Beste beleggingsapps

Ben je op zoek naar een goede beleggingsapp om mobiel te beleggen? Dan zit je hier goed! Ik bespreek 5 aandelen apps van populaire brokers voor zowel beginners als gevorderden.

Hoe en wat heb ik getest?

Voor dit onderzoek heb ik me verdiept in beleggingsapps van moderne brokers die regelmatig innoveren, goede reviews krijgen en waar ik zelf ook ervaring mee heb. Met alle brokers kun je zelfstandig beleggen.

Ik bespreek de kosten, het gebruik, de voor- en nadelen, en de meest geschikte gebruiker voor de app. Zo kun je straks veilig mobiel aandelen kopen in een goede app, terwijl je op de hoogte is van de risico’s.

Het volgende is bij deze test te pas gekomen:

0 jaar
eigen ervaring
0 uur
extra onderzoek
0 brokers
vergeleken in vooronderzoek
0 externe
beleggers getoetst

1. DEGIRO: Ideaal voor semi-gevorderden

Op de eerste plaats staat DEGIRO: van oorsprong een Nederlandse broker de betere allround beleggingsapp van het stel. Eind 2019 nam het Duitse Flatex DEGIRO over en zijn veranderingen doorgevoerd waardoor ik ze hier nu op positie 3 heb gezet.

DEGIRO staat onder toezicht van het Duitse BaFin. Ook hier staan je beleggingen en tegoeden verzekerd to respectievelijk €20.000 en €100.000.

Gebruik

DEGIRO biedt toegang tot maar liefst 50 beurzen met aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties, opties en nog veel meer andere beleggingsproducten.

Bij aandelen kun je financiële data (inkomsten, ratio’s, etc.) bekijken wat handig is om je eerste fundamentele onderzoek te doen. DEGIRO is ook een prima beurs app. Je ziet in één oogopslag hoe de financiële markten erbij staan.

Naast het plaatsen van handelsorders kun je favorieten opslaan, notities maken en rapportages ophalen. 

De gratis aandelen app van DEGIRO laadt snel en is redelijk gemakkelijk in het gebruik. Persoonlijk vind ik de beleggingsapp qua design gedateerd wanneer je deze vergelijkt met BUX of eToro.

De talen Engels en Nederlands lopen op sommige pagina’s door elkaar. Dit vind ik persoonlijk minder fijn en lijkt op een kostenbesparend gevolg na de Duitse overname.

Kosten

De kosten waar Nederlanders het meeste mee in aanraking komen bij DEGIRO zijn:

 1. Transactiekosten NL-beurs
 2. Valutakosten VS-aandelen
 3. Kosten van derden
 4. Spreadkosten
 5. Aansluitkosten beurs

1. Transactiekosten NL
Koop je aandelen die genoteerd staan aan de Euronext Amsterdam (EAM) of Beurs van Brussel (BSE), dan betaal je per transactie een vaste commissie á €2,00

2. Valutakosten VS-aandelen
Amerikaanse aandelen zijn populair bij Nederlanders. Hiervoor betaal je bij DEGIRO 0,25% FX-toeslag.

3. Kosten van derden
Bij iedere transactie betaal je bij DEGIRO ‘kosten van derden‘ á €0,50. Afhankelijk van het product dat je koopt, kunnen deze bestaan uit clearing- en settlement kosten, brokerage fee, contractnote fee, regulatoire vergoeding en de executievergoeding.

4. Spreadkosten
Spreadkosten ontstaan buiten een broker om. Dit zijn kosten die ontstaan doordat er een verschil is tussen de biedprijs en de laatprijs van een aandeel. De ruimte hiertussen heet de ‘spread‘ en moet afgedekt worden. Bij DEGIRO zijn die kosten ongeveer 0,03% van je inleg. 

5. Aansluitkosten per beurs
Voor het aanhouden van aandelen die niet genoteerd staan aan de Nederlandse of Belgische beurs betaal je jaarlijks aansluitkosten á €2,50 per beurs.

EXTRA: Wil je realtime data uit Amerika, dan betaal je minimaal een extra €1,50 per maand, per beurs.

DEGIRO biedt een ruim aanbod ETF’s (Kernselectie) aan zonder transactiekosten.

Het gebruik van iDeal en het terugboeken van winsten is ook gratis

Voordelen

Nadelen

Conclusie DEGIRO

Met de online beleggingsapp van DEGIRO kun je relatief goedkoop ETF’s en Nederlandse aandelen kopen, en Europese opties schrijven. Wil buiten de Benelux beleggen in aandelen, dan pakken andere brokers soms goedkoper uit. DEGIRO doet nog niets met fractionele aandelen. Je kunt er wel crypto ETF’s en veel meer Amerikaanse small cap aandelen vinden. Verder vind ik de aandelen app van DEGIRO qua design een beetje gedateerd, maar deze werkt verder prima.

+€50 gratis transactiekosten cadeau 🎁

Let op: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

2. eToro: Uniek met sociaal beleggen

Op de tweede plaats staat het Israëlische eToro: opgericht door Yoni Assia (CEO) in 2007 en bekend om hun ‘sociaal beleggen’ concept: CopyTrader. Hiermee kun je succesvolle beleggers volgen en kopiëren, wat eigenlijk een soort ‘beheerd beleggen’ is.

eToro richt zich wereldwijd op de veelzijdige belegger en is met ruim 17 miljoen gebruikers een van de grootste brokers van Europa. eToro staat onder toezicht van SySEC en de MiFID. Je beleggingen en tegoeden zijn verzekerd tot respectievelijk €20.000 en €1.000.000.

Gebruik

Binnen eToro kun je alle kanten op, maar ik zal me hier alleen richten op de interessante eigenschappen voor de lange termijn, waarmee beginnende beleggers zo min mogelijk risico lopen:

Het demo account en later eToro’s CopyTrader functie in combinatie met aandelen zónder hefboom.

Sommige influencers zijn kritisch over eToro’s CFD-producten (contract for difference). Wat betreft deze CFD-producten deel ik hun mening. Echter als je geen gebruik maakt van deze producten, dan is eToro ineens een bijzonder interessante beleggingsapp.

Zo kun je bij eToro een gratis demo account openen met daarin €100.000 fictief geld en toegang tot een uitgebreid aanbod beleggingsproducten. Handig om als beginner te oefenen met beleggen zonder echt geld te verliezen. 

Later kun je eventueel echt geld inleggen om vervolgens succesvolle beleggers (Popular Investors) automatisch te kopiëren. Hier zitten ervaren mensen tussen die met hun portefeuille minimaal 15% rendement per jaar genereren.

De internationaal geliefde aandelen app van eToro vind ik gebruiksvriendelijk en deze kun je in het Nederlands instellen. Wil je aandelen kopen als beginner, bekijk dan de zeer uitgebreide eToro Academy (hun gratis kenniscentrum) die met name geschikt is voor starters.

eToro is ook een goede beurs app waarin de laatste actualiteiten uit internationale beurzen gedeeld worden. Dit komt van pas wanneer je bij wereldwijd beleggen een totaal perspectief wilt hebben.

Kosten

Handel je in ‘normale’ aandelen (dus géén CFD’s), dan krijg je bij eToro te maken met de volgende 3 kosten:

 1. Valutakosten
 2. Spread fee
 3. Opnamekosten

1. Valutakosten
Je koopt bij eToro al je aandelen in Dollars. Om die reden betaal je 0,50% (‘50 pips’) valuta conversiekosten bij iedere storting in Euro’s. Dit kan met iDeal.

Stort je bijvoorbeeld €1000, dan betaal je 0,50% valutakosten á €5.

Deze 0,50% is hoger dan de 0,35% bij BUX en 0,25% bij DEGIRO. Maar bij DEGIRO betaal je per transactie in Amerikaanse aandelen ook wat extra:

 • €0,50 kosten van derden
 • €2,50 aansluitkosten p/beurs, p/j

Stort je systematisch en vooral sporadisch bij eToro, dan kom je meestal goedkoper uit.

2. Spread fee
Bij iedere transactie (kopen én verkopen) betaal je een ‘spread fee’ á 0,09% per aandeel. Hoeveel deze is, is afhankelijk van de prijs van het aandeel en de hoeveelheid aandelen. Een rekenvoorbeeld:

Koop je 5 aandelen van Apple á $200, dan betaal je: 5x (200×0.0009) = $0,90 (spread fee).

3. Opnamekosten
Wil je later je winsten terugstorten naar je bankrekening, dan betaal je eenmalig €5 opnamekosten. Hierdoor is het verstandig om pas terug te storten bij grotere bedragen.

Voordelen

Nadelen

Conclusie eToro

eToro is een educatief en sociaal beleggingsplatform dat een goede beleggingsapp heeft met een groot aanbod verhandelbare instrumenten. Het demo-account, de eToro Academy en het kunnen kopiëren van andere beleggers via Copy Trading maakt het een unieke beleggingsapp om te leren beleggen. De (onnodige) handel in CFD’s laat ik hierbij buiten beschouwing. Deze broker investeert flink in hun platform. Ik begrijp waarom ze vele miljoenen beleggers als klanten hebben. Ik zie eToro in de toekomst nog verder uitbreiden en doorgroeien in Amerika.

veilig op de eToro website

LET OP: CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen, vanwege het gebruik van hefbomen, een hoog risico met zich mee dat je geld verliest. 76% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze provider. Ga na of je begrijpt hoe CFD’s werken en overweeg of je het hoge risico op verlies van uw geld kunt veroorloven.

3. BUX: Goede app voor beginners in Nederland

BUX is een groeiend bedrijf in de Nederlandse markt dat in 2013 is opgericht door ex-BinckBank medewerker Nick Bortot. Inmiddels is het bedrijf actief in 7 landen.

BUX richt zich met hun beleggen app op een nieuwe generatie beleggers, en is wat mij betreft de beste beleggingsapp voor beginners.

BUX (review) staat onder toezicht van de AFM en heeft tot nu toe nog nooit een boete gehad. Je onbelegde contante geld wordt veilig op een rekening bij ABN AMRO Clearing gezet en is tot €100.000 verzekerd. Beleggingen zijn tot €20.000 verzekerd.

Gebruik

De beleggingsapp van BUX ziet er modern uit. Het taalgebruik in de app is vlot en hip. Als ik het moet inschatten, is de doelgroep tussen de 18 en 39 jaar.

Alle aandelen zijn netjes gecategoriseerd en komen met een heldere Nederlandse uitleg. Naast Amerikaanse en Europese aandelen biedt BUX ook 100 ETF’s en 33 cryptomunten aan.

Verder biedt BUX als enige Nederlandse aandelen app ook fractionele aandelen aan. Je kunt dan een stukje van een hoog geprijsd aandeel kopen. Dit is handig voor als je wilt beleggen met weinig geld.

Bij vragen of problemen wordt je snel geholpen door hun uitstekende Nederlandstalige klantenservice.

De BUX app krijgt van hun huidige klanten gemiddeld 4.6 van de 5 sterren in de Google Play Store en App Store. Dit vertaalt zich naar het rapportcijfer 9.2.

Kosten

Voor het (ver)kopen van ETF’s en Europese aandelen betaal je bij BUX een vast bedrag van €1,99.

Met een zogenaamde ‘Zero order’ kun je deze kosten ontlopen waardoor je helemaal geen kosten hebt. Bij een Zero order wordt jouw order meegenomen in één grote order die BUX aan het einde van de dag voor al haar klanten doet op de beurs.

Voor Amerikaanse aandelen betaal je geen transactiekosten. Je betaalt wel 0,35% FX-toeslag (valuta conversiekosten). Dit kan prijzig zijn als je met grotere bedragen belegt.

Het BUX Beleggingsplan vind ik zeer interessant voor de lange termijn investeerder. Je kunt hiermee geautomatiseerd op een vaste dag per maand één of meerdere ETF’s kopen voor €1,99 (zonder extra transactiekosten).

Geld storten met iDeal is kosteloos, evenals het later opnieuw opnemen van geld/winst. Al deze eigenschappen maken BUX een van de betere brokers die beleggen toegankelijk maken.

Voordelen

Nadelen

Wist je dat…

* Kennis opgedaan na contact met een BUX medewerker

Conclusie BUX

Wil je graag voordelig mobiel beleggen in assets met een Euro notering en heb je geen geavanceerde trading tools nodig? Dan vind ik BUX een prima beleggingsapp voor aandelen en ETF’s waarmee je voor de lange termijn vermogen kunt opbouwen. Vooral de ‘zero orders‘, het ETF Beleggingsplan en het bijhorende kenniscentrum vind ik waardevol. BUX lijkt de beste aandelen app voor de beginnende belegger. BUX vind ik, wegens de 0,35% valuta conversiekosten, minder geschikt voor actieve handel in assets die in Dollars genoteerd staan.

Inclusief één gratis aandeel cadeau 🎁

Let op: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

4. Peaks: Goed voor passieve beleggers

Op de vierde positie staat Peaks: een ETF app die door de Rabobank is opgericht in 2016. Peaks richt zich op jonge passieve investeerders die met een kleine inleg willen starten, maar geen zin of tijd hebben om zich te verdiepen in beleggen.

Peaks heeft een vernieuwende insteek op beleggen bedacht. Ze ronden iedere pinbetaling die je doet naar boven af en investeren dat extra ontstane ‘wisselgeld‘ automatisch in een indexfonds (ETF).

Je opgepotte geld is tot 100.000 verzekerd bij de Rabobank en wordt wekelijks geïnvesteerd. Peaks staat net als BUX ook onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Gebruik

De investerings-app van Peaks is gebruiksvriendelijk en is modern vormgegeven. In de app kun je je opgebouwde vermogen in Euro’s of procenten weergeven. Ook zie je hier de ETF’s die onderdeel zijn van jouw pakket: Mild, Pittig, Scherp of Heet.

Ieder pakket bevat ETF’s die door Peaks geselecteerd zijn. Naast je wisselgeld kun je ook een extra vast bedrag per maand inleggen. Dit kan overigens alléén vanaf een Rabobank, ABN AMRO of ING rekening.

Het aanpassen van je inleg, portfolio of bankrekening doe je via de chat in de Peaks beleggen app. Het lijkt zo een beetje alsof je met iemand aan het Whatsappen bent.

Wegens de eenvoudige interface heb je slechts beperkte analysemogelijkheden tot je beschikking.

Kosten

De S&P500 index (500 grootste bedrijven uit de VS) groeit sinds 1952 gemiddeld met 10,5% per jaar (bron: Investopedia). Hier zitten ook de magere jaren (negatief rendement) tussen.

Je betaalt voor het startpakket van Peaks:

 • €0,99 per maand
 • 0,5% per jaar van je vermogen
 • 0,15% tot 0,23% per jaar ETF-beheerkosten
 • 0,03% tot 0,05% transactiekosten per inleg

Per jaar betaal je dus: (12 x €0,99) + 0,5% + 0,23% = €11,88 + 0,73% (exclusief transactiekosten).

Kosten met €2500 startbedrag
Na een rekensom kan ik concluderen dat deze kosten pas interessant zijn wanneer je een startbedrag van ongeveer €2500 of hoger inlegt. De vaste kosten zijn in dat geval:

0,48% (€11,88 van €2500) + 0,73% = 1,21% totale jaarlijkse kosten.

Ga je uit van het gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P500, dan houdt je 10,5 – 1,21 = 9,29% positief rendement over.

Kosten met €200 startbedrag
Leg je een lager startbedrag in, dan zijn de kosten procentueel gezien minder interessant. Bij bijvoorbeeld €200 euro zijn je vaste kosten á €11,88 gelijk aan 5,94%. De totale kosten worden dan:

5,94% + 0,73%  = 6,67% totale jaarlijkse kosten.

6,67% is meer dan de helft van het gemiddelde rendement van 10,5% dat de S&P500 index oplevert sinds 1952. Effectief houdt je in dit geval maar: 10,5 – 6,67 = 3,83% positief rendement over

Voordelen

Nadelen

Conclusie PEAKS

Peaks vind ik een leuke en gemakkelijke investerings-app waarmee je als kleine belegger passief vermogen kan opbouwen, mits je een startbedrag vanaf €2500 euro inlegt. Het concept van geautomatiseerd beleggen spreekt mij aan. Als je iets meer moeite doet, kan dit met BUX ook, en zelfs goedkoper. Alleen niet met wisselgeld. Hierin is Peaks uniek. Ik vind het een goede app om passief te beleggen met wisselgeld, en om voor het eerst met beleggen in aanraking te komen. 

veilig op de Peaks website

Let op: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

5. IBKR: Top app voor ervaren beleggers

Op plaats 5 staat Interactive Brokers (IBKR): een grote internationale broker met een geavanceerde beleggingsapp waarmee ervaren beleggers tot het uiterste kunnen gaan. Nederlanders hebben toegang tot de in Ierland geregistreerde afdeling van IBKR.

Beleggingen en tegoeden bij IBKR zijn via de EU verzekerd voor respectievelijk €20.000 en €100.000.

Gebruik

De Engelstalige beleggingsapp van IBKR is complex en zit vol uitgebreide financiële data en functionaliteiten waardoor deze minder geschikt is voor nieuwe beleggers. 

Als ervaren belegger met een grote portefeuille daarentegen kan je je geluk niet op met deze trading app. Met IBKR’s traders workstation platform kun je ook beleggen via desktop en uitgebreide analyses maken.

Je hebt toegang tot bijna alle financiële producten en beurzen, inclusief de OTC-beurs (Over the Counter) en opties op Amerikaanse aandelen. Sinds kort kun je ook tegen relatief lage tarieven Bitcoin, Ethereum en Litecoin kopen via IBKR.

Naast de bekende overzichten en rapporten zijn er in de beleggingsapp een uitgebreid aantal handelsorders in te stellen. Met hun mobiele beleggingsapp houd je als serieuze belegger maximaal controle over je beleggingen.

Het enige wat de IBKR trading app nog mist, zijn fractionele aandelen en een groter aanbod cryptovaluta.

Kosten

IBKR heeft geen terugkerende abonnementskosten wat prettig is. Wat ik mooi vind, is de lage FX-toeslag. Wanneer je Euro’s stort en deze binnen IBKR omzet naar Dollars betaal je tot €100.000 een vast bedrag van slechts €2,00(!).

De transactiekosten op aandelen en ETF’s zijn 0,1% van je inleg en minimaal €4,00. Dit is dus een geschikte aandelen app voor wat hogere bedragen en minder voor kleine bedragen.

Het schrijven van opties is redelijk competitief qua kosten. Wil je louter in (VS) opties handelen, kijk dan eens naar TastyWorks dat nog iets goedkoper is dan IBKR.

Voor realtime koersdata betaal je vanaf €1,50 per beurs per maand. Deze kosten kunnen, net als bij DEGIRO, snel oplopen zodra je meerdere beurzen aansluit.

Voordelen

Nadelen

Conclusie IBKR

Ik vind dat Interactive Brokers (IBKR) een top app heeft voor ervaren beleggers. Met name voor degenen met een vermogen boven de €100.000 die op zoek zijn naar bijzonder uitgebreide tools en een ruim aanbod financiële producten. De aanmeldprocedure vond ik wat lang en omslachtig, maar hier hoef je gelukkig maar één keer doorheen. Kortom, ben jij een gevorderde trader die op zoek is naar een ‘next level‘ aandelen app om actief te handelen, dan zit je goed bij IBKR.

veilig op de IBKR website

Let op: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenvatting

Hierbij een beknopte samenvatting over mijn top 5 beleggingapss, voor iedereen met weinig tijd.

DEGIRO heeft de beste app voor beginners en semi-gevorderden. Zo kun je tegen scherpe tarieven beleggen in Europese opties, aandelen op de Nederlandse/Belgische beurs en de VS.

eToro is een unieke beleggingsapp voor starters die op een uitermate efficiënte manier mobiel willen leren beleggen. Met name wanneer je wilt starten via een demo account en daarna geld wilt laten beleggen, door ervaren beleggers te kopiëren via ‘Copy Trading’. 

BUX vind ik een goede app voor aandelen (EU en VS), ETF’s en cryptomunten als je zelf wilt beleggen voor de lange termijn.

PEAKS vind ik een mooie gestroomlijnde app voor passieve beleggers die zonder veel moeite via een app kleingeld willen investeren, maar wél een startbedrag van €2500 of hoger kunnen inleggen. 

Interactive Brokers (IBKR) vind ik het beste trading platform voor gevorderde beleggers die toegang willen tot vele duizenden aandelen, data en type handelsorders. 

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Welke beleggingsapp het beste is, is afhankelijk van je ervaring, kennis en doelen. In dit artikel deel ik mijn top 5 waar voor ieder type belegger een geschikte beleggingsapp tussen zit.

De meeste beleggingsapps bieden alleen aandelen en ETF’s aan. Van de 5 goede beleggingsapps die ik bespreek zijn er 3 apps die óók cryptovaluta aanbieden.