Altcoins kopen

Wil je altcoins kopen, maar weet je niet hoe en waar? Zoek niet verder! Ik leg je in heldere taal uit bij welke vertrouwde broker je het beste altcoins kunt kopen en verkopen, en ik deel de meest besproken top 10.

Wat zijn altcoins?

Alt coins zijn alle andere cryptomunten naast Bitcoin. ‘Alt’ staat voor ‘alternatieve’ en ‘coin’ voor ‘cryptomunten’. Voluit dus: ‘alternatieve cryptomunten’.

Litecoin werd als eerste altcoin gelanceerd in 2011. Er zijn inmiddels tienduizenden verschillende altcoins op de cryptomarkt. Slechts tientallen hiervan hebben volgens crypto experts een kans van slagen.

Waar koop je altcoins?

Altcoins kun je in Nederland het beste via iDeal bij Bitvavo kopen vind ik. Ze zijn met 180+ altcoins de grootste en goedkoopste crypto exchange. Bitvavo heeft ook de meeste awards gewonnen en de beste reviews gekregen.

Hoe koop je altcoins?

Nadat je een account hebt aangemaakt, en met iDeal geld gestort hebt, kun je altcoins eenvoudig of geavanceerd kopen in de Bitvavo app, wat een van de beste crypto apps in Nederland is.

In dit voorbeeld gebruik ik Ethereum als altcoin.

Eenvoudig

Stap 1: zoek ‘ETH‘ in lijst

Stap 2: tik ‘ETH kopen

Stap 3: kies Eurobedrag

Stap 4: check en voltooi

Je kunt nu je gekochte altcoin bekijken in ‘Mijn Wallet’.

Geavanceerd

Je kunt je altcoins ook in een dip kopen met een zogenaamde limietorder. Zo betaal je nooit meer dan het door jouw ingevoerde limietbedrag. Het werkt zo:

Stap 1: Zoek dip in grafiek en onthoud prijs

Stap 2: Tik op ‘Geavanceerd’

Stap 3: Vul onthouden prijs en bedrag in

Stap 4: controleer je order en voltooi

Het kan even duren voordat de altcoin wordt gekocht. Dit kan een paar minuten, uren of dagen duren. Soms blijft de koers stijgen en wordt de altcoin nooit gekocht. Je kunt je kooporder dan verwijderen.

Wanneer koop je altcoins?

Het beste moment om altcoins te kopen vind ik, is in een dip tijdens ‘Altcoin Season’ (of ‘alt season’). Dit is een periode van enkele maanden waarin meer dan 75% van alle altcoins beter presteren dan Bitcoin.

Bekijk de meter hieronder om te zien of het op dit moment alt season is of niet.

Update: iedere 15 min – Bron: Blockchaincenter.net

Het is niet cruciaal om alt season af te wachten. Het verhandelen van de bekendere altcoins is ten alle tijden mogelijk. Je moet alleen meer op je hoede zijn voor dalingen en een strakke stop-loss instellen.

Altcoins weer verkopen

Na een aankoop kies ik direct een moment waarbij ik de altcoins ga verkopen. Tijdens een opwaartse markt (bull markt) verkoop ik meestal rond een punt waarbij de RSI (de uur-grafiek) boven de 70 komt.

Tijdens een bear markt, hoge volatiliteit en/of onzekerheid in de cryptomarkt verkoop ik zodra een weerstandsniveau in de koers wordt bereikt. Soms is dit al bij een RSI (uur) net boven de 60. 

Je kunt altcoins ook kopen als lange termijn investering en steeds bijkopen tijdens een stevige daling.

Top 10 altcoins

De 10 alternatieve coins waar de meeste mensen geld in investeren zijn de altcoin-projecten met de grootste marktkapitalisatie. Ethereum wordt in de praktijk het meeste gebruikt. Bekijk de hele top 10:

Update: iedere 15min tussen 9:00 en 23:59 uur – Bron: Coinmarketcap.com

(op de Bitvavo website)

De ratings uit de laatste kolom zijn afkomstig van Weiss Ratings en kun je op hun site verder uitzoeken.

Naast deze populaire eerste altcoins volg ik het actuele crypto portfolio van Real Vision (crypto experts).

Voor nieuws en meer diepgang bekijk ik de YouTube video’s van Altcoin Daily en Real Vision Crypto. Ik lees ook de gratis nieuwsbrief van het crypto onderzoeksbureau Delphi Digital.

Ten slotte check ik regelmatig altcoins die onderaan de beste crypto’s binnenkomen. Ook check ik af en toe de nieuwe cryptomunten die uitgebracht worden. Deze onderzoek ik dan uitgebreider om te zien of hier voor de lange termijn potentie in zit.

Let wel, hoeveel onderzoek je ook doet, dit is geen garantie op succes. Het is heel lastig om te voorspellen welke crypto gaat stijgen.

Conclusie

Het kopen van altcoins is relatief gemakkelijk geworden. Moderne crypto exchanges (zoals Bitvavo) hebben het koopprocess vlot en intuïtief gemaakt en bieden alle bekende munten aan.

Wil je de beste altcoins kopen? Men begint meestal met Ethereum. ETH is ‘first mover’ van alle alternatieve munten die smart contracts aanbieden. Deze voorsprong zie ik niet zo snel veranderen.

Altcoins zijn gewild, maar ook een grotere risicovolle investering dan de grootste cryptomunt (Bitcoin).

De koerswisselingen van altcoins zijn namelijk een stuk heviger dan die van Bitcoin, en de heel kleine digitale munten hebben een reële kans dat ze ooit ophouden te bestaan.

Om deze reden houd ik het voor de lange termijn bij de top 10 altcoins uit de lijst hierboven.

veilig op de Bitvavo website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Alle coins naast Bitcoin zijn altcoins. Bekijk hier hoe en waar je deze altcoins kunt vinden.

Bij Bitvavo kun je ruim 180 altcoins kopen. Zit een coin er niet tussen, dan kun je eens kijken bij Kucoin of Gate.io. Let wel, deze crypto brokers zijn buiten Nederland gevestigd.