Crypto bank

Ben je op zoek naar een crypto bank om Bitcoin of andere cryptocurrencies te kopen? Dan zit je hier goed! Ik deel 3 crypto banken met veel gebruikers in Nederland, en bespreek wat reguliere en centrale banken van crypto en blockchain vinden.

Wat doet een crypto bank?

In de wereld van crypto wordt een crypto bank ook wel een ‘crypto broker’ of ‘crypto exchange’ genoemd. Dit is een digitaal platform waar gebruikers cryptomunten (zoals Bitcoin) kopen en beheren. Nederlandse crypto platforms hebben nog geen banklicentie, maar zijn wél al geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Welke crypto banken zijn er?

Bitcoins en altcoins kopen kan bij diverse ‘crypto banken’. In Nederlands is Bitvavo de prominente speler. Dit is het grootste en goedkoopste platform, met de beste reviews en meeste awards. De top 3:

76 cryptomunten
 • Transactiekosten: 1%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: gratis
 • Support: chat

175 cryptomunten
 • Transactiekosten v.a. 0,15%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: gratis
 • Support: chat + mail
TIP

67 cryptomunten
 • Transactiekosten +/- 2%
 • Nederlands bedrijf
 • iDeal: €0.42 per keer
 • Support: tel + mail

Waarom kiezen voor crypto?

Bitcoin is ontstaan om contant geld te vervangen en de invloed van grootbanken te verkleinen.

Aangezien onze geldtransacties vaker digitaal tussen banken plaatsvinden, zijn we afhankelijker geworden van de integriteit van deze banken.

Daarnaast delen we met ons betalingsverkeer steeds meer data met deze banken. Zij kunnen deze gegevens in hun eigen (commerciële) voordeel analyseren en gebruiken.

Wat doen groot- en centrale banken?

De Nederlandse grootbanken (ING, ABN Amro en Rabobank) zijn zich bewust van de opkomende blockchain technologie en de behoefte die er leeft bij de bevolking.

Hoewel ze positief zijn over de technologie (bron 1, bron 2, bron 3), zijn ze nog sceptisch over cryptomunten en bieden ze deze niet aan.

Volgens onze grootbanken én De Nederlandsche Bank is de waarde van Bitcoin en andere crypto te wisselvallig om er mee te betalen. Lees ook mijn artikelen over de ING, Rabobank en ABN Amro.

Stablecoins (cryptomunten gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse Dollar of Euro) vindt men ook nog niet veilig. Er is namelijk nog geen toezicht vanuit een door de wet geleide financiële toezichthouder (zoals de AFM).

De centrale banken in Europa (Europese Centrale Bank) en Amerika (Federal Reserve) bespreken nu of het raadzaam is om zelf een stablecoin uit te geven. Hiermee kunnen ze witwassen en andere criminele activiteiten beter tegengaan.

Veelgestelde vragen

Ik kies voor een crypto bank die geregistreerd staat bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het gaat hier om een crypto broker of exchange. Bekijk drie betrouwbare crypto banken.

Traditionele banken zijn sceptisch over crypto, zoals Bitcoin. Volgens hen is de waarde te wisselvallig om er mee te betalen en is er geen toezicht waardoor criminelen (d.m.v. witwassen) vrij spel hebben. Ze zijn wel positief over de onderliggende blockchain technologie en investeren in blockchain projecten.

Conclusie

Tot op heden blijven traditionele banken langs de zijlijn toekijken hoe miljarden Dollars en Euro’s in de cryptomarkt stromen, zonder dat ze hiervan meeprofiteren.

Totdat er een door de wet gedreven toezichthouder is, kunnen deze financiële instellingen niets doen.

Gelukkig zijn er gevestigde crypto banken waar je veilig je eerste (stukje) Bitcoin kunt kopen. In Nederland zijn er voldoende betrouwbare partijen (zoals Bitvavo) waar je terecht kunt.

relevant artikel op deze website

veilig op de Bitvavo website 

Over de auteur: René is een particuliere belegger met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van consumentengedrag, data analyse en budgetbeheer bij internationale mediabedrijven. Zijn ervaring en mening deelt hij op zijn website René Today en YouTube-kanaal.