met het internet.

De meeste brokers slaan jouw coins op in een ‘cold wallet’ (offline server) waardoor potentiële hackers er niet bij kunnen. 

Veel investeerders houden hun crypto vast voor meerdere jaren. Ze noemen dit ook wel HODL-en, wat een afkorting is voor ‘hold on for dear life‘. In dat geval kun je er voor kiezen om je coins in een software wallet of Ledger op te slaan.

Een software wallet (bv. Exodus) is software op je computer waarin je je coins kunt opslaan. Een ‘Ledger’ is een USB-stick waar je je coins helemaal offline kunt opslaan. Het is bij offline wallets cruciaal dat je je ‘key’ (wachtwoord zin) nooit kwijtraakt, anders heb je géén toegang meer tot je coins.

Stap 5: Verkoop bij winst

Of je nu op de korte of lange termijn handelt, uiteindelijk is het de bedoeling dat je je coins een keer verkoopt met winst.

Het is een persoonlijke afweging wanneer je tevreden bent met de hoogte van de winst. Dit kan rond een ATH (All Time High = hoogste punt ooit) zijn van de coin, of na enkele maanden óf zelfs jaren pas op een nieuw hoogtepunt. Dit bepaal je zelf.

De winst kun je omzetten naar Euro’s om zo geld te verdienen, of je kunt het later weer herinvesteren als de prijs van de coin weer laag staat.

Waar ik nog meer op let...

Beginnen met verschillende cryptocurrency is niet ingewikkeld, maar je moet wel de nodige basiskennis op zak hebben. Er zijn nog een paar andere zaken die ik in mijn achterhoofd houd:

  • Ik laat me niet verleiden door een dure online crypto masterclass
  • Veel mensen praten over cryptocurrencies. Ik neem altijd mijn eigen beslissing
  • Ik laat me niet gek maken door de grote koersschommelingen
  • Het is niet erg als ik er een keer mee stop. Crypto is niet voor iedereen weggelegd
  • Ik pas op voor phishing-berichten en deel mijn inloggegevens nooit met onbekenden
  • Ik start met een klein bedrag zodat beginnersfouten geen grote impact hebben
  • Ik pak sneller mijn winst wanneer ik grote bedragen heb belegt
  • Ik volg dagelijks crypto nieuws op Coindesk.com en Decrypt.co

Veelgestelde vragen

Begin met jezelf in te lezen over de crypto wereld. Maak vervolgens een account aan bij een crypto broker. Verdiep jezelf in Bitcoin en de grotere altcoins. Kies vervolgens je eerste munt en koop deze op een lage prijs. Bekijk hier mijn 5-stappenplan in detail voor een goede verantwoorde start in crypto.

Ben je nog nieuw met cryptocurrencies, dan is het verstandig om jezelf eerst te verdiepen in Bitcoin. Dit is de koploper van alle cryptomunten en heeft de grootste adoptie. Daarna kun je kijken naar de grotere altcoins zoals Ethereum (ETH), Solana (SOL), Polkadot (DOT), XRP en Cardano (ADA).

Conclusie

Zoals je ziet, beginnen met Bitcoin of een andere crypto is goed mogelijk als je weet wat je doet. Nu je via deze uitleg weet hoe cryptocurrency werkt, heb je een eerste basis om te starten.

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen en denk je dat je er klaar voor bent? Slaap er dan nog één nachtje over en begin. Na een goede nachtrust maak je straks gegarandeerd een doordachte start!

veilig op de Bitvavo website

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.