Hoe geld te beleggen voor beginners?

Wil je als beginner voor het eerst geld gaan beleggen, maar weet je nog niet waar je moet beginnen en hoe dit werkt? Ik geef 5 tips om te starten, met uitleg over waar beginners op moeten letten bij het kopen van aandelen en ETF’s.

De insteek van dit artikel is dat je zelf gaat beleggen voor de lange termijn. Concreet betekent dit eigen geld investeren in een gespreide portefeuille met aandelen en/of ETF’s. Duurzaam beleggen (ESG) is mogelijk.

Stap 1: Leer wat beleggen is

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat beleggen in aandelen is en waarom dit interessant is voor zowel bedrijven als beleggers.

Dat zit zo: als een bedrijf geld nodig heeft, dan kan het aandelen uitgeven op een beurs. Hiermee haalt het bedrijf geld op om hun toekomstplannen te realiseren.

De aandelen die vrijkomen kun je kopen als belegger. Op het moment dat je een aandeel koopt, bezit je ook een evenredig stukje van datzelfde bedrijf. Je bent nu een aandeelhouder.

Als de waarde van het bedrijf toeneemt, profiteer je doordat de aandelenkoers stijgt. Andersom geldt ook: als de waarde van het bedrijf afneemt, daalt ook de waarde van jouw aandeel.

Geld beleggen in aandelen gaat daarom ook gepaard met risico’s.

Het is de bedoeling dat je aandelen koopt waarvan je verwacht dat deze over een bepaalde periode meer waard gaan worden. Bij verkoop van deze aandelen maak je winst, dit is het grote algemene doel van beleggers.

Stap 2: Bepaal je doel en strategie

Voordat je een aandeel koopt, moet je een eigen doel hebben en een plan van aanpak (strategie) maken om jouw doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan:

Om je doel te bereiken bepaal je je eigen strategie. Onderdeel van je strategie is bedenken of je offensief of defensief wil beleggen.

Offensieve portfolio’s hebben doorgaans kans op hogere rendementen, maar lopen een hoger risico op een daling. Bij defensieve portfolio’s is het precies andersom.

Vervolgens bepaal je hoe je je portfolio wil verdelen over aandelen, obligaties, etc.

Bekende klassieke portfolio-verdelingen zijn:

Wil je meer verschillende portfolio-verdelingen bekijken van ervaren beleggers? Bekijk dan deze pagina eens.

Verder maak ik zelf gebruik van de 5% regel. Dit betekent dat een aandeel binnen een portfolio nooit groter is dan 5% van de totale waarde van het portfolio.

Kies je voor een portfolio waarvan 65% uit aandelen bestaat, dan mag je, 65 / 5 = maximaal 13 verschillende aandelen kopen.

Stap 3: Kies een veilige broker

Voordat je kunt beginnen met aandelen kopen, heb je een broker nodig. Dit is de plek waar je aandelen koopt. Ik vind de volgende twee brokers geschikt voor beginners:

  • BUX Zero – Dit is voor beginners een gebruiksvriendelijke Nederlandse broker met een goed aanbod bekende aandelen die je kunt kopen tegen lage kosten.
  • eToro – Dit vind ik een goede broker als je eerst wilt oefenen met beleggen binnen een demo account en nepgeld. Later kun je in eToro eventueel echt geld inzetten.

Zelf vind ik het belangrijk om toegang te hebben tot financiële producten op de Europese en Amerikaanse beurzen. Niet elke broker heeft die mogelijkheid. eToro en BUX Zero (review) hebben dit wel.

Wil je meer brokers onderzoeken, dan is het de moeite waard om mijn artikel over goede beleggingsapps te lezen waarin ik brokers vergelijk.

Stap 4: Koop je eerste aandeel

Heb je een account geopend bij een broker, dan kun je nu aandelen gaan kopen van bedrijven binnen verschillende sectoren. Bijvoorbeeld:

Energie, technologie, industrie, gezondheidszorg, financiën, onroerend goed, communicatie,  consumentengoederen, consumptiegoederen, (edel)metalen, etc.

Ik vind het belangrijk om een gediversifieerd (gespreid) portfolio aan te houden. 

Gaat het namelijk plotseling slecht met één bedrijf in mijn portfolio? Dan wordt mijn verlies beperkt door de aandelen van andere beter presterende bedrijven.

Weet je niet welke aandelen het beste voor beginners geschikt zijn, of wil je je risico verder verlagen? Dan kun je per sector ook een ETF kopen in plaats van een aandeel.

Met een ETF koop je in één keer een ‘mandje‘ met honderden aandelen binnen een sector, die op dat moment als veelbelovend worden gezien.

Als ik een interessant aandeel heb gevonden, ga ik eerst onderzoeken of dat specifieke aandeel niet overgewaardeerd en dus te duur is.

Ik kijk dan naar de koerswinstverhouding (P/E-ratio) en vergelijk deze met die van concurrenten. Hoe lager deze P/E-verhouding t.o.v. van de concurrentie, hoe beter.

Naast de P/E-ratio zijn er nog andere aandelen ratio’s. Deze ratio’s vergelijk ik op Seeking Alpha (zie screenshot). Zoek op het bedrijf in de zoekbalk, en klik vervolgens op ‘Valuation’ in menu.

Zodra ik heb besloten om in een aandeel te beleggen, dan moet ik nog een goed koopmoment kiezen. De huidige koers staat namelijk vaak te hoog. Een vuistregel die ik gebruik is een aandeel kopen tijdens een dip.

Dit doe ik door een koopzone te identificeren in de grafiek (zie hierboven).

Eerst zoom ik uit naar één jaar. Dan zoek ik twee onder elkaar liggende dieptepunten waar het aandeel steeds vanaf stuitert omhoog.

Ten slotte stel ik bij mijn broker een limiet order in binnen die koopzone en wacht ik geduldig af. Een koop limiet order is een vooraf ingestelde koopprijs die lager ligt dan de huidige koers.

Stap 5: Verkoop je aandeel bij winst

Heb je je doel bereikt, dan is het tijd om langzaam maar zeker je winstgevende rendement op te nemen door je individuele aandelen te verkopen.

Hoewel ik mijn beleggingshorizon zelf nog niet heb bereikt, weet ik nu al dat ik mijn aandelen niet hals over kop ga verkopen.

Ik zal eerst checken in wat voor type markt we zitten. Zitten we in een relatief rooskleurige of kalme markt, dan zal ik mijn aandelen proberen te verkopen.

De verhouding tussen vraag en aanbod is dan gunstig voor de verkopende partij.

Ook hier markeer ik een zone in de grafiek (zie hierboven). Dit keer gaat het om een verkoopzone waarbij twee hoogtepunten onder elkaar liggen.

In mijn broker stel ik weer een limiet order in, maar dit keer gaat het om een verkooporder waarbij de prijs hoger staat dan de huidige koers.

Nu is het weer geduldig afwachten tot dat de limietprijs wordt bereikt.

Portfolio herbalanceren

Nadat alle beleggingen binnen een account zijn opgebouwd, kunnen individuele aandelen het plotseling beter gaan doen dan andere.

Een aandeel is in plaats van 5% nu bijvoorbeeld 10% van het portfolio geworden. Op dat moment ga ik mij portfolio meestal in balans te brengen. Dit noemt men in één woord ‘herbalanceren‘.

Herbalanceren doe ik door een deel van het goed presterende aandeel te verkopen.

De winst steek ik in het bijkopen van een minder goed presterend aandeel, of een geheel nieuw aandeel. Is de markt onrustig, dan houd ik het gerealiseerde rendement aan als cash en wacht ik af.

Mijn tactieken/tips

Hierbij enkele  tactieken die ik zelf hanteer(de). Let wel, iedere belegger heeft zijn eigen aanpak. Heb je inmiddels wat ervaring opgedaan? Vorm dan naar verloop van tijd je eigen tactieken.

Begin vroeg – Ik vind dat men zo jong mogelijk moet starten met het beleggen in aandelen. Ook begin je met weinig geld te beleggen en gebeurt dit defensief, het rente op rente effect levert op de lange termijn extra rendement op.

Begin klein – Ik vind het verstandig om te starten met een relatief kleine inleg dat ik kan missen. Als beginner is de kans namelijk groot dat je een keer een flinke misser maakt en geld verliest. Dit is minder erg als de financiële schade beperkt is

Gebruik je kennis – Ik probeer alleen in aandelen te beleggen van bedrijven waarvan ik de sector begrijpt. Dit maakt het gemakkelijker om mijn beleggingen te volgen en te begrijpen.

Onderzoek toekomstplannen – Als ik een interessant aandeel gevonden heb, onderzoek ik vooral de toekomstplannen van het bedrijf. Vervolgens probeer ik met gezond verstand te bedenken of het daadwerkelijk verstandige plannen zijn. In het verleden behaalde resultaten bieden namelijk geen garantie voor de toekomst.

Wees niet impulsief – Ik koop geen aandelen nadat ik door een YouTube influencer ben opgejut. Dit is een bekende fout die beginners maken, waardoor ze vaak snel (een deel van) hun inleg verliezen. Doe dus altijd eerst je eigen onderzoek en slaap er een nachtje over.

Ga niet voorspellen – Ik probeer de ultieme dip van een aandeel niet te timen. Dit is onmogelijk. Zakt een aandeel na aankoop verder, dan koop ik eventueel op een lager punt bij om mijn gemiddelde aankoopprijs te verlagen. Dit noemt men Dollar Cost Averaging (DCA).

Automatiseer – Ik maak maandelijks automatisch een (klein) bedrag over naar mijn beleggingsrekening en investeer dit zodra de koers weer laag staat.

Beperk transacties – Ik koop en verkoop aandelen niet te vaak achter elkaar. Doe ik dit wel, dan betaal ik vaak onnodig veel transactiekosten waardoor mijn rendement onder de streep lager uit valt.

Macro-economisch nieuws – Ik houd het macro economische nieuws in de gaten zodat ik een sterke of zwakke economie eerder aan zie aankomen. Ook politieke spanningen tussen landen kunnen historisch gezien invloed hebben, waardoor mijn aandelen mogelijk in waarde dalen.

Check niet dagelijks – Ik check mijn aandelen app niet te vaak. Hier word ik gestresst van. In plaats daarvan heb een gratis portfolio account bij Seeking Alpha aangemaakt. Hier heb ik vervolgens al mijn aandelen aan toegevoegd. Wekelijks ontvang ik een nieuwsoverzicht van al mijn aandelen in mijn inbox.

Verkoop bij euforie – Soms overweeg ik een ‘sector rotatie’ zodra een sector in mijn portfolio op een nieuw hoogtepunt staat. De kans is namelijk groot dat de aandelen binnen deze sector op korte termijn dalen. De RSI op de dag-grafiek is dan meestal hoger dan 70. Vervolgens ‘roteer’ ik mijn winst in een andere sector die laag staat.

Verlaag risico – Hoewel geld beleggen zonder risico niet bestaat, ga ik mijn portfolio defensiever afstellen naarmate ik ouder wordt om risico toch extra te verlagen. Dit zal ik doen door het gewicht van de groeiaandelen in mijn portfolio te reduceren. In plaats hiervan zal ik meer obligaties en large cap aandelen (grootste bedrijven) kopen die flink wat cash flow genereren of dividend uitkeren.

Bij twijfel uitzoomen – Zit een aandeel flink in de rode cijfers, dan pak ik de grafiek van dat aandeel en zoom uit over een tijdspanne van één jaar. Het kan zijn dat de grafiek laat zien dat het aandeel technisch gezien in een dip zit (en hier misschien weer uitkomt).

Geld laten beleggen – Sommige mensen vinden het te spannend of heb je geen zin of tijd om zelf te beleggen. In dat geval kun je overwegen om een deel van je eigen vermogen te laten beleggen via je eigen bank. Dat is niet erg. Regelmatig kennis blijven vergaren over je beleggingen kost tijd en dit is niet voor iedereen weggelegd.

Afsluitend

Nu je je eerste kennis hebt opgedaan hoe te investeren in aandelen voor beginners, ben je klaar voor een volgende stap. Weet je al wat je gaat doen?

Sommigen richten zich op ETF’s, die de laatste jaren in populariteit gewonnen hebben. Anderen willen actief beleggen met een aantal aandelen.

Wat je ook besluit te doen, slaap er nog één nachtje over en begin. Na een goede nachtrust maak je straks namelijk een doordachte start als beginnende belegger!

veilig op de BUX Zero website

René Today
René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Veelgestelde vragen

Als beginner is het gebruikelijk om te starten met ETF’s en beleggingsfondsen. Dit zijn goed gespreide beleggingen die een relatief lager risico met zich meebrengen dan individuele aandelen.

Je hebt aan 10 Euro al genoeg om je eerste aandeel te kopen, mits deze minder dan 10 Euro kost. Er is geen minimale inleg, maar je moet dus wel voldoende saldo hebben om een aandeel te kunnen kopen.